1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü 2024
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedir, neden kutlanır? 1 Mayıs'ta sokağa çıkma kısıtlaması mı uygulanacak? 1 Mayıs işçi bayramı hakkında detaylar...
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedir, neden kutlanır? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs resmi tatil ne zaman yürürlüğe girdi? 1 Mayıs ne zaman tatil oldu? İşçi ve Emekçiler Bayramı tarihçesi ve 1 Mayıs işçi bayramı hakkında detaylar ve En Son 1 Mayıs Haberleri ve gelişmeleri… 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajları ve sözleri 2024
Türkiye’de 100 yıldır ve dünyada 120 yılı aşkın süredir kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü hakkında detayları yazımızda derledik. 1 Mayıs İşçi Bayramı gerçekte nedir? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü hangi güne denk geliyor? 1 Mayıs işçi bayramını kim ilan etti? 1 Mayıs’ta sokağa çıkma kısıtlaması mı uygulanacak?
1 Mayıs’ın tarihteki yeri ve 1 Mayıs İşçi Bayramı günü tatil mi sorularının cevaplarını yazımızdan okuyabilirsiniz.
Emek ve Dayanışma Günü
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir.
Yıllar ve on yıllar boyunca 1 Mayıs’ın farklı anlamları, şenlikleri ve temsilleri olmuştur. Mevsimsel değişimin anlamı, farklı ülkeler arasında en belirgin olanı olmuştur.
- 19. yüzyılda 1 Mayıs’ın yeni bir anlamı ortaya çıktı. 1 Mayıs aynı zamanda işçi hakları için Uluslararası İşçi Günü ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sekiz saatlik bir iş günü olarak tanındı.
- Mayıs’ın ilk günü; birlik, beraberlik ve yeniden doğuş günüdür; herkesin bir araya gelip bildiğimiz hayatı kutlaması için bir gün!
1 Mayıs ne zaman resmi tatil oldu?
Türkiye’de 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. 1 Mayıs’ta kutlanan İşçi ve Emekçi Bayramı dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilmektedir.
1894 yılında İşçi Bayramı, Amerika Birleşik Devletleri’nde ulusal bir tatil haline gelir ve İşçi Bayramı dünya genelinde farkındalığı başlar.
Dünya üzerindeki pek çok ülkede 1 Mayıs resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.
1 Mayıs Tarihi ve Gerçekler
İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs‘ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.
Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçileri tarafından kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı.
Osmanlı’nın ardından 1922’de Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923’te oldu.
Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de almaktadır.
- “Mayıs günü!” Fransızca “Bana yardım et!” anlamına gelen M’aidez! ifadesinden gelir.
- 1 Mayıs, baharı onurlandırmak için antik Roma döneminde Floralia festivaliyle bağlantılıdır. Floralia, Roma’da baharın tanrıçasıydı.
- 1 Mayıs, ekinoks ile gündönümü arasındaki gün ortası, dörde bölünmüş dört günden biridir.
- Mayıs Günü Hawaii’de Lei Günü olarak bilinir. Aloha ruhunun ve çiçeğin verilmesinin bir kutlamasıdır.
- Artık günümüzde, 1 Mayıs çok popüler! 70’e yakın ülkede resmi tatil olarak ve daha fazla ülkede gayri resmi bir gün olarak kutlanır.
1 Mayısı kim yasakladı?
1924`te hükûmet, kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı. 1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.
Yaşasın emek mücadelemiz! Yaşasın 1 Mayıs!
1 Mayıs Ne Zaman? Kaç Gün Tatil?
Türkiye’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanan 1 Mayıs, 2008 Nisan’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir. Resmi tatil statüsünde olan 1 Mayıs günü 2024 yılı itibariyle Çarşamba gününe denk geliyor.
- 2024 – 1 Mayıs Çarşamba
- 2025 – 1 Mayıs Perşembe
- 2026 – 1 Mayıs Cuma
- 2027 – 1 Mayıs Cumartesi
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;