Yaşam

1 Ocak’ta Yeni Yılı Kutlamayan 5 Ülke

Yeni Yılı Kutlamayan 5 ülke hangileridir? Tüm ülkeler 1 Ocak'ta Yeni Yılı kutluyor mu? Hangi ülkeler yeni yılı kutlamaz? Çin'de 1 Ocak kutlanıyor mu? Hangi ülke 2022 yılında değil?

Yeni Yılı Kutlamayan 5 ülke hangileridir? Tüm ülkeler 1 Ocak’ta Yeni Yılı kutluyor mu? Hangi ülkeler yeni yılı kutlamaz? Çin’de 1 Ocak kutlanıyor mu? Hangi ülke 2022 yılında değil?

Tüm ülkelerin ve kültürlerin Yeni Yılı 1 Ocak’ta kutlamadığını biliyor musunuz? Ülkelerin çoğu, yılda 365 gün veya 12 ay olan Gregoryen takvimini takip ediyor. Yıl 31 Aralık’ta sona erer ve 1 Ocak’ta başlar.

1 Ocak’ta Yeni Yılı Kutlamayan 5 Ülke

Yeni Yılı 1 Ocak’ta değil de yılın ilerleyen zamanlarında kutlayan birçok ülke ve kültür vardır. Bu ülkeler ve kültürler güneş, ay ve diğer hibrit takvimleri takip eder.

Tüm ülkeler ve kültürler Yeni Yılı 1 Ocak’ta kutlamaz. İşte Yeni Yıllarını başka bir günde kutlayan, Miladi takvime uymayan 5 ülkenin listesi şöyle:

Çin

Çin’de Yeni Yıl, geleneksel ay-güneş ve güneş Çin takviminde yeni bir yılın başlangıcını kutlayan festivaldir. Çin takvimi, kış gündönümünü içeren ay ayını on birinci ay olarak tanımlar, yani Çin Yeni Yılı genellikle kış gündönümünden sonraki ikinci yeni aya denk gelir. Miladi takvime göre Çin Yeni Yılı, 21 Ocak ile 20 Şubat tarihleri ​​arasına denk gelen yeni ayda başlar. 2023 için tarih 22 Ocak Pazar günü.

Çin Yeni Yılı gününde dünyanın dört bir yanında renkli ejderhalar görülebilir. 

Çin Yeni Yılı, Bahar Şenliği veya Ay Yeni Yılı olarak da bilinir ve gün, bahar hasat mevsiminin başlangıcını ifade eder. Ülke genelinde rengârenk ejderhalar, roadshowlar, fenerler ve eğlenceli aktiviteler görülebilir.

Hindistan

Hindistan’ın her Eyaleti, Yeni Yılı yerel takvime göre 14 veya 15 Nisan’da kutlar. Örneğin: Batı Bengal, 14 veya 15 Nisan’da kutlanır ve Bengal Yeni Yılı (Pohela Boishakh) olarak bilinir; burada Tamil Nadu, Andhra Pradesh ve diğer birkaç güney eyaleti Yeni Yılı 6 Nisan’da kutlar. Maharashtra eyaletinde Yeni Yıl 14 Nisan’da kutlanır ve festival yerel olarak Gudi Padwa olarak bilinir.

Sri Lanka

Sri Lanka’da yeni yıl 14 Nisan’da kutlanıyor. Sinhalese Yeni Yılı veya Aluth Avurudda olarak da bilinen gün, hasat mevsiminin sonunu işaret eder. Sri Lankalılar bu gün ailelerini, arkadaşlarını ve hatta yabancıları ziyaret etmeye teşvik etmek için ön kapılarını açık tutuyorlar. Yemekler, yerel lezzetlerin devraldığı ve gerçek Sri Lanka mutfağının tadına baktığı günün en önemli özelliğidir.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve diğer Körfez Arap Ülkeleri

Körfez Arap Ülkelerinin çoğu Yeni Yılı İslami Takvime göre kutlar. İslami Yeni Yıl veya Raʼs as-Sanah al-Hicrīyah (Hicri Yılbaşı) tarihi her yıl değişir. 2023 için, Hicrı yılbaşı 1 Muharrem 1445 / 19 Temmuz 2023 Çarşamba gününe denk geliyor. Bu tarih, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)’in Mekke’den Medine’ye hicretinin kutlandığı hicret günüdür.

Kore

Birçok Güney Doğu Asya ülkesi Ay Yeni Yılı’nı kutlar. Kore’de kutlama, geçen güzel bir yıl için teşekkür eden ailelerin olduğu üç günlük bir olaydır.

Seollal, Yeni Yıl öncesinde on birinci veya on ikinci ay olmadıkça, genellikle kış gündönümünden sonraki ikinci yeni ayda Ocak veya Şubat aylarında gerçekleşir. Böyle bir durumda Yeni Yıl, gündönümünden sonraki üçüncü yeni aya denk gelir.

Kore’de Yeni yıl 1 Şubat 2022’de başladı ve 21 Ocak 2023’te sona erecek. 22 Ocak 2023 Pazar gününe denk gelen Seollal veya Kore Yeni Yılı, yerel halkın geleneksel hanbok kıyafeti giydiği ve günü herkesle kutladığı görkemli bir olaydır. Kore’de Seollal’den sonraki gün resmi yılbaşı tatilidir.

Ayrıca Korelilerin farklı bir yaş hesaplama yöntemi vardır ve Ay Yeni Yılı her Korelinin bir yaş yaşlandığı gündür.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün