EğitimYaşam

14 Mart Dünya Matematik Günü 2024

Dünya Matematik Günü nedir? Neden ve ne zaman kutlanıyor? 2024 Uluslararası Matematik Günü'nün teması ne oldu? Dünya Matematik Günü’nün hedefi ve amacı nedir?

Dünya Matematik Günü nedir? Neden ve ne zaman kutlanıyor? 2024 Uluslararası Matematik Günü’nün teması ne oldu? Dünya Matematik Günü’nün hedefi ve amacı nedir?

14 Mart Neden matematik Günü, ilk ne zaman kutlandı? Uluslararası Matematik Günü ve Pi Günü aynı tarihte mi kutlanır? Matematikte ilginç sayılar nelerdir? İşte Dünya Matematik Günü tarihçesi ve Matematik hakkında aydınlatıcı, ilginç, eğlenceli ve detaylı bilgiler…

Dünya Matematik Günü

14 Mart Uluslararası Matematik Günü, her yıl tüm ülkelerin (öğrenciler ve halk dahil) matematik etkinliklerine katılacağı dünya çapında bir kutlamadır. Her yıl 14 Mart’ta tüm ülkeler okullarda, müzelerde, kütüphanelerde ve diğer alanlarda hem öğrenciler hem de genel halk için etkinliklere katılmaya davet edilir.

Uluslararası Matematik Günü için tarih olarak 14 Mart seçildi çünkü bazı ülkelerin tarih yazımını 3/14 olarak yazması ve Pi matematiksel sabitinin yaklaşık 3.14 olması nedeniyle birçok ülkede Pi Günü olarak kutlanıyordu.

Uluslararası Matematik Günü Tarihi

Nispeten yeni bir etkinlik olan Dünya Matematik Günü ilk olarak 2020’de 14 Mart’ta kutlanmıştır. Amaç, uluslararası matematik aktivitelerini ve matematiğin daha da geliştirilmesini teşvik etmek, desteklemek ve yardımcı olmaktır ve hala da öyledir.

14 Mart’ın Dünya Matematik Günü ilan edilmesi UNESCO Yürütme Konseyi’nin 205. oturumunda kabul edildi. Gün daha sonra 26 Kasım 2019’da Paris’te düzenlenen UNESCO Genel Konferansı’nın 40. oturumunda kabul edildi. Bir yıl sonra ilk kutlama 14 Mart 2020’de Birinci Uluslararası Matematik Günü ‘Matematik Her Yerde’ temasıyla yapıldı.

Uluslararası Matematik Günü projesi, Uluslararası Matematik Birliği (International Mathematical Union) tarafından çok sayıda uluslararası ve bölgesel kuruluşun desteğiyle başlatılmıştır ve yürütülmektedir.

Dünya Matematik Günü Teması

Her yıl Uluslararası Matematik Günü kutlamasını renklendirecek, yaratıcılığı ateşleyecek ve matematik ile her türlü alan, kavram ve fikir arasındaki bağlantılara ışık tutacak bir tema belirlenir.

2024’te Uluslararası Matematik Günü’nün teması “Oyunla Matematik” (Playing with Maths) olacak ve matematik oyunlarını, bulmacaları ve diğer eğlenceli etkinlikleri kutlamanın yanı sıra matematiğin kendisiyle “oynamayı”, keşfetmeyi, deney yapmayı ve keşfetmeyi de kutlamak hedefleniyor.

  • 2021’de bu günün teması ‘Daha iyi bir dünya için matematik’ idi. Küresel pandemi nedeniyle ilk sanal Uluslararası Matematik Günü ‘Daha İyi Bir Dünya için Matematik’ temasıyla kutlandı.
  • 2022 Uluslararası Matematik Günü’nün teması ‘Matematik Birleştirir’. Bu tema, Kanada’daki Ottawa Üniversitesi’nden Yulia Nesterova tarafından önerilmişti.
  • Uluslararası Matematik Günü’nün 2023 teması “Herkes için Matematik” olarak belirlendi.

Uluslararası Matematik Günü’nün Hedefleri

14 Mart Uluslararası Matematik Günü, matematiğin ve matematik eğitiminin bilim ve teknolojideki atılımlarda, yaşam kalitesini artırmada, kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmede ve Birleşmiş Milletler 2030 Gündeminin (SDG1-17) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmada oynadığı temel rolü açıklama ve kutlama fırsatıdır.

Öğrenciler, öğretmenler ve genel olarak toplum için beklenen faydaları ile Uluslararası Matematik Gününün ana hedefleri şunlardır:

  • Eğitimde matematiğin öneminin genel halk, karar vericiler ve okullarda anlaşılmasını geliştirmek;
  • Gelişmekte olan ülkelerdeki kız çocukları ve çocuklara özel olarak odaklanarak matematik ve bilimsel eğitimde kapasite geliştirmeye katkıda bulunmak
  • Cinsiyet eşitliğini sağlayın ve kadınları ve kızları matematikte güçlendirmek
  • Daha müreffeh ekonomi koşullarına yol açan gelişmeler için bir araç olarak matematiğin öneminin genel kamuoyunda, karar vericilerde ve okullarda anlaşılmasını geliştirmek
  • Teknoloji ve toplum yönetimindeki atılımların merkezi olarak matematik bilimlerindeki temel araştırmanın önemini vurgulamak
  • Ekonomik, finansal, sağlık ve ulaşım sistemleri, insan refahı arayışında telekomünikasyon vb. dahil olmak üzere modern toplumun organizasyonunda matematiğin rolünü vurgulamak
  • Felaketler, salgın ve ortaya çıkan hastalıklar ve istilacı türlerle mücadelede matematiğin rolüne ilişkin farkındalığı artırmak
  • Biyoçeşitliliğin korunmasıyla uyumlu döngüsel bir sürdürülebilirlik ekonomisine geçişte matematiğin rolünü vurgulamak
  • Genel halkı ve gençleri, gezegensel zorlukları anlamaları ve bilgili vatandaşlar olarak yanıt verme kapasitesi için araçlarla donatmak
  • Matematik konusunda kamu bilincinde uluslararası ağ oluşturmak ve işbirliklerini artırmak;
  • Vatandaşlara günlük yaşamlarının her alanında bir seçenek sunmanın basit bir yolunu sağlayarak bilgiye erişimi artırmak.

Dünya Matematik Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Dünyanın en büyük küresel eğitim etkinliklerinden birisi olan Dünya Matematik Günü, Matematikle mücadele edenler için becerilerinizi test etme, uygulama ve öğrencilerin, ebeveynlerin ve öğretmenlerin hayatlarını iyileştirmek için matematik tarihini kutlayan dünya çapındaki bir etkinliğe katılma şansıdır.

Bu yıl 14 Mart 2024 Perşembe günü kutlanacak olan Dünya Matematik Günü, ortak bir matematik sevgisini kutlamak için farklı kültürlerden insanları bir araya getiriyor.

  • 2024 – 14 Mart Perşembe
  • 2025 – 14 Mart Cuma
  • 2026 – 14 Mart Cumartesi
  • 2027 – 14 Mart Pazar

22 Aralık Matematik Günü ise Hindistan’ın ünlü matematikçisi Srinivasa Ramanujan’ın doğum yıl dönümü anısında kutlanıyor. Çünkü Ramanujan’ın dehası, matematikçiler tarafından 18. ve 19. yüzyıllarda Euler ve Jacobi ile aynı seviyede kabul edilmiştir.

Matematik hepimizin sahip olduğu ortak bir dil ve birbirimizi bulmak için ortak bir konudur. Matematik ilginç ve ilgi çekici bir konudur ve herkesin buna alışması gerekir. Öyleyse, matematiği öğrenelim, matematiğin tadını çıkaralım ve matematiği tüm kalbimizle ve beynimizle kutlayalım!

Pi Günü:

14 Mart aynı zamanda dünya çapında her yıl Pi Günü olarak kutlanmaktadır. Pi yaklaşık olarak 3.14’tür ve tarih bazı ülkelerde 3/14 olarak yazılır. 3. Ayın 14. Günü hem pi günü hem de Dünya Matematik Günü

Matematik Günü’nü neden seviyoruz?

Matematik dünyayı anlamamıza yardımcı olur. Matematik sadece sayılardan ibaret değildir; çevremizdeki sorunları çözme sanatıdır. Aslında, matematiğin gerçek hayattaki uygulamaları sonsuzdur.

Matematik öğrenmeyi ilginç kılar. Matematikle ilgili çarpıcı bir şey, eski kavramların yeni kavramlar kadar alakalı olmasıdır. Örneğin, hesabı anlamak için önce temel cebiri anlamanız gerekir, bu da öğrenmeyi daha ilginç hale getirir.

Dünya Matematik Günü’ne ihtiyacımız var. Z Kuşağı nüfusunun matematikten çekindiği günümüz dünyasında Uluslararası Matematik Günü’ne çok ihtiyaç var. Bu gün, matematiğin eğitimdeki önemini yeniden ifade etmemize yardımcı oluyor.

Matematiğin babası kimdir?

Arşimet, bilim ve matematik alanındaki önemli icatları nedeniyle matematiğin babası olarak kabul edilir.

Sıfırı kim icat etti?

Hindu gökbilimci ve matematikçi Brahmagupta, sıfırın ilk modern eşdeğerini yaptı. Sıfırı belirtmek için bir sayının altına bir nokta koydu. Dolayısıyla Brahmagupta, sıfırı ilk defa rakam olarak kullanan kişidir.

Ayrıca Sıfırın MÖ 1770 itibarıyla Antik Mısırlılar, MÖ ikinci binyılın ortalarında Babiller, MÖ 450 yıllarında Orta Amerika’da yaşayan Mayalılar tarafından kullanıldığına dair kanıtlar vardır. Milattan sonra 800 civarında ise Hintliler sıfıra benzer bir sembol kullanmışlardır.

Matematik öğrenmek zor mu?

Matematik genellikle öğrenciler için en zorlayıcı konulardan biri olarak kabul edilir. Eğitim araştırmaları, matematik yeteneğinin tutumlarınıza ve inançlarınıza bağlı olduğunu kesin olarak göstermektedir.

Matematiğin kendisi için çok zor olduğuna inanan biri, onu temel gerçek olarak düşünür. Hiçbir özel ders yardımcı olmayacak ya da öyle olduğuna inanır. Öğrenciler ayrıca, ebeveynlerin matematiğe karşı tutumları gibi çevrelerinden bilinçaltı mesajlar da alırlar.

Oysaki Matematik, insan uygarlığı kadar eskidir. Matematik sadece çözülmesi gereken bir problem değil, her yerde doğal dünyada, müzikte, sanatta ve günlük yaşamda kalıplar ve uyum olarak karşımıza çıkıyor.

Matematik, problemleri çözmek için pek çok adımlı işlemi kullanmayı içerdiğinden, ustalaşabilmek diğerlerine göre çok daha fazla pratik gerektirir.

Matematik Hakkında İlginç ve Eğlenceli Gerçekler

Shakespeare ve matematik; “Matematik” (İng: mathematics) kelimesi, Shakespeare’in “The Taming of the Shrew” adlı oyununda geçer.

Bölme (÷) sembolünün bir adı vardır ve buna obelus denir.

Jiffy ingilizcede bir an, çok kısa zaman, hemencecik anlamına gelir. Aynı zamanda Matematikte bir ‘jiffy’, saniyenin 1/100’ü anlamına gelen bir zaman birimidir.

Hesap makinelerinin ana kaynağı Abaküs’tür.

Yüz sayısının İngilizce karşılığı ‘hundred’ kelimesi, 120 anlamına gelen eski İskandinav terimi ‘hundrath’tan gelir!

Geometride, bir icosagon veya 20-gon, yirmi kenarlı bir çokgendir. Herhangi bir icosagonun iç açılarının toplamı 3240 derecedir.

Bir kek için üç kesim kullanabilir ve 8 parça elde edebilirsiniz. Nasıl mı? 🙂

23 kişilik bir odada iki kişinin aynı doğum gününe sahip olma olasılığı %50’dir.

Trilyondan sonra katrilyon, sextilyon, kentilyon, septilyon, nonilyon, oktilyon, desilyon ve undesilyon gelir.

111,111,111* 111, 111, 111’i çarparsanız, palindromik bir sayı elde edersiniz.

Ayçiçeğinin şekli Fibonacci dizisini takip eder.

0.25 / 0.5 = 0.5

Pi’nin kesri 22 bölü 7’dir, ancak gerçek sayısı hala hiç kimse tarafından bilinmemektedir.

Teoriye göre, bir kağıdı 12 defadan fazla katlarsanız kalınlaştığını farkedersiniz. Bir kağıdı 103 kez ikiye katlamak, size gözlemlenebilir evrenin kalınlığını verir.

Matematikle ilgili eğlenceli gerçeklerden biri de bir zarın karşı tarafındaki sayıların her zaman yediye eşit olmasıdır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün