Yaşam

20 Aralık Uluslararası İnsani Dayanışma Günü 2023

20 Aralık Uluslararası İnsani Dayanışma Günü nedir, neden kutlanır? Dünya İnsani Dayanışma Günü günü ne zamandan beri kutlanıyor? 20 Aralık Dünya İnsani Dayanışma Günü nasıl ortaya çıktı, kökeni ve tarihçesi nedir?

20 Aralık Uluslararası İnsani Dayanışma Günü nedir, neden kutlanır? Dünya İnsani Dayanışma Günü günü ne zamandan beri kutlanıyor? 20 Aralık Dünya İnsani Dayanışma Günü nasıl ortaya çıktı, kökeni ve tarihçesi nedir? Dayanışma Gününde Birleşmiş Milletler Ne Kadar Etkin? 20 Aralık’ın özelliği nedir ve neyi kutluyoruz?

Peki Küresel dayanışma nedir? Küresel dayanışma mümkün mü? İnsan dayanışması neden önemlidir? ‘İnsani Dayanışma’ günü pratikte nasıl olur?

Uluslararası İnsani Dayanışma Günü

20 Aralık Uluslararası İnsani Dayanışma Günü, özellikle küresel arenada dayanışmanın önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmesi amacıyla oluşturulmuştur. Birleşmiş Milletler’e göre, gün dünya çapında mevcut olan birlik ve çeşitliliği kutlamak için ilan edilmiştir.

Aynı zamanda hükümetlerin uluslararası anlaşmalara olan taahhütlerine saygı göstermeleri için bir hatırlatma görevi görür.

Dünya İnsani Dayanışma Günü ayrıca, yoksulluğun ve diğer küresel sorunların ortadan kaldırılması için yeni girişimleri ve planları teşvik eder.

İnsani Dayanışma Günü’nün Önemi

Birleşmiş Milletler, dayanışmanın 21. yüzyılda insanlar arasındaki ilişkilerin altında yatan temel kavramlardan biri olduğuna inanmaktadır. Küresel yapının “ekonomik, sosyal, kültürel veya insani nitelikteki uluslararası sorunların çözümünde işbirliği” için dayandığı dayanışma fikri, yoksulluk ve eşitsizlik gibi küresel hastalıklarla mücadelede uluslararası dayanışma ve işbirliğinin gerekli olduğu bilincini ortaya çıkarmıştır.

BM’nin kendisi, üye devletler arasındaki uyum ve birlik fikirleri üzerine kurulmuştur. Küresel yapı tarafından öne sürülen kolektif güvenlik kavramı, “uluslararası barış ve güvenliği” sürdürmek için üye devletler arasındaki dayanışmaya dayanmaktadır.

Artan küresel eşitsizliklerin ve koronavirüs pandemisinin ortasında, uluslararası dayanışma daha da önemli hale gelmiştir.

Uluslararası İnsani Dayanışma Günü amaçları:

  • Dünyadaki halklar ve milletler için çeşitlilik içindeki birliği kutlamak için,
  • Hükümetlere uluslararası anlaşmalara olan taahhütlerine saygı göstermelerini hatırlatmak görevi için
  • Toplumsal ve bireysel dayanışmanın önemi konusunda toplumu bilinçlendirmek için;
  • Yoksulluğun ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için dayanışmayı teşvik etmenin yolları üzerine tartışmayı teşvik etmek için
  • Yoksulluğun ortadan kaldırılması için yeni girişimleri teşvik etmek için bir eylem oluşturma amaçlarıyla oluşturulmuştur.

Tarihçesi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (UNGA), 22 Aralık 2005 tarihli 60/209 sayılı kararı ile dayanışmayı içinde bulunduğumuz yüzyılda dünya çapında insanlar ve ülkeler arasındaki ilişkileri belirleyen “temel ve evrensel değerlerden biri” olarak kabul etti. Bu değerleri vurgulamak için 20 Aralık, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Uluslararası İnsani Dayanışma Günü olarak ilan edildi.

BM Genel Kurulu, gelişmekte olan ülkelerde yoksulluktan kurtulmak ve insani ve sosyal kalkınmayı teşvik etmek amacıyla 20 Aralık 2002’de Dünya Dayanışma Fonu’nu kurdu. 2003 yılında Meclis, BM Kalkınma Programının bir güven fonu olarak Dünya Dayanışma Fonu’nu kurdu.

Uluslararası İnsani Dayanışma Günü, yoksulluğun ortadan kaldırılması gibi Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada uluslararası işbirliğinin önemini de yineliyor. BM ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde insani ve sosyal kalkınmanın desteklenmesine odaklanmak için bu fırsatı kullanmayı amaçlıyor.

Küresel Dayanışma Nedir?

Uluslararası işbirliği, uluslararası dayanışmanın özüdür, ancak bu uluslararası dayanışma, uluslararası yardım ve işbirliği, yardım, hayırseverlik veya insani yardımla sınırlı değildir.

Uluslararası dayanışma, uluslararası ilişkilerde, uluslararası ekonomik sistem de dahil olmak üzere ilişkilerde sürdürülebilirliği, uluslararası toplumun tüm üyelerinin barış içinde bir arada yaşamasını, eşit ortaklıkları ve yarar ve yüklerin adil paylaşımını, başkalarının daha fazla refahına ve herkesin sorumlu olduğu ortak ekolojik habitatımıza zarar vermekten veya engel teşkil etmekten kaçınmayı içeren daha geniş bir kavram olarak anlaşılmalıdır.

İnsani Dayanışma Ne Demek?

İnsani Dayanışma, sivil toplumumuzun refahı için birlikte çalışan çeşitli bireylerin, farklı grupların ve hatta kurumların birliğidir. Hem bize yakın olanlara hem de bizden farklı ırk, etnik köken veya toplumdan olan insanlara karşı ahlaki bir yükümlülük içeren bir kavramdır.

Toplumsal Dayanışma nedir ve neden önemlidir?

İnsanlar nereden geldiklerini düşündüklerinde, birçoğunun aklına şehri veya mahallesi gelir, diğerlerinin aklına ise yaşadıkları ülke veya bölge gelir. Bu toplulukların hayatınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Örneğin, topluluğunuz size eğitim ve halk sağlığı hizmetleri gibi önemli kaynaklara erişim sağlar. Çevrenizdeki insanlar da sizi sosyal olarak destekleyebilir ve arkadaşlıklar ve ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir.

Topluluklar ayrıca nesilden nesle aktarılabilen kültür ve geleneklerimiz yoluyla bizi şekillendirmede önemli bir rol oynar. Ancak topluluklar kendi başlarına oluşmazlar. Bölge sakinleri, devlet ve kuruluşların veya ajansların çalışmaları arasındaki işbirliği yoluyla inşa edilmelidirler.

Bu toplulukların gelişmesi için gereken çalışmaya topluluk geliştirme denir. Gelişmiş veya gelişmekte olan bir ülkelerde, her tür topluluk bu tür çalışmalardan yararlanabilir. Ancak bu, özellikle yoksulluk, suç, insan haklarının olmaması veya yetersiz barınma nedeniyle insanlar için koşulların aşırı derecede zor olduğu durumlarda yararlı olabilir.

Başarılı bir topluluk oluşturmanın önemli bir parçası, “topluluk dayanışması”dır. Yani belirli bir bölgedeki insanların herhangi bir farklılığa (örneğin yaş veya etnik köken) rağmen birbirlerine ait olma ve birbirlerine bağlı hissetmeleri anlamına gelir. Bu bağlantılılık, bireylerin kendi toplumlarındaki diğer insanların insan haklarını haksız muameleye karşı savunmak zorunda hissettikleri anlamına gelir.

İnsani dayanışma toplulukları güçlü kılar. Çünkü insanları ve toplulukları birbirine yaklaştırır, çatışmayı azaltır ve onları zamanlarını paylaşmaya ve gerektiğinde birbirlerine yardım etmeye teşvik eder. Böylece ister büyük ister küçük olsun herkes aynı topluluğun parçası olmaktan yararlanır.

2023 Dünya İnsan Hakları Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Dünya genelinde tüm toplumlar için dayanışma kültürünün geliştirilmesi ve yoksulluk, açlık ve hastalıkla mücadele için BM Genel Kurulu tarafından 20 Aralık Uluslararası İnsani Dayanışma Günü (World Humanitarian Solidarity Day) olarak kabul edilmiştir.

Her yıl 20 aralık tarihinde kutlanan Dünya İnsani Dayanışma Günü, bu yıl 20 Aralık 2023 Çarşamba gününe denk geliyor.

Yıllara göre İnsani Dayanışma Günü Tarihleri

  • 2023 – 20 Aralık Çarşamba
  • 2024 – 20 Aralık Cuma
  • 2025 – 20 Aralık Cumartesi

Uluslararası İnsani Dayanışma Günü vesilesiyle, dayanışmanın önemi konusunda daha fazla farkındalık yaratalım, hükümetlerimize bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için verdikleri sözleri hatırlatalım.

Özgür bir ekonomi ve güçlü topluluklar, herkesin onurunu güçlendirir, çabaları adaletle ödüllendirir, ileri doğru hareketliliği teşvik eder ve vatandaşlar arasında dayanışma oluşturur. – Paul Ryan

“Dünya uygarlığının kaderi, tüm insanlık için makul bir yaşam standardı sağlamaya bağlıdır.”

Özgür olmak sadece zincirlerini kırmak değil, başkalarının özgürlüğüne saygı duyarak ve onu geliştirerek yaşamaktır. – Nelson Mandela

İnsanlığa olan inancınızı kaybetmemelisiniz. İnsanlık bir okyanustur; okyanusun birkaç damlası kirlenirse okyanus kirlenmez. – Mahatma Gandhi

Birbirimizden ne kadar farklı olursak olalım, birçok yönden hala çok benzeriz. Birlik olursak bu dünyada imkânsız diye bir şey yoktur. Bir sorunun karşısında duracaksak birlikte çözebiliriz. 20 Aralık Dayanışma Günü Kutlu Olsun!

Bu yazılar da ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün