Kış gündönümü 21 Aralık 2024 Cumartesi günü gerçekleşiyor! 21 Aralık Kış dönümü nedir? 21 Aralık tarihinin önemi ve başlıca özellikleri nelerdir? Uzun gece nedir? 21 Aralık günü kaç saat gece yaşanır? En kısa gün kaç saattir? 21 Aralık 2024 tarihinde ne olacak? 21 Aralık en uzun gece mi? 21 Aralık – 21 Mart arasında ülkemizde kış yaşanır mı? 21 Aralık hangi burç olur? Aralık Kış gündönümü neden en uzun gecedir?
En uzun gece ne zaman başlıyor, 21 Aralık’ta en kısa gece nerede yaşanır? Günlerin uzaması ne zaman başlıyor? 21 Aralık’ta kuzey yarım kürede neler yaşanır? Kışın günler niye kısa olur? En uzun gece neden 21 Aralık’ta yaşanır? En uzun gece hangi ilde? Ayrıca Şebi Yelda nedir? Şeb-i Yelda hangi gün? Gün dönümleri nelerdir? Peki Türkiye’den en uzun gece hangi ilimizde yaşanacak?
İçinde bulunduğumuz Aralık ayı nedeniyle gündeme gelen, en çok merak edilen ve araştırılan Aralık Kış dönümü haberlerini yazımızda derledik…
21 Aralık Kış gündönümü ne demek?
Bu yıl Aralık gün dönümü Türkiye için (dünya üzerinde ülkenin konumuna bağlı olarak) 21 Aralık 2024 Cumartesi gününe denk geliyor. Her yıl genellikle 21 Aralık veya 22 Aralık ; Coğrafi olarak Kuzey Yarım Küre için gün dönümü (kış solstisi), Güney Yarım Küre için ise yaz solstisi (gün dönümü)dir.
Kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesine dik geldiği zaman dilimidir. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kış başlangıcı, güney yarımkürede ise yaz başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.
- Türkiye’de 21 Aralık 2024 Cumartesi, en uzun geceyi yaşayacağız.
- ABD’de ise 21 Aralık 2024 Cumartesi, saat 04:20’de kış dönümü başlamış olacak.
Kışdönümü, Dünya’nın Güneş etrafında dönüşüyle ilgili olduğu için her yıl aynı zamana denk geldiğini söylemek yanlıştır. Çünkü dünya, güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık’a, bazen de 22 Aralık’a denk gelir.
Kış gündönümünü genellikle tüm bir takvim gününü kapsayan bir olay olarak düşünürüz, ancak gündönümü aslında sadece bir an sürer. Spesifik olarak, bir yarım kürenin Güneş’ten olabildiğince uzağa eğildiği tam zaman dilimidir.
2024 En uzun gece hangi şehirde yaşanacak?
Bugün 21. yüzyılın 24. yılının 356. günü. Kuzey yarımkürede bulunan Türkiye’de 21 Aralık’ta en uzun gece Kuzey’de Karadeniz Bölgesinde yer alan Sinop’ta yaşanacak. 22 Aralık’tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak.
En kısa günler uzamaya başlıyor. Türkiye’de 21 Aralık 2024 Cumartesi günü en uzun gecenin yaşanacağı Sinop ilinde gece süresi yaklaşık 15 saat olacak. Türkiye’de en kısa gecenin yaşanacağı il Hatay’da ise gece süresi 14:20 dk, gündüz süresi ise 9:40 dk yaşanacak.
- İstanbul’da gündüz süresi 9:13 dk, gece süresi 14:47 dk
- Antalya’da gündüz süresi 9:37 dk, gece süresi 14:23 dk
- Ankara’da gündüz süresi 9:20 dk, gece süresi 14:40 dk
- Bursa’da gündüz süresi 9:18 dk, gece süresi 14:42 dk
- Sinop’da gündüz süresi 9:08 dk, gece süresi 14:52 dk
- Samsun’da gündüz süresi 9:11 dk, gece süresi 14:49 dk
- Trabzon’da gündüz süresi 9:13 dk, gece süresi 14:47 dk
- Hatay’da gündüz süresi 9:40 dk, gece süresi 14:20 dk
Bu tarihten sonra günler tekrar bi kaç gün sonra uzamaya ve geceler kısalmaya başlar.
2024 yılının en uzun gecesi ne kadar?
Gündönümünde, Kuzey Kutbu’nun Güneş’ten uzaklaşması en fazladır, bu nedenle bu olay ekvatorun kuzeyindeki yılın en kısa gününe işaret eder. Bu etki, ekvatordan daha uzak yerlerde en fazladır. Tropikal bölgelerde en kısa gün 12 saatten biraz daha kısadır; Kuzey Kutup Dairesi içindeki yerler, Güneş’in hiç yükselmediği kutup gecesini yaşar. Antarktika Çemberi içindeki yerler ise Güneş gece batmadığı zaman Gece Yarısı Güneşini yaşar.
Kuzey Yarımküre’de kış gündönümü gerçekleştiğinde, Kuzey Kutbu, Güneş’ten yaklaşık 23,4° (23°27′) uzakta eğilir.
Yılın en kısa günü Londra’da 7 saat 47 dakika 42 saniye sürüyor ve bu Haziran Gündönümünden 9 saat daha kısa olacak. Dolayısıyla Londra için de 21 Aralık 2024 Cumartesi yılın en uzun gecesi olacak. Bu sure, Kuzey Kutbu’na yaklaştıkça daha da kısalır. İzlanda’da ise en kısa gün sadece 2 saat 14 dakikadır.
Gece ve gündüz arasındaki süre farkı, Ekvator çizgisine yaklaştıkça hissedilmez derecede olur.
Kış Gündönümü (Kuzey Yarımküre) Tarihleri
2024’de Aralık gündönümü Türkiye’de 21 Aralık 2024 Cumartesi, saat 12:20 EEST’de meydana gelecek. Bu kış gündönümünde, Kuzey Yarımküre yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanacak.
- 21 Aralık 2024 Cumartesi, 12:20 EEST
- USA: 21 Aralık 2024 Cumartesi, 04:20 EST
Aralık gündönümü, Güneş’in Güney Yarımküre’de Oğlak Dönencesi’nin tam üzerinde olduğu andır. Bu, yıl boyunca ulaştığı en güneydeki enlemdir. Gündönümünden sonra tekrar kuzeye hareket etmeye başlar.
Kış Gündönümü Tarihi Önemi ve Özellikleri
Yaklaşık olarak her yıl 21 veya 22 Aralık tarihi Kış gündönümüdür. Bu tarihte güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla düşer. Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesine dik geldiği 21 Aralık, Kuzey Yarımküre’de kışın, Güney Yarımküre’de da yazın başlangıcıdır ve Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat gece yaşanır. Güney yarımkürede en uzun gündüz en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede ise tam tersidir.
21 Aralık Kış gündönümü’ne verilen isimlerden biri de Şeb-i Yelda olarak bilinir.
Oğlak dönencesine güneş ışınları dik açıyla geldiği için gölge boyu sıfırdır. Bu tarihten sonra güneşin dik açısı kuzeye doğru kaymaya başlar. Bu tarihten sonra Güney yarımkürede gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar. 21 Mart günü ise dik açı artık 0° enlemi olan ekvator üzerindedir.
21 Aralık Kış gündönümü Özellikleri
21 Aralık Ekinoksunda Türkiye’de (Kuzey Yarım Kürede) kış mevsimi yaşanırken Güney Yarım Kürede yaz mevsiminin başlangıcıdır. Havalar ülkemizde soğumaya başlarken güneyde hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu tarihte güneş ışınları en dar açıyla dünyaya düşer ve git gide büyük açıyla düşmeye başlar.
- 21 Aralık Kış dönümü zamanında güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 90 derecelik dik açıyla gelir.
- Güneş ışınları Güney Yarımküreye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküreye ise en eğik açılarla gelir.
- Güney Yarımkürede yaz, Kuzey Yarımkürede kış mevsiminin başlangıcıdır.
- Üzerinden Oğlak Dönencesinin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir.
- Güney Yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey Yarımkürede ise en uzun gece yaşanır.
- Bu tarihten sonra Kuzey Yarımkürede gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımkürede kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
- Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.
- Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.
- Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.
- Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.
- Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır.
Kış dönümü bizi nasıl etkiler?
Gece ve karanlık saatlerin artmasıyla gün ışığından yeterince yararlanılamadığı durumlarda depresyon belirtisi meydana gelebilir. Erken ve karanlıkta güne başlama ve karanlıkta geçirilen sürenin uzunluğu da insan psikolojisini olumsuz etkileyebilir.
Yılın en uzun gecesini yaşamanın metabolizma açısından olumsuz sonuçlar doğuracağı da uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Çevresel faktörlerin metabolizma üzerinde yarattığı bu olumsuzlukları, doğru ve yeterli beslenme ve sağlıklı bir uyku ile atlatmak mümkündür.
Ayrıca bu tarihte Dünya’nın hareketi, Güneş’e uzaklığı, Ay’ın çekim kuvveti gibi özelliklerin değişmesi sebebiyle insan yaşamı ve psikolojisi üzerine etkileri olduğu da düşünülmektedir.
Gün dönümleri nelerdir?
Yıldönümleri yılda iki kez gerçekleşir, bir kez 21 Haziran civarında ve ardından tekrar 21 Aralık civarında.
Aralık gündönümü 20, 21, 22 veya 23 Aralık’ta gerçekleşebilir, ancak 20 veya 23 Aralık gündönümü nadirdir. Son 23 Aralık gündönümü 1903’teydi ve 2303’e kadar bir daha olmayacak.
Gündönümü veya gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu zaman dilimine verilen addır. Geç şafak vakti ve erken gün batımı, en kısa gün ve en uzun gece olarak bilinen Kuzey Yarımküre için Aralık gündönümü, yılın en uzun gecelerini ve en kısa günlerini ifade eder.
21 Aralık tarihi ile beraber Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır.
- 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri
- 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir.
Ekinoks Nedir?
Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator’a dik gelmesi sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği zaman dilimine verilen isimdir.
Gündönümü ne zaman?
Gündönümü, Dünya’nın her yerinde, hepimiz için aynı anda gerçekleşir. 2022’de Aralık gündönümü Evrensel Saatte (UTC) 21 Aralık 23:48’de meydana gelecek. Bu gündönümünde, Kuzey Yarımküre yılın en kısa günü ve en uzun gecesine sahiptir.
Kuzey Yarımkürede yaşayan insanlar, her gün geç şafak ve erken gün batımlarını ve güneşin alçak yayını her gün görebilir. Yerel olarak öğle vakti gökyüzünde güneşin ne kadar alçak göründüğünü fark edebilirsiniz.
Ekinoks Tarihleri
21 Mart İlkbahar Ekinoksu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur.
23 Eylül Sonbahar Ekinoksu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur.
21 Aralık Ekinoksu: Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.
21 Haziran Ekinoksu (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.