22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü 2024
22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü - Ağız ve Diş Sağlığı Haftası (20-24 Kasım). Türk Diş Hekimleri Günü neden 22 Kasım’da kutlanıyor? 2024 Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ne zaman?
22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü – Ağız ve Diş Sağlığı Haftası (20-24 Kasım). Türk Diş Hekimleri Günü neden 22 Kasım’da kutlanıyor? 2024 Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ne zaman? Türk Diş Hekimliği Günü nasıl ortaya çıktı tarihçesi nedir? Uluslararası Diş Hekimliği Günü var mı? Türkiye ve Dünya Diş Hekimleri Günü ne zaman? 22 Kasım Dünya Ne günü?
22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü
Türk Dişhekimleri Birliği’nin başvurusu üzerine 22 Kasım “Diş Hekimleri Günü” olarak kabul edildi. 1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla diş hekimliği haftası olarak belirlendi. O günden itibaren her yıl 22 Kasım’ı içine alan hafta “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor.
Ülkemizde kutlanan 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nün amacı diş hekimliği mesleğine saygı göstermek ve diş hekimlerinin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmektir. 22 Kasım tarihinin ilk Diş Hekimliği Fakultesi’nin kuruluş tarihi olması nedeniyle Ulusal Diş Hekimleri Günü olarak kabul edilmiştir.
“Diş Hekimliği Mektebi bütçesinin tescili 22 Kasım 1908’de Maarif Nezareti’ne gönderildiği için okulun kuruluşu 22 Kasım olarak kabul edilmiştir”
Ağız ve diş sağlığı bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığı korunmadığında birçok hastalığı beraberinde getirmektedir. Türk Sağlık Bakanlığı tarafından tüm sağlık konularında olduğu gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıklarda da tedaviden çok koruyucu önlemlere ağırlık verecek çalışmalar yürütür. Diş çürüğü olmayan ağız ve diş sağlığı yerinde bir toplum hedeflenmektedir..
Diş sağlığı sıklıkla göz ardı edilir ancak kötü ağız sağlığı, kalp hastalığı, diyabet ve hatta bazı kanserler gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş Hekimleri Günü, bu riskler konusunda farkındalığı artırmayı ve önleyici bakımı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
22 Kasım Diş Hekimleri Günü Tarihçesi
Türkiye’de ilk Diş Hekimliği Yüksekokulu 1908 yılında kurulmuştur ancak 1909 yılında eğitim hayatına başlamıştır. İlk mezunlarının 43 kişiydi, 1926 yılına gelindiğinde mezun sayısı 84 kişiye ulaştı. 1928 yılında kabul edilen “Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun” ile mesleği uygulama yetkisi yalnızca “Diş Tababeti Mektebi” mezunlarına verildikten sonra, diş hekimliği mesleği bir disiplin altına girmeye başladı.
Türk Diş Hekimliği’nin ilk mesleki örgütü 1912’de kuruldu. 1922’de “Müslüman Diş Tabipleri Mezunin ve Talebe Cemiyeti” olarak kurulan, 1925’de “Türk Diş Tabipleri Cemiyeti” adını alan meslek birliğin ilk periyodik yayını ise, “Diş Tabipleri Cemiyeti Mecmuası”dır.
Türk Diş Tabipleri Cemiyeti’nin “Türk Tabipleri Birliği” çatısı altında yer alması 1953 yılına denk gelmektedir. 1984 yılında ise “Türk Diş Hekimleri Birliği” ve buna bağlı olarak çalışan “Diş Hekimleri Odaları” kurulmuştur.
Tarihte Diş Hekimliği
Bilinen ilk diş hekimi Hesy-Ra, MÖ 2600 civarında Eski Mısır’da çalışıyordu. Firavun Djoser’in emrinde üst düzey bir memurdu ve Diş Hekimi Şefi ünvanına sahipti.
1530 yılında Almanya’da Dişlerin Her Türlü Hastalık ve Zayıflıklarına Yönelik Küçük Tıbbi Kitap (Artzney Buchlein) adlı kitap yayımlandı. Bu tamamen diş hekimliğine ayrılan ilk kitaptı.
Diş Hekimlerinin Rolü
Diş hekimleri, yalnızca diş tedavisi yapmakla kalmaz, aynı zamanda ağız ve diş sağlığının korunmasında önemli bir rol oynarlar. Diş hekimlerinin bazı görevleri şunlardır:
- Tedavi ve Koruma: Çürük tedavisi, diş çekimi, kanal tedavisi ve protez uygulamaları gibi çeşitli tedavi yöntemlerini uygularlar.
- Farkındalık Yaratma: Diş sağlığı konusunda bireyleri bilgilendirir ve sağlıklı alışkanlıklar kazanmalarına yardımcı olurlar.
- Araştırma ve Geliştirme: Yeni tedavi yöntemleri ve teknolojiler üzerinde çalışarak diş hekimliği alanını geliştirirler.
Diş Sağlığı İçin İpuçları
Ağız ve diş sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları:
- Düzenli Fırçalama: Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın.
- Diş İpi Kullanımı: Diş ipi kullanarak diş aralarını temizleyin.
- Dengeli Beslenme: Şekerli ve asitli yiyeceklerden uzak durarak sağlıklı beslenin.
- Düzenli Kontroller: 6 ayda bir diş hekimine giderek dişlerinizi kontrol ettirin.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Nasıl Kutlanır?
Diş hekiminize minnettarlığınızı göstermek istiyorsanız, diş hekimliği alışkanlıklarınızı geliştirerek daha iyi bir ağız sağlığına olan bağlılığınızı gösterebilirsiniz. Ayrıca diş muayenesi planlayabilir ve ağız sağlığınız hakkında sorular sorarak daha yeni bilgiler öğrenebilirmisiniz.
Alternatif olarak, küçük çocuklara iyi ağız hijyeni uygulamalarını öğreterek ve ailelerini ve arkadaşlarını diş hekimlerine gitmeye teşvik ederek kişisel düzeyde farkındalık yaratabilirsiniz.
Türk Diş Hekimliği Ne Zaman?
Ülkemizde her yıl 22 Kasım’da kutlanan Diş Hekimleri Günü, dünyada ise 6 Mart Dünya Diş Hekimleri Günü olarak kutlanmaktadır.
- 2024 – 22 Kasım Cuma
- 2025 – 22 Kasım Cumartesi
- 2026 – 22 Kasım Pazar
Türkiye genelinde 20 – 24 Kasım tarihler arasında Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kutlanır.
9 Şubat geleneksel olarak Uluslararası Diş Hekimliği Günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün, sıklıkla bu meslekle anılan Aziz Apollonia’nın bayramı olarak da biliniyor.
Büyük fedakârlıklarla Ağız ve Diş Sağlığı bilincini oluşturmak ve iyileştirilmesini sağlamak için çalışan tüm diş hekimlerimizin “22 Kasım Diş Hekimleri Günü” kutlu olsun.
Sonuç
Türk Diş Hekimliği Günü ve haftası, diş hekimlerinin değerli çalışmalarını kutlamak ve ağız ve diş sağlığı bilincini artırmak için önemli bir fırsattır. Sağlıklı bir gülüş için diş sağlığınıza özen göstermeyi unutmayın!
Tüm diş hekimlerimizin Dünya Diş Hekimliği gününü kutlarız.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
>