Sosyal Medya Günü nedir? 2024 Sosyal Medya Günü ne zaman kutlanacak? Her yıl 30 Haziran’da kutlanan Dünya Sosyal Medya Günü neden kutlanır? Sosyal Medyanın Tarihçesi nedir? Sosyal Medya neden önemli? İlk sosyal medya ne zaman başladı? Türkiye sosyal medya kullanımında kaçıncı sırada?
Peki Sosyal medya nasıl kullanılır ve bizi nasıl etkiler? Sosyal medyanın faydaları nelerdir? 30 Haziran Sosyal Medya Gününde kullanabileceğiniz mesajlar ve sözler
Sosyal Medya Günü
Önce telefon vardı, sonra faks makinesi ve ardından günümüzde devrimci bir iletişim yolu sosyal medya. Ortaya çıktığından bu yana, insanlar daha önce hiç olmadığı kadar birbirleriyle bağlantı kurabildiler. Arkadaşlar ve aile her an bağlantı halinde olabildi ve pazarlamacılar tüketicilere tamamen yeni bir şekilde ulaşabildi.
Günümüzde insanlar sosyal medyayı her gün ortalama 150 dakika kullanıyor. Yıllar içinde toplum üzerindeki etkisi nedeniyle, Sosyal Medya Günü 30 Haziran 2010’da doğdu ve o zamandan beri popularitesi artmaya devam ediyor. Bugün, Dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce şehir, Sosyal Medya Günü’nü resmen tanıyor.
Artık yaşamımızda olmazsa olmaz Sosyal medya, genellikle arkadaşlarınızla ve ailenizle ve aynı zamanda tamamen yabancılarla veya tanınmış ünlü kişilerle anında bağlantı kurmanın bir yolu haline geldi.
Bu gün sosyal medya, büyük bir haber, alışveriş ve genel eğlence kaynağı olarak kullanılan bir platform olarak kabul ediliyor. Sosyal medya günü, bizim için bu platformların hayatımıza kattığı pozitiflerin tadını çıkarmak ve belki bir iki fotoğrafı beğenmek ya da paylaşmaktır.
2024 Sosyal Medya Günü Ne Zaman?
2010 yılından bu yana her yıl 30 Haziran günü kutlanan Sosyal Medya günü bu yılda dünya genelinde sosyal medya platformları üzerinde kutlanmaya devam edecek. Son birkaç yılda sosyal medya çok güçlü bir şekilde gelişti ve daha etkin bir hale geldi. Dünyanın dört bir yanından birbirini tanıyan veya tanımayan kişi artık sosyal medya üzerinden etkileşimde bulunuyor ve bilgi-haber kaynağı olarak kullanıyor.
Bugün artık sosyal medyada arkadaşlarımızla iletişim kuruyoruz, doğum günü kutluyoruz, aile bireylerimizle konuşuyoruz. Bazen günlük yaşantımızı paylaşıyoruz, bazen adaleti sosyal medyada arıyoruz.
Kurumların, haber sitelerin, alışveriş sitelerinin en son bilgilerini ve paylaşımlarını yine sosyal medya platformlarından öğreniyoruz.
30 Mayıs 2024 Pazar – Dünya Sosyal Medya Günü
- 2024 – 30 Haziran Pazar
- 2025 – 30 Haziran Pazartesi
- 2026 – 30 Haziran Salı
Sosyal Medya Günü Tarihi
Dünya Sosyal Medya Günü (Social Media Day), 30 Haziran 2010’da İskoçya doğumlu Pete Cashmore tarafından 2005 yılında kurulan dijital medya şirketi Mashable tarafından başlatıldı.
Dünya genelinde Sosyal Medya Gününün kutlanmasının amacı, sosyal medyanın küresel iletişim üzerindeki etkisini tanımak ve dünya insanlarında farkındalık oluşturarak kutlamak için bir araya getirmenin bir yolu olarak ortaya çıktı.
Bugün hemen hemen herkes her gün sosyal medyayı kullanıyor; dünyanın her yerinden insanlarla basit ve hızlı bir şekilde bağlantı kuruyoruz. Mashable’ın sosyal medyayı çeşitli kültürleri, hareketleri ve etkinlikleri birbirine bağlamak için kullandığı biliniyor, bu yüzden dünya genelinde sosyal medya için bir gün kutlamak istediler. Bu nedenle insanlar her yıl 30 Haziran günü Sosyal Medya gününü kutlamak için paylaşımlar yapıyor, sosyal medyanın iletişim gücünün farkındalığına dikkat çekiliyor.
Sosyal Medyanın Tarihçesi
1940’lı yıllarda ilk süper bilgisayarın doğuşuydu. Bilim adamları ve mühendisler, nihayetinde bildiğimiz şekliyle internetin doğuşuna yol açan yeni ağ yolları oluşturmak için çalışıyorlardı.
1997 yılında piyasaya sürülen ilk sosyal medya platformu Sixdegrees’di. Andrew Weinreich tarafından kurulan web sitesi, kullanıcıların arkadaşlarını ve aile üyelerini listelemesine izin veriyordu ve profiller, ilan panoları ve okul bağlantıları gibi özelliklere sahipti. Sixdegrees zirvedeyken bir milyondan fazla kullanıcıya sahipti, ancak sonunda 2001’de kapatıldı.
Daha sonra kurulan ilk modern sosyal medya platformu 2002 yılında Friendster’dı. Web sitesi, insanların güvenli bir şekilde yeni arkadaşlar edinmelerine olanak sağladı ve çoğu Asya’da olan yüz milyonu aşkın kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformuydu.
İlk iş odaklı sosyal medya platformu olan LinkedIn, 2003 yılında piyasaya sürüldü.
MySpace, Facebook ile aynı yıl olan 2004’te piyasaya sürüldü, ancak başlangıçta Mark Zuckerberg’in Facebook’undan çok daha büyük bir başarı elde etti. 2006 yılına gelindiğinde MySpace, müziklerini yayınlamalarını sağlayan özelleştirilmiş profilleri seven kullanıcıları ile dünyanın en büyük sosyal medya platformu olmuştu.
YouTube, 2005 yılında videoya özel web sitesini başlattı ve bunu Twitter, 2006’da sınırlı karakter platformuyla izledi. Her ikisinin de popülaritesi arttıkça Facebook da büyüdü ve önümüzdeki beş yıl için en popüler sosyal medya platformları kurulmuştu.
Instagram 2010 yılında piyasaya sürüldü ve hızlı bir büyüme kaydetti. İlk birkaç ay içinde bir milyonun üzerinde kullanıcı kazandı. Instagram’ın hakimiyetine meydan okumasıyla Facebook, platformu 2012’de 1 milyar dolara satın aldı.
Facebook ayrıca şifreli mesajlaşma platformu WhatsApp’ı 2014’te 16 milyar dolara satın aldı. Facebook’un satın alamadığı bir platform Snapchat idi.
2021 yılı ilk çeyreği itibarıyla dünyada aktif Facebook kullanıcı sayısı 2,85 milyar olurken, Facebook’un dünya çapındaki en büyük sosyal ağ olarak kayıtlara geçti.
Kaybolan hikayeler özelliği nedeniyle popüler hale gelen Snapchat, 2011’de piyasaya sürüldü ve 2013’te Facebook’tan gelen 3 milyar dolarlık teklifi reddettiği bildirildi.
Sosyal medya platformları listesine en son eklenen ise TikTok. Uygulama 2016 yılında piyasaya sürüldü ve kapsamlı müzik ve video düzenleme özellikleri nedeniyle inanılmaz derecede popüler hale geldi.
Sosyal medya geliştikçe ve popülaritesi arttıkça, bu platformların karşılaştıkları incelemeler ve sorumluluklar da arttı. Veri kullanımları, nefret söylemi, akıl sağlığı üzerindeki etkileri, seçim sonuçları ve sahte haberlerle ilgili tartışmalarla birlikte platformlar, perde arkasında neler olup bittiği konusunda şeffaf olmak için her zamankinden daha fazla baskı altında bulunuyor.
Dünya Sosyal Medya Günü Gelenekleri
Sosyal Medya Günü’nde gözlemlenen bir ana gelenek var tabi ki, o da elbette sosyal medyada bununla ilgili paylaşımlar yapmak. Kim ne demiş ne düşünmüş, neler yapmış? Birçok kişi, sosyal medyanın hayatlarında oynadığı rolü yansıtan fotoğraflar veya hikayeler yükler. Diğerleri geçmişten en sevdikleri yüklemeleri yeniden yayınlamayı seçer ve genellikle insanların çevrimiçi olarak sevgilerini paylaşmaları için bir fırsattır.
Birçok web sitesi, Sosyal Medya Günü’nü, en sevdikleri sosyal medya anlarından bazılarının listelerini derlemek için bir şans olarak kullanır. Yaklaşık 15-20 dakika, bu listelerden bazılarını bulmak ve etrafta dolaşan en komik, en viral sosyal medya gönderilerinden bazılarının tadını çıkarmak için zaman ayırmaya değer.
Türkiye’de kaç Milyon Sosyal Medya Kullanıcısı Var?
2021 yılı itibariyle Türkiye’de tahmini 64,18 milyon sosyal ağ kullanıcısı vardı. Buna göre Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 75’i sosyal medya kullanıcısı. Bu rakamın 2026’da 75.11 milyon sosyal medya kullanıcısına ulaşması bekleniyor.
YouTube, Ocak 2021’de yüzde 94 kullanıcı payı ile Türkiye’nin en çok kullanılan sosyal medya platformu durumunda.
Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının 91’i Facebook ve yüzde 80’i WhatsApp kullanırken, Reddit Türkler arasında en az popüler olan sosyal medya platformu oldu.
Twitter, 11.8 milyon aktif kullanıcısıyla Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları sıralamasında beşinci sırada yer alıyor.
Temmuz 2021 itibariyle Türkiye’de yaklaşık 50 milyon Instagram kullanıcısı bulunuyor ve bu kullanıcıların yüzde 19,9’u 25 ila 34 yaşları arasında erkeklerden oluşuyor.
Freedom House’un raporuna göre Türk hükümeti Facebook, Twitter, YouTube ve Wikipedia gibi web sitelerini sürekli olarak engelliyor. Twitter’ın şeffaflık raporuna göre Türkiye sosyal medya sansüründe başı çekiyor.
Türkiye sosyal medya kullanımında kaçıncı sırada?
Pazar ve tüketici verileri konusunda uzmanlaşmış bir Alman şirketi Statista yayınladığı Mart 2022 raporuna göre Ocak 2022 itibariyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzde 106,1’lik aktif bir sosyal ağ penetrasyon oranına sahipti. Malezya yüzde 91,7 ile ikinci sırada ve Güney Kore yüzde 91,2 ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye ise yüzde 80’lik aktif sosyal medya kullanıcısına sahip ve en çok sosyal medya kullanan ülkeler arasında 27. sırada yer alıyor.
RAKAMLARLA DÜNYA SOSYAL GÜNÜ
- 3.5 milyar – Sosyal medya kullanan kişi sayısı.
- %68 – Facebook kullanan ABD’li yetişkinlerin oranı.
- 3 saat – Ortalama bir kişinin her gün sosyal medyada veya mesajlaşmada geçirdiği süre
- 500 milyon – Her gün Instagram Hikayeleri kullanan kişi sayısı.
- 60 milyar – Her gün gönderilen WhatsApp ve Facebook Messenger mesajları.
- 35 dakika – Ortalama bir kullanıcı her gün Facebook’ta harcıyor.
- 270 milyon – Tahmini sahte Facebook profili sayısı.
- 707 – Ortalama bir Twitter kullanıcısının sahip olduğu takipçi sayısı.
- 300 saat – Her dakika YouTube’a yüklenen video görüntüleri.
- 95 milyon – Her gün Instagram’a yüklenen fotoğraflar.
Sosyal Medya’yı neden seviyoruz?
Sosyal Medya son derece eğlencelidir çünkü en çok ilgilendiğiniz şeyleri takip etmenizi sağlar. İster kedi videoları, ister kurabiyeler, ister ebeveynlerin iç yaşamları, isterse gazetecilerin günlük yaşamları ve haberleri olsun, burası tam bize göre. Kullanıcıların dünya çapında neler yayınladıklarını görmek için hashtag’leri kullanarak milyonlarca video ve gönderiyi arayıp bulabilirsiniz. Veya kendi içeriğinizi oluşturabilirsiniz.
Sosyal medya ile kimlerle bağlantı kurabileceğiniz konusunda bir sınır yoktur. Favori yıldızlarınız, yaşam koçlarınız ve hatta yöneticilerinizle doğrudan mesaj yoluyla iletişime geçebilirsiniz. Bu size herhangi birine kolaylıkla ulaşma ve bağlantı kurma fırsatı verir.
Sosyal medyanın bir harika yanı ise herkese yeteneklerini sergilemeleri, fikirlerini dile getirmeleri veya günlük aktivitelerini belgelemeleri için bir platform sağlamasıdır. Geleceğin şovmenleri, sinemacıları, yazarları, şairleri, habercileri ve milyonlarca kullanıcı, bir düğmeye basit bir tıklama ile kariyerlerine başlamalarına yardımcı olmak için Vine (RIP), Instagram, Facebook ve Twitter gibi platformlardan yararlanmaktadır.
‘Sosyal medya yasası’ görüşülüyor
AK Parti ve MHP’nin “dezenformasyonla mücadele” olarak nitelediği internet haberciliği ile sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören ‘Sosyal medya yasası’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.
Tasarı içerisinde ‘internet haber sitesi’, ‘İletişim Başkanı’, ‘İletişim Başkanlığı’, ‘Basın Kartı Komisyonu’, ‘medya mensubu’, ‘enformasyon görevlisi’ gibi ifadelerin tanımı da düzenleniyor.
Türkiye’de yaklaşık 55 milyon Sosyal Medya kullanıcısı var. Sosyal medyanın internet kullanımı içindeki payının en yüksek olduğu ülkelerden birisi olan Türkiye’de sosyal medyaya yönelik düzenleme toplumun önemli bir kısmını ilgilendiriyor.
AKP ve MHP’nin Meclis’e getirdiği sosyal medya yasası, ‘sansür yasası’ olarak nitelendiriliyor. Sosyal medya yasasına göre kamu düzenini bozmaya elverişli bilgiyi paylaşan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Sosyal medya yasası ile adli merciler tarafından talep edilen bilgiler verilmezse sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılabilecek.
13 Ekim 2022 tarihinde AKP-MHP’nin ortaklaşa hazırladığı ve ‘sosyal medya yasası’ olarak bilinen düzenleme TBMM’den geçti. Bazı maddeleri 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan yasa teklifinde yer alan düzenlemeler için tartışmalar devam ediyor.
Sosyal Medya Yasası Yürürlüğe Girdi
18 Ekim 2022 Pazartesi, Kamuoyunda sosyal medya düzenlemesi olarak bilinen dezenformasyonla mücadele düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Düzenlemede yer alan ve iktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren 29’uncu madde gerçeğe aykırı bilgi yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Madde ile yeni bir suç da tanımlanıyor. Türk Ceza Kanunu’na dezenformasyonla ilgili “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenmiş olacak.
Milli İstihbarat Teşkilatı faaliyetlerine ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak.
Sosyal Medya Mesajları ve Sözleri
“Artık sizi markalaştırmak için bir şirkete veya pazarlama şirketine ihtiyacınız yok: Bunu kendiniz yapabilirsiniz. Sosyal medya takibi ile kim olduğunuzu belirleyebilirsiniz.”
“Sosyal medyanın güzelliği, şirketinizin kusurlarına işaret etmesidir; kilit soru, bu kusurları ne kadar çabuk çözdüğünüzdür.”
“Sosyal medya, büyük şirketlerin yeniden küçük davranmalarına izin verir”
“Sosyal medya, teknolojiden çok sosyoloji ve psikoloji ile ilgilidir.”
“Şu anda, sosyal ağlar ve İnternet’teki diğer araçlar sayesinde, bu 500 milyon insanın tümü ne düşündüklerini söylemenin ve seslerinin duyulmasını sağlamanın bir yolunu buluyor.” – Mark Zuckerberg
Bizi uzaktaki arkadaşlarımız ve ailemizle iletişim halinde tutan Sosyal Medya’ya teşekkür edelim. Sosyal Medya Günü kutlu olsun!
Her gün esasen Sosyal Medya Günü olmakla birlikte, 30 Haziran resmi küresel kutlamadır. Nerede yaşıyor olursanız olun, sosyal medyada bu günü #SosyalMedyaGünü veya #SMDay hastagini (etiketini) kullanarak kutlayın.
Sosyal Medya Günü, “gözlerimizin önünde gerçekleşen dijital devrimi tanımayı amaçlıyor. Bu günü birlikte duyuralım ve kutlayalım. Sosyal Medya gününüz kutlu olsun!
Son birkaç yılda sosyal medya çok güçlü bir şekilde gelişti ve hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Bu nedenle Sosyal Medya gününüz kutlu olsun!
Ne için bekliyorsun? Bu Sosyal Medya Günü’nde sosyalleşin! Yeni bir hashtag başlatın ve takipçilerinize teşekkür edin. Sosyal Medya Günü kutlu olsun!
Dünya Sosyal Medya Günü (Social Media Day) için #SMDay ve Türkçe #SosyalMedyaGünü hashtagini kullanıyor ve bu yıl sizin de dahil olma zamanınız!
- Haziran Ayı Belirli Günler ve Haftalar
- Temmuz Belirli Günler ve Haftalar
- Sosyal Medya çöktü mü?
- İnovasyon Günü
- 28 Ocak Veri Koruma Günü