8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir ve neden kutlanır? 8 Mart günü önemi nedir? Dünya kadınlar günü neden ve nasıl ortaya çıkmıştır? 8 Mart 1857 katliamı nedir? Kadınlar gününün tarihçesi, dünya kadınlar günü etkinlikleri, Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması ile ilgili yazımızda…
2025 yılı Dünya Kadınlar günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Kadınlar Günü’nün önemi nedir ve neden kutlanır? Türkiye’de ilk kadınlar günü ne zaman kutlandı? Kadınlar gününün rengi nedir? Mor rengin Dünya Kadınlar Günü ile ne ilgisi var? İşte Kadınlar Günü hakkında bilmediğiniz ilginç gerçekler…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Dünya Kadınlar Günü (8 Mart), kadınların tarihi, kültürel ve politik başarılarını kutlayan küresel bir gündür. Kadının varlığı, kadın hakları ve egemenliğini yaşatmak adına kutlanan bu gün ayrıca Dünya çapında cinsiyet eşitsizliğine karşı harekete geçilmesine destek olarak ortaya çıkmıştır.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, kadınların siyasi, kültürel ve sosyal alanlarda elde ettikleri haklar ve hakları için verdikleri mücadelede elde ettikleri başarılar kutlanıyor.
İnsan hakları temelinde kadınların maruz kaldığı haksızlıklar ve zorbalıklar, ayrımcılıklar ve şiddet bu günde daha yüksek sesle dile getiriliyor. 8 Mart günü Türkiye genelinde, Dünya Kadınlar Gününde kadınların ne kadar değerli oldukları bir kez daha ortaya koyacak kutlamalar gerçekleştirilecek.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta dünyada ve ülkemizde kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
8 Mart günü, kökeni ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasına dayanan Dünya Kadınlar Günü 1857’den bu yana dünya genelinde kutlanıyor.
Dünya Kadınlar Günü teması 2025
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, bu yıl 8 Mart’ta kutlanacak olan Dünya Kadınlar günü 2025 teması “Tüm Kadınlar ve Kız Çocukları İçin: Haklar, Eşitlik, Güçlendirme” olduğunu açıkladı.
Eşit haklar. Eşit fırsatlar. Eşit güç.
8 Mart 2025 Dünya Kadınlar Günü’nün teması, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından “Tüm Kadınlar ve Kız Çocukları İçin: Haklar, Eşitlik, Güçlendirme” olarak belirlenmiştir.
Bu tema, kadınların ve kız çocuklarının haklarının korunması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve güçlendirilmesine vurgu yapmaktadır.
Ayrıca, Uluslararası Kadınlar Günü resmi web sitesine göre, 2025 yılı için belirlenen tema “Eylemi Hızlandır” (#AccelerateAction) olup, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşma hızını artırmayı amaçlamaktadır.
Her iki tema da, kadınların toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasi alanlardaki rollerini ve katkılarını kutlamanın yanı sıra, eşit haklar, fırsatlar ve güçlendirme konularına dikkat çekmektedir.
- Kadınlara yatırım neden bir insan hakları meselesidir?
- Kadınların ekonomik açıdan güçlenmesini hızlandıracak 5 şey
Kadınlar Günü’nü Google doodle ile kutluyor!
Google, 8 Mart 2025 Dünya Kadınlar Günü’nü özel bir Doodle ile kutladı. Bu yılın teması, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarındaki kadınların katkılarına dikkat çekiyor. Doodle, kadınların bu alanlardaki başarılarını ve cinsiyet eşitliği yolundaki ilerlemeyi vurguluyor.
STEM alanlarında kadınlar, küresel iş gücünün sadece %29’unu oluşturuyor. Bu oran her yıl artmasına rağmen, cinsiyet eşitliği konusunda hâlâ önemli bir yol kat edilmesi gerekiyor. Google’ın bu Doodle’ı, kadınların tarih boyunca dünyamıza yaptığı katkıları ve modern dünyanın şekillenmesindeki rollerini hatırlatıyor.
Doodle’a tıklayarak, STEM alanlarında fark yaratan kadınların ilham verici hikâyelerini Google Arts & Culture platformunda keşfedebilirsiniz.
Dünya Kadınlar Günü, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını kutlamak ve cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 8 Mart’ta dünya genelinde kutlanmaktadır.
Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır?
Kadınlar Günü, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi başarılarını kutlamak ve kadın hakları ile cinsiyet eşitliği konularında farkındalık oluşturmak için dünya genelinde her yıl 8 Mart günü kutlanıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dünya genelinde konferanslar, paneller, ödül törenleri, yürüyüşler ve diğer etkinlikler aracılığıyla kadınların başarıları vurgulanır ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mesajlar verilir.
8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg‘dur.
1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırılmıştı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti.
Zetkin’in bu önerisi kabul edilmiş, her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle mutabakat içinde bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştı.
İşte 8 Mart’ın hikayesi:
8 Mart 1857’de New York’ta bulunan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, daha iyi çalışma koşulları için ve 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle tekstil fabrikasında greve başladı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi.
Kadınların örgütlediği bu grevi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda içeride kilitli kalan işçilerden 129’u yanarak yaşamını yitirmişti. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.
Clara Zetkin Tarafından Önerildi…
1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırılmıştı.
Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti.
Zetkin’in önerisi kabul edilmiş, her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle mutabakat içinde bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştır.
Dünya Kadınlar Günü’nün Ortaya Çıkışı
Kopenhag’da gerçekleştirilen konferanstan sonraki yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılıyordu.
Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirildi.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.
16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye’de 8 Mart Günü Kutlaması
“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha geniş ve yaygın olarak kutlanmaya başlandı. 12 Eylül 1980 darbe dönemi sonrasında dört yıl kutlama yapılmasa da 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.
Kadınlar Günü Gelenekleri
Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının ilerlemesini kutlamak için bir araya geldikçe, kendilerine çiçek veya başka hediyeler veren erkeklerden bolca destek alıyorlar. Bu gelenek eğitim kurumlarına ve işyerlerine kadar uzanıyor. İlham veren kadın liderler ve hayatın farklı alanlarında başarı hikayeleri olan kadınlar, dünyanın her yerindeki diğer kadınları cesaretlendirmek ve etkilemek için ön plana çıkıyor.
İspanya ve Türkiye’de bu gün siyasi faaliyetler ve protestolar düzenleniyor. Amaç, politika yapımında değişimi motive etmektir. Çin’de, kadınlara genellikle işten yarım gün izin verilir ve genel olarak işte ve evde özel muamele görürler.
Dünya Kadınlar Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?
2025 yılı Mart ayı içerisinde kutlanan Dünya Kadınlar günü 8 Mart Cumartesi gününe denk gelmektedir.
- 2025 – 8 Mart Cumartesi
- 2026 – 8 Mart Pazar
- 2027 – 8 Mart Pazartesi
Mor Renk ve Dünya Kadınlar Günü
Birleşik Krallık’taki Kadınların Sosyal ve Siyasi Birliği, 1908’de kadınların eşitliğini simgelemek için mor, yeşil ve beyaz renkleri kullanmaya başladı. Tarihsel olarak mor, adalet ve haysiyeti ifade eden bir renkti ve şimdi kadınları temsil etmek için kullanılıyor. Yeşil, umudun sembolüdür. Bugün mor, Dünya Kadınlar Günü’nün rengidir ve yeşil ile birleştiğinde feminist hareketi temsil eder.
“Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun…
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajları
- 8 Mart Günlük Burç Yorumları
- 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü
- Dünya Evlilik Günü
- Dünya Erkekler Günü
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
- Mart Ayı Önemli Günler ve Haftalar
- 14 Mart Pi günü nedir?
Nukteler.com Facebook’ta