8 Nisan Tarihte Bugün
8 Nisan Tarihte Bugün yaşanan önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar bugün doğanlar ve ölenler, kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.
8 Nisan Tarihte Bugün yaşanan dünyada ve Türkiye’de önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar bugün doğan ve ölen ünlüler, 8 Nisan olayları kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.
Bugün doğanlar ve ölenler, yaşanmış tarihi olaylar, toplumsal haberler, bugün hangi gün ve ne günü? Bugün günlerden ne? 8 Nisan’da ne oldu? 8 Nisan özel bir gün mü? 8 Nisan ne günü? 8 Nisan’da ne kutlanır? Bugünün önemi ne? Dünyada ve Türkiye’de 8 Nisan Tarihte Bugün ne oldu sayfamızdan okuyabilirsiniz.
8 Nisan Önemli Gündem Başlıkları ve Olaylar
- Şer’iyye Mahkemelerinin kaldırılması (1924)
- Dünya Romanlar Günü
- Kırlangıç Fırtınası
8 Nisan Tarihte Bugün Ne Oldu?
Tarihte Bugün Olan Toplumsal Haberler ve Olaylar
1513 – İspanyol Konkistador Juan Ponce de León, Florida’yı keşfetti ve bu bölgeyi İspanya toprağı olarak ilan etti.
1730 – New York’ta ilk sinagog hizmete girdi.
1783 – 1441’den beri varlığını sürdüren Kırım Hanlığı, II. Katerina’nın emriyle Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edildi.
1796 – Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss, ikinci dereceden karşılıklılık yasasını kanıtladı.
1820 – Milo Venüsü heykeli, bir Ege adası olan Melos’ta bulundu.
1830 – Avrupa ülkeleri, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Yunan Devleti’nin bağımsızlığını onaylamasını istedi.
1869 – 2. Darülfünun binasının inşası tamamlandı ve Darülfünun-ı Osmani kuruldu.
1879 – Süt ilk kez cam şişelerde satıldı.
1899 – Amerikalı katil Martha Place, elektrikli sandalye ile idam edilen ilk kadın oldu.
1918 – I. Dünya Savaşı döneminde, sinema oyuncuları Douglas Fairbanks ve Charlie Chaplin, New York sokaklarında savaş tahvili sattılar.
1920 – Salih Paşa’nın (Salih Hulusi Kezrak) istifası ile kurulan Damat Ferit Paşa Kabinesi’nin tanınmayacağı yolunda, Heyet-i Temsiliye genelgesi yayınlandı.
1923 – Mustafa Kemal 9 Umde’yi açıkladı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin seçim bildirisi niteliğindeki bu ilkelerin başında, ‘Egemenlik Ulusundur’ maddesi gelmekteydi.
Şer’iyye Mahkemeleri kaldırıldı
1924 – Şeriye mahkemelerini kaldıran yeni Mahkemeler Teşkilatı Kanunu TBMM’de kabul edildi. Kadıların yerini hakimler aldı.
1933 – Almanya’da ari ırktan olmadığı düşünülen memurlar emekli edildi.
1943 – Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt, enflasyonu kontrol altında tutabilmek amacıyla tüm maaş ve ücretleri dondurduğunu ve işçilerin iş değiştirmesini yasakladığını açıkladı.
1946 – Milletler Cemiyeti son oturumunu yaptı. Bundan sonra örgütün adı Birleşmiş Milletler olacaktır.
1953 – Kenya bağımsızlık hareketinin önderi Jomo Kenyatta, Mau Mau Ayaklanması gerekçe gösterilerek İngiliz sömürge yönetimince tutuklandı.
Seyhan Barajı hizmete girdi.
1956 – Adana’da bulunan ve Adana’yı Seyhan Nehri’nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi baraj olan Seyhan Barajı hizmete açıldı.
1960 – Kesif bir sis tabakasının kapladığı İstanbul’a on saat boyunca çamur yağdı. Kent sakinleri arasında korku salan çamur yağmuru birçok ağaç ve bitkinin yapraklarının kavrulmasına ve civar köylerdeki tarım ürünlerinin zarar görmesine neden oldu.
1966 – Türk televizyon yapımcısı, avukat ve akademisyen Armağan Çağlayan, İstanbul’da bugün doğdu.
1968 – Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler Rektörlük binasını işgal etti.
Dünya Romanlar Günü
1971 – Londra’da toplanan Birinci Uluslararası Roman Kongresi, 8 Nisan gününün Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmasına karar verdi.
Pablo Picasso öldü
1973 – İspanyol ressam ve heykeltıraş, kübizmin öncüsü, 20. yüzyıl sanatının en tanınan ressamlarından Pablo Picasso, Fransa’nın Mougins kentinde akciğer ödemi ve kalp yetmezliğinden 91 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1881)
1975 – Türk pop müzik şarkıcısı Funda Arar, Ankara’da bugün doğdu.
1976 – Ankara’da çeşitli fakülte ve öğrenci yurtlarında çıkan olaylarda, aralarında Tabii Senatör Muzaffer Yurdakuler’in oğlu Hakan Yurdakuler’in de bulunduğu, Esari Oran ve Burhan Barın isimli 3 öğrenci öldürüldü, çok sayıda öğrenci yaralandı.
1992 – Uluslararası Atatürk Barış Ödülü’nün Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’ya verilmesi kararlaştırıldı. Mandela, Türk Hükümetine yönelik insan hakları ihlali suçlamaları nedeniyle ödülü kabul etmedi.
1993 – Fransa’nın Breton bölgesinde yapılan kazılarda, ünlü çizgi roman kahramanı Asterisk’in yaşadığı köyün bulunduğu öne sürüldü.
TURMEPA Kuruldu
1994 – Merkezi İstanbul’da olan sivil toplum kuruluşu Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) kuruldu.
TURMEPA açılımı; Turkish Marine Environment Protection Association
1995 – NBA takımlarından Cleveland Cavaliers takımında oynayan, Türk profesyonel basketbolcu Cedi Osman, bugün doğdu.
1999 – Hakkâri Valisi Nihat Canpolat’a, Yüksekova ilçesinde bombalı saldırı düzenlendi. Canpolat, saldırıdan küçük sıyrıklarla kurtuldu; şoförü öldü, yedi kişi de yaralandı.
2004 – ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, 11 Eylül Komisyonu önünde ifade verdi. (Dünya Ticaret Kulelerine 11 Eylül Saldırısı)
Süleyman Çakır Ölümü
2004 – Televizyon ekranlarının efsane dizilerinden biri olan Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan Oktay Kaynarca tarafından canlandırılmış kurgusal karakter olan Süleyman Çakır, dizinin 45. Bölümünde Cerrahpaşalı Halit tarafından pusuya düşürülüp vurularak ağır yaralanmış, hastanede yaşam mücadelesini kaybetmiş ve ölmüştür. (d. 1964)
Vefatının ardından cenaze namazı kılınmış tek karakter, Türk dizi tarihinin en büyük fenomeni, İstanbul’un Sefiri Süleyman Çakır’ın ölüm yıl dönümü olan 8 Nisan günü, her yıl sosyal medyada en çok konuşulan konu olmaktadır.
Margaret Thatcher öldü
2013 – Britanyalı siyasetçi. Birleşik Krallık’ta en uzun süre başbakanlık yapan kişi ve ülkenin ilk kadın başbakanı Margaret Hilda Thatcher, Londra’daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti. (d. 13 Ekim 1925)
2020 – Michael Jackson’ın meşhur beyaz eldiveni Teksas’ta yapılan açık artırmada 104 bin 711 dolara satıldı.
2022 – Will Smith, Oscar töreninde sunucu Chris Rock’ı tokatladığı için 10 yıl boyunca Oscar’lardan men edildi, ancak En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almasına izin verilecek. Smith, kararı kabul ettiğini ve saygı duyduğunu söyledi.
2022 – MHP’den istifa eden Kayseri Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Sedat Kılınç, 50 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Saldırının ardından medya kuruluşunun ofisinden yayına geçen Azim Deniz, saldırının Ülkü Ocakları üyesi bir grup tarafından gerçekleştirildiğini ve Sedat Kılınç’ın grup tarafından kaçırıldığını söyledi.
Nisan Ayı Takvimi
1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – 11 – 12 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 21 – 22 – 23 – 24 – 25 – 26 – 27 – 28 – 29 – 30
>