Osmanlı Rus Savaşı sırasında beşikte bebeğini bırakarak cepheye koşan Nene Hatun kimdir, nerelidir? Nene Hatun ne kahramanı? Kısaca biyografisi, hayatı ve Osmanlı-Rus savaşında ‘Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar’ diyerek bebeğini beşikte bırakıp cepheye koşan Nene Hatun’un kahramanlık hikayesi
Rus işgaline karşı Türk direnişinin bir sembolü haline gelen, Osmanlı tarihinin 93 Harbi olarak adlandırılan en önemli savaşlarından 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında beşikte bebeğini bırakarak cepheye koşan Türk Kadını Nene Hatun, bu gün vefatının 68. yıldönümünde saygı ve minnetle anılıyor.
Peki Kurtuluş Savaşı’nda Nene Hatun ne yaptı? Nene Hatun hangi işleri başardığı için Türk kadınının simge isimlerinden biri olmuştur?
Nene Hatun Kimdir?
Henüz 20 yaşında bir gelinken, 1877-1878 yılları arasında yapılan Türk-Rus Savaşı’nda (Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi) Aziziye Tabyası’nı sopayla, taşla, kazma, kürekle savunanlara katılarak cesurca savaşmıştır.
Türk Kadınlar Birliği tarafından 1955 yılında vefatından birkaç ay önce yılın annesi seçilmiştir.
Nene Hatun Kısaca Hayatı?
1857 yılında Erzurum’un çeperli köyünde dünyaya gelmiştir. 16 yaşında Erzurumlu Mehmed Efendi ile evlenmiştir. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Zeliha’dır.
1877-1878 yıllarında Osmanlı “93 Harbi”ni kaybetmiş, Rus ordusunun baskınla aldığı kent merkezi yakınındaki Aziziye Tabyaları, Erzurum halkının da yardımıyla yapılan karşı baskınla Ruslardan geri alınmıştır.
Osmanlı Rus savaşında henüz 22 yaşında olan Nene Hatun, bebeğini beşikte bırakarak Erzurum halkıyla birlikte cepheye koşmuştur.
Nene Hatun genç yaşında olmasına rağmen “Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar” diyip bebeğini beşikte bırakarak cepheye koşan ve bu cesareti ve fedakarlığı ile Türk kadınının kahramanlığını gözler önüne sermiştir.
Cumhuriyet döneminde Kırkgöz soyadını alan ve 4’ü erkek ve 2’si kız olmak üzere 6 çocuğu olmuştur. 3 oğlu ise 1.Dünya Savaşında
1955 yılı 22 Mayıs tarihinde tedavi gördüğü Numune Hastanesinde 98 yaşındayken vefat etmiştir.
II. Dünya Savaşı sırasında da birçok zorluklar, sıkıntılar çeken Nene Hatun’a, 1952 yılında ‘3. Ordunun Nenesi’ unvanı verilmiştir. 1955 yılında hayata veda ettikten sonra da cenazesi, direnişinin sembolü olan yere yani Aziziye Şehitliğine defnedilmiştir.
- Halid Ziya Uşaklıgil Kimdir?
- Çanakkale Kahramanı Koca Seyyid Kimdir?
- Osman Hamdi Kısaca Hayatı ve Eserleri
Nukteler.com Facebook’ta!