Bu kelimelerin anlamları biliyor musunuz?
Günlük yaşantımızda kullandığımız Osmanlıca, Arapça ve Türkçe kökenli bazı kelimelerin anlamları, sıklıkla duyduğumuz kelime anlamları
Günlük yaşantımızda kullandığımız Osmanlıca, Arapça ve Türkçe kökenli bazı kelimelerin anlamları, sıklıkla duyduğumuz kelime anlamları
Kelimelerin Anlamları
Bu kelimelerin anlamlarını biliyor musunuz?
Müteşekkir ;
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müteşekkir kelimesi, teşekkür kelimesinden türetilmiştir. Şükran, memnuniyet ve minnet anlamları içerir. Müteşekkir kelimesinde karşılıksız yapılan bir iyilik için duyulan minnettarlık ifade edilir.
Namütenahi ;
Sıfat özelliğinde olan namütenahi kelimesi Farsça “na”, Arapça “mütenahi” köklerinden türetilmiştir. Anlam olarak, sonsuz, ucu bucağı ve nihayeti olmayan demektir. Aslında Arapça olan mütenahi sonlu anlamına gelir. Başına gelen -na eki ile bu kelime olumsuzlaştırılmış yani sonu olmayan anlamı kazandırılmıştır.
Mübarek:
Kelime kökeni Arapça olan mübarek kelimesi, sıfat ve ünlem ifadesi olarak kullanılmaktadır.
Mukaddes, uğurlu, kutlu, mutlu, hayırlı, bereketli, feyizli ve verimli anlamlarına gelmektedir.
Zevahir:
Arapça kökenli bir kelime olan ‘zahir’ kelimesinden türetilen zevahir, dış görünüm anlamına gelir.
Bir kişinin veya bir eşyanın dışarıdan görünen dış yüzü demektir. Günümüzde ise sıklıkla “zevahiri kurtarmak” şeklinde kullanılır. Yani bir kişinin karizmasını düzeltmesi veya yapılan bir işte alelacele durumu toparlamak olarak kullanılır.
Yeis;
Kelime kökeni Arapça olan ‘yeis’ kelimesi, ümitsiz, karamsar ve kederli ifadesi olarak kullanılmaktadır.
Ümitsizlik anlamındaki ‘yeis’ kelimesi daha çok olaylar karşısında bıkkınlık, yorgunluk hali ve karamsarlığı ifade eder.
Ehven-i şer;
Arapça kökenli kelime olan “Ehven-i şer”, kötülerin arasında daha iyisi anlamı içerir. Ehven-i şer, kıyas belirterek zarar ve fenalık bakımından daha hafif olan kötülük anlamında kullanılır.
Ehven, kelime anlamı itibariyle, ‘daha hafif’, şer ise, hayrın karşıtı olup, ‘meşru olmayan her türlü iş’ demektir.
Galebe;
Kelime kökeni Arapça olan ‘galebe’ kelimesi; Galip gelme,yenme, üstünlük, fazlalık, ekseriyet anlamlarına gelmektedir.
Üstünlük, benzerlerine göre daha yüksek konumda olma gibi anlamlarında da kullanılmaktadır. ‘Galebe çalmak’ deyimiyle de üstün gelmek anlamını taşır.
Riya;
Kelime kökeni Arapça olan ‘riya’ kelimesi rü’yet (görmek) kelimesinden türetilmiştir.
Riya; Söz ve davranışlarda gösterişli olmak, bir iyiliği veya salih bir ameli Allah rızası kazanmak niyetiyle değil, insanların beğenisi için yapmak ve ikiyüzlülük anlamlarını taşır.
Sirayet;
Kelime kökeni Arapça olan ‘Sirayet’ kelimesi, yayılma, dağılma gibi anlamlarının yanında daha çok hastalıklar için bulaşma, başkalarına geçme anlamlarında kullanılır.
Farz-ı Muhal
Arapça kökenli farz ve muhal kelimelerinden oluşan ‘Farz-ı Muhal’ kelimesi; gerçekleşmeyecek bir şeyi olacakmış, olmayacak bir şeyi gerçekleşmiş gibi düşünmek anlamında, varsayım anlamına gelir.
- Ünlülerden Hazır Cevaplar ve Nükteler
- Güzel ve Anlamlı Sözler, En Güzel ve Etkileyici Özlü Sözler
- Şems-i Tebrizi Sözleri
- İmam-ı Gazali Sözleri
- Risale-i Nur’dan Vecizeler
- Necip Fazıl’dan Nükteler