Rahmet ve Bereket ayı olan Ramazan Ayı, Kuran’da hangi ayetlerde nasıl geçiyor? 2023 Ramazan ayına günler kala, Bakara Suresi 183, 184, 185, 187, oruç ayetleri, Oruç ibadetiyle ilgili Kur’an’da yer alan tüm ayetler, orucun farz olması ile ilgili ayet-i kerimeler
İslam dünyası için önemli olan Kur’an’ın indirildiği Ramazan Ayı, Kuran-ı Kerim’de Bakara Suresinde 183, 184, 185, 187. ayetlerinde orucun nasıl ve ne zaman tutulması gerektiğini açıklamaktadır.
Ramazan Ayı Kuran’da Nasıl Geçiyor?
Ramazan orucu nasıl farz olmuştur? Kur’an’da otuz gün tutulması gerektiğini söyleyen ayetler var mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesindeki Kuran Mealine göre sırasıyla Bakara Suresi Ramazan ayı ile ilgili Ayetler
- Ramazan ayı ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de 4 ayet yer alır.
- Kur’an-ı Kerim’de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır.
- Ramazan ayı Kuran-ı Kerim’de belirlenmiş bir aydır. Kuran’ın indiği aydır. Oruç bu ay içinde emredilmiştir.
Ramazan Ayı Bakara Suresi Ayetleri
Kuran-ı Kerim’in 2. suresi olan Bakara suresinde geçen, Ramazan ayı ve Oruç ibadeti ile ilgili ayetler ve Diyanet meali
Bakara Suresi 183. Ayet
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)
Bakara Suresi 184. Ayet
Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)
Ramazan Ayı Bakara Suresi Ayeti
Ramazan geceleri camilerde teravih namazlarında okunan Bakara Suresinin 185. ayeti
Şehru ramadanellezi unzile fihil kur’anu huden lin nasi ve beyyinatin minel huda vel furkan, fe men şehide minkumuş şehra fel yesumhu, ve men kane maridan ev ala seferin fe iddetun min eyyamin uhar yuridullahu bikumul yusra ve la yuridu bikumul usra, ve li tukmilul iddete ve li tukebbirullahe ala ma hedakum ve leallekum teşkurun.
Meali
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.
Bakara Suresi 187. Ayet
Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara Suresi 187)
İlgili Diğer Konular
- Ramazan Ayı Tebrik Mesajları
- Ramazan Ayının Önemi
- İftar Duaları
- Ramazan ve Oruç Hakkında Ayet ve Hadisler
- Ramazan Ayında Meydana Gelen 8 Önemli Olay
- Ramazan Ayı Başlangıcı