Terviye Günü Nedir? Kurban Bayramı arefe gününden önceki gün, 2022 Zilhicce ayının 8. günü ne zaman? Zilhicce Ayı, Terviye ne demek? Terviye ne anlama gelir? Terviye Günü Zikirleri nelerdir?
Terviye günü nedir? Zilhicce Terviye günü ne zaman? Terviye gününde ne yapılır? Bayramdan iki gün öncesine ne denir? Terviye günü namazı saat kaçta? Terviye gecesi namazı nasıl kılınır?
Terviye Günü Nedir?
İslam dininde önemli sayılan Hicri aylardan sonuncusu olan Zilhicce ayının 8. günü mübarek Kurban Bayramı arefe gününden önceki güne terviye günü (Yevm-i terviye) denir. Bu günde hacılar Mekke’den Minâ’ya çıkarlar. Terviye, hacı adaylarının ihrama giriş günüdür.
Terviye gününde hacıların, bu gün sabah namazını Mekke’de kılıp güneş doğduktan sonra Mina’ya çıkmaları ve geceyi Mina’da geçirmeleri sünnettir.
يَوْمُ التَّرْوِيَةِ
8 Zilhicce 1443 / 7 Temmuz 2022 Perşembe Günü
Zilhicce ayının 8. günü mübarek Kurban Bayramı arefe gününden önceki güne terviye günü denir. 7 Temmuz 2022 Perşembe günü Zilhicce Ayının 8. Günüdür.
Bugün Terviye günü yani yarın Kurban Bayramı arafe günü ve gecesidir. Bu güne Terviye denilmesinin sebebi ise, hacıların o gün Zemzem suyunu çok içip tefekkür anlamında kullanılmaktadır.
Kelime anlamı olarak Terviye; su içmek, sulamak, bol su vermek, bir işte acele etmeyip enine boyuna düşünmek, tefekkür etmek gibi anlamlara gelmektedir.
2022 Terviye günü ne zaman?
2022 yılı Terviye 7 Temmuz 2022 Perşembe günü yani Zilhicce Ayının 8. Günüdür. Ertesi gün 8 Temmuz Cuma günü ise Kurban Bayramı arefe günüdür.
- Arefe Günü Okunacak Dualar ve İbadetler
- 2022 Kurban Bayramı Hutbesi
Terviye ve Arefe
Terviye ve Arefe günü ile ilgili Kuran-ı Kerim’de Allahu Teala Sâffât Suresi 100-107 ayetlerinde Hz. İbrahim aleyhisselâm kıssasını şu şekilde zikreder;
İbrahim aleyhisselâm; “Rabbim! Bana iyilerden olacak bir evlât ver!” ﴾Sâffât Suresi 100﴿
Bunun üzerine kendisine akıllı ve edepli bir erkek çocuğu olacağını müjdeledik. ﴾Sâffât Suresi 101﴿
Çocuk, babasıyla beraber iş güç tutacak yaşa gelince babası ona, “Yavrucuğum” dedi, “Rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm; düşün bakalım sen bu işe ne diyeceksin?” Dedi ki: “Babacığım! Sana buyurulanı yap; inşaallah beni sabredenlerden biri olarak bulacaksın.” ﴾Sâffât Suresi 102﴿
Her ikisi de (ilâhî buyruğa) teslim olunca ve babası onu yüzüstü yatırınca, ﴾Sâffât Suresi 103﴿
“Ey İbrâhim!” diye ona seslendik; ﴾Sâffât Suresi 104﴿
“Tamam, rüyanı gerçekleştirmiş oldun.” İşte iyileri biz böyle ödüllendiririz. ﴾Sâffât Suresi 105﴿
Bu, kesinlikle apaçık bir imtihandı. ﴾Sâffât Suresi 106﴿
Biz, (oğlunun canına) bedel olarak ona iri bir kurbanlık verdik. ﴾Sâffât Suresi 107﴿
Hz. İbrahim aleyhisselâm’ın ayette geçen “Rüyamda seni kurban ettğimi gördüm” ifadesi, Zilhicce ayının 8. gecesi gece gördüğü rüyasıdır. Bu rüyanın Rahmanî mi, şeytanî mi olduğunu düşünüp terviye ve tefekkür etmiştir.
Ertesi gün yani arefe günü ise “Emrolunduğun şeyi yerine getir!” ilahî buyruğu ile Allahu Teala tarafından buyurulan emir olduğunu bildi ve anladı. Bu yüzden bilmek, anlamak anlamında bu güne arefe denildi. Dolayısıyla Arefe günü, Zilhicce ayının 9. günüdür.
Terviye ve Arefe Gününde Yapılacak En Faziletli Zikir ve Tesbihler
Yarından itibaren tüm Müslümanlar ve hacı adayları zikir ve teşrik tekbirleriyle teşbih edecekler. Arefe günü sabah namazından sonra başlayan teşrik tekbirleri ve hacı adaylarının Mina ve Arafat’ta Allah’ı anma ve tesbih etme vakitleridir.
Allahu Teala Kuran-ı Kerim’de ayet-i kerime’de şöyle buyurmaktadır;
“Sayılı günlerde Allah’ı anın (telbiye ve tekbir getirin).” (Bakara, 203)
Bu sayılı günler, Mübarek günler, geceler, Bayram günleri, arefe günü ve gecesi olarak yıl içerisinde idrak ettiğimiz müstesna gün ve gecelerdir. Elbette ki zikrin en yücesi ve faziletlisi Tekbir, Tevhid’dir.
“Allahü Ekber… Allahü Ekber… Lâ ilâhe illallahu Vallahu Ekber… Allahü Ekber ve lillahil-hamd.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu konuda şöyle buyurmuştur;
Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahu Teâlâ, o günlerde dua edenin duasını geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlara bu günlerde bol bol ihsan eder. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleridir. (Deylemi)
Peygamber Efendimiz; “Bir Müslüman, Terviye günü oruç tutarsa ve günah söz söylemezse, Allahu Reâlâ, onu elbette Cennete sokar” buyurmuştur.
“Ramazan ve Kurban Bayramlarınızı tehlil yani ‘La İlahe İllallah’ ile, tekbir yani ‘Allahu Ekber’ ile, Tahmid yani ‘Elhamdülillah’ ile, Takdis yani ‘Subahnallah’ ile süsleyiniz.” buyurmuştur. (Camiü’s-Sağir Hadis No:4579 Sayfa:1057)
“Kim ki Arefe gününde bin (1000) kere ‘Besmele ile birlikte ihlas suresi (Kulhüvallahü ehad)’i okursa günahları affolup Allah Teâlâ ona istediğini verecektir.” (Ebu-ş-şeyh, Münavî, Feyzü’l-Kadir, 6/203)
“Kurban bayramı öncesi arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)
“Beş geceyi ihya edene Cennet vacip olur:
Terviye gecesi (Zilhicce ayının 8. gecesi), Arefe gecesi, Kurban bayramı gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Şaban ayının 15. gecesidir.” (Tergîb ve’t-Terhîb, 2:330.)
Terviye Günü Kılınan Namaz
Zilhicce ayının sekizinci günü olan Terviye gününde; ilki dört, arkasından 2 rekât daha olmak üzere altı rekât namaz kılmak tavsiye edilmiştir.
Dört rekâtlık namazın birinci rekâtında Asr Sûresi, ikinci rekâtında Kureyş Sûresi, üçüncü rekâtında Nasr Sûresi ve dördüncü rekâtında ise üç kere İhlâs Sûresi okunur. Müteakiben kılınacak iki rekât namazın her rekâtında üç kere İhlâs Sûresi okunur.
Bu namazı kılan kişinin, Terviye günü Hac’da Mina’da bulunup da zikreden mü’minlerin eriştiği fazîlet ve ecre erişeceği ümit edilir.
Terviye günü Zilhicce’nin 8. günüdür. Yani bugün 7 Temmuz 2022 Perşembe günü Terviye günü içerisinde idrak edilir. Bugün akşam namazına kadar Terviye günü devam eder. Yani Terviye günü namazını kılmak için akşam namazına kadar vaktiniz bulunuyor.
Zilhicce Ayı, Terviye ve Arefe Günü Zikirleri
Mübarek aylardan olan Zilhicce ayında ilk 10 günü ve sonrasında mümkün olduğu kadar ibadet ve zikirle meşgul olmaya gayret göstermelidir. Manevi iklimden yararlanmak, kulluk bilinci, günahların affı ve duaların kabulü için mübarek ve faziletli aylarda, günlerde ve saatlerde dua ve istiğfarla meşgul olmak, dilimizle yapabildiğimiz kadar tesbih ve zikirle geçirmemizde büyük önem vardır.
Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu’l mülkü ve lehu’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.
Anlamı: Allah’tan başka ilah yoktur. O birdir, ortağı yoktur, mülk ona aittir, hamdler de ona layıktır, her çeşit hayır O’nun elindedir. O her şeye kadirdir.
Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
Arefe günü oruç tutulmalıdır.
Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.
İlgili Diğer Konular
- 2022 Kurban Bayramı ne zaman?
- Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı?
- Hangi hayvanlardan kurban olur? Hangi hayvandan kurbanlık olmaz?
- Kurban Kesildikten Sonra Kılınan Namaz – Şükür Namazı
- Kurban Keserken Okunacak Dualar
- Kurban Bayramı Mesajları
- Diyanet Dini Günler ve Hicri Aylar Takvimi
Nukteler.com Facebook’ta!