Gündemİslam

Muharrem Ayı fazileti ve yapılacak ibadetler

Muharrem ayı İslam aleminde fazileti ve önemi çok mübarek bir aydır. Bu ayda tutulacak oruç, yapılacak ibadetler nelerdir? 

Muharrem ayı İslam aleminde fazileti ve önemi çok mübarek bir aydır. Bu ayda tutulacak oruç, yapılacak ibadetler nelerdir? Peki, muharrem ayının 9. ve 10. günü ne zaman idrak edilecek? 2023 Muharrem ayının ilk gecesi okunacak dua nedir? Hicri yılbaşı ne okunur? Yeni Hicri (İslami) yıla girerken hangi dua okunur? Hicri Yılbaşı duası Türkçe ve Arapça okunuşu.

İşte Muharrem ayı fazileti, aşure günü tarihi ve konuyla ilgili ayrıntılar…

Muharrem Ayı Nedir?

Muharrem ayı Hicri aylardan ilki, Peygamberimizden ve Kuran’dan gelen bilgiler ile ilahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır

İslam aleminde önemli bir yere sahip olan Muharrem ayı, ilahi bereketin, keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Muharrem ayı Hicri takvimin birinci ayıdır. Şehrullahi’l-Muharrem olarak anılan ay Allah’ın ayı demektir.

1445 Muharrem Ayı Takvimi

  • 1 Muharrem 1445 / 19 Temmuz 2023 Çarşamba (Hicri Yılbaşı)
  • 10 Muharrem 1445 (Aşure Günü) / 28 Temmuz 2023 Cuma
  • 29 Muharrem 1445 / 16 Ağustos 2023 Çarşamba (Muharrem ayının son günü)

2023 Yılı için manevi olarak bolluk, bereket, şefaat ayı olan Muharrem Ayı 29 gün çeker.

Bütün İslam aleminin ve Müslüman aleminin Hicri Yeni Yılını Tebrik Eder, Hayırlara Vesile Olmasını Yüce Mevlamızdan Niyaz Ederiz. Yeni Hicri yılın tüm insanlığa ve ülkemize barış, mutluluk getirmesi dileğiyle yeni yılınız kutlu olsun.

Aşura Günü

Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir. Diyanet 2023 dini günler takvimine göre, bu sene aşure günü yani Muharrem ayının 10. günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

Muharrem ayının 9. ve 10. günü ne zaman?

Muharrem ayının 10. günü aşure günü olması nedeniyle büyük önem arz etmektedir. Peygamber Efendimizin ‘Allah’ın ayı’ diye nitelediği Muharrem ayı bu sene 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü hicri yılbaşı ile başlıyor.

Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

  • 27 Temmuz 2023 Perşembe / 9 Muharrem 1445
  • 28 Temmuz 2023 Cuma / 10 Muharrem 1445
  • 29 Temmuz 2023 Cumartesi / 11 Muharrem 1445

Muharrem Ayı Orucu

Muharrem ayının başlamasıyla birlikte Müslüman âlemi için Muharrem orucu tutulmaya başlanacak. Oruca niyet etmek için Ramazan orucundaki gibi imsak vakti, oruç açma vakti ise iftar yani akşam ezanı saatleri dikkate alınacak.

Bu yıl Muharrem ayının 10’uncu günü 28 Temmuz 2023 Cuma tarihine denk geldiği için, 27-28 ya da 28-29 Temmuz tarihlerinde oruç tutulabilecektir.

Sizde Muharrem orucu için bulunduğunuz il için imsak vaktine kadar sahur yapabilir ve akşam namazı vaktinde ise orucunuzu açıp iftar edebilirsiniz.

Ramazan ayından sonra Muharrem ayında tutulan orucun fazileti hakkında Peygamber Efendimizden rivayet edilen bir çok hadis vardır.

Ebû Hureyre (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm 202, 203., Ebû Dâvûd, Savm 56; Tirmizî, Mevâkît 207; Nesâî)

“Rasulullah (s.a.v) Zilhicce’nin dokuz günü, Aşure günü, her aydan üç gün ve ayın ilk Pazartesi ve Perşembesi oruç tutardı.” (Ebu Davud, Nesei)

Muharremin 10. Günü olan Âşure günü, eğer Cuma gününe denk gelirse, Perşembe günü oruç tutup Cuma günüde Âşure orucuna niyetlenmek gerekir. Çünkü Cuma günü oruca başlanmaz.

İbn-i Abbas R.A. den Peygamber Efendimiz buyuruyor ki

“Zilhiccenin son günü ile Muharrem’in birinci günü oruç tutan, geçmiş yılı oruçla bitirip, gelecek yıla oruçla başlamış olur. Allahü Teâlâ o kimsenin 50 yıllık günâhını affeder.”

Ebu Katade (r.a)’dan Rivayet edildiğine göre

Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

“Arefe günü tutulan orucun bir sene önce ve bir sonraki günahlara kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum. Aşure günü orucunun da bir sene önceki günahlara kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.”

(Müslim, Sıyam, 196).

Muharrem Ayı Fazileti

Muharrem Ayı’nın ilk günü yapılacak olan dualar

Muharrem’in ilk günü 360 kere Ayetel Kürsi okuyan ve her birinin başında Besmele çeken ve bu sayıyı tamamladıktan sonra

Allâhümme yâ muhavvilel ahvâli havvil hâlenâ ilâ ahsenil ahvâl. Bi havlike ve quvvetike yâ azîzü yâ müteâl. Ve sallallâhu alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellem.

Anlamı :

Ey halleri değiştiren Allah’ım! Kendi kuvvetin ve kudretinle bizim halimizi hallerin en güzeline çevir. Ey Ulu ve Yüce olan! Duamızı kabul eyle. Allahu Teala, Efendimiz Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) ve âl-i ashabına salat ve selam eylesin.

diye dua eden kişi istemedi her şeyden korunur. Denenmiş ve doğru çıkmış tesirli bir duadır.

Muharrem’in ilk 10 günü

Muharrem Ayının ilk 10 günü günde 3 kere bu dua okunur;

Allâhümme inneke sellatte aleynâ adüvven basîran bi uyûbinâ. Yerânâ hüve ve qabîluhû min haysü lâ nerâhüm. Allâhümme âyishü minnâ kemâ âyestehû min rahmetik. Ve qannıthü minnâ kemâ qannattehû min afvik. Ve bâid beynenâ ve beynehû kemâ bâ-adte beynehû ve beyne cennetik. İnneke alâ külli şey in qadîr.

Anlamı:

Ey Allâhım! Gerçekten Sen bize büyük bir düşman musallat ettin ki ayıplarımızı görmektedir, o ve zürriyeti bizim kendilerini görmediğimiz taraftan bizi görmektedir. Ey Allâhım! Onu rahmetinden ümitsiz bıraktığın gibi, bizden de ümitsiz bırak, ona affından ümit kestirdiğin gibi, bizden de ümit kestir ve onunla cennetinin arasını uzaklaştırdığın gibi bizimle onun arasını uzaklaştır.

Şüphesiz ki gerçekten Sen her şeye hakkıyla gücü yetensin.

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün