Diyanet Koronavirüs ve Cuma Namazı Açıklaması
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının koronavirüs önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulunuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Koronavirüs ve Cuma Namazı ve vakit namazları hakkında yeni tedbir paketi kapsamında açıklama yapıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının koronavirüs önlemlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bir süredir tartışma konusu olan cemaat ile vakit namazları ve Cuma günü toplu şekilde kılınan Cuma namazı hakkında dünya genelinde hızla yayılan Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında yeni tedbir paketi açıklandı.
Dünya Müslüman Alimleri Birliği, 16 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklamada; yeni tip koronavirüsün yayıldığı herhangi bir ülkede kontrol altına alınana kadar “Cuma ile cemaatle namaz kılınmasının durdurulması” yönünde fetva yayımlamıştı.
Diyanet’in bugün yaptığı açıklamasına göre cami ve mescitlerde cemaat ile namaza ara verildi. Cuma namazı yerine evde öğle namazı kılınabileceği açıklandı.
Din İşleri Yüksek Kurulu koronavirüs nedeniyle Cuma namazı hususunda açıklama yaptı Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Diyanet’ten Koronavirüs ve Cuma Namazı Açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilen, henüz tedavisi bulunamayan koronavirüs nedeniyle Cuma namazıyla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:
Cuma namazı; Kitap, Sünnet ve icmâ ile sabit olup, cemaatle kılınan ve şartlarını taşıyan her mükellefin yerine getirmesi gereken farz bir namazdır.
Bununla birlikte can ve mala yönelik tehlikeler ve hastalık gibi çeşitli mazeretlerin, Cuma namazına gitmemeyi mubah hale getirdiği bilinmektedir.
Bu kapsamda hasta olup Cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden kimselerin Cuma namazı kılmakla yükümlü olmadığı kaynaklarımızda açıkça ifade edilmiştir.
İslam’ın hayatın korunmasına yönelik aldığı önlem olarak bulaşıcı hastalık durumu da, aşağıda zikredilen şartlar çerçevesinde Cuma namazıyla ilgili bir mazeret olarak değerlendirilmiştir.
Bu çerçevede;
Koronavirüs hastalığının görüldüğü ülkelerde yaşayan ve yüksek risk grubunda bulunan Müslümanlar mazeretli sayılacağından Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılabilirler.
Koronavirüs hastalarının veya şüphe nedeniyle gözetim altında tutulanların, Cuma namazı veya başka bir gerekçeyle insanların toplu halde bulunduğu mekânlara gitmeleri caiz değildir.
Kamu sağlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kişilere Cuma namazı farz değildir. Bu kişilerin, söz konusu çağrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz değildir. Bu kişiler, Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılmalıdırlar.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Almanya’da da cuma namazı iptal
Almanya Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nden (DİTİB) yapılan açıklamaya göre ülkedeki 900’den fazla camide, 13 Mart tarihinde cuma namazı kılınmayacağını bildirilmişti.
Türkiye’de tüm Camilerde Cuma Namazı iptal mi Olacak?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından cemaatle kılınan vakit namazları ve Cuma günü kılınacak olan Cuma namazı hakkında yaptığı açıklama detaylarında görüldüğü gibi Diyanet, Koronavirüs
Virüs salgını riski oluşabilecek ve görülme sıklığı olan yerler haricinde Cuma Namazı ve cemaatle vakit namazının ülke genelinde kılınabileceği anlaşılıyor. Dolayısıyla ülke genelinde tamamen Cuma namazı ve vakit namazlarının iptali net olarak henüz belli değil.
İlgili Diğer Konular
- Corona Virüsü Hakkında Son Gelişmeler
- Corona virüs günden güne nasıl yayıldı?
- 2020 Hac ibadeti koronavirüs nedeniyle iptal edilir mi?
- Cuma Namazı Nasıl Kılınır?
- Cuma Namazı Nedir?