GündemYaşam

20-21 Haziran Yaz gündönümü nedir? Özellikleri nelerdir?

21 Haziran Yaz gün dönümü nedir? 21 Haziran tarihinin önemi ve başlıca özellikleri nelerdir? Uzun gündüz nedir? 21 Haziran günü kaç saat gündüz yaşanır? 21 Haziran 2025 ne olacak?

21 Haziran Yaz gündönümü nedir? En uzun gündüz ve en kısa gece olan 21 Haziran tarihinin önemi ve başlıca özellikleri nelerdir? Uzun gece nedir? 21 Haziran günü kaç saat gündüz yaşanır? 21 Haziran 2025 tarihinde ne olacak? 21 Haziran en uzun gündüz mü? 21 Haziran – 23 Eylül arasında ülkemizde yaz yaşanır mı? 21 Haziran hangi burç oluyor? 2025 yılının en uzun günü ne kadardır? Gün ve gece ne zaman eşit? Günler ne zaman uzamaya başlar, ne zaman kısalmaya başlar?

2025 En uzun gündüz ne zaman başlıyor, 21 Haziran’da en uzun gündüz nerede yaşanır? Günlerin kısalması ne zaman başlıyor? 21 Haziran’da kuzey yarım kürede neler yaşanır? Yaz Ne Zaman Başlar? Yazın günler niye uzun olur? Gün dönümleri nelerdir? 2025 yılının tam ortası hangi gün?

Bu yıl Haziran gündönümü, 20 Haziran Cuma günü Kuzey Yarımküre’de yaz başlangıcını olarak karşımıza çıkıyor. İçinde bulunduğumuz Haziran ayı nedeniyle gündeme gelen, en çok merak edilen ve araştırılan Yaz gün dönümü haberlerini ve detaylarını yazımızda derledik… İşte yılın en uzun günü olan yaz gündönümü hakkında bilmeniz gereken her şey!

20-21 Haziran Yaz Gündönümü

“Gündönümü” kelimesi Latince solstitium’dan gelir. Yaz gündönümü veya yaz gün dönümü, güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez (yaklaşık 21 Haziran’da) dik geldiği zaman dilimidir.

Kuzey yarıkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarıkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

Yaz gündönümünde (summer solstice), Dünya’nın Güneş’e doğru maksimum eksen eğikliği 23.44°’dir.

Gün uzaması ne zaman sorusunun bilimsel açıklamasına göre, 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran’a kadar devam eder.

Kuzey Yarımküre’deki yaz gündönümü, 20 Haziran ile 22 Haziran arasında değişmektedir. Türkiye’de 20 Haziran 2025 Cuma tarihinde en uzun gündüzü yaşayacağız.

Ayrıca 21 Mayıs – 21 Haziran tarihlerinde doğanlar İkizler burcu oluyor. 22 Haziran – 22 Temmuz tarihleri arasında doğanlar ise Yengeç burcu oluyor.

Yaz Gündönümü 2025: Yazın İlk Günü

Gündönümü, Dünya’nın her yerinde, hepimiz için aynı anda gerçekleşir. 2025’te Yaz gündönümü Evrensel Saatte (UTC) 20 Haziran Cuma 22:43’de gerçekleşiyor. Bu gündönümünde, Kuzey Yarımküre yılın en uzun günü ve en kısa gecesi yaşanır.

Haziran gündönümü gününde, Kuzey Yarımküre yılın en doğrudan açısıyla güneş ışığı alır. Güney Yarımkürede, Haziran gündönümü kışın başlangıcını işaret eder.

Gündönümünden sonra, Güneş rotasını tersine çevirir ve ters yöne geri döner. Burada sözü edilen hareket, örneğin yerel öğle saatlerinde, her gün aynı saatte gökyüzündeki konumuna bakıldığında Güneş’in görünen yoludur. Yıl boyunca yolu, analemma adı verilen bir tür düzleştirilmiş sekiz rakamı oluşturur.

Tabii ki Güneş’in kendisi hareket etmiyor (eğer Samanyolu galaksisi etrafındaki kendi yörüngesini düşünmezseniz); bunun yerine, Dünya’da fark ettiğimiz gökyüzündeki bu konum değişikliği, Dünya’nın Güneş’in yörüngesinde dönerken ekseninin eğilmesinin yanı sıra Dünya’nın dairesel yerine eliptik yörüngesinden kaynaklanır.

Yaz Gündönümü Tarihleri ve Saatleri

2025’deki ilk gündönümü 20 Haziran’da gerçekleşecek. Kuzey Yarımküre’de bu olay yaz gündönümü olarak adlandırılır ve yılın en uzun gününü gösterir.

Yaz Gündönümü (Kuzey Yarımküre)

  • 20 Haziran 2025 Cuma, 22:43 EDT

20 Haziran neden en uzun gün?

Haziran gündönümünde, Kuzey Yarımküre’nin en çok güneşe doğru eğimi nedeniyle bize daha uzun günler ve daha yoğun güneş ışığı verir. 20 Haziran’ın kışın başlangıcını ve yılın en kısa gününü gösterdiği Güney Yarımküre’de durum tam tersidir.

2025 En uzun gündüz hangi şehirde yaşanacak?

Kuzey yarımkürede bulunan Türkiye’de 20 Haziran’da en uzun gece Kuzey’de Karadeniz Bölgesinde yer alan Sinop’ta yaşanacak. 21 Aralık’ta da Hatay’da en uzun gündüz yaşanır.

Gündönümü her zaman aynı gün mu oluşur?

Haziran gündönümünün zamanlaması belirli bir takvim tarihine veya saatine bağlı değildir; her şey Güneş’in gök ekvatorundan en kuzey noktasına ne zaman ulaştığına bağlıdır. Bu nedenle, gündönümü her zaman aynı günde gerçekleşmez. Şu anda, 20, 21 ve 22 Haziran arasında değişiyor.

Yaz Gündönümü yılın en uzun günü mü?

Evet! İlkbahar bitip yaz başladığında, gündönümünde güneş ışığının günlük periyotları en uzun süreye kadar uzar, sonra tekrar kısalmaya başlar. Ayrıca yaz gün dönümü genellikle yılın en sıcak günü değildir.

Yaz Ortası Günü (24 Haziran) Nedir?

Tarihsel olarak bu gün, ekim ve hasat arasındaki büyüme mevsiminin orta noktasını gösterir. Bazı kültürlerde geleneksel olarak dört “çeyrek günden” biri olarak bilinir. Halk bayramlaşarak, dans ederek, şarkı söyleyerek ve önümüzdeki sıcak yaz günlerine hazırlık yaparak kutlar.

21 Haziran Tarihi Önemi ve Özellikleri

21 Haziran Yaz Ekinoksunda Türkiye’de (Kuzey Yarım Kürede) yaz mevsimi yaşanırken Güney Yarım Kürede kış mevsiminin başlangıcıdır. Havalar ülkemizde ısınmaya başlarken güneyde hava sıcaklığı azalmaya başlar.

  • Güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik düştüğü zamandır.
  • Dünya’nın Kuzey Yarım küresi Güneş’e daha yakındır.
  • Kuzey Yarım kürede yaz, Güney Yarım kürede kış mevsimi başlar.
  • Aydınlanma çemberi; Kutup dairelerine teğet geçer.
  • Kuzey Yarım kürede en uzun gündüz, Güney Yarım kürede en uzun gece gece yaşanır ve ertesi gün kısalmaya başlar.
  • Kuzeye gidildikçe gündüzler, Güneye gidildikçe geceler uzar.
  • Kuzey Kutup Dairesinde ve Kuşağında 24 saat gündüz, Güney Kutup Dairesinde 24 saat gece yaşanır.
  • Kuzey Yarım kürede, saat 12:00’de cisimler yıl içindeki en kısa gölgesi, Güney Yarım kürede ise en uzun gölgesi oluşur.
  • Güneş ışınlarının atmosferdeki tutulmasının en az olduğu yer Yengeç Dönencesidir.
21 Haziran Yaz Gündönümü

Google’dan 21 Haziran Yaz Sezonu için yeni doodle!

Yaz 2021, doodle’ı geldi! Google’dan 21 Haziran Yaz Sezonu için yeni doodle yayınlandı.

Dünyanın en çok tercih edilen arama motoru Google, dönem dönem önemli günleri Doodle köşesine taşıyor. Bu sene için Google Kuzey yarım küre için Yaz Sezonu, Güney Yarım küre için ise Kış Sezonu doodle ile ziyaretçilerini karşılıyor.

Yaz gün dönümünün özellikleri, Google’ın hazırladığı doodle tasarımı ile gündeme geldi. Google, yaz sezonu ile ilgili doodle hazırladı. Arama motorunun sayfasındaki yaz 2021’e tıklandığı zaman yaz gün dönümü ile ilgili yer alan haberlere ve görsellere de erişim imkanı sunuldu.

21 Haziran tarihi aynı zamanda kuzey yarım kürede en uzun gündüzün yaşandığı gün oluyor. Türkiye’de yaklaşık 15 saat gündüz yaşanacak.

Yaz 2021 (Kuzey Yarı Küre)

21 Haziran Yaz gündönümü bizi nasıl etkiler?

Kuzey Yarımküre güneşe doğru eğildiğinde, güneş ışığı daha dik bir açıyla düşer ve yaz aylarının sıcak geçmesine neden olur. Ne kadar kuzeyde yaşarsanız, yaz gündönümü sırasında gündüz saatleri o kadar uzun olur. Madde Çemberinin içinde – Kuzey Kutbu’ndan yaklaşık 25 derecelik alan – yılın bu zamanında güneş hiç batmaz.

Kuzey Yarımküre ‘de 14 saat, 53 dakika ve 41,2 saniye güneş ışığı ile yılın en uzun günü yaşanmaktadır.

Gökbilimciler yaz gündönümünü yazın ilk günü olarak sayarlar. Ancak yaz gündönümünde günler en uzun olmasına rağmen, yılın en sıcak kısmı hala geliyor. Kuzey Yarımküre’nin ikliminin bol güneş ışığında ısınması yaklaşık bir ay sürer – bu, mevsimsel gecikme olarak bilinen bir olgudur .

Gündüz ve gün ışığı saatlerin artmasıyla insanlar, çoğunlukla aydınlık veya karanlık dönemlerde havanın geç kararması ve erken gün ışıması nedeniyle vücut saati ritmi veya uykusuzluk döngüsü üzerinde bir etkisi olabilir.

Ayrıca bu tarihte Dünya’nın hareketi, Güneş’e uzaklığı, Ay’ın çekim kuvveti gibi özelliklerin değişmesi sebebiyle  insan yaşamı ve psikolojisi üzerine etkileri olduğu da düşünülmektedir.

İngiltere Wiltshire’daki Stonehenge’in neden yaklaşık 5.000 yıl önce inşa edildiğini kimse bilmiyor. Ancak bir olasılık, gündönümlerini ve ekinoksları işaretlemek için kullanılmış olmasıdır. Bunun nedeni, yaz gündönümü sırasında güneşin yapının Topuk Taşı’nın (Heel Stone) hemen üzerinden doğması ve Altar Taşı’nın ölü merkezine çarpmasıdır.

Günümüzde insanlar, yaz gündönümüne Stonehenge’de gün batımını izlemek üzere hala bir araya geliyorlar.

Stonehenge summer solstice

Gün dönümleri nelerdir?

Gündönümü veya gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu zaman dilimine verilen addır. Geç şafak vakti ve erken gün batımı, en kısa gün ve en uzun gece olarak bilinen Kuzey Yarımküre için Aralık gündönümü, yılın en uzun gecelerini ve en kısa günlerini ifade eder.

21 Haziran tarihi ile beraber Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır.

  • 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri
  • 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir.

Ekinoks Nedir?

Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator’a dik gelmesi sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği zaman dilimine verilen isimdir.

Ekinoks Tarihleri

21 Mart İlkbahar Ekinoksu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

21 Aralık Ekinoksu: Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.

21 Haziran Ekinoksu (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün