World Wide Web’in 35. Yılı Kutlu Olsun! World Wide Web ne demek? Türkçesi nedir? World Wide Web’in açıklaması nedir? World Wide Web Günü ne zaman kutlanır? World wide web kurucusu kimdir? İlk web sitesi neydi? Neden her yıl 1 Ağustos’ta Dünya Çapında Ağ Günü’nü kutluyoruz? İşte İnternetin hayatımıza girişi ve internetin mucidi, Dünyayı değiştiren bilim insanı Tim Berners-Lee’nin hayatı
Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Ağustos 2024 tarihi, World Wide Web’in yada Türkçe anlamıyla Dünya Çapında Ağ’ın 35. yıl dönümü.
Bu özel gün artık gündelik yaşamda, hepimize internetin temellerini oluşturan “WWW”nin yani World Wide Web’in ne olduğunu, nasıl ve kim tarafından oluşturulduğunu ve ne anlam ifade ettiğini bir kez daha düşündürüyor. Merak edenler ve araştıranlar için Tim Berners-Lee sayesinde 35 sene önce hayatımıza giren internetin temellerinin nasıl atıldığını hep beraber bakalım.
World Wide Web Day
Her yıl 1 Ağustos’ta Dünya Çapında Ağ Günü ya da Dünya Çapında Web Günü’nü kutluyoruz. Çünkü ağ olmadan, dünya süper yalnız bir yer olurdu. İlk başta şaşırtıcı gibi gelse de World Wide Web (WWW) oluşturulmadan önce, insanlar uzaktaki biriyle iletişim kurmak için çok para harcamak zorundaydı. Bugün, sesli aramalar, sohbetler ve görüntülü aramalar tek bir tıklamayla yapılabiliyor.
Bu, WWW’nin dünyaya getirdiği avantajlardan sadece biri. Ayrıca bilgi aramayı, şarkılara erişmeyi, çevrimiçi haberleri bulmayı ve bugün dünyayı güçlendiren binlerce başka şeyi yapmayı kolaylaştırdı. World Wide Web’e sahip bir dünyada olduğumuz için şanslıyız…
Gününüze ne sıklıkla e-posta hesabınıza giriş yaparak, sosyal medya hesaplarınızı tarayarak veya en son manşetleri okuyarak başlıyorsunuz? Yirmi yılı aşkın bir süredir dünyanın her yerindeki insanlar İnternet’in ve sunduğu her şeyin tadını çıkarıyor. Bağlantıda kalmaktan, gelir akışlarını artırmaya ve işletmelerin büyümesine yardımcı olmaya kadar, World Wide Web Day, web’de gezinmeye adanmış küresel bir kutlamadır ve zengin bir bilgiyi parmaklarınızın ucuna getiren çevrimiçi etkinliktir.
WWW önerisi Bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee tarafından 1989’da geliştirildi ve Belçikalı bilişim mühendisi ve bilgisayar bilimcisi Robert Cailliau’nun yardımıyla daha da geliştirildi. Birlikte, Köprü Metni Aktarım Protokolü’nü (HTTP) geliştirebildiler ve ardından 1992’nin başlarında piyasaya sürülmek üzere kurdular. Diğer birçok harika teknoloji gibi, WWW de başlangıçta halka yönelik değildi ve fizikçiler tarafından veri paylaşmak için kullanılmak üzere tasarlandı.
Artık mektuplar, telgraflar yok, artık her şey elimizin altında ve anında ulaşabiliyoruz. Bir şeyi öğrenmek için ansiklopedi karıştırmaya, kütüphanelere gitmeye gerek kalmadan internet tarayıcısında sadece başında “https://www” yazan linke tıklayarak her şeyi öğrenebiliyoruz. İşte bu hızlı ve akıl almaz dünyayı bize sağlayan bilim insanı mühendis Tim Berners-Lee.
World Wide Web (WWW) Tarihçesi
Berners-Lee, merkezi İsviçre’de bulunan araştırma kuruluşu CERN’de öğretim üyesiydi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Stanford Üniversitesi gibi diğer araştırma kurumları, bilgileri dahili olarak paylaşmak için karmaşık sistemler geliştirmişti ve Berners-Lee, CERN’in sistemini diğerlerine bağlamanın bir yolunu aradı.
1989’da böyle bir ağ için bir plan çizdi ve sonraki yıllarda geliştirdi. Kullandığı bilgisayar, bir NeXT masaüstü, dünyanın ilk internet sunucusu oldu. Berners-Lee, 1991’de WorldWideWeb projesinin basit bir taslağı olan ilk web sayfasını yazdı ve yayınladı.
World Wide Web, bugün dünyayı yöneten binlerce başka buluşun ortaya çıkmasına yol açan devrim niteliğinde bir teknolojidir. Ancak World Wide Web’in kitleler tarafından fark edilmesi birkaç yıl aldı.
İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü, Tim Berners-Lee, 1989’da “bağlantılı bilgi sistemleri fikri” için bir öneri yayınladıktan dört yıl sonra, 30 Nisan 1993’te dünyanın ilk web tarayıcısı ve editörünün kaynak kodu olan NCSA Mosaic’i yayınladı. Aslen Mesh olarak adlandırılan, WorldWideWeb olarak adlandırdığı tarayıcı, bugün bildiğimiz şekliyle internete dönüşen yeni ortaya çıkan bilgi ağını taramanın ilk telif ücretsiz, kullanımı kolay yolu oldu.
1992 yılında internette yalnızca 50 web sayfası varken, dört yıl sonra bu sayı 40 milyonu aştı. Bu da internetteki trafiğin 341.634 kez büyümesi anlamına geliyordu.
İnternette ilk fotoğraf 1992’de Berners-Lee tarafından yüklendi. O zamandan beri World Wide Web durdurulamadı ve 1990’ların ortalarında milyonlarca aktif kullanıcıyla en hızlı büyüyen iletişim aracı olduğunu kanıtladı.
1994 yılında Tim Berners-Lee, buluşu üzerinden para kazanmak yerine herkes tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılmasını garantilemek için insanların tarayıcı penceresinde sekmeler açmasına izin veren World Wide Web Consortium’u (W3C) kurdu.
1996’de Internet Explorer, Windows bilgisayar sistemine entegre edildi.
Tim Berners-Lee, Time tarafından 20. yüzyılın en büyük beyinlerinden biri seçildi. 1999 yılında TIME dergisinin yayınladığı 20. yüzyılın en etkili 100 insanı listesine giren Tim Berners-Lee, birçok ödül ve unvanın sahibi oldu.
‘İnternette sörf yapmak’ tabiri Jean Armor Paul tarafından 1992’de popüler hale getirildi.
Tim Berners-Lee’ye insanlık kültürüne katkılarından dolayı 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından Sir unvanı verildi.
Ancak bu sadece bir başlangıçtı. 21. yüzyılda web kullanımı aşağı yukarı bilgisayarlar gibi çalışan gelişmiş akıllı telefonlara dönüştü. Bugün World Wide Web’e oyun cihazları, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve hatta saatler aracılığıyla da erişebiliyor.
World Wide Web Hakkında 5 Eğlenceli Gerçek
- ‘İnternette sörf yapmak’ tabiri Jean Armor Paul tarafından 1992’de popüler hale getirildi.
- Dünyadaki web siteleri; Dünyada 1,6 milyardan fazla canlı web sitesi var.
- Dünyanın en popüler beş web sitesi; En popüler beş web sitesi listesi Google, YouTube, Facebook, Baidu ve Wikipedia’yı içerir.
- Google tarafından işlenen sorgular; Google her saniye 40.000 arama sorgusu işliyor.
- İlk e-posta, 1971’de Ray Tomlinson tarafından kendisine gönderildi.
World Wide Web Günü Tarihleri
- 1 Ağustos 2024 Perşembe
- 1 Ağustos 2025 Cuma
Tim Berners-Lee Kimdir?
Ağ üzerinde birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemi olan World Wide Web’in (www) mucidi Tim Berners-Lee, 8 Haziran 1955 yılında Londra’da doğdu.
Matematikçi olan anne ve babası aynı zamanda ilk bilgisayarın yapım aşamasında yer almışlardı. Ona en büyük entellektüel etkisi kimin olduğu sorulduğunda, “Anne ve Babası“ olduğunu söylemiştir. “Bilgisayarlar yapıyorlardı, bu yüzden her şeyin matematik olduğu bir dünyada büyüdüm ve bir şeyleri programlayabilme heyecanı çok taze“ ifadesini kullanmıştı.
Oxford Üniversitesi Fizik okurken Lee’nin, “hackerlık“ yapmasından dolayı okuldaki bilgisayarları kullanması yasaklandı ve bunun üzerine eski bir televizyonu kullanarak kendi bilgisayarını yaptı.
1976 yılında Oxford Üniversitesi’nden mezun oldu. Tim Berners-Lee daha sonra Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de yazılım mühendisi danışmanı olarak çalışmaya başladı. 1989 yılında CERN laboratuvarında HTML dilini geliştirdi ve ”Dünya Çapında Ağ” (World Wide Web) “www“ olarak adlandırılan bilgi sistemini icat etti.
20 Aralık 1990’da ilk ağ tarayıcısı yazılımını geliştirdi ve “info.Cern.ch.“ olarak bilinen dünyanın ilk web sitesini kurdu. Bu sayede web sayfalarının başkaları tarafından görüntülenebilmesini sağlayan Tim Berners Lee, en büyük hayalini gerçekleştirmiş oldu.
1994 yılında dünya çapında ağ ile ilgili standartları belirleyen W3C (World Wide Web Consortium)’yi kurdu. Tim Berners Lee, MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversite’nde bilgisayar bilimleri profesörüdür aynı zamanda. İnternetin babası olarak bilinen Tim Berners-Lee, şu anda W3C’nin başkanı, MIT ve Oxford Üniversite’nde bilgisayar bilimi profesörlüğü yapmaktadır.
Tim Berners-Lee, şimdilerde internetin küresel işbirliği ve ifade özgürlüğünü güçlendiren bir ortam olarak kullanılması üzerine çalışıyor. Bugün gelinen noktada internetin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Lee, “Öngördüğüm webi henüz görmedik. Gelecek hala geçmişten çok daha büyük.“ ifadelerini kullanıyor.
Mayıs 2012’de Berners-Lee , Londra merkezli start-up State.com’un danışma kuruluna katıldı.
Kasım 2019’da Berlin’deki İnternet Yönetişim Forumu’nda Berners-Lee ve WWWF , hükümetleri, şirketleri ve vatandaşları “kötüye kullanımı” durdurmak için dokuz ilkeyi taahhüt etmeye ikna etmek için bir kampanya girişimi olan Web için Sözleşme’yi başlattı.
- İnternet ne zaman icat edildi?
- Ağustos Ayı Belirli Günler ve Haftalar
- Google’ın 23. Yaş Günü Doodle oldu
- Dünya Posta Günü
- 30 Haziran Sosyal Medya Günü