2024 Dünya Meme Sağlığı Günü ne zaman, hangi gün kutlanıyor? Meme kanserinin neden kendi ayı var? Ulusal Meme Kanseri Farkındalık Ayı Nasıl Ortaya Çıktı? İnsanlar neden pembe kurdele takar? Pembe kurdele neyi simgeliyor, anlamı nedir? Pembe kurdele neden takılır? Meme kanseri belirtileri nedir?
Peki, Dünya Meme Sağlığı Günü önemi nedir? İşte her yıl 15 Ekim günü kutlanan Meme Sağlığı Günü detayları ve Meme Sağlığı Gününe özel Meme kanseri hakkında bilinmeyen ilginç gerçekler…
Dünya Meme Sağlığı Günü
Dünya Meme Sağlığı Günü, kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak Meme Kanseri hakkında semptomlar ve tedavi konusunda eğitim yoluyla farkındalık yaratmak ve hastalığın görülme sıklığını azaltmak amacıyla her yıl hayata geçirilen gündür. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı ve teşhis oldukça önemli olduğundan, Dünya Meme Sağlığı Günü düzenlenmeye başlamıştır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak kabul edilmiştir.
Ayrıca erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiş ve 26 Ekim meme kanserini sembolize eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak belirlenmiştir.
Bu nedenle DSÖ her Ekim ayı genelinde patolojiden muzdarip kişilerin bilinçlendirilmesi, erken teşhis, tedavi ve palyatif bakıma verilen ilgi ve desteği artırmayı amaçlayan bir sağlık kampanyası başlatır.
İlk Meme Sağlığı Günü, 15 Ekim 2008’de İtalya’nın Milano kentinde gerçekleşmişti ve şimdi her yıl düzenleniyor.
Ulusal Mamografi Günü ise Meme Kanseri Farkındalık ayının bir parçasıdır ve her yıl Ekim ayının üçüncü Cuma günü kutlanır.
Unutmayın! Meme kanseri erken teşhis edilebilir ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Yıllara Göre Dünya Meme Sağlığı Günü Tarihleri
2024 yılında Dünya Meme Sağlığı Günü 15 Ekim Salı gününe denk geliyor.
- 2024 – 15 Ekim Salı
- 2025 – 15 Ekim Çarşamba
- 2026 – 15 Ekim Perşembe
- 2027 – 15 Ekim Cuma
DSÖ Küresel Meme Kanseri Girişimi: Meme kanseri farkındalık ayı
1 – 31 Ekim 2024 Cenevre, İsviçre
Tema: Hiç kimse meme kanseriyle tek başına yüzleşmemeli
Meme kanseri, her yıl yaklaşık 2,3 milyon yeni vaka ile küresel olarak en yaygın kanserdir. Her iki cinsiyette de sekiz kanser vakasından birini ve kadınlardaki tüm kanserlerin dörtte birini temsil eder1 ve %70 ölüm oranı kaynak kısıtlı ortamlarda meydana gelir. Sağlık sistemi engelleri ve düşük farkındalık ve bilgi seviyelerine sahip hasta düzeyindeki faktörler, erken teşhis hizmetlerinin düşük oranda benimsenmesine ve bunun sonucunda geç evre teşhislere ve kötü sonuçlara yol açar. Kaynak kısıtlı birçok ortamda meme kanseri, erken ölümlere ve anne öksüzlerine önemli ölçüde katkıda bulunarak nispeten daha genç bir nüfusu etkiler.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2021 yılında, erken teşhis, zamanında teşhis ve kapsamlı meme kanseri yönetimi için sağlık promosyonu eyleminin üç temel ayağı aracılığıyla 2,5 milyon hayat kurtarmak için 2040 yılına kadar ölüm oranlarını yılda %2,5 oranında azaltmak amacıyla Küresel Meme Kanseri Girişimi’ni (GBCI) başlattı. Meme kanseri farkındalık ayı (BCAM), meme kanseri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her Ekim ayında dünya çapında kutlanmaktadır. Bu Ekim ayında erken teşhisin, zamanında teşhisin, kapsamlı tedavinin ve hasta yönlendirmesi de dahil olmak üzere yaşanmış deneyime sahip kişilere destek sağlama ihtiyacının önemini vurgulayacağız. Ayrıca, tüm paydaşlara hastalıkla mücadelede ilerlemeyi gözden geçirme, yansıtma ve taahhütlerini yenileme ve meme kanseri bakımına erişimdeki mevcut eşitsizlikleri ve zorlukları ele almak için ivme oluşturma fırsatı sağlar.
Meme kanseri artık en yaygın kanser türü
DSÖ uzmanlarına göre, Dünya Kanser Günü öncesinde küresel kanser manzarası değişiyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından Aralık 2020’de yayınlanan istatistiklere göre meme kanseri, dünyanın en sık teşhis edilen kanseri olarak artık akciğer kanserini geride bıraktı.
Son yirmi yılda, kanser teşhisi konan toplam insan sayısı 2000’de tahmini 10 milyondan 2020’de 19,3 milyona neredeyse iki katına çıktı. Bugün, dünya çapında her 5 kişiden biri yaşamları boyunca kansere yakalanacak. Tahminler, kanser teşhisi konan insan sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını ve 2040’ta 2020’ye göre yaklaşık %50 daha fazla olacağını gösteriyor.
Avrupa’daki meme kanseri vakalarının tahmini %21’i, 50 yaşından küçük kadınlarda görülüyor. %35’i 50-64 yaşlarında, kalan vakalar ise bu yaşın üzerindeki kadınlarda görülüyor. Bu nedenle meme kanseri, çalışmaya ve aile kurmaya adadığı yıllarda birçok kadını etkiler.
Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür. Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’ini meme kanseri oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü`ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 dünya ülkesinin 140’ında meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser olduğunu belirlemiştir.
Ulusal Meme Kanseri Farkındalık Ayı Nasıl Ortaya Çıktı?
Ulusal Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı, 1985 yılının Ekim ayına kadar uzanır. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nde meme kanserinin tehlikelerine dikkat çekmek için ilk organize hareketin gerçekleştiği zamandır. O zamandan beri halkı bu hastalık hakkında eğitmeye yönelik kampanyalar gelişmeye ve çoğalmaya devam etti.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı
Ekim, Meme Kanseri Farkındalık Ayıdır. Ulusal Meme Kanseri Vakfı (The National Breast Cancer Foundation), bir kadına her iki dakikada bir meme kanseri teşhisi konulduğunu bildirmektedir.
Ve erkeklerin sadece %1’ine bu rahatsızlık teşhisi konmasına rağmen, onların da hastalık konusunda eğitimli olmaları önemlidir. Meme kanseri ayrımcılık yapmaz, bu nedenle cinsiyetiniz ne olursa olsun meme dokunuzu düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun.
Her yıl Ekim ayı genelinde dünya çapında yürüyüşler ve koşular ve önemli binaların pembe aydınlatması dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri riski söz konusu olduğunda yaşınız, ırkınız ve genleriniz gibi değiştiremeyeceğiniz faktörler vardır. Sağlık Bakanlığı son yayınlanan verilerine göre Türkiye’de kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’i meme kanseridir. Dolayısıyla hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır.
Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Hastalık, meme hücrelerinin mutasyona uğraması (değişmesi) ve kontrolsüz bir şekilde çoğalarak bir tümör oluşturmasıyla oluşur.
Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan “duktal” kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan “lobüler” kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır.
Tedavi edilmezse kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ailesinde benzer hastalık geçmişi olan, obez veya yoğun memeleri olan kadınlarda meme kanseri riski daha yüksektir. Meme kanseri belirtileri arasında bir yumru, cilt değişiklikleri, meme başı akıntısı ve ağrı bulunur.
Meme kanseri tedavisinde erken tanı en önemli faktördür. Ülkemizde meme kanseri sıklığının daha genç yaşlarda görülüyor olması tarama programlarının önemini daha da arttırmaktadır. Meme kanseri bulaşıcı veya bulaşıcı bir hastalık değildir.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Farklı insanlar meme kanserinin farklı semptomlarına sahiptir. Bazı kişilerde hiçbir belirti veya semptom görülmeyebilir.
Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.
Meme kanserinin bazı uyarı belirtileri şunlardır:
- Memede veya koltuk altında (koltuk altı) yeni yumru.
- Memenin bir kısmının kalınlaşması veya şişmesi.
- Göğüs derisinin tahrişi veya çukurlaşması.
- Meme başı bölgesinde veya memede kızarıklık veya pul pul cilt.
- Meme ucunun çekilmesi veya meme başı bölgesinde ağrı.
- Kan dahil anne sütü dışında meme başı akıntısı.
- Memenin boyutunda veya şeklinde herhangi bir değişiklik.
- Memenin herhangi bir bölgesinde ağrı.
Meme Kanseri Hakkında 8 Şaşırtıcı Gerçek
Meme kanseri sandığınızdan daha çok yaygın olduğu için, onun hakkında daha fazla bilgi edinmek mantıklıdır. İşte 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Gününe özel Meme kanseri hakkında ilginç bilgiler…
1 – “Meme kanseri ayrımcılık yapmaz.”
Kanserin yaygınlığını vurgulamak için kullanılan, sıklıkla tekrarlanan bir ifadedir. Bunun arkasındaki fikir, genç, yaşlı, fakir, zengin, siyah, beyaz fark etmeksizin hepimizin kansere yakalanma konusunda eşit riskle karşı karşıya olduğudur.
Bir kadının meme kanserine yakalanma riski yaşlandıkça artar. Annesinde, kız kardeşinde veya kızında meme kanseri olan bir kadının meme kanserine yakalanma riski neredeyse iki katına çıkar. Meme kanseri önlenemez, ancak diyet, egzersiz ve diğer sağlıklı yaşam tarzı seçimleri gibi meme kanserine yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek şeyler vardır.
2 – Vardiyalı çalışma meme kanseri riskini artırabilir
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı geçtiğimiz günlerde, 30 yıl veya daha fazla gece vardiyasında çalışan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğu sonucuna vardı. Ancak gece çalışan kadınların panik yapmamaları tavsiye edilir. Yüksek meme kanseri riski ile 30 yıldan daha kısa gece çalışma süreleri arasında bir bağlantı bulunmadığını belirtmekte fayda var.
3 – Meme kanseri bilim adamlarını şaşırtabilir.
Çünkü sol memenin kansere yakalanma olasılığı sağ memeden %5 – 10 daha fazladır. Vücudun sol tarafı da melanomaya (bir tür cilt kanseri) kabaca %5 daha yatkındır. Günümüzde bilim insanları hala bunun neden olduğundan tam olarak emin değil.
4 – Meme kanseri ameliyatı çığır açtı
Ağrıyı azaltmak için genel anestezi kullanan ilk ameliyat meme kanseri ameliyatıydı. 1804 yılında Seishu Hanaoka, dünyada genel anestezi altında meme kanserinin ilk başarılı cerrahi tedavisini gerçekleştirdi. Hanaoka, ameliyatta genel anestezi kullanan ve Japonya’da meme ve ağız kanserlerini ameliyat etmeye, nekrotik kemiği çıkarmaya cesaret eden dünyadaki ilk cerrahtı.
5 – Erkekler de meme kanseri oluyor
Bir erkeğin yaşam boyu meme kanseri riski 1000’de 1’dir. Birçok insan, erkeklerin meme dokusuna sahip olduğunun ve meme kanserine yakalanabileceğinin farkında değil. Ancak erkeklerde meme kanalı hücreleri kadınlardan daha az gelişmiş olduğundan ve normalde meme hücrelerinin büyümesini etkileyen kadın hormonlarının daha düşük seviyelerine sahip olduklarından meme kanseri erkeklerde daha az görülür.
6 – Rahibe Hastalığı
Bir zamanlar meme kanserine “rahibe hastalığı” deniyordu. Çünkü Meme kanserinden etkilenen rahibelerin sayısı genel nüfustaki kadınlardan daha fazla olması nedeniyle “rahibe hastalığı” olarak adlandırılmıştı.
7 – Sadece insanlar değil
Meme kanserinden sadece insanlar değil, bazı hayvanlar da muzdarip. Meme kanseri hem köpeklerde hem de kedilerde görülür; köpeklerde kedilerden daha yaygındır, ancak kedilerde köpeklerden daha agresif olma eğilimindedir.
8 – Mamografi hayat kurtarır
Mamografinin meme kanserinden ölüm oranını azalttığı kanıtlanmıştır. Dünya genelinde sağlık kuruluşları, 40 yaşından itibaren kadınlara yıllık tarama mamogramları önermektedir.
Pembe kurdele neyi simgeliyor?
Pembe kurdele, meme kanseri farkındalığı anlamında uluslararası bir sembolüdür. Modern Batı ülkelerinde pembe renk kadınsı olarak kabul edilir. Pembe kurdeleler ve genel olarak pembe renk, kullanıcıyı veya destekleyiciyi meme kanseri markasıyla özdeşleştirir ve meme kanserli kadınlara manevi desteği ifade eder. Pembe kurdeleler en çok Ulusal Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı (Ekim) sırasında görülür.
Pembe Kurdelenin Tarihi
Göğüs kanseriyle savaşan Charlotte Haley, ilk olarak şeftali renginde göğüs kanseri farkındalık kurdelesi kavramını tanıtan kişiydi.
Haley’nin şeftali renkli kurdelesi, Amerikan Self dergisinin 1992 Ulusal Meme Kanseri Farkındalık Ayı sayısında derginin genel yayın yönetmeni Alexandra Penney’in ilgisini çeker. Alexandra Penney, Charlotte Haley ile birlikte çalışma ve fikrine uyum sağlama girişiminde bulunur. Ancak Haley, Self’in girişiminin çok ticari olduğunu söyleyerek bu teklifi reddeder.
Bunun üzerine Alexandra Penney, Evelyn H. Lauder’dan yardım ister ve kısa süre sonra Estée Lauder kozmetik tezgahlarında 1,5 milyon kurdele dağıtılır. Lauder daha sonra bugüne kadar kanser bilimine 325 milyon dolardan fazla bağış yapan Meme Kanseri Araştırma Vakfı’nı kurar.
Dolayısıyla Avusturyalı Amerikalı bir iş kadını, sosyetik ve hayırsever Evelyn Lauder, Meme Kanseri farkındalığının sembolü olarak pembe kurdelenin yaratıcılarından ve popüler hale gelmesine neden olan biri olarak kabul edilir.
Lauder’in ölümünün ardından 2012’de Delta Air Lines hava yolu şirketi, Boeing 767-400ER uzun mesafeli uçaklarından birini Lauder’ın kurduğu Meme Kanseri Araştırma Vakfı onuruna tahsis etti ve pembe renge boyadı.
Delta’nın pembe uçağı, Atlanta’daki Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı’ndan New York’taki LaGuardia Havalimanı’na, dünya çapında 35 lokasyonda 19 farklı departmandan 140’tan fazla kanser hastası çalışanı ile uçuş gerçekleştirdi.
- 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü
- 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü
- Dünya Kanser Günü
- 1 Aralık Dünya AIDS Günü
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
- 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü
- 7 Nisan Dünya Sağlık Günü
- Ekim Ayı Önemli Günler ve Haftalar Takvimi