GündemYaşam

27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü 2024

Dünya Görsel İşitsel Miras Günü nedir ne zaman kutlanır? Görsel-İşitsel Miras Günü nasıl ortaya çıktı ve ilk ne zaman kutlandı? Tarihçesi nedir?

Dünya Görsel İşitsel Miras Günü nedir ne zaman kutlanır? Görsel-İşitsel Miras Günü nasıl ortaya çıktı ve ilk ne zaman kutlandı? Tarihçesi nedir? Görsel-İşitsel materyallerin korunması ve muhafazası neden önemlidir? Görsel-işitsel materyal türleri nelerdir?

Görsel ve işitsel mirasların arşivlenip geleceğe aktarılmasının önemine dikkat çeken 27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü ne zaman kabul edildi? 2024 Dünya Görsel-İşitsel Miras Günü teması

Dünya Görsel İşitsel Miras Günü

27 Ekim Dünya Görsel ve İşitsel Miras Günü (World Day for Audiovisual Heritage), bize görsel-işitsel kaynakların arşivlenmesinin ve korunmasının önemini hatırlatıyor.

Görsel ve işitsel öğeler, kısa bir klip veya belgeselden konuşmalara veya müziğe kadar her şey olabilir. Bu tür materyaller bize belirli bir çevrenin sosyal, politik, ekonomik ve dilsel gerçekleri hakkında bir fikir verir. Görsel-işitsel arşivler aynı zamanda tarihin herhangi bir nedenle artık erişilemeyen bölümleri hakkında bilgi edinmenin bir yoludur.

27 Ekim, bu nedenle, çok geç olmadan görsel-işitsel kayıtların korunmasının önemini herkese hatırlatmanın bir fırsatıdır. Bu tür birçok kaynak, ihmal ve koruma çabalarının eksikliği nedeniyle zaten kaybedildi.

Dünya Görsel ve işitsel mirasların arşivlenip geleceğe aktarılmasının insanlığa ışık tutmak açısından önemine dikkat çekmek amacıyla Dünya Görsel İşitsel Miras Günü bu yıl 16. kez kutlanıyor.

Tarihçesi

Dünya Görsel İşitsel Miras Günü (WDAH), Hareketli Görüntülerin Korunması ve Muhafazasına Yönelik Tavsiye Kararının 1980 yılında 21. Genel Konferans tarafından kabul edilmesinin yıldönümü nedeniyle her yıl 27 Ekim’de kutlanır.

Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi’nin (KİFAÇ) UNESCO tarafından 20 Ekim 2005’te imzalandı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 3-21 Ekim 2005 tarihlerinde Paris’te toplanan Genel Konferansı, 33. oturumunda, 27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü kabul edildi.

İlk Dünya Görsel-İşitsel Miras Günü 2005 yılında kutlandı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Görsel-İşitsel Arşiv Dernekleri Koordinasyon Konseyi ile işbirliği yaparak 27 Ekim’de bu günü hayata geçirdi.

Görsel-İşitsel Arşiv Dernekleri Koordinasyon Konseyi, birçok görsel-işitsel organizasyonun üyesi olduğu dünya çapında bir kuruluştur. Özel personel pozisyonu yoktur, çünkü kayıtlı derneklerin her birinin yönetim kuruluna seçilmiş bir başkan ve başkan yardımcısı vardır ve bu pozisyonlar için gönüllü olmak isteyenlere göre değişir.

UNESCO’nun 1980 “Hareketli Görüntülerin Korunması ve Korunmasına Yönelik Tavsiye Kararı”ndan sonra ortaya çıktı. Tavsiye girişimi, kurumları ve dernekleri arşivleri acilen korumak için birlikte çalışmaya davet etti. Sonuç olarak, Görsel-İşitsel Kayıtların Yuvarlak Masası oluşturulmuş oldu. Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) ve Uluslararası Arşiv Konseyi (ICA) gibi çeşitli kuruluşlar Yuvarlak Masa toplantısı için bir araya geldi.

Birkaç yılda bir Ortak Teknik Sempozyum düzenlenmesine karar verildi. Ancak, bu birkaç yıl içinde, ilgili arşiv dernekleri daha fazla bir çabanın yapılması gerektiğini anladı ve böylece Görsel-İşitsel Arşiv Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAAA) doğdu.

  • Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations (CCAAA) – Görsel-İşitsel Arşiv Dernekleri Koordinasyon Konseyi

Görsel-işitsel kaynakların, kaydedildikleri malzemelerin doğası gereği, doğru bir şekilde korunmadıkları ve muhafaza edilmedikleri takdirde bozulmalarının sadece 10 ila 15 yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. Bu da çevremizdeki önemli dilsel, sosyal ve kültürel tarihleri ​​kaybedeceğimiz anlamına gelir.

2024 Teması

Bu yıl UNESCO tarafından Dünya Görsel-İşitsel Miras Günü “Dünyaya Açılan Pencereniz” teması altında gerçekleştirilecek. Görsel-işitsel miras, dünyaya açılan bir pencere olarak katılmadığımız olaylara tanıklık etmemize, geçmişin seslerini dinlememize, bilgi veren ve eğlendiren anlatılar yaratmamıza olanak sağlar. Kaydedilen seslerin ve film ve videoya kaydedilen görsel görüntülerin araştırılması yoluyla, yalnızca kültürel zenginliğin takdirini kazanmakla kalmıyoruz, aynı zamanda ondan değerli dersler de çıkarıyoruz.

Görsel-işitsel kaynakları arşivlemek ve korumak içinde yaşadığımız dünyayı geliştirmemize ve anlamamıza yardımcı olur. Tüm hafıza kurumlarının ve genel halkın bu tarihin korunmasında ve şimdiki ve gelecek nesillere sunulmasında payı vardır.

Kutlamanın temasıyla ilgili olarak, belgesel mirasa evrensel erişimin sağlanması sorunu temel bir endişe olmaya devam ederken, kapsayıcı, adil ve barışçıl toplumları teşvik etmek için belgesel mirasın nasıl kullanılabileceğine güçlü bir şekilde odaklanılmaktadır.

Görsel İşitsel Miras Neden Önemlidir?

Görsel ve işitsel teknoloji, tek bir yerde rahatça otururken dünyayı duymamızı ve görmemizi sağlar. Bu teknoloji, farklı bir dünyaya bir göz atabileceğimiz bir pencere olarak düşünülebilir. Ancak günümüzün sanal gerçekliği ile öğrenme yönlerine farklı bir boyut katan daha farklı izlenecek yollara sahip olabiliriz.

Tarihten, insanların sosyal ve ekonomik olarak nasıl yaşadıklarından, dilbilim ve kültüre dayalı olarak nasıl etkileşim kurduklarına kadar çok şey öğrenebiliriz. Tarih ayrıca bize olayları yansıtma ve bunlardan ders alma fırsatı verir. Bu gün bu bilgiyi zenginleştirmek için eski filmlere, müziklere, sesli kitaplara ve benzerlerine dalmak için bir bahanemiz var.

Bir eğitim ortamındaki görsel ve işitsel kaynaklar, öğretilen materyalin daha derinden anlaşılmasına ve kalıcı olmasına izin verir. Çünkü en az iki duyu devreye girer ve bu artan ilgiyi ve hatırlamayı teşvik eder.

UNESCO, günün önemini ve faydalarını şu şekilde sıralamaktadır:

  • Koruma ihtiyacı konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek;
  • Mirasın belirli yerel, ulusal veya uluslararası yönlerini kutlamak için fırsatlar sağlamak;
  • Arşivlerin erişilebilirliğini vurgulamak;
  • Medyanın ilgisini miras konularına çekmek;
  • Görsel-işitsel mirasın kültürel statüsünü yükseltmek;
  • Özellikle gelişmekte olan ülkelerde tehlike altındaki görsel-işitsel mirasın vurgulanması

Yıllara Göre Dünya Görsel-İşitsel Miras Günü Tarihleri

  • 2024 – 27 Ekim Pazar
  • 2025 – 27 Ekim Pazartesi

Görsel-işitsel materyal türleri nelerdir?

Görsel-işitsel belgeler, filmlerden kliplere, belgesellere, slaytlara, müzik videolarına, bant kayıtlarına ve daha birçok yeni görsel ve işitsel sanat biçimine kadar her şeyi kapsar.

Benzer Konular

Kaynak
CCAAAUNESCO

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün