Gündem

Google’dan 101. Yıl Cumhuriyet Bayramına özel doodle sürprizi

Google'dan Türkiye Cumhuriyet Bayramına özel doodle sürprizi. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binasının bir tasviri ile bugünkü Doodle, Türkiye'nin resmen cumhuriyet olmasının 100. yılını kutluyor.

Google’dan Türkiye Cumhuriyet Bayramına özel doodle sürprizi. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binasının bir tasviri ile bugünkü Doodle, Türkiye’nin resmen cumhuriyet olmasının 101. yılını kutluyor.

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, geçen yıllarda olduğu gibi bugün ana sayfasındaki Cumhuriyet Bayramı’na özel hazırlanan “doodle” ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Türkiye Cumhuriyeti Kaç Yaşında? Peki doodle nedir? 29 Ekim 1923’de ne oldu? İşte dünyanın arama motoru devi Google’un Türkiye için özel hazırladığı doodle…

Cumhuriyet Bayramına özel doodle

Dünya genelinde her özel gün için doodle hazırlayan Google, 2024 yılında a bu özel günü unutmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yıl dönümü dolayısıyla özel bir doodle ile ana sayfasında ziyaretçilerini karşılıyor.

29 Ekim Salı günü Google arama motoru sayfasına giren kullanıcılar, açılış sayfasında Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binasının tasviri ile karşılaşıyor. Arama yapıldığında ise yukarıdan aşağıya doğru Türk Bayrağı renginde kırmızı beyaz konfetiler yağıyor…

Google tarafından Doodle ile kutlanan milli bayramımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yıldönümünü ülkenin Bayrağı Türk Bayrağı ile gösteriyor.

Türkiye’nin başkenti Ankara’da Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk günlerine ait birçok orijinal eser korunmaktadır. Parlamento 1961’de şimdiki binasına taşındı.

Türkiye Cumhuriyet Bayramı 2024

Türkiye bayrağı Cumhuriyet Bayramı’nda Birinci meclis binası üzerinde dalgalanıyor ve Türk Bayrağı renkleriyle GOOGLE yazıyor. tasarımı bölgedeki uygarlık tarihini çağrıştırıyor.

Anasayfa üzerindeki doodle tıklandığında ise ziyaretçiler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı arama sonuçlarını görüntüleyebiliyor.

“Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!”

Bu özel ve anlamlı günde ülkenin zengin tarihi Türkiye’nin birçok şehrinde ışık gösterileri, havai fişekler ve konserlerle kutlanıyor. Bazı resmi kurum ve kuruluşlarda, yerel yönetimlerde geleneksel geçit törenleri düzenleniyor, Türk tarihinin en önemli isimlerinden Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakılıyor.

29 Ekim 1923’te Ne Oldu?

I. Dünya Savaşı’nın ardından işgale uğrayan Anadolu’da, halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Millî Mücadele, 1923 yılında millî güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte, “Büyük Millet Meclisi” adıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921’de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922’de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.

27 Ekim 1923’te İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, 28 Ekim 1923’te bütün kabineyi Çankaya Köşkü’nde toplanmak üzere davet etti. Köşkte verdiği akşam yemeğinde, “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilân edeceğiz!” dedi.

Yeni yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923’te Meclis’e sundu. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 29 Ekim 1923’te yeni başkent Ankara’da resmen cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyetin Kurucu Mustafa Kemal Atatürk ilk cumhurbaşkanı oldu.

Doodle Nedir?

İngilizce olarak ‘karalama’ anlamına gelen doodle kelimesi, basit ve soyut çizimlerden oluşan basit çizimlerdir.

1998 yılından beri özel günleri, tanınmış ve tarihe mal olmuş kişilerin ölüm ve doğum günlerini ziyaretçilerine eğlenceli görsellerle hatırlatan Google’ın doodle uygulamaları, dünya genelinde önemli gün ve tarihlere, kültürel olaylara dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün