Yaşam

Guinness Dünya Rekorları Günü 2025

Guinness Dünya Rekorları Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Guinness dünya rekoru sahipleri ne kadar para alıyor? Guinness rekortmeni olmanın faydaları nelerdir? Guinness Rekorlar Kitabı'nın ortaya çıkış hikayesi nedir?

Guinness Dünya Rekorları Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Guinness dünya rekoru sahipleri ne kadar para alıyor? Guinness rekortmeni olmanın faydaları nelerdir? Guinness Rekorlar Kitabı’nın ortaya çıkış hikayesi nedir? Guinness ne demek, anlamı nedir?

Guinness Dünya Rekorları Günü

Her yıl Kasım ayının ikinci hafta ortası Guinness Dünya Rekorları Günü olarak kutlanır ve 2025’te 13 Kasım Perşembe günü kutlanıyor. “Guinness Dünya Rekorları” veya Guinness World Records Day, dünyanın her yerinden belirlenmiş rekorları içeren bir kitaptır. Gerçekleri kontrol etmek ve dünyanın en iyi kayıtlarını bulmak için bir kaynaktır.

Şu ana kadar Çok satan Guinness Dünya Rekorları kitabı, 100’den fazla ülkede 143 milyondan fazla sattı ve en az 22 dilde yayınlandı. Guinness Dünya Rekorları Günü ilk olarak 19 Kasım 2004’te kutlandı ve “Guinness Rekorlar Kitabı” tüm zamanların en çok satan kitabı oldu. O zamandan beri, her yıl Kasım ayında, bugüne kadar kırılan tüm dünya rekorlarını onurlandırmak ve insanları rekor kırmaya devam etmeye teşvik etmek için bu gün kutlanıyor.

Guinness Rekorlar Kitabı’nın Tarihçesi ve Hikayesi

10 Kasım 1951’de Guinness Bira Fabrikaları’nın genel müdürü Sir Hugh Beaver, İrlanda’daki bir av partisinde Avrupa’nın en hızlı av kuşunu merak etmeye başladı. Altın cılıbıt mı yoksa kızıl orman tavuğu mu olduğundan emin değildi. Birkaç tartışmadan sonra, bu gerçeği doğrulamak için başvurabileceği tek bir kitap olmadığını keşfetti. Ayrıca, kendisi gibi tartışmalar sırasında (genellikle barlarda tartışıyorlardı) dünya çapında elde edilen kayıtlar için bir doğruluk kontrolü olarak kullanılabilecek bir kitap olması gerektiğini fark etti.

Bu merak, Guinness Bira Fabrikaları’nda Christopher Chataway adlı başka bir çalışanın ilgisini çekti ve daha sonra Londra’da bir gerçek bulma ajansı kuran iki arkadaşı Norris ve Ross McWhirter’ı tavsiye etti.

Ağustos 1954’te Norris ve Ross McWhirter, Guinness Rekorlar Kitabı’nı derlemek için görevlendirildi. Guinness Rekorlar Kitabı ofisi Londra’da kuruldu ve 27 Ağustos 1955’te 198 sayfalık ilk baskı ciltlendi. Noel’de İngiltere’de en çok satanlardan biri oldu. 1956’da kitap Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasaya sürüldü ve 70.000’den fazla kopya sattı.

Guinness Dünya Rekorları, hızla dünyanın tüm anıtsal başarılarını ve bilinmeyen gerçekleri kayıt altına alma konusunda uluslararası otorite haline geldi. Guinness Rekorları o kadar popüler oldu ki, 1976’da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Empire State Binası’nda birçok parlak rekoru sergilemek için bir Guinness Dünya Rekorları Kitabı Müzesi açıldı.

Soldan sağa: Sir Hugh Beaver, ilk Guinness Dünya Rekorları kitabı, Ross ve Norris McWhirter, Norris McWhirter

Guinness’in anlamı nedir?

Gerçekte Guinness, İrlanda’ya özgü siyah bir bira türüdür ve Adını Arthur Guinness’ten alan bu içki türü 1756 yılında Dublin’de kurmuş olduğu Guinness bira fabrikası tarafından üretilmektedir. Günümüzde 50 den fazla ülkede lisans altında üretim yapılmaktadır.

2024 Guinness Rekorlar Kitabı çıktı mı?

Evet. Guinness Dünya Rekorları 2024 kitabı seçili bayilerde mevcuttur. Bir kopyasını nereden bulabileceğinizi öğrenmek için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yıllık olarak yayınlanan tamamen gözden geçirilmiş ve güncellenmiş ve parlak yeni tasarımıyla Guinness Dünya Rekorları Kitabı’nın 2023 edisyonu da bir çok bayide bulunuyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kitapta birbirinden ilginç insanlar ve akla gelmeyecek rekorları kırmayı başaran hayvanlar yer alıyor.

2022 yılı Kitaptan öne çıkan en ilginç rekorlar şöyle:

  • Doğuştan bacakları olmayan Zion Clark 20 metreyi elleri üzerinde en hızlı yürüme rekorunu kırdı: 4,78 saniye.
  • 30 saniyede kendi saçıyla en çok ip atlama rekorunun sahibi Laetitia Ky, saçından yaptığı iple 60 kez atladı.
  • 34 santimetre kulak uzunluğuyla rekor kıran köpek Lou
  • Kedi-köpek ikilisi Lollipop ve Sashimi scooterla en hızlı gitme rekorunun sahibi oldu: İkili beş metreyi 4,37 saniyede aldı.
  • Dünyanın en kısa vücut geliştiricisi 102 santimetrelik boyuyla Pratik Mohite oldu.
  • Belçika’da yaşayan İlhan Ünal ürettiği 1 metre boyundaki Game Boy’la dünyanın en büyüğü unvanını kazandı.
  • Britanyalı Bethany Lodge iki rekorun sahibi oldu. 100 metreyi taklalarla en hızlı kat etme (42,64 saniye) ve 30 saniyede en çok tersine perende ve burpee rekoru.
  • En çok dövmesi olan erkek vücudunun tamamı dövmelerle kaplı olan Lucky Diamond Rich oldu.

Guinness Dünya Rekorları Hakkında İlginç 5 Gerçek

  1. Dünyanın en çok satan üçüncü kitabı; Guinness Rekorlar Kitabı, Kuran ve İncil’dem sonra dünya çapında en çok satan üçüncü kitaptır.
  2. Bir video oyununa ilham verdi; Çeşitli Guinness Dünya Rekorları’na dayanan 36 mini oyundan oluşan bir video oyunu TT Fusion tarafından geliştirildi ve Kasım 2008’de Nintendo DS, Wii ve iOS için piyasaya sürüldü.
  3. İlk Guinness Dünya Rekorlar temalı gösteri; Roy Castle ve McWhirters tarafından sunulan BBC dizisi “Record Breakers”ın ilk dizisi 1972’de çekildi.
  4. İlk lisanslı ürün lansmanı; Toys UK tarafından 1975 yılında başlatılan Guinness Dünya Rekorları Oyunu, GWR’nin ilk lisanslı ürünü oldu.
  5. Guinness Rekorlar Kitabı’nın 1987 baskısı, 31’den fazla dilde yayınlanması nedeniyle 3,2 milyardan fazla kişiye ulaştı.

Bir günde en çok dünya rekoru kıran dünya rekoru nedir?

Amerika vatandaşı Ashrita Furman, Guinness Dünya Rekorları rekortmenidir. Bir günde en çok dünya rekoru kırdığı için halen bu rekorunu elinde tutuyor ve 600’den fazla resmi Guinness Dünya Rekoru kırdı.

Dünya rekoru nasıl belirlenir veya kırılır?

Mevcut kayıtları okuyarak ve Guinness Dünya Rekorları veri tabanını kontrol ederek başlayabilirsiniz. Bilgileri kontrol ettikten sonra Guinness’in web sitesinde rekor kırmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Dünyanın en iyisi olmak için çok pratik yapın ve özverili davranın. Bir sonraki adıma yalnızca dünya rekorunu kırabileceğinizden veya yeni bir rekor söz konusu olduğunda minimum gerekliliğe sahip olduğunuzdan emin olun.

Guinness rekoru için lojistiği planlamanız sizden bekleniyor ve gerekli ekipmanın hazır olduğundan emin olarak, rekor denemesi için bir tarih, saat ve yere karar verin.

Bağımsız tanıkların ve gerekli diğer uzmanların hazır bulunmasını sağlayın. Ayrıca, girişiminizi belgelemek için bir fotoğrafçı ve kameraman bulundurun. Ardından rekoru deneyin ve eğlenin!

Rekoru kırdığınıza ait kanıtınızı, ön yazınızı ve diğer tüm gerekli belgeleri Guinness’in resmi web sitesi üzerinden gönderin.

Başarılı olursanız resmi bir Guinness Dünya Rekorları sertifikası alacaksınız.

Guinness Dünya Rekoru sahipleri ne kadar para alıyor?

Kuruluş, rekor kırmaları için Guinness Dünya Rekorları sahiplerine ödeme yapmıyor. Sadece başarılarını belirten bir sertifika plaketi veriyor. Guinness Dünya Rekoru sahibi olan kişi ünlü olur ve para kazanmak için çeşitli etkinlikler organize ettiği için sponsor desteği alır.

Guinness Dünya Rekoru’nu doğrulamanın maliyeti nedir?

Bir dünya rekoru kırmak beceri ve çaba gerektirir. Rekorunuzun Guinness tarafından resmi olarak onaylanması planlama ve zaman alır.

Guinness için yeni kayıtların maliyeti 5 ABD dolardır, standart kayıt seçeneği ile başka herhangi bir ücret alınmaz. Bu uygulama sadece ekstra zaman alır. Başvurunuz kabul edildikten sonra, rekoru kırmak için özel yönergelerinizi almanız genellikle en az 12 hafta sürer.

Başvurunuzun 12 hafta yerine sadece 5 iş günü içinde incelenmesini ve mevcut bir rekoru kırmak için şu anda 800 USD ücret ödemeniz gerekiyor. İlk defa ve yeni bir rekor kırıyorsanız daha fazla ödemeniz mümkün.

Ayrıca ilk denemenizden sonra, yaklaşık 650 USD karşılığında hızlandırılmış kanıt incelemesi de satın alabilirsiniz. Bu, rekor denemenizin 12 hafta beklemek yerine beş iş günü içinde incelenmesini sağlar.

Guinness Records ile nasıl iletişim kurabilirim?

Bir rekor kırmak istiyorsanız, Guinness resmi web sitesine tıklayarak iletişime geçebilir ve rekor kırma girişiminize tanık olmalarını isteyebilirsiniz.

Guinness Dünya Rekorları merkezi nerede?

Merkezi İngiltere Londra’da bulunan Guinness Dünya Rekorları, New York, Çin, Japonya ve BAE’de ofisleri bulunan ve dünyanın dört bir yanında marka elçileri bulunan küresel bir markadır.

Benzer Konular 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün