Fetanet Ne Demek? TDK’ya göre kelime anlamı nedir?
Fetanet ne demek? TDK’ya göre Fetanet kelime ve sözlük anlamı nedir? Din Kültürü ve İslam dinine göre ne anlama geliyor? Fetanet kelimesinin cümle içerisinde doğru kullanım örnekleri ve yazılışı
Fetanet ne demek? TDK’ya göre Fetanet kelime ve sözlük anlamı nedir? Fetanet kelimesinin cümle içerisinde doğru kullanım örnekleri ve yazılışı
Günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz ve kullanılan kelimeler arasında yer alan Fetanet kelimesi anlamı ve kökeni merak ediliyor. Sosyal medya, TV veya birçok yerde bu kelimeyi ilk kez duyan kişiler arama motoru Google’da ‘Fetanet’ ne demek, ne anlama geliyor?’ sorusunun cevabını araştırıyor. Peki Fetanet kelimesinin kökeni ne, kaç anlamı var? Din Kültürü ve İslam dinine göre ne anlama geliyor?
İşte Fetanet kelimesinin anlamı ve örnek cümleler ile birlikte kullanımı ve merak edilenler…
Fetanet Ne Demek?
Dilimizde sıklıkla kullanılan Fetanet kelimesi, hem dini açıdan hem de genel anlamıyla günlük hayatta karşımıza çıkan kelimelerden birisidir. TDK’ye göre ise anlamı şu şekildedir:
– Yüksek zeka ya da dahi, Zihin açıklığı,
– Çabuk kavrayış ve anlayış, Akıllı aklı aşma
– Peygamberlerin sıfatlarından – Peygamber mantığı (ruh, kalp, his, mantık ve letaifi)
Arapça yazılışı; الفطانة
Peygamberlerin sıfatlarından biri olan ve “üstün zekâ gücüne sahip olma” anlamına gelen terimdir. İslam dinine göre peygamberlerin sahip olduğu onların yaratılışlarından gelen “üstün zekâ ve kavrayış gücüne sahip olma” anlamına gelir.
Fetânet kelimesi Arapça kökenlidir. Türkçe’mize Arapçadan geçmiş ve anlamına uygun farklı yerlerde kullanılan sözcükler arasında yer alır.
Özellikle birçok farklı yazılı kaynakta ve eserde karşılaşılan sözcüklerden birisi olan fetânet, Türk Dil Kurumu açısından ise bu kelimenin anlamı genel olarak, ‘Akılla aklı aşma’ şeklinde ifade edilmektedir.
Bununla birlikte sıradan bir akıl ya da mantık değil, bunun ötesinde daha iyi anlama ve idrak kabiliyetini ifade eden bir anlamı bulunmaktadır. Yüksek zekalı ve yüksek deha ile birlikte dehanın ötesinde bir mantığı ele alır.
Fetanetli; Anlama yeteneği yüksek olan, zihni açık, zeki ve üstün zekalı kavrayış gücüne sahip olan kişiler için kullanılır.
İslam’da Fetânet Ne Anlama Geliyor?
Din kültürü üzerinden bakılacak olduğunda olağanüstü zekâ anlamına gelen Fetânet, İslam dinine göre Peygamberlerin 5 ortak özelliğinden ya da sıfatlarından birisidir. Kuran’da birçok ayette belirtildiği gibi peygamberler de insandır. Onlar da diğer insanlarla aynı koşullarda yaşadılar, emir ve yasaklardan da sorumludurlar.
Ancak insan olmalarının yanı sıra peygamber olmalarının doğal sonucu olan birkaç özelliğe de sahiptirler. Bu nitelikler şunlardır: Sıdk, Emin (Emanet), İsmet, Fetânet, Teblig
Fetanet ile ilgili örnek cümleler
Tüm peygamberler fetanetlidir.
Bu son işinde gerçekten çok fetanetli davranışta bulundu.
Zekâsı, fetâneti, aklı, mantığı ile kabul görmüş, beğenilmiş ve güzel karşılanmıştır.
Belli ki çok ferasetli ve fetanetli bir genç adamdı. Ciddi tehdidi fark edecek kadar zeki idi.
Oldukça fetanetlisin ve zekisin, her zaman resmin tamamını perspektif içinde görüyorsun.
Olaylar karşısında takındığı fetanetli tavrı gerçekten takdire şayan…
Yaşamda fetanetli olmak ve basiretli davranmak size bir çok öngörülemeyen kapılar açacaktır.
Bu kadar basit meseleleri bile anlamayacak kadar fetanetten yoksun olmasına inanamıyorum.
Peygamberlerin feraset ve fetaneti, onları görevleri yapması konusunda mükemmelleştirir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Âmin Ne Demek?
- Ahlak ne demek? TDK Anlamı nedir?
- Müşfik anlamı nedir?
- Feraset Ne Demek?
- Basiret Anlamı Nedir?
- Mutedil Ne Demek? Kelime Anlamı Nedir?