Yaşam

15 Ocak Şapka Günü 2024

Ulusal Şapka Günü var mı? Şapka takma günü nedir? 2024 Şapka Giyme Günü ne zaman, hangi gün? Ulusal Şapka Günü neden 15 Ocak'ta kutlanıyor?

Ulusal Şapka Günü var mı? Şapka takma günü nedir? 2024 Şapka Giyme Günü ne zaman, hangi gün? Ulusal Şapka Günü neden 15 Ocak’ta kutlanıyor? Şapka Günü’nü neden kutlarız? 15 Ocak’ta başka hangi günü kutluyoruz? Şapka çeşitleri ve farklı şapka isimleri nelerdir? Şapkanın kısa tarihi nedir?

Birçok nedenden dolayı şapka takıyoruz. Birçok şapka bizi dış etkenlerden veya zararlardan korur. Şapkaların diğer bir giyme amacı ise törenler veya dini nedenler idi. Bazı şapkalar bizi iyi gösterir ya da iyi olmadığını düşündüğümüz şeyleri örter. Bu nedenle yüzyıllar boyunca şapkalarımıza çok fazla anlam kazandırdık.

Şapka Günü 2024

Dünya genelinde birçok ülkede insanların en sevdiği şapkayı giyerek kutladığı “Şapka Günü” her yıl 15 Ocak’ta kutlanıyor. 2024 yılı itibariyle ise 15 Ocak Pazartesi gününe denk geliyor. Siz de bu gün bazen karar vermek gerçekten zor olsa da en sevdiğiniz şapkayı çıkarın ve bu 15 Ocak’ta Ulusal Şapka Günü’nü kutlayın!

Tarihten bu güne şapkalar üniforma, moda aksesuarı ve koruyucu giysi olarak kullanılmıştır. Peki şapka kullanımının M.Ö 3300 yıllarına kadar uzandığını biliyor muydunuz?

John Hetherington, 15 Ocak 1797’de ilk kez giydiğinde bir isyana neden olduğu söylenen silindir şapkanın mucidi olarak kabul edilir. Bu tarih aynı zamanda 1797’de ilk silindir şapkanın mahkemeye çıktığı günü de anmaktadır.

Uydurma bir İngiliz tuhafiyeci olarak bilinen John Hetherington, tasarladığı uzun şapkanın oldukça belirgin olduğu, halkı rahatsız ettiği, huzuru ve barışı bozma ve isyana kışkırtma suçlamasıyla mahkemede hakim karşısına çıkarıldığı 15 Ocak 1797’de 500 sterlinlik bir kefalet ödemesi istenmiştir.

Tarihte bilinen kayıtlara göre 1983’ten bu yana, okullar, kütüphaneler ve müzeler, kütüphanelerde, okullarda ve müzelerde Ulusal Şapka Günü gözlemlenmiştir. Öğrencileri ve işçiler ve işverenler en sevdikleri şapkaları veya mesleklerinin şapkalarını takmaya davet ettiler.

Ulusal Şapka Günü Tarihi

Şapka Günü’nün tarihi, kökeni ve kurucusu tam olarak bilinmemekle birlikte bilinen tarihi kayıtlara göre 1983 yılından itibaren dünyada bazı ülkelerde ve bölgelerde değişik şekillerde kutlanmaya başlanmıştır.

Resmi kayıt olmamasına rağmen milattan 3000 yıl önce şapkaların sıradan olduklarına ve kullanıldıklarına inanılıyor. 30.000 yıllık Willendorf Venüsü heykelciği, dokuma şapka takan bir kadını tasvir ediyor. Bilinen en eski şapkalardan biri, MÖ 3250 yıllardan kalma, Avusturya ile İtalya arasındaki bir dağda donmuş halde cesedi bulunan Otzi lakaplı bronz yaşlı bir adam tarafından giyildi. Bir Rus kürk şapkasını andıran, birbirine dikilmiş birkaç deriden yapılmış bir çene kayışı olan bir ayı postu takarken keşfedildi.

Orta Çağ’da şapkalar sosyal statünün bir göstergesiydi ve belirli grupları birbirinden ayırmak için kullanılıyordu.

1215 yılında Dördüncü Lateran Konseyi, tüm Yahudi halkının “Judenhat” giyerek kendilerini anti-Semitizm olarak kendilerini tanıtmalarını istedi.

Öte yandan, kadınlar için şapkalar basit eşarplardan ayrıntılı ‘hennin’ adı verilen popüler şapka stiline kadar değişiyordu ve sosyal statünün bir simgesi olarak işlev görüyordu. 16. yüzyılın sonlarında erkek saray mensuplarınınkine benzer şekilde kadınlar için yapılandırılmış şapkalar giyilmeye başlandı. 19. yüzyılın ilk yarısında, kadınlar giderek daha büyük hale gelen, kurdeleler, çiçekler, tüyler ve gazlı bezlerle süslenmiş boneler giyiyorlardı. Yüzyılın sonunda, geniş kenarlı ve düz taçlı şapkalar, saksı ve toque gibi birçok başka çeşitte şapkalar kullanılmaya başlanmıştı.

15 Ocak 1797 yılında ilk silindir şapka, Londralı bir tuhafiyeci olan John Hetherington tarafından giyildi.

1849 yılında Melon şapka, İngiliz askeri ve politikacı Edward Coke tarafından av bekçileri (avlanmak için tutulan vahşi hayvanlar ve kuşlarla ilgilenenler) için bir şapka olarak icat edildi.

1882’de Fötr şapka icat edildi, adı, ana karakterin sert kenarlı ve buruşmuş bir keçeden yapılmış aynı şapkayı giydiği bir oyunun başlığından geliyor.

1900’lerin başın da bugün de herkesin severek giydiği Bere doğdu ve öncelikle üniversite öğrencileri tarafından giyildi.

1920’lerin ortalarında, kadınlar saçlarını kısa kesmeye başlayınca, kafalarını kask gibi saran şapkaları tercih ettiler. Bunlar, alçak siperliği, kadınların çeneleri yukarıda yürümelerini sağlayarak bir bağımsızlık ve özgüven havası yaratan cloche şapkalardı.

Şapka Günü’nü neden seviyoruz?

Şapkalar herkes için çok sevimli… Erkekler için kelliği örterler. Düzensiz veya Kötü saç günlerini maskelerler. Aslında kadın ve erkek için saç krizinde olmasınız bile yine de faydalıdır. Çünkü günlük kıyafetlerimizi, moda anlayışımızı çok kolay bir tarzda sergilememize izin veriyorlar. Ayrıca tuttuğunuz takıma destek vermek için, sosyal bir mesaj paylaşmak için şapka takıyoruz ve gururla giyiyoruz…

Şapkalar cildimizi korur. Sıcak havalarda veya soğuk günlerde cildimiz bir şekilde bu dış etkenlerden etkilenebilir. Bu yüzden belki de en kolay ve etkili korunma yollarından birisi de şapka takmaktır. Cilt kanserinin %90’ı güneşe aşırı maruz kalmaktan kaynaklanır ve bu da şapka takarak önlenebilir.

Açıkçası yaz kış şapkalar bizi harika gösteriyor. Ama özellikle kış aylarında başımızı sıcak tutuyorlar. Bu da vücudumuzun geri kalanını etkiler, çünkü vücut ısımızın yaklaşık yüzde 5 ila 10’unu kafanızdan kaybederiz. Bu, bir bere takarak paranızın karşılığını fazlasıyla alacağınız anlamına gelir. Şapkalar sizi sıcak tutar!

Şapka Çeşitleri

“Şapka” kelimesini duyduğunuzda hemen siperli bir beyzbol şapkası düşünebilirsiniz. Ya da belki aklınıza bereler veya şenlikli bir silindir şapka gelebilir. Şaşırtıcı bir şekilde, evrende 100’den fazla farklı şapka türü vardır! Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

  • Fötr Şapka
  • Beyzbol şapkası
  • Bere
  • Kasket
  • Ponponlu Şapka
  • Fileli Şapka
  • Balıkçı Şapkası
  • Viktorian Şapka
  • Mini Şapka
  • Güneşlik (visor) şapka
  • Avcı Şapkası
  • Kovboy Şapkası
  • Disket (Floopy ) Şapka
  • Kevgir (Skimmer ) Şapka

26 Mart Şapka Giyme Günü

Aynı zamanda şapkalar bize kafamızı korumamızı hatırlatır. Geleneksel olarak dış koruma için kullanılıyorlardı, ancak bu etkinlik için farkındalık ve fon yaratma şeklinde iç korumayı da sembolize ediyorlar. Bu nedenle her yıl 26 Mart’ta, beyin tümörü araştırmaları için farkındalık oluşturmak ve bu sırada bağış ve para toplamanın eğlenceli ve muhteşem bir yolu olarak Şapka Giyme Günü kutlanıyor.

Bu yazılarda ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün