Yaşam

Dünya Kanser Günü 2025

2025 Dünya Kanser Günü ne zaman, hangi gün kutlanıyor? Dünya Kanser Günü nedir? Neden Kanser Günü'nü kutlarız? Dünyada kaç kişi kanser hastası? Dünya çapında kanser verileri nelerdir?

2025 Dünya Kanser Günü ne zaman, hangi gün kutlanıyor? Dünya Kanser Günü nedir? Neden Kanser Günü’nü kutlarız? Dünyada kaç kişi kanser hastası? Dünya çapında kanser verileri nelerdir?

Peki Kanser ayı var mıdır? Meme kanserinin neden kendi ayı var? Ulusal Meme Kanseri Farkındalık Ayı Nasıl Ortaya Çıktı? İnsanlar neden pembe kurdele takar? Pembe kurdele neyi simgeliyor? Meme kanseri belirtileri nedir?

Dünya Kanser Günü

Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada. Bu nedenle her yıl 4 Şubat günü, Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadele ve kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla dünya genelinde Dünya Kanser Günü kutlanmaktadır.

Kanser kritik bir sağlık ve insan sorunudur. Kansersiz bir gelecek için şimdi harekete geçme zamanı… Bu nedenle 4 Şubat Dünya Kanser Günü, önleme, teşhis ve tedavi konusunda farkındalık oluşturmak için önemli bir gün. Uluslararası Kanser Kontrol Birliği tarafından 2008 yılında başlatılan Dünya Kanser Günü etkinlikleri, kanserin neden olduğu hastalık ve ölümleri önemli ölçüde azaltmayı amaçlamaktadır.

2000 yılında oluşturulan Dünya Kanser Günü, tarihteki en büyük zorluklarımızdan biriyle yüzleşmek için her yerde, herkes için tek bir ses altında birleşmek için olumlu bir harekete dönüştü.

Dünya Kanser Günü 2025, eşitlik konusuna odaklanan yeni bir üç yıllık kampanyanın ilk yılını işaret ediyor. ‘Bakım açığını kapatın’ kampanya teması, bilginin gücünü tanır ve varsayımlara meydan okur. Kampanyanın bu ilk yılı, kanser bakımında hakkaniyet eksikliği konusunda farkındalığı artırıyor ve birçok insanın hizmetlere erişme ve ihtiyaç duydukları bakımı alma konusundaki engellerini ve bu engellerin bir kişinin kanserden kurtulma şansını potansiyel olarak nasıl azalttığını açıklıyor.

Dünya Kanser Günü teması

Her yıl 4 Şubat’ta düzenlenen ve Uluslararası Kanser Kontrol Birliği (Union for International Cancer Control – UICC) tarafından yönetilen Dünya Kanser Günü, 2022-2024 kampanya teması “Bakım açığını kapatın” (Close the care gap) olarak belirlendi.

Bu Dünya Kanser Günü’nde birlikte çalışmanın gücünün farkındayız. Her birimizin büyük ya da küçük bir fark yaratma yeteneğine sahip olduğunu ve birlikte kanserin küresel etkisini azaltma konusunda gerçek ilerleme kaydedebileceğimizi biliyoruz.

Bu 4 Şubat’ta sizi, kim olursanız olun, nerede olursanız olun, kansersiz bir dünya yaratmada üzerinize düşeni yapmaya çağırıyoruz.

Küresel kanser topluluğu tarafından belirlenen bu tema, dünya çapında birçok insanın ihtiyaç duydukları bakıma erişimde var olan engelleri belirlemek ve ele almakla ilgilidir.

Bu Dünya Kanser Günü’nde kanser bakımındaki açığı kapatmak için ne yapacaksınız?

Dünya Kanser Günü Tarihi

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanser, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Uluslararası Kanser Kontrol Birliği (UICC) 1993 yılında kurulmuştur. Merkezi Cenevre’de olan bu dernek, dünya çapında kanserin yok edilmesi ve tıbbi araştırmaların geliştirilmesi için çalışan üyelik temelli bir topluluktur. Onun yönetimi altında, aynı yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk Uluslararası Kanser Günü kutlandı. Birkaç tanınmış kuruluş, kanser dernekleri ve tedavi merkezleri de bu girişimi destekledi.

Dünya Kanser Günü, 4 Şubat 2000’de Paris’te düzenlenen Yeni Binyıl için Kansere Karşı Dünya Kanser Zirvesi’nde belirlendi ve resmileştirildi.

Paris’te düzenlenen etkinliğe kanser örgütlerinin üyeleri ve dünyanın dört bir yanından önde gelen hükümet liderleri katıldı. 10 maddelik ‘Kansere Karşı Paris Bildirgesi’ başlıklı bir belge imzalandı ve kanser hastalarının yaşam kalitesini ve kolaylaştırılmasına yönelik küresel bir taahhüdün ana hatlarını çizdi. Kanserin araştırılması, önlenmesi ve tedavisine yönelik ilerleme ve artan yatırım da vurgulandı. Bu tüzüğün X. Maddesi, 4 Şubat’ta Dünya Kanser Günü’nü resmen ilan etti.

Kanserin sayısız türü vardır, bu nedenle belirli bir kanser türünü işaretlemek ve ona karşı mücadeleyi teşvik etmek için kullanılan çeşitli renkler ve semboller vardır. Örneğin, turuncu kurdele çocuklarda kanser farkındalığı yaratmak içindir, pembe kurdele ise küresel olarak meme kanseri farkındalığı ile ilişkilendirilir. Nergis çiçeği, hastalar ve hayatta kalanlar için bir umut sembolü olarak, Amerikan Kanser Derneği tarafından hayatı tehdit eden bu hastalığın artık var olmadığı bir gelecek için kullanılmaktadır.

Bu günde, bireyleri, toplulukları ve kuruluşları hastanelerde, okullarda, işletmelerde, pazarlarda, topluluk salonlarında, parklarda vb. kansere yakalananlar yalnız değil ve bu hastalığın küresel etkisini azaltmada hepimiz aynı sorumluluğu paylaşıyoruz.

Kanser nedir, nasıl gelişir?

Tıbbi bir terim olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur.

Tüm kanserler hücrelerde başlar. Vücudumuz yüz milyondan fazla (100.000.000.000.000.000) hücreden oluşur. Kanser, bir hücrede veya küçük bir hücre grubundaki değişikliklerle başlar.

Vücudun normal kontrol mekanizması çalışmayı bıraktığında kanser gelişir. Eski hücreler ölmez ve bunun yerine kontrolden çıkarak yeni, anormal hücreler oluşturur. Bu ekstra hücreler, tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturabilir. Lösemi gibi bazı kanserler ise tümör oluşturmaz.

Kanser Günü’nü kim başlattı?

Araştırmaları teşvik etmek, kanseri önlemek, hasta hizmetlerini iyileştirmek amacıyla oluşturulan ve aynı zamanda belgenin Dünya Kanser Günü olarak resmi olarak imzalanmasının yıldönümünü belirleyen bir maddeyi de içeren Kansere Karşı Paris Şartı, o zamanki UNESCO Genel Direktörü tarafından Zirve’de imzalandı. , Kōichiro Matsuura.

Her yıl Dünya Kanser Günü 4 Şubat’ta kutlanıyor. UICC’nin amacı, Dünya Kanser Bildirgesini desteklemektir. Bu günü kutlamanın temel amacı kanser hastalarının sayısını azaltmak ve buna bağlı ölüm oranlarını azaltmaktır.

Dünya Kanser Günü Geleneksel Etkinlikleri

Dünya Kanser Günü sadece tıp merkezleri ve uluslararası kuruluşlarla sınırlı değildir. İnsanlar, yerel işletmeler, şirketler ve hükümetler bir araya gelerek kanserin türleri, kanserden nasıl haberdar olunacağı, olası tedaviler ve saptanması durumunda alınması gereken önlemler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için bir araya gelirler. Reklamlar ve önemli duyurular radyo, televizyon, basılı medya ve sosyal medya üzerinden yapılır. Bağış toplama etkinlikleri, öğle yemekleri ve akşam yemekleri, genellikle bu etkinliklerde yer alan önde gelen konuşmacılarla düzenlenir.

2025 Dünya Kanser Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Dünya Kanser Günü 4 Şubat’ta dünya çapında kutlanıyor. Amaç, insanları kanserden korunma, erken teşhis ve tedavi konusunda bilgilendirmek ve teşvik etmektir. Bu girişim, 2008 yılında kaleme alınan Dünya Kanser Bildirgesi’nin hedefleri için kampanya yürütmek ve savunuculuk yapmak için Uluslararası Kanser Kontrol Birliği tarafından alınmıştır.

  • 2025 – 4 Şubat Salı
  • 2026 – 4 Şubat Çarşamba

Toplumun kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için ülkemizde, her yıl 1-7 Nisan tarihleri “Ulusal Kanser Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Kanser ayı ne zaman?

1938’den beri Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt, Nisan’ı Ulusal Kanser Kontrol Ayı ilan etti. Bu ay, ABD genelinde kanserin önlenmesi ve tedavisi için farkındalık yaratmaya adanmıştır. Uzun yıllar boyunca, kısmen daha iyi eğitim ve belirli kanser türlerinin nasıl önleneceği, kanserin belirti ve semptomlarının nasıl tanınacağı ve uygun tedavinin nasıl aranacağı konusunda artan farkındalık nedeniyle, kanserden ölüm sayıları istikrarlı bir şekilde azaldı.

Kanser ilk ne zaman ortaya çıktı?

Kanserin tarihi eski çağlara dayanmaktadır. Tarihsel olarak ilk defa M.Ö.3000’lerde Mısır’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Kanser epidemiyolojisi kavramı ise 18.yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Dünyada kaç kanser hastası var?

Geçen yıl dünyada yaklaşık 18,1 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkarken, 9,6 milyon kişi de kanserden yaşamını yitirdi. DSÖ’nün 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla paylaştığı bilgilere göre, dünyadaki kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 70’i düşük ve orta gelirli ülkelerde kaydediliyor.

Uluslararası Dünya Kanser Araştırma Fonu mevcut en son verilerine göre 2020 yılında dünya genelinde tahmini 18,1 milyon yeni kanser vakası vardı. Bunların 9,3 milyonu erkeklerde, 8,8 milyonu kadınlardaydı.

Dünya genelinde ençok görülen kanser türlerinden ilk üçte meme, kolorektal ve akciğer kanserleri bulunuyor. Bu kanser türleri, tüm kanserlerin %44.5’ine denk geliyor (melanom dışı cilt kanseri hariç).

Meme kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanserdi ve 2020’de teşhis edilen toplam yeni vaka sayısının %25,8’ine denk geliyordu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 4 Şubat 2021 raporuna göre; 2000’de 6,2 milyondan 2020’de 10 milyona yükselerek kanserden ölenlerin sayısı da arttı. Her altı ölümden birden fazlası kansere bağlı olarak gerçekleşti. Aynı raporda dünyadaki kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 70’i düşük ve orta gelirli ülkelerde kaydediliyor.

Stresten kanser olabilir misiniz?

Hayır, stresli olmak doğrudan kanser riskini artırmaz. Şimdiye kadarki yapılan tüm araştırmalar, birçok insanı birkaç yıldır takip ediyor. Daha stresli olanların kansere yakalanma olasılığının daha yüksek olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadılar. Araştırmalar halen devam etmekle birlikte, stresin meme kanserine neden olup olmadığı konusunda ise kesin bir kanıt yoktur.

Herkeste kanser hücresi bulunabilir mi?

Hayır, hepimizin vücudunda kanser hücresi yok. Vücudumuz sürekli olarak bazıları kanserli olma potansiyeline sahip yeni hücreler üretiyor. Herhangi bir anda DNA’ya zarar veren hücreler üretiyor olabiliriz, ancak bu onların sonradan kanser olacağı anlamına gelmez.

Uykusuzluk beyin tümörüne neden olabilir mi?

Yetersiz uyku, dolaylı olarak kanser riskini artırabilir. Yetersiz uyku birçok kanser türü için belirlenmiş bir risk faktörü olan obezite ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Uyku eksikliği, kanser riskini artırdığına inanılan kalıcı iltihaplanma gibi bağışıklık sistemi sorunlarıyla ilgilidir.

Dünyanın en ölümcül 5 kanseri hangisidir?

Hangi kanser türü en tehlikelidir veya öldürür?

DSÖ tarafından 2020 yılında listelenen en ölümcül 5 kanser ise şunlar:

  • Akciğer kanseri: 1.8 milyon ölüm.
  • Kolorektal kanser: 935.000 ölüm.
  • Karaciğer kanseri: 830.000 ölüm.
  • Mide kanseri: 769.000 ölüm.
  • Meme kanseri: 685.000 ölüm.
  • Meme kanseri: 2.26 milyon yeni vaka.
  • Akciğer kanseri: 2.21 milyon yeni vaka.

Kanserden Korunma ve Kanseri Önleme Yöntemleri

Birçok kanser çeşidine karşı pek çok önleme yöntemi arasında tarama, kanser öncesi hücreleri tespit etmenin ve erken tedavi sağlamanın en etkili yollarından biridir. En kolay taranan kanserlerden bazıları şunlardır:

Meme Kanseri: tarama, 40 yaş ve üstü kadınlar için yıllık mamogramları içerir.

Rahim Ağzı Kanseri: tarama, 21 yaş ve üstü kadınlar için en az 3 yılda bir Pap testlerini içerir.

Kolon ve Rektum Kanseri: tarama, 50 yaş ve üstü erkekler ve kadınlar için yıllık kolonoskopileri içerir.

Taramaya ek olarak, belirli kanser türlerinin tedavisine ve önlenmesine yardımcı olmak için aşılar mevcuttur. Bu kanser aşıları, kanser gelişimine neden olan veya katkıda bulunan belirli bulaşıcı virüsleri önlemeye çalışır.

Gıda ve İlaç Dairesi (Food and Drug Administration – FDA) onaylı kanser aşıları şunlardır:

Guardasil veya Ceravix: Bu aşılar, kadınları insan papilloma virüsüne neden olan kanserin belirli türlerine karşı korumak için tasarlanmıştır.

Hepatit B Aşısı: Çocuklara verilen bu üç seferlik seri, hem erkekleri hem de kadınları karaciğer kanserine neden olabilen Hepatit B virüsüne karşı korumak için tasarlanmıştır.

Provenge: 2010 yılında FDA tarafından onaylanan bu aşı, metastatik prostat kanserini tedavi etmeye yardımcı olur.

Daha fazla kanser türünü tedavi etmek için ek aşıların geliştirilmesine yardımcı olmak için başka klinik deneyler de yapılıyor.

Kanser önlenebilir ve kontrol edilebilir

Tıbbi korunma ve erken teşhis ile bağlantılı olarak, bazı kanser türlerini önlemenin en etkili yolu şu basit yaşam tarzı değişikliklerini içerir:

  • Tütün ürünleri kullanmayın
  • Ölçülü alkol tüketin
  • Sağlıklı ve diyetle beslenin
  • Fiziksel olarak aktif olun
  • UV ışınlarına aşırı maruz kalmaktan kaçının
  • Güvenli seks yapın

Kanser dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmasına rağmen, aynı zamanda en kolay önlenebilir olanlardan biridir. Vücudunuzu korumak için çaba sarf etmek ve mevcut kaynakları kullanmak, gelecekteki kanser teşhisini ve hatta ölümü önlemeye yardımcı olabilir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün