Dünya Balina Günü 2023
2023 Dünya Balina Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Balina Günü nedir, neden kutlarız? Balinaların ekosistemdeki yeri ve önemi nedir? Balinaları korumak neden önemlidir? Balinaların nesli tükenirse ne olur?
2023 Dünya Balina Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Balina Günü nedir, neden kutlarız? Dünya Balina Günü’nün kutlandığı tarih nedir? Dünya Balina Günü ilk ne zaman ve nerede kutlandı? Balina Günü’nü kim yarattı? Peki Dünya yunus günü ne zaman?
Balinaların ekosistemdeki yeri ve önemi nedir? Balinaları korumak neden önemlidir? Balinaların nesli tükenirse ne olur? Balinalar insana saldırır mı? İşte Her yıl Şubat ayının üçüncü Pazar günü kutlanan Balina Günü’nün amacı, önemi ve tarihçesi, kökeni ve Balinalar hakkında az bilinen gerçek bilgiler…
Dünya Balina Günü
Sıçrama, suya vuran bir yüzgeç, derinlere dalan bir kuyruk, manzaraya bir casus bakış veya tüm vücutlarını sudan fırlatan devasa memeliler olsun, vahşi doğada bir balina görmek büyülüdür.
Dünya Balina Günü (World Whale Day) – bu yıl 19 Şubat – imkânı olanlar için bir balina izleme gezisi planlamak için ideal bir zamandır. ABD’de yaşayanlar için Hawaii genellikle balina izleme tatil yeridir
Dünya Balina Günü her yıl Şubat ayının üçüncü Pazar günü kutlanıyor ve bu yıl 19 Şubat’ta gerçekleşiyor. Bu gün, ekosistemin önemli bir parçası olan bu su canlılarının kıymetini bilmeyi ve korumayı amaçlıyor. Ayrıca bunun ötesine geçerek deniz yaşamını zorlaştıran insan yapımı zorluklara dikkat çekiyor. Bunun nedeni ise okyanuslarımızdaki atıkların boşaltılması ve iklim değişikliği sebepler olarak sıralanıyor.
Balina Günü Tarihi
Büyük mavi okyanuslarımız, en büyüleyici yaratıklardan bazılarına ev sahipliği yapıyor ve yüzyıllardır çeşitli nedenlerle avlanıyorlar. Şimdi, habitat kaybı olan başka bir zorlukla karşı karşıyalar.
Bu amaçla, 1980 yılında, Hawaii, Maui’de, tropik adanın kıyılarında yüzen kambur balinaları onurlandırmak için Dünya Balina Günü başladı. Bu gün, Pasifik Balina Vakfı’nın kurucusu Greg Kauffman’ın bir fikrinden doğdu. Kauffman, kambur balinaların karşılaştığı yok olma tehdidi hakkında farkındalık oluşturmak istedi.
O zamandan beri balinalar, Maui Balina Festivali’nin ana vurgusu oldu. Bu ücretsiz etkinlik, şamandıralar ve kostümlü karakterler içeren bir geçit töreninin tadını çıkarmak için oraya akın eden kalabalıkları karşıladı. Festival, Hawai müziğine ve uluslararası yıldızların çocuk etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.
Hawaii’deki kambur balinalar için farkındalık yaratmakla başlayan bu kutlamalar, şimdi bunun çok daha ötesine geçti. Aynı zamanda, eskisi kadar sağlıklı olmayan okyanuslar hakkında farkındalığı artırmayı da amaçlıyor. Balinaların evlerini yaşamaları için güvenli bir yer haline getirmek için ciddi bir harekete geçme çağrısı yapılması gerekiyor.
Bu nedenle, bu günde, hepimiz bu artan endişeyi dikkate almalı ve doğal yaşam alanlarını korumak için farkındalık oluşturma eylemi yapmalıyız.
- Milattan önce 2000’li yıllarda Japonya ve Norveç’ten insanlar balina avlamaya başlamıştı.
- 1946’da Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu balina avcılığına bir moratoryum ilan etti. Böylece yıllık balina avına sınır getirilmiş oldu.
- 2010’da yapılan bir araştırmaya göre ise balinaları okyanus balıkçılığının üretkenliği üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görüldü.
- 2011 yılında ise Peru’da dört ayaklı balina fosili bulundu.
Balinaları korumak neden önemlidir?
Yıllar geçtikçe, iklim değişikliği ve atıkların ve toksinlerin sorumsuzca atılması nedeniyle deniz ortamını kirlettik. Bu, masmavi dünyada yaşayan canlıları doğrudan etkiler. İnsanların, sorumlu eylemde bulunmak ve kaynaklarımızı olduğu gibi kabul etmekten vazgeçmek için uyanması ve mümkün olan her kaynağı bir araya getirmesi gerekir. Dolayısıyla deniz ortamının korunması gerekiyor…
Balinalar çok sevimli su canlılarıdır. Bu suda yaşayan memeliler, sadece deniz yaşamı için önemli değil, aynı zamanda ekosisteme katkı sunarlar.
Dünyanın en büyük hayvanı olan mavi balina, günde 16 tona kadar plankton tüketebilir ve bu da okyanus sağlığı için önemli etkilere sahiptir.
Eylemlerimizle onları tehlikeye attığımızı fark etmeliyiz ve balinaların doğal yaşam alanlarını kurtarmamız ve bu gezegeni her canlı için yaşanabilir hale getirmemiz gerekiyor.
Balinaların nesli tükenirse ne olur?
Biliyor musunuz? Tek bir büyük balina atmosferden 33 ton CO2 emebilir. Balina avcılığı olmasaydı, hayvanlar Dünya atmosferinden iki milyon ton karbon çıkarmış olabilir. Sperm balinaları iklim değişikliğiyle uğraşmadan savaşır ve balina popülasyonu sıfıra inerse, atmosferde çok fazla karbon olurdu.
Nesli tükenmekte olan balina türü hangisidir?
Şu anda en çok nesli tükenmekte olan balina türü, 400’den az birey kalan Kuzey Atlantik sağ balinasıdır. Bazı balina türleri, özellikle Kuzey Atlantik sağ balinaları tehlikede. Onları korumak için artan koruma çabalarına ihtiyaç var. Dünya Balina Günü, karşılaşılan sorunları ve onları kurtarmak için nasıl uyumlu bir şekilde çalışabileceğimizi aydınlatmak açısından önemlidir.
Balinalar insan yer mi?
Hayır, Balinaların insanları ağızlarına aldıklarına dair bazı raporlara rağmen, bir insanı yutmaları nadirdir ve fiziksel olarak ise imkansızdır.
Balinaların insan boyutundaki et parçalarını yutacak anatomisi yoktur. Eğer biri, çok tuhaf bir nedenle denemeye karar verirse, büyük olasılıkla yemek borusunda tıkanır 🙂 Bu nedenle de insan ölebilir ya da balina kusabilirsin. Eğer balina kusarsa hayatta kalabilirsiniz.
Balinalar öncelikle balık, kalamar ve kril gibi suda yaşayan küçük yaşam formlarını yerler ve hatta birkaç yunus türünün foklar, deniz aslanları, morslar ve balinalar gibi deniz memelilerini de yediği bilinmektedir.
En büyük balina nedir?
Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Balinalar gerçekten çok güzel. Mavi balina 30 metre uzunluğa kadar büyür ve dünyadaki en büyük deniz canlısıdır. En küçük balina, dişli cüce ispermeçet balinası, 18 cm, 25 cm 2 metre ve 2,5 metre arasında büyür.
Kaç balina türü vardır?
Şu anda yaklaşık 90 tanınmış balina, yunus ve yunus türü vardır. Bu türler; 15 balina, 3 ispermeçet balinası, 23 gagalı balina, 2 monodontidae (boynuzlu balina ve beluga), 38 okyanus yunusu, 4 nehir yunusu ve 7 yunus vardır.
Balinalar neden bu kadar büyük?
Dünya tarihinde dinozorlar büyüktü, ancak devasa mavi balinalar gezegen tarihindeki en büyük hayvanlar olarak biliniyor ve boyutlarının nedenlerini daha yeni anlamaya başlıyoruz.
Yıllar süren araştırmalara göre Mavi Balinalar, 5 milyon yıl önceki buzul çağı başlangıcında, okyanusun derinliklerinden besin açısından zengin sularda beslenerek yağlanma başladı. Kril (küçük karidesler) denilen besinler denizlerde artmaya başladı. Balinaların boyu büyüdükçe avlanmaları daha da kolaylaşıyordu. Bu nedenle vücutları gelecek yıllarda daha da büyüdü.
Balinada kıl var mı?
Yüksek bir zekâ düzeyine sahip olan balinaların hemen hemen hiç kılları yoktur ve kalın bir yağ tabakası ile soğuktan korunurlar. Bir kambur balinanın kürsü veya kafasındaki tümsekler ve göğüs yüzgeçleri aslında saç kökleridir. “Tüberküller” olarak adlandırılan bu yumruk büyüklüğündeki yumrular, her biri bir dizi hassas sinire bağlı bir kıl folikülü içerir.
Balina hangi hayvanla akrabadır?
Moleküler kanıtlara göre, balinaların yaşayan en yakın akrabaları, oldukça şaşırtıcı bir şekilde, geyik, inek, koyun, domuz, zürafa, deve ve su aygırlarını içeren bir toynaklı memeli grubu olan artiodaktillerdir.
Balinalar, yunuslar ve musurlar çift toynaklılarla birlikte Cetartiodactyla familyasında yer alırlar. En yakın akrabaları olan su aygırlarından 55 milyon yıl kadar önce ayrılmışlardır.
Balinalar Hakkında 5 İlginç Gerçek
Dünyada yaşayan en büyük memeliler olan balinalar hakkında şaşırtıcı gerçekler…
1 – Uyku düzeni; Balinalar vücutlarını kapatırken, zihinlerinin sadece yarısı dinlenir.
2 – Parfümler; Geleneksel olarak balina kusmuğu parfüm yapımında kullanılır.
3 – Balinanın hava deliği; Bir balinanın hava deliği deniz suyunu püskürtmez. Balinalar, memeli olduklarından hava solumak zorundadırlar. Bu nedenle su yüzüne çıkarak ciğerlerinden karbondioksiti dışarı vererek taze oksijen solurlar.
4 – Balina sütü; Bir balinanın sütünün dokusu diş macunununki gibidir.
5 – Balinalar şarkıcıdır; Kambur balinaların karmaşık şarkılar söylediği bilinmektedir.
2023 Dünya Balina Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?
Dünyanın en büyük canlısı balinalar için adanmış bu özel gün her yıl Şubat ayının üçüncü Pazar günü dünya genelinde kutlanmaktadır. Dünya Balina Günü bu yıl 19 Şubat Pazar gününe denk geliyor.
- 2023 – 19 Şubat Pazar
- 2024 – 18 Şubat Pazar
- 2025 – 16 Şubat Pazar
- 2026 – 15 Şubat Pazar
Ayrıca dünyanın en zeki ve arkadaş canlısı memelilerinden biri olan yunusları kutlamak ve onurlandırmak amacıyla her yıl 14 Nisan’da Dünya Yunus Günü kutlanır.
Yine benzer bir gün olarak Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu tarafından oluşturulan ve kutlanan Dünya Balina ve Yunus Günü, her yıl 23 Temmuz’da kutlanır.
Bu yazılarda ilginizi çekebilir;
- 8 Haziran Dünya Okyanus Günü
- Dünya Sosyal Adalet Günü
- 14 Nisan Dünya Yunus Günü
- Dünya Su Günü
- Şubat Ayı Belirli Gün ve Haftalar