İslamRamazan

Ramazan Bayramı Arefesi Ne Zaman, Ne Yapılır?

2023 Ramazan Bayramı Arefesi Ne Zaman, hangi güne denk geliyor? Orucun son günü ne zaman? Ramazan Bayramı arefesinde neler yapılır?

2023 Ramazan Bayramı Arefesi Ne Zaman, hangi güne denk geliyor? Orucun son günü ne zaman? Oruç ne zaman bitiyor? Ramazan Bayramı arefesinde neler yapılır? Ramazan ayı ne zaman bitiyor, son oruç hangi gün tutulacak? Arefe günü teravih kılınır mı, Teravih namazı hangi gün son?

Ramazan bayramına sayılı günler kala, tatil planlarını ve akraba ve aile ziyaretlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar şimdiden arefe ve bayram tarihlerini araştırmaya başladı. Peki, Ramazan Bayramı arefesi nedir, ne zaman, hangi güne denk geliyor? Ramazan arefesinde kabir ziyareti yapılır mı?

Diyanet tarafından yayımlanan 2023 hicri takvime göre Ramazan ayı Nisan ayında başladı. Bir ay boyunca oruç ibadetlerini idrak eden olan vatandaşlar için arefe günü ve Ramazan Bayramı tarihleri merak konusu olmaya devam ediyor.

İşte 2023 Ramazan Bayramı ve arefe günü tarihleri ve Diyanet takvimine göre Ramazan ayı ve Bayramı tarihleri hakkında bilgiler…

2023 Ramazan Arefesi Ne Zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan Hicri takvime göre Ramazan ayı 23 Mart’ta başladı. Bu yıl 29 gün çeken Ramazan ayı boyunca oruçlar tutuldu, ibadetler yapıldı, teravih namazları kılındır. Ramazan ayının son günlerine yaklaşmakla birlikte 2023 Ramazan Arefe günü 20 Nisan Perşembe günü idrak edilecek.

Ramazan Bayramı’nın ilk günü ise 21 Nisan Cuma günü, son günü ise 23 Nisan 2023 Pazar gününe denk geliyor ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birlikte resmi tatil birleşiyor.

Hicri takvime göre 2023 yılı Şevval Ayı’nın 1. Günü 21 Nisan 2023 Cuma tarihine denk geliyor.

  • 29 Ramazan 1444 / 20 Nisan 2023 Perşembe Günü Ramazan Bayramı Arefe Günü
  • Şevval 1444 / 21 Nisan 2023 Cuma Günü RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
  • 2 Şevval 1444 / 22 Nisan 2023 Cumartesi Günü RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
  • 3 Şevval 1444 / 23 Nisan 2023 Pazar Günü RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

Ramazan Bayramı Arifesi Nedir?

Bilindiği üzere oruç tutmak, İslam’ın beş şartından biridir. Ramazan Bayramı Arifesi ise, İslami takvimin dokuzuncu ayı olan Ramazan’ın son günüdür. İslami takvimde her ay yeni ayın ilk görülmesiyle başlar. Ramazan Bayramı Arifesi ve Ramazan Bayramı, miladi takvime göre genellikle bir önceki yıla göre 10 gün önce gerçekleşir.

Ramazan, İslami takvimin dokuzuncu ayıdır ve ay takvimine göre 29 ila 30 gün sürer. Bunun nedeni Gregoryen takviminin aksine, ay takvimine (Hicri Takvim) uyulması nedeniyle her yıl biraz değişir, yani ramazan günleri her yıl yaklaşık 10-11 gün önce düşer.

Ramazan Bayramı Arifesi Günü Ne Yapılır?

Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir. Arefe günü çokça dua ve istiğfar edilmelidir. Özelikle Kurban Bayramı Arefe günü çokça ihlas suresi okunması tavsiye edilmiştir. Bu önemli gün içerisinde bolca Kuran’ı Kerim okunmalıdır.

Birçok insan Ramazan Bayramı arifesinde komşularına ve arkadaşlarına vermek üzere baklava gibi geleneksel tatlılar hazırlayarak arefe gününü geçirir. Ülkemiz genelinde bu gün bayram için yeni kıyafetler alınır, alışveriş yapılır ve daha sonra bayramda bu elbiseler giyilir.

Arefe günü fitre verilir mi?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, ihtiyaç sahibi belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. İslam âlimlerine göre bu davranış daha faziletli görülmüştür.

Arefe Günü kabir ziyareti yapmanın fazileti

Kabir ziyaretinin belli başlı bir zamanı yoktur. Kabirler her zaman ziyaret edilebilir ve oradaki ölmüş ehl-i imana dualar gönderilebilir. Ancak Cuma ve Arefe günleri daha faziletli olduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.

Müslümanlar, ahirete intikal eden yakınlarını, akrabalarını ve sevdiklerini Arefe Günü vesilesiyle ziyaret eder. Çünkü kabir ziyareti yaparak bizden önce vefat eden tanıdıklarımızı duâlarımızla hatırlamak sünnettir.

Hz. Peygamber Resûlullah’ın (asm) beyanına göre, kabir ziyaretinde mühim maksatlar vardır.

Ebû Zerr’in (ra) rivayetinde Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Mezarları ziyaret et ki, âhireti hatırlayasın! Ölüleri yıka! Çünkü düşmüş bedenle uğraşmak insana öğüttür. Cenaze namazını kıl ki, kalbine hüzün getirsin. Hüzünlü insanlar Allah’ın himayesindedir.” (Camiussağir – 4554)

Son Teravih Namazı hangi gün kılınacak?

Ramazan ayının son orucu bu yıl 20 Nisan Perşembe tutulacak. Bu yılın son teravih namazı ise 19 Nisan Çarşamba günü yatsı namazının ardından kılınacak. Dolayısıyla 2023 Ramazan Bayramı arefe günü olan 20 Nisan 2023 Perşembe teravih namazı kılınmayacak.

Ramazan Bayramı Tarihleri 2023

  • Ramazan Bayramı 1. Gün: 21 Nisan 2023 Cuma
  • Ramazan Bayramı 2. Gün: 22 Nisan 2023 Cumartesi
  • Ramazan Bayramı 3. Gün: 23 Nisan 2023 Pazar

Bu yazılarda ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün