Yaşam

Yaz Mevsimi ve 2023 Yazın ilk günü

Yaz Mevsimi nedir? 2023 Yazın başlangıcı ne zaman, hangi güne denk geliyor? Yaz Mevsimi neyi ifade eder? Yaz Mevsiminin Özellikleri nelerdir? Yaz Mevsimi meyve ve sebzeleri nelerdir?

Yaz Mevsimi nedir? 2023 Yazın başlangıcı ne zaman, hangi güne denk geliyor? Yaz Mevsimi neyi ifade eder? Yaz Mevsiminin Özellikleri nelerdir? Yaz mevsimi ayları hangileridir? Meteorolojik Yaz ne zaman başlar? Yaz Mevsiminde neler olur, neler yaşanır? Yaz neden en iyi mevsimdir? Yaz Mevsimi meyve ve sebzeleri nelerdir? Hangi meyveler yazın yenilir? Yaz Mevsiminde Yetişen Meyve ve sebzeler

Yaz Mevsimi

Yaz, Dünya’nın ilkbahardan sonra gelen ve sonbaharın habercisi olan dört mevsiminden biridir. Yılın bu zamanında günler ılık, sıcak ve gerçekten uzun olurken, bu mevsimde geceler en kısadır.

Haziran ayından itibaren, kuzey yarımkürenin Güneş’e doğru eğilmesi nedeniyle yaz, Türkiye’deki en sıcak mevsimdir. Yaz, sıcakların iyice arttığı ve en güneşli günlerin yaşandığı mevsimsel dönemdir. Aynı zamanda en kurak mevsim olduğunu da düşünebiliriz.

Yaz mevsimi, festivaller ve etkinlikler için en uygun zamandır. Bir yaz günü veya gecesi asla sıkılamazsınız. Gün boyunca yüzme, spor, piknik ve barbekü gibi eğlenceli aktiviteler vardır. Arkadaşlar ve aile yaz aylarında birlikte çok zaman geçirirler. Yaz mevsiminde bir sürü iyi yemek, bol meyve-sebze, içecek ve eğlenceli müzik vardır.

Yaz ne zaman?

Meteorolojik takvimde yaz, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsar veya astronomik takvime göre yaz gündönümü olarak adlandırılan 21 Haziran civarında yaz ekinoksunun gününde başlar.

Ekinoks, güneşin yolunun ekvatoru geçtiği ve gece ile gündüzün her birinin yaklaşık 12 saat sürdüğü eşit uzunluklara sahip olduğu anlamına gelir.

Yaz gündönümü, Güneş’in gökyüzündeki en yüksek noktasına ulaştığı noktayı işaret eder. Bu yılın en uzun günüdür, bundan sonra 22 Aralık civarında gerçekleşen kış gündönümüne kadar günler kısalır. Aynı zamanda Kuzey Yarımküre yaz gündönümü yaşarken, Güney Yarımküre bir kış gündönümü yaşar.

Yazın başlama tarihi iklim, gelenek ve kültüre göre değişir, ancak Kuzey Yarım Küre’de yaz iken Güney Yarım Küre’de tam tersi kış mevsimi yaşanır.

Yazın İlk Günü Ne Zaman 2023?

2023’de Yaz gündönümü 21 Haziran Çarşamba günü Türkiye saatiyle 17:57’de (UTC 14:57) gerçekleşecek. Bu tarih Kuzey Yarımküre’de yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu gündönümünde gece ve gündüz saatleri eşitlenir ve yılın en uzun günü ve en kısa gecesi yaşanır.

Yazın hava nasıl olur?

Türkiye’de ve çevre bölgelerde ortalama olarak, Temmuz en sıcak aydır ve Haziran en güneşli aydır, ülkemizde genel olarak yaz aylarında toplam yağış miktarı oldukça değişken olabilir.

Yaz mevsiminde Türkiye’de en sıcak bölgemiz ekvatora olan konumu nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Yaz aylarında en yüksek sıcaklıklar Urfa, Şırnak ve Hatay ileriyle birlikte güneydoğu çevresinde görülme eğilimindedir ve en serin sıcaklıklar Erzurum, Gümüşhane, Bursa, Bolu, Rize ve daha çok yüksek kesimlerde yaşanır. Bu durum hem insanlar ve hem doğal ve vahşi yaşam için bir takım sorunlar yaratabilir. Yaz aylarında birçok ölüm, özellikle sıcak hava dalgaları sırasında dehidrasyondan kaynaklanır.

Yılın bu sıcak ve kurak zamanı, suyun kıt olduğu kuraklıklara yol açabilir. Sıcaklık artışlarını içeren aşırı sıcak hava durumları ve ısı dalgaları da yaz aylarında ortaya çıkabilir.

Yaz mevsiminin başlıca özellikleri nelerdir?

Yaz sezonu Haziran’dan Ağustos sonu Eylül başlangıcına kadardır. Yaz, yılın en sıcak mevsimidir. Gece güneş battıktan sonra bile sıcaklık büyük ölçüde kalabilir. Ağaçlarda bol miktarda yaprak bulunur ve birçok bitki çiçek açmış veya çiçekli şekilde görünür. Birçok ağaç ve diğer bitkiler yaz aylarında meyve verir.

  • Bu mevsimde genel sıcaklık artar.
  • Yaz mevsiminde güneş ışınları doğrudan veya dikey olarak yeryüzüne ulaşır.
  • Güneş ışınları D vitamini verir, sağlığımızda önemli rol oynar.
  • Yılın en uzun günü yaz mevsimindedir. (21 Haziran civarı)
  • Bu mevsimde uzun günler ve kısa geceler vardır.
  • Yaz mevsiminde meyve ve sebzeler yetiştirilir.
  • Yaz, yeterli yaz yağışı olan bölgelerde en fazla bitki büyümesinin mevsimidir.
  • Sıcak yaz mevsiminde kuvvetli, sıcak, sert ve kuru rüzgârlar eser.
  • Ülkemizde güney ve güneydoğu bölgelerinde 35°C ila 45°C ile en yüksek sıcaklık kaydedilir.
  • Ilık bir yaz akşamında cırcır böceklerinin sesini duyulur ve bir cırcır böceğinin cıvıltılarının frekansı hava sıcaklığı ile orantılıdır.

Yaz hangi aylar?

Kuzey yarımkürenin çoğu için yaz ayları genellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos’tur ve bu anımla yaz mevsimi 1 Haziran’da başlar. Bu üç ay yılın en sıcak ve en uzun günlerini barındırır. Güney yarım kürede ise yaz ayları Aralık, Ocak ve Şubattır.

Yaz mevsiminde ortalama 3 aylık bir akademik takvimde, çocuklar genellikle Haziran’da çoğunlukla ve Temmuz, Ağustos aylarında okula gitmezler.

Yaz bizi neden mutlu eder?

Yaz mevsimini neden bu kadar çok seviyoruz? Yaz neden bu kadar özel? Peki siz yaz mevsiminde nelerden hoşlanırsınız? İşte bizi mutlu eden yaz hakkında ilginizi çekebilecek farklı ve değişik bilgiler…

Sıcak yaz ayları, seyahat etme ve açık havanın tadını çıkarma zamanıdır. Muhtemelen dışa dönük, sosyal olma eğilimindeyseniz yılın en güzel mevsimi; çünkü sıcak hava, okul tatili ve sonsuz eğlence nedeniyle yaz ayları vazgeçilmezdir.

Gündüz ve gecenin uzunluğu ve ışığa maruz kalmamızın biyolojik saatlerimiz, serotonin seviyelerimiz (ruh halimizi etkileyen) üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Hava durumu ve ruh hali arasında yadsınamaz bir bağlantı bulunur. Sıcak aylar genel mutluluğumuz ve refahımız üzerinde bir olumlu bir etkiye sahip olma eğilimindedir.

Hepimizin yaz ile ilgili sevdiğimiz ilk şey, daha sıcak olması ve insanların dışarıda daha fazla zaman geçirebilmesidir. Yazın giysilerimiz daha rahat ve hafiftir, kışlık montlarımızı ve yünlü şapkalarımızı parmak arası terlik, güneş gözlüğü ve şortla değiştiririz!

Sahile günübirlik geziler, ılık yaz esintisi ve aile ve arkadaşlarla vakit geçirme şansı bu mevsimi sevmek için sadece birkaç neden. Dışarı çıkıp yaz güneşini alma şansını yakaladığımızda keşfedecek çok şey vardır.

Mavi gökyüzü göründüğünde, yazın geldiğini bilirsiniz! Saf mavi gökyüzüne bakmak anında ruhu rahatlatır. Ağaçların arasından parıldayan veya pencereden sızan güneş ışığıyla uyanmak, size anında önünüzdeki gün için enerji verir.

Yaz mevsiminde ilk kez ayaklarınızı denize daldırmak ve anında rahatlamış hissetmek gibisi yoktur – ve dört ayaklı aile üyelerinizin de eğlenceye katılması daha da iyidir!

Aynı zamanda yaz mevsimi, çocukların rahatlayabileceği ve ailelerin birlikte hak ettikleri zamanı yakalayabilecekleri yaz tatili anlamına gelir.

En sevdiğimiz meyvelerin hepsi tam mevsiminde; çilekten ananasa, çarkıfelek meyvesinden karpuza kadar yaz mevsiminde

Bu yıl Haziran’da ailelerin bir araya gelerek, babalarımızı onurlandırmak ve onu ne kadar takdir ettiğinizi ifade etmek için bir fırsattır. Çünkü bu sene 18 Haziran Babalar Günü.

Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler?

Mevsim meyveleri ve sebzeler, yılın belirli bir zamanında lezzet veya hasat açısından zirvede olanlardır. Yaz başlangıcından yaz sonuna kadar birçok meyve sebze ile yaz mevsimini yaşarız. Taze, yerel meyve ve sebzeler çok daha sağlıklı bir seçenektir, mevsiminde satın almak yerel çiftçileri ve üreticileri desteklemeye yardımcı olur, çevreye verilen zararı azaltır ve daha ekonomiktir.

Yaz denildiğinde akla ilk gelen meyvelerden biri hiç şüphesiz karpuzdur.

Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek, elma, avokado, yaban mersini.

Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, kereviz, semizotu, börülce, bamya, mısır.

Yaz Mevsimi Hakkında İlginç Gerçekler

  • Birçok eski uygarlık yaz gündönümünü kutlardı. Örneğin, eski Yunanlılar tarım tanrısı Kronos’u kutlar, eski Romalılar ocak tanrıçası Vesta’ya haraç öderlerdi ve eski Çinliler kadınlığı ve yin olarak bilinen gücü onurlandırdı.
  • Eyfel Kulesi yazın büyür. Bu tarihi yapı demirden yapılmıştır. Metal ısı ile genişler. Sonuç olarak, Eyfel Kulesi sıcak havalarda 15 santimetreden (6 inç) fazla büyüyebilir.
  • Karpuz yazın en güzel lezzetlerinden biridir. Karpuzun meyve değil sebze olduğunu biliyor muydunuz? Salatalık sebze ailesine aittirler.
  • Temmuz ayının “dondurma ayı” olduğunu biliyor muydunuz? Dondurmayı seviyorsanız yaz mevsimi favoriniz olmalı.
  • Temmuz ayının eğlenceli bir gerçeği olarak, Romalı general Marc Antony, Temmuz ayına Julius Caesar’ın adını vermişti.
  • Sivrisinekler en çok yaz aylarında görülür. Sivrisinekler 30 milyon yıldan fazla bir süredir yeryüzündeler.
  • Yaz aylarında yılın diğer zamanlarından daha fazla gök gürültülü fırtına meydana gelir.
  • Yazın son günü astronomik takvime göre 20 Eylül’dür.

Google Doodle ile Yaz’ı karşılıyor

Arama motoru devi Google Doodle her yıl olduğu gibi 2023 Yaz Mevsiminin başlangıcını kutlamak için Kuzey Yarımküre’de Yaz Gündönümü’nü genellikle kutluyor. Yaz Gündönümü, yaz sezonunun resmi başlangıcı olarak kabul edilen yılın en uzun günüdür.

Bu yazılarda ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün