Sınavlarda Başarılı Olmak İçin 10 Faydalı İpucu
Sınavlarda başarılı olmak, daha etkili bir şekilde hazırlanmak için yapabileceğiniz 10 faydalı ipucu. Sınavı kazanmak, sınavlarda başarılı olmak için ne yapmalıyım?
Sınavlarda başarılı olmak, daha etkili bir şekilde hazırlanmak için yapabileceğiniz 10 faydalı ipucu. Sınavı kazanmak, sınavlarda başarılı olmak için ne yapmalıyım? Sınavlarda şansımı nasıl artırabilirim? Test sorularında nasıl başarılı olunur? İşte derslerde ve sınavlarda başarılı olmak için yapılması gerekeler
Her yıl yaz aylarında 2023 LGS, YKS, KPSS gibi sınav tarihleri yaklaşırken büyük küçük birçok adayın merak ettiği, sınav kaygısını yenmek ve sınavların başarılı geçmesi, istediğiniz notları almanın yolları hakkında size fikir verebilecek birkaç ipucunu bu makalemizde bulabilirsiniz.
Hiçbir başarı tesadüf değildir! Üniversite sınavı YKS yaklaşırken adaylar için başarı getirebilecek öneriler ve tavsiyeler… İşte 10 adımda sınavlara hazırlanma rehberi
Sınavlarda Başarılı Olmak İçin 10 Faydalı İpucu
Sınav kaygısı günümüzde oldukça önemli bir sorun haline geliyor. Aslında Sınav kelimesi tam anlamıyla üzerimizde çok fazla stres yaratıyor, değil mi? Bu nedenle okul dönemi eğitim süresince ve diğer sınavlarda, stresle başa çıkmanıza ve istediğiniz notları almanıza yardımcı olmak için buradayız.
Her yıl yaz aylarında LGS, YKS, KPSS gibi sınav tarihleri yaklaşırken büyük küçük birçok adayın merak ettiği, sınav kaygısını yenmek ve sınavların başarılı geçmesi, istediğiniz notları almanın yolları hakkında size fikir verebilecek birkaç ipucunu bu makalemizde bulabilirsiniz.
Sınav başarısı ve daha etkili bir şekilde hazırlanmak için şu basit ipuçlarını izleyin:
1: ERKEN HAZIRLANIN
Kendinize çalışmak için yeterince zaman ayırmanız, yani hazırlıklarınıza erken başlamanız önemlidir. Bunu yapmak, daha önce çalışmış olduğunuz ve hiçbir şeyi son ana bırakmadığınız her şeyi gözden geçirmeniz ve okuduklarınızı baştan sona tekrar edebilmeniz için size bolca zaman verecektir.
Bazı öğrencilerin son dakika hazırlıklarında başarılı olduklarını anlıyoruz, ancak bu çalışma şekli strese, iştah kaybına, uyku yoksunluğuna, yorgunluğa, bitkinliğe vb. yol açtığı için en iyi yaklaşım değildir.
2: ÇALIŞMA PROGRAMLARI YAPIN
Her konu için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğuna göre çalışma programları yapın ve alıştırma yapın. Bu, zamanınızı etkili bir şekilde yönetmenin ve tüm gerekçeleri ele aldığınızdan emin olmanın iyi bir yoludur.
Sınav takviminize göre programınızı, kaç sınavınız olduğunu ve bu sınavlara hangi günlerde girmeniz gerektiğini planlayın ve çalışma programınızı buna göre yapın, çünkü bazı konulara diğerlerinden daha fazla hazırlık süresi ayırmak istersiniz.
3: ÇALIŞMA ALANINIZI DÜZENLİ TUTUN
Sınavlara hazırlanmaya başlamadan önce, etrafınızdaki her şeyin iyi organize edildiğinden emin olun. Notlarınızı, ders kitaplarınızı ve çalışma materyallerinizi el altında bulundurmanız ve tüm dikkat dağıtıcı unsurların uzak tutulduğundan emin olmanız önemlidir.
Çalışma alanınızın rahat olduğundan emin olun, yani uygun aydınlatma, rahat sandalye, rahat yazı düzeni, uygun hazırlık duruşları vb. Bazı çocuklar çalışırken ortam tamamen sessiz olduğunda daha iyi odaklanabilirler, bazıları ise olmayabilir, bu yüzden tercihlerinize göre rahatınızı seçin.
Çalışma sırasında her şeyi organize etmek çok önemli olsa da, konumlarınızı değiştirmek de bazıları için yardımcı olabilir. Örneğin, odanız, okuldaki kütüphane, sessiz bir yer, balkon, işinize yarayan her şey. Nedeni açık bir şekilde belirtilmese de araştırmalar, ders çalışırken konumlarınızı değiştirmenin hafızanın kalıcılığını artırmaya yardımcı olabileceğini belirtmiştir.
4: SINAV SAATİNDE KENDİNİZE DİKKAT EDİN
Öğrenciler ve çocuklar ancak sağlıklı beslenirler, bol uyurlar ve iyi dinlenirlerse daha iyi çalışırlar. Sağlıklı beslenme, abur cuburları sınırlamakla başlar.
Pek çok çocuk, sınava hazırlanırken kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin programlanma zamanlarından kaçınmak için abur cubur yemeye meyillidir. Bu iyi bir fikir değil, çünkü ders çalışma ve sınavlar sırasında uygun bir diyet ve iyi bir uyku ile birlikte biraz fiziksel aktivite veya düzenli egzersiz yapmak önemlidir.
Konsantrasyonunuzu ve hafızanızı geliştirecek, sizi gençleştirecek, doğal, taze, vitamin açısından zengin yiyecekler seçmek gibi beyniniz için iyi olan sağlıklı besinleri atıştırdığınızdan emin olmalısınız.
Bununla birlikte bol su içmek kesinlikle önemlidir. Bu, bir sınava çalışırken veya hatta bir sınav sırasında geçerlidir, çünkü sıvı alımı hayati önem taşır.
5: ESKİ SINAV SORULARI ÜZERİNDE ALIŞTIRMA YAPIN
Bu, sınav biçimini ve yapısını tanımanıza ve ne kadar zaman ayırdığınızı bilmenize yardımcı olduğu için, sınavlara nasıl hazırlanacağınızı öğrenmenin en etkili yollarından biridir.
Yani bir önceki sınav soruları üzerinde pratik yaparken kendinize zaman ayırmaya çalışarak, harcadığınız zamanı bileceksiniz ve bölümler üzerinde buna göre daha iyi pratik yapacaksınız.
6: ÇALIŞMA HEDEFLERİNİ BELİRLEYİN
Çalıştığınız her seans için kendinize bir hedef belirleyin. Ne kadar çalıştığınızı ve ne kadar başarabileceğinizi takip etmek için bir hedefiniz olması gerekir.
Bir çalışma saatine başlamadan önce, belirli bir hedefiniz olsun. Örneğin, bu bölümleri bu zamana kadar bitiririm veya bu kadar çok denklemi bu süre içinde çalışırdım vb.
Diğer şeylerde olduğu gibi hedef belirlemek özgüven, motivasyonu ve başarıyı artırır.
7: HATIRLATMA NOTLARI VE AKIŞ ŞEMALARINI KULLANIN
Bir sınava hazırlanırken veya gözden geçirme sırasında görsel yardımların gerçekten yardımcı olduğu ortaya çıkıyor. Çalışırken belirli bir konu hakkında bildiğiniz her şeyi not almaya çalışın, böylece sınavlar sırasında tüm bu notları kolay erişim ve daha iyi revizyon için tek sayfalık bir şemaya veya akış şemasına koyabilirsiniz.
Her şeyi bu formatta kaydetmek, her şeyi kolayca hatırlamanızı sağlayacaktır, çünkü görsel hatırlama sınavlardan önce hazır olmaya önemli ölçüde yardımcı olabilir.
8: ARKADAŞLARLA ÇALIŞMA GRUPLARI
Bazı gençler tek başına çok iyi öğrenebiliyorken, diğerleri arkadaşlarıyla ders çalışmayı ve pratik yapmayı eğlenceli ve daha etkili bulabilir. Arkadaşlarınızla çalışma toplantıları düzenleyerek tüm sorularınıza yanıt alabilecek ve arkadaşlarınıza bilmediklerini bildikleriniz konusunda yardımcı olabileceksiniz. Bu şekilde bilgi paylaşımı çok geniştir ve kısıtlanmaz.
Arkadaş gruplarıyla sınavlara hazırlanırken veya ders çalışırken zamanın nasıl geçtiğini anlamamanız ve öğrenmeye odaklanmanız önemlidir.
Ayrıca diğer öğrenci arkadaşlarınızla birlikte çalışarak, diğerlerine kıyasla şimdiye kadar ne kadar çalıştığınızı bileceksiniz; bu, kendinizi motive etmenin ve hedeflerinize doğru ilerlemeye devam etmek için kendinize meydan okumanın iyi bir yolu olabilir.
9: DÜZENLİ MOLALAR VERİN
Herkes için geçerli olduğu gibi, sekiz saat boyunca tam olarak ders çalışamayız, aslında aynı konsantrasyonu yaklaşık bir veya iki saatten fazla tutmak çok zor hale gelir. Bu, sınavlar sırasında bile geçerlidir.
Daha fazla saat çalışmanın size daha verimli sonuçlar vereceğini hissedebilirsiniz. Bu doğru değil, çünkü aslında tam tersi. Ara vermeden bu tür bir çalışma, yalnızca sizi tüketecek ve etkili bir şekilde çalışmak ve bilgileri saklamak için enerjisiz kalmanıza neden olacaktır.
10 ila 15 dakikalık düzenli molalar vermeyi, bir şeyler içmeyi veya hızlı bir yürüyüşe çıkmayı veya rahatlatıcı bir oyun oynamayı, temelde sizi tazeleyecek ve daha iyi konsantre olmanıza yardımcı olacak herhangi bir şey hakkında arkadaşlarınızla konuşmayı ihmal etmeyin.
Düzenli molalar vermek konsantrasyonun artmasına yardımcı olur, öğrenme kapasitesini artırır ve tazelenerek yeniden çalışmaya başlarsın.
Her insanın farklı olduğunu hatırlamak çok önemlidir, bu nedenle biri için işe yarayan başkaları için işe yaramayabilir. Bu nedenle, bir çalışma rutini oluştururken, sizin için en uygun olduğu zaman aralıklarını ve buna göre tercih ettiğiniz şeyi yapmayı deneyin.
10: SINAVINIZDAN ÖNCEKİ GECE HAZIRLANIN
Sınavdan önceki gece uykuya dalmaya çalıştığınız için özellikle zor olabilir ve yeterince hazırlanıp hazırlanmadığınız veya daha fazlasını yapıp yapamayacağınız konusunda endişelenebilirsiniz.
Her zaman mümkün olduğunca sağlıklı beslenmelisiniz, ancak bu özellikle büyük bir sınavdan önceki akşam ve sınav günü için geçerlidir. Enerji için biraz karbonhidrat, beyin gücü için protein ve az miktarda doğal şeker içeren dengeli bir yemek yemek yiyebilirsiniz. Sınavdan önceki gece çok fazla şeker tüketmek sizi uyanık tutabilir ve sınavdan önce yüksek miktarda şeker alırsanız, sınav sırasında çarpıntıyı hissedebilir veya odaklanmanız zor olabilir.
Uyku, beyninizin bilgiyi hem işlemesine hem de saklamasına yardımcı olur. Ayrıca ertesi gün iyi bir hafıza ve enerjiyle yola çıkmanızı sağlayacak, bu nedenle sınav gününden önce en az 7-8 saat uyumayı hedefleyin.
Sınav gününden çok önce her şeyin hazır olduğundan emin olmak, herhangi bir son dakika telaşından ve karmaşasından kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Tüm gereksinimleri kontrol edin ve bir şey eksikse, örneğin kalem, kalemtıraş, silgi vb. gibi alternatif düzenlemeler yapın.
Çantanızı ve kırtasiye malzemelerinizi ertesi gün hangi sınava gireceğinize göre planladığınızdan emin olun. Su ve saat de dahil olmak üzere tüm temel öğeleri içermesi gereken, ihtiyacınız olan her şeyi bir gece önceden çantanıza koyun.
Sonuç:
Bunlar, çoğu öğrencinin sınavlar için en iyi şekilde yararlanmaları için işe yarayan bazı genel sınav ipuçları ve püf noktalarıdır. Bununla birlikte, bazı insanlar için daha iyi çalışan başka şeyler olabilir, bu nedenle farklı seçenekleri keşfedin ve akranlarınıza, arkadaşlarınıza, kuzenlerinize, ebeveynlere sınavlarına nasıl hazırlandıklarını veya hazırlandıklarını sorun, çünkü onların ipuçlarından bazıları size daha iyi yardımcı olabilir.
Size tüm sınavlarınızda başarılar ve en iyisini diliyoruz!!!
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Sınavlarda Başarı için okunacak dualar
- Hafızayı Kuvvetlendirmek için Esmaül Hüsna
- Azim ve Kararlılık Nasıl Geliştirilir?
- Daha akıllı olmanın 7 farklı yolu
- Geleceğin lideri olmak
- Limit Gökyüzü (Sky is the limit) Ne Demek?