Dünya Çikolata Günü 2024
Dünya Çikolata Günü nedir, ne zaman kutlanır? 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü kısaca nasıl ortaya çıkmıştır, tarihçesi ve kökeni nedir?
2024Dünya Çikolata Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden Çikolata gününü kutlarız? Dünya Çikolata Günü hangi gün? Çikolata günü için neden özel bir gün seçilmiştir? Dünya Çikolata Günü neden önemlidir ve neden bu günü seviyoruz? 7 Temmuz’da hangi gün kutlanır? 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü kısaca nasıl ortaya çıkmıştır, tarihçesi ve kökeni nedir?
Dünya Çikolata Günü
Bazıları koyu ve acı sever, bazıları ise sütlü ve ve tatlı sever, ancak lezzet tercihiniz ne olursa olsun, 7 Temmuz’daki bu Dünya Çikolata Günü, bir ısırık almak için iyi bir bahane olabilir…
Çok iyi tanıdığımız ve sevdiğimiz bu kusursuz zengin lezzetten sorumlu olan kakao çekirdeği, Güney ve Orta Amerika’nın yanı sıra Meksika’ya da özgüdür. Ancak yüksek tüketici talebini karşılamak için ABD’ye ve bazı Avrupa ülkelerine de nakledilmiştir.
Her yıl 7 Temmuz’da Dünya Çikolata Günü, dünyanın dört bir yanındaki çikolata severlerin suçluluk duymadan en sevdikleri tatlıyla kendilerini şımartmasına izin veriyor.
Araştırmalar, 1550’de çikolatanın Avrupa’ya girişinin yıl dönümü olduğunu öne sürüyor ve Dünya Çikolata Günü’nün kutlanması 2009 yılına kadar uzanıyor.
İster diğer şekerlemeleri ve kuruyemişleri kaplamak için kullanılsın, ister meyve üzerine eritilmiş olsun, ister bir gurme tatlının üzerine rendelenmiş olsun, çikolata her zaman yerini bulur. Dünyanın dört bir yanında yaklaşık 1 milyar insan her gün çikolata yiyor.
Çikolata ayrıca harika lezzetinin yanı sıra, tonlarca sağlık yararına sahiptir. Çikolatalar besin olarak kabul edilse de, şaşırtıcı bir şekilde kilo vermeye yardımcı ve orta düzeyde tüketilirse kilonun korunmasına yardımcı olabilirler.
Bu gün ayrıca çikolatalı süt, sıcak çikolata, çikolatalı şekerleme, çikolatalı kek, kek veya çikolata kaplı herhangi bir şey dahil olmak üzere çikolatadan yapılan her türlü ürünü kutlar.
2009 yılında kurulan Dünya Çikolata Günü, bu ikonik tatlının 1550 yılında Avrupa’ya ilk girişini yaptığı günün sözde yıl dönümü olarak her yıl 7 Temmuz’da kutlanır.
Çikolatanın ve Dünya Çikolata Günü Tarihi
Çikolata, Theobroma Kakao ağacının tohumundan gelir. Kakao, en az üç bin yıldır ekildiği Meksika, Orta Amerika ve Kuzey Güney Amerika’da yetişir. Ancak Afrika, bugün dünyada büyüyen kakao ağaçlarının %70’ine sahiptir. Kakao tohumlarının kullanıldığı bilinen en eski gözlem, MÖ 1100 civarındadır.
Çikolatanın tam olarak ne zaman doğduğunu saptamak zor, ama en başından beri ona değer verildiği açıktır.
Kakao ağacı tohumları çok yoğun, acı bir tada sahip olduklarından aromayı geliştirmek için fermente edilmeleri gerekir. Fermente edildikten sonra bu tohumlar kurutulur, temizlenir ve kavrulur. Kavurma işleminden sonra, kakao üretmek için kabukları çıkarılır.
- Kakao tohumlarının kullanıldığı en eski kayıt, Orta Amerika’da MÖ 1100 civarındadır.
- 1500’lü yıllarda Avrupa’ya çikolata geliyor Çikolata, İspanyol kaşif Hernán Cortés tarafından Avrupa’ya tanıtılmıştır.
- 1847’de Joseph Fry (İngiliz merkezli bir şirketin sahibi – Fry’s) ve oğlu, seri üretilen ilk çikolatayı (Fry’ın çikolatası) piyasaya sürmüştür.
Birçok modern tarihçi çikolatanın yaklaşık 2000 yıldır var olduğunu tahmin ediyor, ancak son araştırmalar çikolatanın daha da eski olabileceğini gösteriyor.
İlk modern çikolatanın ortaya çıkması, 1847’de eritilmiş kakao yağını Hollanda kakaosuna geri ekleyerek kalıplanabilir bir çikolata ezmesi yapabileceğini keşfeden Joseph Fry’a atfedilir.
1868’de, Cadbury adında küçük bir şirket, İngiltere’de çikolatalı şekerleme kutuları pazarlıyordu. Sütlü çikolata birkaç yıl sonra piyasaya çıktı ve çığır açabilecek başka bir ismin öncülüğünü yaptı – Nestle.
Amerika’da çikolata, Devrim Savaşı sırasında o kadar değerliydi ki, askerlerin tayınlarına dahil edildi ve ücret yerine kullanılmıştı.
Aslında Dünya Çikolata Günü’nün nasıl başladığını kimse bilmiyor ama çekinmeden ve zevkle çikolata tüketmek için her türlü bahaneyi kabul edebiliriz.
Çikolata Hakkında 5 İlginç Gerçek Bilgi
- Çikolata bir zamanlar para birimiydi; Kakao çekirdekleri Maya Times’ta takas para birimi olarak kullanılıyordu.
- Çikolata bir zamanlar ilaçtı; Dr. Hans Sloane tarafından keşfedilen çikolatalı süt, bir zamanlar İrlanda’da ilaç olarak satılmıştı.
- Çikolata öksürüğü iyileştirir; Çikolata, öksürüğü öksürük şuruplarından daha iyi tedavi edebilen teobromin içerir.
- İsviçreli çikolatacılar; İsviçre çikolatasıyla ünlüdür ve halkı yılda yaklaşık 8,8 kg çikolata tüketmektedir.
- Sıcak Kakao ilk ikramdı; İlk çikolata ürünü, yaklaşık 3.000 yıl önce Mayalar tarafından keşfedilen sıcak kakaoydu.
Çikolata nasıl yapılır?
Çikolata, kavrulmuş ve öğütülmüş tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan bir gıda ürünüdür. Kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Çikolata fermente bir gıdadır.
Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Bu noktada bunlara kakao çekirdeği denir Daha sonra güneşte veya düşük sıcaklıkta kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı, çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilir.
Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.
Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen “lesitin” maddesi de eklenir.
Çikolata, dünyadaki en popüler yiyecek türlerinden ve tatlarından biridir ve çikolata içeren birçok gıda maddesi, özellikle tatlılar, örneğin kekler, pudingler, çikolatalı kekler ve çikolatalı kurabiyeler mevcuttur.
Çikolata nasıl yapılır?
Making #Chocolatehttps://t.co/4xAle3bDBx pic.twitter.com/QcvVepwWM5— Nükteler (@Nuktelercom) August 11, 2022
Çikolata kelimesinin kökeni
Etimologlar, “çikolata” kelimesinin kökenini, kakao çekirdeklerinden yapılan acı bir içeceğe atıfta bulunan Aztek kelimesi “xocoatl”a kadar takip ederler. Kakao ağacının Latince adı Theobroma cacao, “tanrıların yemeği” anlamına gelir.
İtalyanca cioccolata “kakao yağı ve şekerle imal edilen yiyecek maddesi” anlamına gelir. İtalyanca sözcük İspanyolca aynı anlama gelen chocolate sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Nahuatl (Aztek) dilinde xocolatl “kakaodan elde edilen baharatlı içecek” sözcüğünden alıntıdır. Aztekçe sözcük Nahuatl (Aztek) dilinde xocolli “acı” ve Nahuatl (Aztek) dilinde atl “su” sözcüklerinin bileşiğidir.
Çikolatanın Faydaları Nelerdir?
Çikolata sevmeyen birini bulmak zordur. Çoğunlukla tadıyla bilinmesine rağmen, saf haliyle ve ölçülü olarak yenildiğinde de iyi bir besin kaynağıdır. Çikolata için net olan bir gerçek var: Çikolata ne kadar saf ve koyuysa, sağlığa faydaları o kadar fazladır.
Bu yenilebilir bu hazineyle ilgili birçok araştırma, güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ve ayrıca kan akışını iyileştirmeye, kan basıncını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan serotonin ve dopamin seviyelerini artırır. Daha sağlıklı faydalar içerdiği için birçok kişiye daha fazla bitter çikolata yemesi tavsiye edilir.
Kakao bakımından yüksek ham çikolata veya minimal işlenmiş bitter çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolatadan daha sağlıklıdır. Bitter çikolata ayrıca biyolojik olarak aktif olan ve sağlıklı antioksidanlar olarak işlev gören organik bileşiklerle yüklüdür.
Bitter çikolata yüzde 50 ila 90 kakao katısı içerirken, sütlü çikolatada bu oran tipik olarak yüzde 10 ila 30’dur. Beyaz çikolata saf kakao yağıdır ve size herhangi bir sağlık faydası sunmaz.
Bitter çikolata yemek size aşağıdakiler de dahil olmak üzere iyi bir mineral karışımı sunar:
- Magnezyum
- Çinko
- Ütü
- Fosfor
- Bakır
Çeyrek fincan bitter çikolata, yaklaşık şu mineralleri içerir;
- 142 kalori
- 2 gram protein
- 10 gram yağ
- 15 gram karbonhidrat
- 3 gram lif
- 11 gram şeker
- 0 miligram kolesterol
- 0 miligram sodyum
Çikolata sağlıklı mı?
Evet! Bitter çikolatanın aslında kalp-sağlıklı olduğu ve antioksidanlarla dolu olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte, bir çikolata ne kadar çok işlenirse, yüksek şeker içeriğine sahip olma olasılığı o kadar artar. Sağlık nedenleriyle yiyorsanız, yüksek kakao yüzdeleri için bitter çikolata seçimini yapın.
Çikolataya alerjim olabilir mi?
Uzmanlar, çikolatanın son derece nadir bir alerjen olduğunu tespit etmişlerdir. Biraz yedikten sonra olumsuz reaksiyonlar yaşarsanız, iyi bir çikolataya giren diğer bileşenlerden birini reddediyor olabilirsiniz. Bu, biraz araştırma ile bu keyfe yeniden katılabileceğiniz anlamına geliyor!
Çikolata ne kadar süre taze kalır?
Ortalama bir çikolata, serin ve kuru bir yerde saklandığında satın alındıktan sonra en az iki yıl boyunca güvenle tüketilebilir. Bununla birlikte, çikolatanızın rengi veya dokusu değişmiş gibi görünüyorsa, onu atmak ve yeni bir çikolata satın almak en iyisi olabilir.
Günde ne kadar çikolata yemelisiniz?
Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur.
Uzmanlar, önerilen “doz”un yaklaşık 30-60 g olduğunu söylüyor. Bundan daha fazlasını yemeniz durumunda çok fazla kalori tüketiyor olmalısınız.
Çikolatayı neden bu kadar çok seviyoruz?
Çikolata, tüm ülkelerde ve kültürlerde temel bir lezzet olarak kendisini oldukça sağlam bir şekilde kanıtlamıştır. Tabii ki, Güney ve Orta Amerika’daki menşe ülkeleri ona çok değer veriyor ancak çikolata, Afrika’da olduğu kadar Asya’da da seviliyor. Bu nedenle bu güne Dünya Çikolata Günü
Çikolata hem rahat bir yiyecek hem de özel durumlar için bir lüks olduğundan, çoğu insan çikolatanın önemli bir rol oynadığı olumlu anılara sahiptir. Doğum günlerinden düğünlere ve yıldönümlerine kadar her kutlamada kakao bazlı bir şey bulunabilir. Bir lokma çikolata yemek bizi eski güzel günlere götürür.
2024 Dünya Çikolata Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?
Bazen Uluslararası Çikolata Günü veya sadece Çikolata Günü olarak da adlandırılan Dünya Çikolata Günü, Temmuz ayında küresel olarak gerçekleşen yıllık bir kutlamadır. Bu en lezzetli olay her yıl 7 Temmuz’da gerçekleşir ve günün önemini çikolata tüketerek anmak gelenekseldir.
- 2024 – 7 Temmuz Pazar
- 2025 – 7 Temmuz Pazartesi
- 2026 – 7 Temmuz Salı
Çikolatayla ilgili dünya genelinde farklı tarihlerde kutlanan birçok gün var. Bu kutlanan günlerin birçoğu Amerika kaynaklıdır ve ABD Ulusal Şekerlemeciler Birliği tarafından belirlenmiştir. Bunlardan bazıları ise şu şekilde;
27 Ocak Ulusal Çikolatalı Kek Günü, 28 Aralık Ulusal Çikolata Şekerleme Günü, 3 Ocak Ulusal Çikolata Kaplı Kiraz Günü, 28 Ekim Ulusal Çikolata Günü, 13 Aralık Ulusal Kakao Günü
Aşk ve Çikolata Arasındaki Bağlantı
Pek kimse bilmese de çikolata, enerji ve arzu seviyelerini artıran beyni yatıştırıcı kimyasallar salgılayan afrodizyak bir gıda olarak kabul edilir. Çikolatanın, bir kişinin ruh halini yükselten ve güçlü bir etkiye sahip olabilen anandamidler, kafein ve feniletilamin gibi “ilaç benzeri” bileşenleri içerdiği kanıtlanmıştır ve bu genellikle aşık hissetmekle eşdeğerdir.
Çikolata Günü Sözleri
İhtiyacın olan tek şey Aşk ama arada sırada biraz çikolata da incitmez. Çikolata Günü kutlu olsun!!!
Kitap okuyun. Çikolata yiyin. Yeni müzikler keşfedin. Geçmişi unutun. Uyuyun. Çay, kahve için. Her şeye rağmen mutlu olun ve gülümseyin.
“Çikolatadan yapılmışsa her şey iyidir.” – Jo Brand
Mutsuz kadın yoktur. Az çikolata yiyen kadın vardır.
Her çikolata hayatın evreleri gibidir… Bazıları gevrek, bazıları yumuşak, bazıları cevizli ama hepsi lezzetli.
Her üzücü an, bir kutu çikolata ve eski dostlarla birlikte daha mutlu bir ana dönüştürülebilir!
Çikolatasız bir gün, güneşsiz bir gündür. Çikolatasız hayat susuz okyanusa benzer. Tıpkı sensiz olduğum gibi! Çikolata Günü kutlu olsun!
“Kelimelere sahip olmadığımızda çikolata ciltler dolusu konuşabilir.” – Joan Bauer
Bir kadının en zayıf noktası ne gözyaşları ne bir çikolata ne de unutamadığı aşkıdır. Karşı koyamadığı tek şey %70 indirimdir.
“Yıllar önce eliniz ve ağzınız, çikolata söz konusu olduğunda beyninizi dahil etmeye gerek olmadığı konusunda hemfikirdi.” – Dave Barry
“Çikolata, başka hiçbir yiyeceğin olmadığı gibi, lüksü, rahatlığı, şehveti, hazzı ve sevgiyi simgeler.” -Karl Petzke
Çikolata klasik lükstür. Anın lezzetinden, çocukluk anılarından ve iyi davranış için ödül almanın o mutlu duygusundan bahseder. Çikolata Günü kutlu olsun!
Çikolata Günü’nde çiftlerin birbirlerine neden çikolata verdiğini biliyor musunuz? İlişkilerine tatlılık katmak ve sürdürmek için… Çikolata Günü kutlu olsun!
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Dünya Muz Günü
- Dubai Çikolatası ve Onun Sosyolojik Tahlili
- Muz yemek ruh halinizi iyileştirir mi?
- Dünya Süt Günü
- Tatlı krizi neden olur?