SağlıkYaşam

Dünya Akciğer Kanseri Günü 2025

Dünya Akciğer Kanseri Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Her yıl 1 Ağustos'ta kutlanan Dünya Akciğer Kanseri Günü’nün amacı ve önemi nedir?

Dünya Akciğer Kanseri Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Dünya Akciğer Kanseri Günü’nün amacı ve önemi nedir? Akciğer Kanseri günü hangi gün, Akciğer kanseri farkındalık günü var mı? 1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü nasıl ortaya çıktı, tarihçesi, kökeni nedir?

Dünya Akciğer Kanseri Günü neden önemlidir? Akciğer Kanserinden korunma ve kanseri önleme yöntemleri nelerdir? Türkiye’de Akciğer Kanseri verileri nelerdir?

Dünya Akciğer Kanseri Günü

Akciğer kanseri vakalarını azaltmak ve engellemek için dünyanın dört bir yanındaki insanlar her yıl 1 Ağustos’ta Dünya Akciğer Kanseri Günü’nü kutlanmaktadır. Bu günün görevi basit – insanları bu hastalık için kendilerini taramaya teşvik ederken, akciğer kanseri hakkında olabildiğince fazla farkındalık yaratmaktır.

Bu günün neden bu kadar önemli olduğuna gelince… Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bu kanser dünyada o kadar yaygın ki, her yıl akciğer kanserinden ölen insan kolon, meme ve karaciğer kanserlerinin toplamından daha fazladır. Resmi verilere göre dünya genelinde 1.80 milyon kişi akciğer kanserinden ölmekte, 2.21 milyon yeni vaka bildirilmektedir.

Dünya Akciğer Kanseri Günü, akciğer kanseri hakkında farkındalığı artırmak, temel risk faktörlerini, tarama ve tedavi seçeneklerini vurgulamak için bir gündür. Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin açık ara önde gelen nedenidir ve tüm kanser ölümlerinin neredeyse dörtte birini oluşturur.

Akciğer kanserleri, dünya genelinde kanser vakalarının %12,8’ini ve kanser ölümlerinin %17,8’ini oluşturmaktadır. Akciğer Kanseri önlenebilir ve kontrol edilebilir bir hastalıktır.

Bugünün organizatörlerinin kim olduğundan emin değiliz, ancak herkesi daha iyi sonuçlara ve bu hastalıktan kurtulmaya teşvik etmeyi amaçladıklarından eminiz.

Dünya Akciğer Kanseri Günü Tarihçesi

İlk olarak 19. yüzyılın başlarında doktorlar tarafından tanımlanan akciğer kanseri, çok uzun bir süre son derece nadir görülen bir hastalıktı. 150 yıl kadar önce insanlar bu hastalığı yalnızca duymuştu ve araştırmalar nüfusun %1 ila %2’sinden daha azının bu hastalığa yakalandığını gösterdi. Bir sonraki yüzyılda ise senaryo tamamen değişti. 20. yüzyılın başlarında hala nadir olmakla birlikte, sonunda, 25’ten fazla ülkede erkek kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedeni haline geldi.

Bunun nasıl olduğunu ve bu dramatik yükselişe neyin sebep olduğunu kimse bilmiyordu. 1930’larda yazılan bilimsel açıdan önemli bir “Springer Özel Patoloji El Kitabı” bu artışın, giderek daha fazla kirlenen havanın, artan trafik sıklığının ve hatta I. Dünya Savaşı sırasında artan gazlara maruz kalmanın doğrudan bir sonucu olabileceğini öne sürdü. Ancak bu El kitabı, diğerleri gibi akciğer kanserinin de yukarıdaki faktörlerden herhangi birinin olmadığı ülkelerde neden yükseldiğini açıklayamadı. Sigara içmenin de bir faktör olduğundan şüphelenildi, ancak bu teoriyi incelemeye özel bir önem verilmedi.

1929’da Alman doktor Fritz Lickint, yayınladığı bir makalenin akciğer kanseri hastaları ile sigara içme arasında yüksek bir ilişki olduğunu kanıtlamasının ardından ülkesinde sigaraya karşı savaş başlattı. Sadece 1940’larda ve 50’lerde yürütülen çalışmalar, akciğer kanserini sigara içmeye bağlayan kesin kanıtlar gösterdiğinde, insanlar nikotin ve tütünün kötü etkilerini fark ettiler.

Sigara içmek artık akciğer kanserinin bilinen bir nedeni olduğundan, dünya çapında birçok insan bu alışkanlığı bırakmak için elinden gelenin en iyisini yaptı ve bu yaygın hareket, en azından erkeklerde akciğer kanseri insidansında kademeli bir düşüş gördü.

Ne yazık ki dünya için akciğer kanserinin tek bir nedeni yok. Radon gazı, uranyum ve asbest gibi tüm kanserojen maddelere uzun süreli maruz kalma (hava yoluyla) akciğer kanseri gelişiminde de rol oynuyor.

21. yüzyıla gelindiğinde, akciğer kanserine bağlı rahatsızlıklar yaygınlaştı ve ölüm listelerinde diğer kanser türlerinin yerini hızla aldı. Bu artış eğilimiyle birlikte akciğer kanserleri ve nedenleri konusunda artan bir farkındalık oluştu.

1 Ağustos 2012 tarihinde Dünya Akciğer Kanseri Günü – akciğer kanseri farkındalığı ve genel akciğer bakımı için – bu gün oluşturuldu.

Dolayısıyla bu gibi günler ve etkinlikler, akciğer kanseri araştırmalarına ve farkındalık faaliyetlerine katkıda bulunan önemli bir faktördür.

Dünya Akciğer Kanseri Günü Teması

Her Dünya Akciğer Kanseri Günü, aynı kapsayıcı temaya sahiptir – Akciğer kanseri hakkında farkındalık yaratmak. Bununla birlikte, bireysel kuruluşlar, bu güne daha fazla ışık tutmak için Akciğer Kanseriyle Yaşamak gibi alt temalarını oluştururlar.

2025  Dünya Akciğer Kanseri Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Her yıl 1 Ağustos’ta dünya genelinde ve küresel Akciğer Kanser hastalığını ve buna yönelik çabalar hakkında halkı bilinçlendirmek, kanser tedavilerini teşvik etmek ve kanserle savaşma çabalarını hızlandırmak için “Dünya Akciğer Kanseri Günü” kutlanıyor. Bu yıl ise Dünya Akciğer Kanseri Günü (World Lung Cancer Day) 1 Ağustos 2025 Cuma gününe denk geliyor.

  • 2025 – 1 Ağustos Cuma
  • 2026 – 1 Ağustos Cumartesi

1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü’nde, Avrupa Solunum Derneği (ERS), Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu (FIRS) üyeleriyle birlikte akciğer kanserinden etkilenenleri anıyor, kutluyor ve destekliyor.

Dünya Akciğer Günü Ne Zaman?

Akciğer sağlığının nasıl iyileştirileceği, her yıl 25 Eylül’de düzenlenen Dünya Akciğer Günü’nün temel amacıdır.

Günümüzde en sık görülen kanser türlerinin başında akciğer kanseri gelmektedir. Bu nedenle Kasım ayı tüm dünyada “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kutlanır Ayrıca her yıl 17 Kasım “Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” olarak kabul edilmektedir.

Akciğer kanseri için farkındalık rengi nedir?

Kanser kurdeleleri farkındalık yaratmanın harika bir yoludur. Akciğer kanseri farkındalığı için şerit inci, şeffaf veya beyaz renkli kurdeleler kullanılır. Kasım akciğer kanseri farkındalık ayıdır.

Dünya Akciğer Kanseri Günü Neden Önemlidir?

Bu günde yapılan her etkinliğin ortak bir amacı vardır; Akciğer kanserine ışık tutmak. Bu amaç, akciğer kanseri nedenleri, önleyici tedbirler ve tedavi seçenekleri hakkında farkındalık yaratmayı amaçlar.

İnsanlar artan risk farkındalığından yararlanır. Bu, süreçte erken teşhisin artırılması ve hayat kurtarma konusunda genel toplumun farkındalığın oluşturulması anlamına geliyor.

Dünya Akciğer Kanseri Günü, küresel popülasyonda akciğer kanseri oluşumunu önlemeye çalışmanın yanı sıra, akciğer kanserinden etkilenen her bir kişiyi kutlayan, onurlandıran ve anan bir olaydır. Bu daha yüksek farkındalık ve artan anlayış, birçok akciğer kanseri hastasının yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olabilir.

Türkiye’de Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen ve ölüme neden olan kanserler arasındadır. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de akciğer kanserinin yaşa standardize insidans hızı erkeklerde 100,000’de 60.4, kadınlarda ise 100.000’de 9.3 olarak bildirilmektedir. Akciğer kanseri sıklığı batı bölgelerimizde diğer bölgelere göre daha yüksek olarak tespit edilmiştir.

Akciğer Kanseri Günü Nasıl Gözlemlenir?

Akciğerlerimiz dışarıya açılan bir organdır ve dış ortam havasını kullanır. Bu nedenle nefes ile alınan havadaki her türlü madde sağlığımızı etkileyebilir.

Herkesin akciğer kanseri olabileceğini unutmamak önemlidir. Hastalık riskinizi azaltmanın en iyi yolu, hastalığa neden olma olasılığı en yüksek olan tehlikeli maddelere maruz kalmaktan kaçınmak için adımlar atmaktır.

Akciğer kanseri taraması hakkında bilgi edinin:  Yeni bir tarama, düşük dozlu bir BT (Bilgisayarlı Tomografi) taraması, artık akciğer kanseri riski yüksek olan bireyler için önerilmektedir ve akciğer kanseri sağ kalma oranlarını önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahiptir.

Sağlıklı alışkanlıklar edinin. Sigara içmekten kaçının, etrafınıza daha fazla ağaç dikin, havayı temizleyen ev bitkileri edinin ve başkalarının da tütün ürünlerini bırakmasına yardımcı olun. Çevreyi hem kendiniz hem de sevdikleriniz için akciğer dostu hale getirmek için elinizden geleni yapın.

Akciğer kanserine karşı savaşa katılın. Yerel kanser kliniklerinin ve tıbbi kurumların bu gün için neler hazırladığını inceleyin. Bu gün ve nedeni hakkındaki bilginizi paylaşarak kanser hastalığı hakkında katkıda bulunun.

Görünmez Katil; Hava Kirliliği

  • Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 10 kişiden 9’u hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybediyor.
  • Tüm dünyada hava kirliliği her yıl 1.4 milyon kalp krizi, 2.4 milyon kalp hastalığı ve 1.8 milyon solunum yolu hastalığı ve akciğer kanserine neden oluyor.
  • Türkiye’de 2017 yılından beri hava kirliliği nedeniyle trafik kazalarının en az 6 katı kadar kişi hayatını kaybetmektedir.
  • 2019 yılında, 30 ilde yaşayan yaklaşık 18 milyon kişi (nüfusun %21’i) yıl boyunca soluduğu havanın kalitesine dair yeterli veri yok.

2022 Türkiye’de Hava Kirliliği Algısı Raporu

17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü’nde Temiz Hava Hakkı Platformu ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) işbirliği ile gerçekleştirilen “Türkiye’de Hava Kirliliği Algısı” araştırması sonuçları sonuçlarına göre, ailelerin yüzde 87,4’ü çocuklarının hava kirliliği yüzünden sağlık sorunları yaşamasından kaygılı.

Türkiye’de her dört kişiden biri ailelerinde ve çevrelerinde kirli hava sebebiyle hastalığa yakalanan biri olduğunu belirtiyor. Hastalığa yakalanan her üç kişiden birinin ise hayatını kaybettiği beyan ediliyor. Toplumun yüzde 73,8’i hava kirliliğinin sonucunun ölüm olabileceğinin farkında.

Toplumun yüzde 64,6’sı da hava kirliliğinin önlenmesi konusundaki yasaların yetersiz olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, yüzde 82,1’i hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik çalışma yapan bir siyasi parti de olmadığını söylüyor. Hava kirliliği konusunda toplumun yarısından fazlası en çok özel sektörün (yüzde 54,7), vatandaşların (yüzde 54,9) ve ilgili bakanlıkların (yüzde 52,9) payı olduğunu düşünüyor.

Türkiye’de yaşayan insanların yüzde 86,2’si yaşadığı şehirdeki hava kalitesini merak ediyor ve neredeyse tamamı (yüzde 97,3) hava kalitesi hakkında bilgiye kolay ulaşamadığını belirtiyor. Yüzde 95’i ise hava kirliliği ile ilgili nereye, nasıl başvuracağını bilmiyor. Gelecekte hava kalitesinin daha iyiye gidebileceğini düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 16.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün