Yaşam

Dünya Gülümseme Günü 2024

Dünya Gülümseme Günü nedir, neden ve ne zaman kutlanır? Dünya Gülümseme günü nasıl ortaya çıktı, kökeni ve tarihçesi nedir? Gülümseme Günü’nün kurucusu kimdir, kim başlattı?

2024 Dünya Gülümseme Günü nedir, neden ve ne zaman kutlanır? Dünya Gülümseme günü nasıl ortaya çıktı, kökeni ve tarihçesi nedir? Gülümseme Günü’nün kurucusu kimdir, kim başlattı? Gülen yüz ifadesini kim icat etti? Gülümseme bulaşıcı mıdır? Gülmek sana iyi geliyor mu?

Bugün Dünya Gülme Günü mü? Dünya genelinde küçük büyük tüm insanlar tarafından Gülümseme Günü araştırılıyor. 2024 yılında da gülmenin önemini hatırlamak ve hatırlatmak isteyen kişiler tarafından paylaşılıyor. İşte Dünya Gülümseme Günü hakkında merak edilenler…

Dünya Gülümseme Günü

Ekim ayının ilk cuma günü kutlanan ve Sosyal paylaşım platformlarında günün en çok konuşulan konularından biri haline gelen Dünya Gülümseme Günü hikayesi dünyaca ünlü reklamcı Harvey Ball’a kadar dayanıyor. (Amerikalı bir ticari sanatçı olarak tanınan Harvey Ross Ball, kalıcı ve dikkate değer bir uluslararası simge haline gelen popüler bir gülen yüz grafik resminin tasarımcısı olarak tanınmaktadır.)

Bazen günü güzelleştirmek için gereken tek şey bir gülümsemedir. Küçük iyilikler, kötü bir gün geçirmiş birine bile parlak bir gülümseme getirebilir ve ardından gelen her şeyi değiştirebilir.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ekim ayının ilk cuma günü olan 7 Ekim Cuma günü “Bir iyilik yapın ve bir kişinin gülümsemesine yardım edin” sloganıyla “Dünya Gülümseme Günü” olarak kutlanıyor. İlk olarak 1999 yılında kutlandı ve dünyanın her yıl bir gününü, sebepsiz yere gülümsemeye ve kibar olmaya ayırması hedefiyle oluşturuldu.

Dünya Gülümseme Günü’nün Hikayesi ve Tarihçesi

1963 yılında, Worcester, Massachusetts’ten bir grafik sanatçısı ve reklamcı olan Harvey Ball, hepimizin aşina olduğu gülen yüz sembolünü yarattı. Bu sembolün popülaritesi, popüler kültür dünyasına patladı. Eserlerine saygı duyulması ve yeniden yaratılması her sanatçının hayalidir ve Harvey’nin eserinin sahip olduğu mirasa sahip olan çok az sembol vardır.

ABD’nin Massachusetts eyaletinin Worcester kentinde 1921 yılında dünyaya gelen Harvey Ball, 1963 yılında reklam grafikerliği yaptığı sırada bir sigorta şirketinden, düğmelerde, masa kartlarında ve posterlerde kullanılmak üzere küçük bir gülümseme yaratmak için sipariş aldı.

Sigorta şirketi bir süre önce başka bir şirketle birleşmiş, ancak bu birleşme çalışanları moral açısından olumuz etkilemişti. Bu durumun çalışanlar üzerindeki olumsuz etkisini silmek isteyen sigorta şirketinin talepleri doğrultusunda Harvey Ball, günümüz insanının gülümsemeyi anlatmak için en çok kullandığı simgelerden biri olan “Gülen yüz” sembolünü tasarladı.

Gülen yüz, yıllar boyunca dünyanın en bilinen sembollerinden biri haline geldi. ‘Forest Gump’ gibi filmlerde yer aldı ve ‘Watchmen’ adlı çizgi romanda bir motif olarak kullanıldı.

Yıllar geçtikçe Harvey Ball, bu gülümseme sembolünün aşırı ticarileştirilmesi ve pazarın sürekli tekrarında orijinal anlamının ve amacının nasıl kaybolduğu konusunda endişelenmeye başladı. Dünya Gülümseme Günü fikri bu endişeden doğdu. Harvey Ball, hepimizin, her yıl bir günümüzü dünyanın her yerindeki gülümsemelere ve nazik davranışlara ayırmamız gerektiğini düşündü.

Gülen yüz sembolü siyaset, coğrafya ve din tanımaz. Harvey’in fikri, her yıl en az bir gün bizim de yapmamamız gerektiğiydi. Her yıl Ekim ayının ilk Cuma gününün bundan böyle Dünya Gülümseme Günü olacağını ilan etti. Harvey Ball, ikonik gülen yüz görüntüsü için hiçbir zaman ticari marka başvurusunda bulunmadı ve çabaları için sadece 45 dolar kazandı.

1963 yılında uluslararası iyi niyet sembolü olan gülen yüzü yaratan sanatçı Harvey Ball’un 2001’de ölümünden sonra bu büyük adamın adını ve eserini onurlandırmak için “Harvey Ball Dünya Gülümseme Vakfı” (World Smile Foundation) kuruldu. Bu vakıf, cömertliğin eksiksiz bir şekilde gösterilmesiyle ilgili olan Dünya Gülümseme Günü’nün resmi hamisi olmaya devam ediyor.

  • 1970’li yıllarda Gülen yüz sembolü çizgi filmlerde, çizgi romanlarda ve siyasi hareketlerde kullanılmaya başlandı.
  • 1990’larda gülen yüz emojisinin popülaritesi, internetin yaygınlaşması ve emoji olarak kullanılmasıyla artmaya başladı.
  • 1997 yılında Nicolas Loufrani tarafından sanal dünyada bugün duygu durumlarını anlatmak için ilk grafikli yüz ifadeleri ve “Gülen yüz” simgesi kullanılmaya başlandı. Ardından bu ifadelere kutlamalar, bayraklar, hayvanlar, yiyecekler, içecekler, ülkeler gibi farklı tasarımları da ekledi.
  • 1999 yılında Dünya Gülümseme Günü, nezaket eylemlerine ilham vermek için küresel ve resmi bir kutlama haline geldi.
  • 2001 yılında Harvey Ball hayatını kaybetti, ancak gülümsemenin gücü büyük ölçüde rüyası sayesinde devam ediyor.

1999’da düzenlenen ilk Dünya Gülümseme Günü’nden beri, her yıl Smiley’nin memleketi Worcester (Massachusetts’in merkezinde bir şehir) ve tüm dünyada kutlanmaya devam ediyor.

Dünya Gülümseme Günü Ne Zaman?

Ekim ayının ilk Cuma günü, büyüleyici bir hikayesi olan nispeten yeni bir kutlama olan Dünya Gülümseme Günü bu yıl 4 Ekim 2024 Cuma gününe denk geliyor.

  • 2024 – 4 Ekim Cuma
  • 2025 – 3 Ekim Cuma

Biri size gülümserse, siz de gülümseyeceksiniz. Bir gülümseme genellikle birine bir duyguyu, cesaretlendirmeyi ifade eder veya bir selamlama işlevi görür. Yeterince gülümsemiyorsan, #WorldSmileDay – #DünyaGülümsemeGünü ile başlamak için mükemmel bir gün.

Benzer şekilde hayatınızı kahkaha ve neşe içinde geçirmenizi ifade eden, gönlünüzce gülebileceğiniz Dünya Kahkaha Günü her yıl Mayıs ayının ilk Pazar günü kutlanır ve ve 2024’te 5 Mayıs’a denk geliyor. Bu özel günün amacı, gülmenin sağlığa olan olumlu etkilerini hepimize hatırlatmaktır.

Harvey Ball‘un gülen yüzünün ayırt edici özellikleri

Bir Harvey Ball gülen yüzü üç ayırt edici özellikle tanımlanabilir: Dar oval gözler, parlak güneşli sarı bir renk ve mükemmel bir kavis olmayan ağız ki hatta “Mona Lisa Ağzı”na benzediği iddia edilmiştir. Yüzde ağzının kenarlarında kırışıklıklar bulunur. Ağız biraz merkezden uzaktadır (sağ taraf sola göre biraz daha yüksek) ve ağzın sağ tarafı sola göre biraz daha kalındır. Sarı, neşenin simgesi olduğu için gülen yüzün rengi olarak kullanılır.

Harvey, sembolün ticarileştirilmesinin asıl etkisini azaltacağından endişeleniyordu. Gülen yüz sembolü giyim, çizgi roman, kahve kupaları, iğneler ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok farklı şekilde kullanılmıştır. Bu küçük sarı yüzler sadece bir sembolden daha fazlasıdır, gülümsemenin gücü hakkında bir ifadedir.

Gülümsemek Bulaşıcıdır

Mutluluk biyolojiktir. Gülümsemek sadece kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaz; aynı zamanda birçok sağlık yararını da tetikler! Tıpkı mutluluk gibi, gülümsemeler de etrafımızdakileri etkileme gücüne sahiptir. Aslında, beyninizin “gülümseme kaslarınızı” kontrol eden kısmı bunu otomatik olarak yapar. Bu nedenle, özellikle bir başkasının size gülümsemesine yanıt olarak, gülümsemek tamamen bilinçsiz olabilir.

Çeşitli araştırmalara göre gülümseme bulaşıcı olarak kabul edilmektedir. Gülümsemek, stres seviyelerini azaltan, vücudu rahatlatan, kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı düşüren nöropeptitlerin ve nörotransmitterlerin (dopamin, serotonin ve endorfinler) salınımını harekete geçirir ve antidepresan ve duygudurum düzenleyici olarak hizmet eder.

Gülümseyen bir kişi aynı zamanda “çekici, güvenilir, rahat ve samimi” olarak görülür.

Dünya Gülümseme Günü’nü neden seviyoruz?

Gülümsemeyi neden seviyoruz ve bir gülümseme neden bu kadar önemli?

Dijital konuşmalarımızda, maillerimizde, yazışmalarımızda gülümseme emojileri kullanırken her zaman gerçek yüzlerimizle gülümsemeyiz. Gerçek gülümsemelerin kendi duygusal iyiliğimiz için yapabileceği faydaları hatırlamak her zaman iyidir.

Dünya bir kargaşa içinde göründüğünde, kendi gülümsemenizi bulmak zor olabilir. Zevk ve mutluluk bazen ulaşılamaz bir şey gibi görünebilir, ancak bilim bize gülümsemenin sadece stres seviyeniz için değil, çevrenizdeki insanların da rahatlamasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Araştırmalar, insanların gerçek bir gülümsemeyi güvenilirlik ve ulaşılabilirlik işareti olarak algıladıklarını öne sürüyor.

İnsanlar genellikle zihinsel sağlığın üretkenliğimizi ne kadar etkilediğini ihmal eder. Gülümsemek size muazzam bir pozitiflik ve esenlik hissi verebilir ve ayrıca çevrenizdekilerin enerjisini olumlu yönde yükseltmeye yardımcı olabilir. Bu da güveni artırır ve etrafınızdakileri rahatlattığı için, insanların sizi duymasını veya fikirlerinize katılmasını daha olası hale getirme konusunda olağanüstü bir etkiye sahip olabilir.

İnsanlar, gülen başkalarını, olmayanlardan daha çekici olarak algılarlar. Araştırmalara göre, “çekici bir gülen yüz görmek”, beyninizdeki duyusal ödülleri işleyen bölge olan orbitofrontal korteksinizi harekete geçirir. Bu, gülümseyen bir kişiyi gördüğünüzde, gerçekten ödüllendirilmiş hissettiğinizi gösteriyor.

Gülümsemeyi alışkanlık haline getirmek, beynimizi olumlu şeylerin gerçekleşmesini beklemek için yeniden eğitebilir. Bu “mutluluk döngüleri”, olumlu düşünme kalıplarını teşvik etmeye yardımcı olur ve ne kadar çok inşa edersek, etki o kadar güçlü olur. Daha olumlu bir bakış açısına sahip olmak istiyorsanız, başlamak için en basit bir gülümsemektir.

Gülümsemenin daha birçok faydası vardır:

  • Ruh halini iyileştirir
  • Kan basıncını düşürür
  • Stresi azaltır
  • Daha iyi ilişkiler kurmanızı sağlar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Ağrıyı hafifletir
  • Yaşam beklentisini artırır

Dünya Gülümseme Günü’nü nasıl kutlayabiliriz?

Her şey, gözlerinizi ve kalbinizi çevrenizdeki insanlara açık tutmakla ve yakınınızdaki birinin ne zaman bir anlığına güne merhaba deyip size gülümseyeceğini fark etmekle başlar.

Dünya Gülümseme Günü’nde herkes, sadece ilgili ve şefkatli davranarak ve etrafındakilere yaşayabilecekleri en iyi günü geçirmelerine yardımcı olarak bir fark yaratabilir.

  • Birisi için rastgele bir iyilik yapın.
  • Gönderdiğiniz her metinde bir gülen yüz emojisi kullanın.
  • Gülen yüz çıkartmaları dağıtarak neşenizi yayın.
  • Karşılaştığınız herkese bir gülümseme ile karşılık verin.
  • Birine komik bir fıkra anlatarak veya espri yaparak gülümsemesini sağlayın.

Peki gülümsemek sizi de mutlu ediyor mu?

Bebekler ne zaman gülümser?

Yenidoğanlar uykularında gülümseyebilirler, ancak bebekler sosyal gülümsemeye ilk başladıklarında genellikle 6-8 hafta arasındadır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün