Zerdeçal Nedir? İşte Zerdeçalın 30 Faydası
Her gün zerdeçal yersek ne olur? Zerdeçal hangi vitamini içerir? Zerdeçal bir günde ne kadar tüketilmeli, kimler kullanabilir, kimler kullanamaz? Zerdeçal hangi hastalıklara iyi gelir?
Zerdeçal nedir, nasıl bir bitkidir ve ne için kullanılır? Toz zerdeçal faydaları nelerdir? Zerdeçal en çok neye iyi gelir, ne işe yarar? Zerdeçal tozu nasıl kullanılır? Zerdeçal yüze sürülürse ne olur? Zerdeçal öksürüğe iyi gelir mi?
Her gün zerdeçal yersek ne olur? Zerdeçal hangi vitamini içerir? Zerdeçal bir günde ne kadar tüketilmeli, kimler kullanabilir, kimler kullanamaz? Zerdeçal hangi hastalıklara iyi gelir?
Zerdeçalın zararları, yan etkileri var mı? Zerdeçal nasıl tüketilir? Peki zerdeçal adı nereden geliyor? Neden insanlar bunun için deli oluyor? İşte zerdeçal hakkında bilmeniz gereken her şey…
Zerdeçal Mucizesi
Binlerce yıldır kullanılan ve Asya’ya özgü bir kök bitkisi olan Zerdeçal, körilere ve hardallara canlı renklerini veren, imzası olan altın rengiyle bilinir.
Son birkaç yılda zerdeçal kullanımı ve popülaritesi giderek artıyor. Birçok sosyal medya siteleri altın süt ve zerdeçallı baharatlı yemek tarifleriyle dolu. Günümüzde popüler olmasına rağmen, zerdeçal uzun zamandır Ayurveda baharatı (alternatif bir tıp sistemi olan Ayurveda, 3000 yıldan daha uzun bir süre önce Hindistan’da ortaya çıktı) olarak kullanılmaktadır.
Zerdeçal genellikle rengi ve tadı için yiyeceklere eklenirken, sağlık faydalarından yararlanmanın en iyi yollarından biri yüksek kaliteli bir takviyedir. Günlük rutininize eklendiğinde, zerdeçal genel sağlığınız ve esenliğiniz üzerinde gözle görülür etkilere sahip olabilir.
Zerdeçal nedir?
Bazen altın baharat veya Hint safranı olarak da bilinen Zerdeçal, zencefil ile aynı botanik ailede bulunan zerdeçal bitkisinin kökünden gelir. Zerdeçal genel olarak Hindistan alt kıtasına ve Güneydoğu Asya’ya özgüdür ve yaklaşık 4.000 yıldır mutfak ve tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır.
Latince adı “Curcuma longa”, İngilizce “Turmeric” olarak bilinen Zerdeçal, zencefilgiller (Zingiberaceae) ailesinden sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya’dır.
Ana zerdeçal bileşeni kurkumin maddesidir. Zerdeçalın sarı rengini veren Kurkumin (Curcumin), Curcuma longa türlerinin bitkileri tarafından üretilen parlak sarı bir kimyasaldır.
Zerdeçal tozu sıcak, acı, karabiber benzeri bir tada ve topraksı, hardal benzeri bir aromaya sahiptir.
Pişirmede, köri içindeki en önemli bileşendir ve derin bir altın renk oluşturur. Zerdeçalın tıbbi amaçlı kullanımı M.Ö. 250 yıllarına kadar uzanır. Bu dönemlerde zerdeçal karaciğeri desteklemek, gıda zehirlenmeleri ve diğer rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Zerdeçaldaki en aktif bileşik olan kurkumin, bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık yararlarına sahiptir. Güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Günde 1 milyardan fazla insan zerdeçal kullanıyor ve baharat süpermarketlerde, aktarlarda ve sağlıklı gıda mağazalarında yaygın olarak bulunuyor. Zengin altın rengi karışımı ve geleneksel körilerden alınması kolay takviyelere kadar diyetinize eklemek kolaydır.
Zerdeçal hangi vitamini içerir?
Zerdeçalın aktif ve etken maddesi olan kurkumin, bir anti-inflamatuardır. Araştırmacılar, kanser ve diğer hastalıkların önlenmesinde de potansiyel rolünü hala araştırıyorlar.
Zerdeçal ayrıca C vitamini, B6 vitamini ve kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunları riskini azaltan diğer antioksidanlar açısından da zengindir ve mükemmel bir besin kaynağıdır.
2 çay kaşığı zerdeçal porsiyonu (tipik olarak yemek tariflerine veya içeceklere eklenen miktar) şunları içerir:
- Kalori: 19
- Protein : 0.6 gram
- Yağ : 0.2 gram
- Karbonhidratlar : 4 gram
- Lif : 1.4 gram
- Şeker: 0.2 gram
Araştırmalar, zerdeçalın iyi etkilerinin alınan kurkumin miktarına bağlı olduğunu gösteriyor. Bilim adamları günde 500 ila 1000 miligram kurkumin tüketilmesini tavsiye ediyor.
İki çay kaşığı taze zerdeçal, yaklaşık 400 miligram kurkumin içerir, ancak bu miktar baharatın kalitesine bağlı olarak değişebilir.
Zerdeçal takviyeleri çocuklarda araştırılmamıştır, bu nedenle önerilen bir doz yoktur.
Zerdeçalın mucizevi ve şifalı en iyi 30 faydası
Yıllarca süren araştırmalar, zerdeçalın her türlü sağlık yararına sahip olduğunu gösteriyor. Zerdeçalın binlerce yıldır çeşitli tıbbi amaçlar için kullanıldığını belirtmek de önemlidir. Bu tek başına, baharatın her türlü koşul ve rahatsızlık için tamamen doğal bir tedavi olarak büyük umut vaat ettiğinin kanıtıdır.
Zerdeçal ve baharatın sunduğu 30 farklı sağlık yararı hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin. Zerdeçalın ne kadar harika olduğunu gördükten sonra, onu günlük sağlık diyetinizin bir parçası haline getireceğinizden emin olabilirsiniz!
İşte zerdeçalın az bilinen ve bilmeniz gereken en önemli mucizevi ve şifalı 30 faydası…
1. Doğal bir iltihap önleyicidir
Zerdeçalın en bilinen faydalarından biri, anti-inflamatuar özellikleridir. Anti-inflamatuar; Vücuttaki iltihabı (kızarıklık, ödem, şişme ve ağrı) azaltan bir ilaç veya maddedir.
Kısa süreli iltihaplanma doğal olsa da, kronik iltihaplanma sorunlu olabilir. Aslında, çalışmalar kronik inflamasyonu aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşullarıyla ilişkilendirmiştir:
- Kanser
- Kalp hastalığı
- Alzheimer hastalığı
- Metabolik sendrom
- Dejeneratif koşullar
Zerdeçal takviyeleri almak, sebep ne olursa olsun vücuttaki iltihabı azaltmanın etkili bir yoludur.
2. Antioksidan özelliklere sahiptir
Vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasar, çeşitli hastalıkların ve yaşlanmanın ana nedenlerinden biridir. Serbest radikaller, proteinler, yağ asitleri ve hatta DNA dahil olmak üzere vücuttaki organik maddelerle olumsuz etkileşime girer.
Antioksidanlar vücudu serbest radikal hasarına karşı korur. Hayvanlar üzerinde yapılan hücresel araştırmalar, kurkuminin sadece serbest radikal hasarını engellemekle kalmayıp, diğer antioksidanları da uyarabileceğini bulmuştur. Yüksek düzeyde antioksidanlar ek koruma anlamına gelir.
3. Kalp hastalığı riskini azaltabilir
Kalp hastalığı ülkemizde ve tüm dünyada önde gelen ölüm nedenidir. Kalp hastalığına katkıda bulunan birçok faktör olsa da, zerdaçalda bulunan kurkumin gelişiminin birçok adımını tersine çevirebilir.
Zerdeçalın en büyük faydalarından biri, özellikle kurkuminin, kan damarlarının astar işlevini iyileştirmesidir. Baharat ayrıca kalp hastalığı ve diğer kardiyovasküler sorunlar riskini azaltan oksidasyon ve iltihabı azaltır.
4. Artrit semptomlarını azaltır
Artrit, eklemlerde vücut tarafından üretilen bir iltihaptır. Bu iltihap mikrobik değildir, vücut tarafından üretilir.
Artrit, ülkemizde sık görülen diğer bir rahatsızlıktır. Farklı artrit türleri olsa da en yaygın şekli eklem iltihabıdır. Zerdeçal, anti-inflamatuar bir bileşik olduğu için artrit hastalarına yardımcı olabilir.
Zerdaçal baharatı, reçetesiz satılan ve reçeteyle satılan iltihap önleyici ilaçlara daha güvenli ve daha etkili bir alternatif olarak hizmet edebilir.
5. Kanseri Önleyebilir
Kanser, vücutta kontrolsüz hücre büyümesi olduğunda ortaya çıkar. Araştırmalar, zerdeçalın kanserli hücrelerin büyümesini ve gelişimini etkileme yeteneği nedeniyle birkaç farklı kanser türünü engelleyebileceğini ortaya koymuştur.
Aslında, kurkumin sadece bu hücrelerin ölümüne neden olmadığını, aynı zamanda kanserin vücutta yayılmasını da azalttığını göstermiştir. Zerdeçalın kanser oluşumunu, özellikle de sindirim sistemi kanserlerini tamamen önleyebileceğine dair kanıtlar da vardır.
6. Bilişsel sağlığı ve zihinsel zindeliği destekler
Zerdeçal, yaşınız ne olursa olsun beyni keskin tutar. Aslında, baharatın bilişsel işlevi, hafızayı ve hatırlamayı iyileştirdiği gösterilmiştir. Zerdeçalın beyinde nörodejeneratif hastalıkları önleyerek ve aynı zamanda yaşa bağlı ve stres kaynaklı bilişsel ve hafıza kaybını en aza indirerek çalıştığı düşünülmektedir. Zerdeçal ayrıca beyindeki, bilişte de rol oynayan iltihabı azaltır.
Alzheimer hastalığı gibi birçok yaygın beyin bozukluğu, beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) olarak bilinen bir proteinin düşük seviyelerine bağlanmıştır. Çalışmalar, kurkuminin BDNF seviyelerini artırabileceğini bulmuştur; bu, bileşiğin beyin hastalıklarını ve yaşa bağlı bilişsel işlevi geciktirebileceği veya hatta muhtemelen tersine çevirebileceği anlamına gelir.
7. Depresyon belirtilerini azaltır
Reçeteli ilaçlar depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunlarını tedavi etmek için tercih edilmesine rağmen, zerdaçalın bileşiğinde bulunan kurkumin maddesi umut verici bir alternatiftir. Bir çalışma, kurkuminin Prozac’a benzer etkileri olduğunu buldu.
Kurkuminin serotonin ve dopamin seviyelerini artırabileceğine dair kanıtlar da var. Bu nörotransmitterler, depresyondan muzdarip olanlarda genellikle düşük veya dengesizdir.
8. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir
Obezite rahatsızlıkları diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli sağlık sorunları riskini artırır. Bazıları için kilo vermek kolaydır. Bununla birlikte, önceden var olan bir metabolik bozukluğu olanlar için fazla kilo vermek oldukça karmaşıktır.
Araştırmalar, zerdeçaldaki aktif bileşenin metabolik bozukluğu olanlara fayda sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Bileşik, metabolizmayı stabilize etmeye yardımcı olur ve bu da sağlıklı bir kiloyu yönetmeyi kolaylaştırır.
Zerdeçal ayrıca lipid metabolizmasını düzenleyebilir, insülin duyarlılığını artırabilir ve yağ dokusunun büyümesini baskılayabilir.
9. Alerjileri ve astımı iyileştirebilir
Vücut genellikle yabancı bir maddeyi zararlı olarak tanımladığında alerji meydana gelir. Alerjik reaksiyon sırasında vücut, alerjene yanıt vermek için antikorlar üretir. Bu, kaşıntı, öksürük ve hapşırma dahil olmak üzere her türlü semptoma neden olur.
Anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle zerdeçal, alerjiyle ilgili semptomları savuştururken astım krizi riskini de azaltır. Araştırmalar, zerdeçalın burun tıkanıklığını, hapşırmayı ve burun akıntısını azalttığını gösteriyor.
10. Karaciğer detoksifikasyonuna yardımcı olur
Karaciğer, kandaki toksinleri filtreler ve uzaklaştırırken, aynı zamanda vücudun çalışması için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olmasını sağlamak için besinleri metabolize eder. Sağlıklı bir karaciğer, fiziksel ve zihinsel sağlık için bir zorunluluktur.
Sayısız deneme, kurkuminin toksinlerden ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan karaciğer hasarını sınırlayabileceğini kanıtlamıştır. Bu, bileşiğin inflamatuar etkenlerini ortadan kaldırabilme yeteneğinden kaynaklanmaktadır.
Zerdeçal ayrıca vücuttaki atıkların atılmasına yardımcı olan safra üretimini de uyarır.
11. Baş ağrısı ve migreni azaltabilir
Kronik baş ağrıları ve/veya migrenler hayatı perişan edebilir. Bunların neden olduğu ağrı ve rahatsızlık stres, yorgunluk, boyun gerginliği, duruş bozukluğu ve diğer sorunlara yol açabilir. Zerdeçalın en büyük faydalarından biri, antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı baş ağrısı ve migren oluşumunu azaltabilmesidir.
Yapılması gereken daha çok araştırma olsa da, zerdeçal bir gün baş ağrıları ve migren için tamamen doğal bir çare olarak kullanılabilir.
12. Sindirime yardımcı olur
Zerdeçal sadece yemeğe harika bir lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda sindirimde de rol oynayabilir. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerinin bir sonucu olarak, zerdeçalın etkili bir sindirim iyileştirici etken olduğu gösterilmiştir.
Zerdeçalın bağırsak geçirgenliğine ve bağırsak iltihabına nasıl yardımcı olabileceğini belirlemek için devam eden birkaç çalışma var. Bu, baharatın irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer koşullar için bir tedavi olarak kullanılmasına kapı açabilir.
13. Doğal kan sulandırıcı
Kanın pıhtılaşması normaldir. Vücutta yaralı bir bölge olduğunda, doğal tepki kandaki trombositlerin yarayı tıkamak için pıhtılaşmasıdır. Bununla birlikte, bazı insanlar istenmeyen tıkanıklıkları önlemek için kan sulandırıcılara ihtiyaç duyar.
Belirli koşullar altında kullanıldığında, zerdeçal takviyeleri tamamen doğal bir kan inceltici görevi görebilir. Zerdeçal, yerel kan pıhtılaşması ve kan akışını durdurma dahil olmak üzere pıhtılaşma sürecini etkiler.
14. Diyabet yönetimi
Zerdeçal, kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye ve muhtemelen düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca insülin duyarlılığını artırabilir. Bu özellikler tip 1 ve tip 2 diyabetlilere fayda sağlar. Glisemik düzenlemeyi iyileştirme yeteneği ile zerdeçal, diyabet riskini ve şiddetini azaltmak için etkili bir tedavi olabilir.
15. Cilt sağlığını iyileştirir
Cilt sadece vücuttaki en büyük organ değildir, aynı zamanda en dıştaki koruyucu tabakamız olarak hizmet eder. Cildimiz, bizi zararlı patojenlere ve mikroplara karşı korurken iç vücut ısımızı düzenler. Yaşam boyunca akne, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının gelişmesi nadir değildir.
Piyasada sayısız cilt bakım ürünü varken zerdeçal sizi şaşırtan bir ürün olabilir. Ek olarak alındığında veya topikal olarak (deri üzerine) uygulandığında baharat, birçok inflamatuar cilt durumunun bilinen bir nedeni olan oksidatif stresi azaltır. Bazı çalışmalar, curcuminoidleri meme kanseri tedavileri için potansiyel tahriş gidericiler olarak desteklemiştir.
Zerdeçal ayrıca doku onarımını ve kolajen sentezini artırır.
16. Alzheimer hastalığı için potansiyel tedavi
Beynin birçok hastalığı gibi, Alzheimer için de çok fazla tedavi seçeneği yoktur. Bugün, Alzheimerin kesin bir hastalığın tedavisi yok, sadece bazı semptomların tedavisi vardır. Alzheimer demansın en yaygın şeklidir.
Hâlâ öğrenecek çok şey olsa da araştırmalar, kurkuminin bu durumun tedavisinde çığır açan bir bileşik olabileceğini ortaya koyuyor. Kurkumin sadece kan-beyin bariyerini geçmekle kalmaz, antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri de çok önemlidir.
Curcumin ayrıca amiloid plaklarının oluşumunu azalttığını ve ortadan kaldırdığını göstermiştir.
17. Yüksek tansiyonu düşürür
Hipertansiyon olarak bilinen yüksek tansiyon, kanın atardamar duvarlarındaki kuvvetinin normalden daha yüksek olması durumudur. Hipertansiyon, genetik, yaşam tarzı seçimleri ve stres dahil olmak üzere birçok faktörden kaynaklanabilir.
Zerdeçalın kardiyovasküler sağlığı destekleme yeteneği üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Çalışmalar, kurkuminin yaşla birlikte azalan vasküler endotel fonksiyonunu iyileştirdiğini bulmuştur.
18. Kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur
Yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve diğer kardiyovasküler sorunlar riskini artırır. Klinik araştırmalar, zerdeçalın trigliseritleri ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü bulmuştur. Bu özellikle diyabet, metabolik sendrom ve/veya obezitesi olanlar için faydalıdır. Ayrıca kolesterolü karaciğerden uzaklaştırır ve bu da yağlı karaciğer hastalığı riskini büyük ölçüde azaltır.
19. Viral enfeksiyonları tedavi eder
Çoğu insan kendini kötü hissettiğinde C vitamini, çinko ve bir fincan sıcak çaya sarılır. Listenize ekleyebileceğiniz şeylerden biri de zerdeçal olabilir. Kurkumin, grip de dahil olmak üzere çok çeşitli virüslerle savaşmaya yardımcı olur.
Baharat ayrıca öksürük, hapşırma, burun akıntısı ve vücut ağrıları gibi yaygın viral enfeksiyonların semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Özellikle inatçı öksürük üzerinde mucizevi bir etkisi vardır. Bal gibi doğal bir besinle birleşince, geçmek bilmeyen öksürüğü keser ve boğazda bir rahatlama sağlar.
20. PMS semptomlarını hafifletebilir
Premenstrüel sendrom (PMS), menopoz öncesi kadınlarda fiziksel, davranışsal ve psikolojik değişikliklerin bir kombinasyonuna neden olur. Anti-inflamatuar ve nörolojik etkileri nedeniyle kurkumin, PMS tedavisine yardımcı olabilir.
Bir çalışma, kurkuminin adet krampları ve ruh hali değişimleri dahil olmak üzere davranışsal ve duygusal PMS semptomlarında önemli ölçüde azalmaya neden olduğunu ortaya koyuyor.
21. Dalak sağlığını destekler
Vücudun birçok yerinde olduğu gibi zerdeçal da antienflamatuar özellikleri nedeniyle dalak sağlığını destekler. Baharat, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek ve ağır metal toksisitesini önleyerek dalağın gerektiği gibi çalışmasını sağlar. Dalağın, sindirilmiş gıdalardan besinleri emmek ve kan hücresi seviyelerini kontrol etmek de dahil olmak üzere vücutta çeşitli görevleri vardır.
22. Potansiyel HIV faydaları
Son birkaç yılda HIV tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Zerdeçalın güçlü antimikrobiyal özellikleri nedeniyle enfeksiyonlarla mücadelede oldukça etkili olduğu görülmüştür. Bu, HIV teşhisi konmuş kişiler için büyük bir faydadır. Durum, bağışıklık sistemini baskılayarak HIV’lileri enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir.
23. Epilepsi ve nöbet geçirenlere yardımcı olabilir
Uygun zerdeçal dozu, nöbet önleyici faydalar sağlayabilir. Araştırmalar, zerdeçal takviyelerinin tonik-klonik nöbetlerin yanı sıra miyoklonik sarsıntıların başlangıcını geciktirebileceğini bulmuştur. Bu, nöbet sayısını azaltmaya ve iyileştirmeye yardımcı olur.
Baharat ayrıca bir nöbetten önce ve sonra oluşan bilişsel bozukluğu ve oksidatif stresi tersine çevirebilir.
24. Tiroid sağlığını destekler
Hipertiroidi, aşırı tiroid hormon düzeylerinden kaynaklanır. Bu, vücuttaki antioksidan ve pro-oksidan seviyelerinde bir dengesizliğe neden olabilir. Zerdeçal düzenli olarak alındığında vücuttaki enzim seviyelerini düzenleyebilir. Ayrıca hipotiroidizm nedeniyle beyinde oluşan oksidatif stresi de hafifletebilir.
Bu durum ayrıca karaciğer fonksiyonunu da etkiler. Zerdeçal, karaciğer hasarını en aza indirirken aynı zamanda sağlıklı karaciğer fonksiyonunu geri kazanmaya yardımcı olabilir.
25. Safra taşlarını önlemeye yardımcı olur
Zerdeçal, safra kesesinde safra akışını iyileştirdiği için safra taşlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Vücut yeterince safra üretmediğinde, mide ekşimesine ve hazımsızlığa neden olur. Zerdeçal takviyesi almak, bu semptomları hafifletmek için safra üretimini düzenleyebilir.
26. İdrar Yolları Enfeksiyonlarını tedavi eder ve önler
Araştırmalar Zerdeçalın, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan mikropların çoğalmasını ve büyümesini durdurmada etkili olduğunu göstermiştir. Mikropların antibiyotiklere duyarlılığını artırarak daha etkilidirler.
Zerdeçal ayrıca vücudun idrar yolu enfeksiyonları ve mesane enfeksiyonlarının başlıca nedenlerinden biri olan NF kappa-B’yi (protein transkripsiyon faktörü) yapmasını engeller. Baharatın bağışıklık artırıcı yetenekleri de bu tür enfeksiyonları tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olur.
27. İnme iyileşmesini iyileştirir
Zerdeçalın anti-inflamatuar ve nöroprotektif özellikleri sadece felç etkilerini tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda bunların tamamen önlenmesine de yardımcı olabilir. Antioksidan özellikleri, inme sonrası iskemik beyin hasarına katkıda bulunan oksidatif stresi ve hücresel hasarı azaltır.
Aynı zamanda zerdeçal, felce yol açan tıkalı arterlere neden olan kan pıhtılarını önlemek için de kullanılabilir.
28. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Düşük dozlarda bile zerdeçal vücudun antikor tepkilerini artırır. Bu, vücudun virüslere ve diğer zararlı patojenlere tepki verme yeteneğini geliştirir. Gelişmiş bir bağışıklık sistemi, grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın koşullara daha az duyarlı olduğunuz anlamına gelir.
29. Pankreası korur
Pankreas vücutta önemli bir organdır. Kan şekeri seviyelerini kontrol eden sindirim enzimleri ve insülin üretir. Pankreas iltihaplandığında, pankreatit olarak bilinen bir duruma neden olur.
Anti-inflamatuar özellikleri ile zerdeçal, pankreatiti önleyebilir ve tedavi edebilir. Ayrıca pankreas dokusundan sıvının çıkarılmasını da teşvik edebilir.
30. İyileşme süresini kısaltır
Zerdeçalın bağışıklık arttırıcı ve antimikrobiyal özellikleri, özellikle ameliyattan sonra iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Baharat enfeksiyon riskini azaltır ve yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur. Zerdeçal ayrıca ameliyat sonrası ağrı ve yorgunluğu azaltır.
Sonuç olarak;
Zerdeçal, binlerce yıldır çok çeşitli sağlık koşullarını ve rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan bir baharattır. Zerdeçal, sindirim sorunlarından bakteriyel enfeksiyonlara ve iltihaplanmaya kadar etkili ve tamamen doğal bir tedavidir.
Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi’ne göre zerdeçal, ağızdan veya topikal olarak kullanıldığında genellikle güvenli bir ürün olarak kabul edilir.
Zerdeçalın tüm faydalarını görmek için diğer takviyelerde olduğu gibi tutarlı bir şekilde alınması gerektiğini unutmayın. Vücuttaki seviyelerin stabilize olması 8 hafta kadar sürebilir. Zerdeçal almak için tercih edilen bir zaman olmamasına rağmen, takviyeyi her gün aynı saatte almak tutarlı olmayı çok daha kolaylaştırır.
Zerdeçalı kimler kullanmamalı?
Gıdalarda zerdeçal güvenli kabul edilir. Zerdeçal, diyetinizin büyük bir parçası olabilir ve önemli yan etkileri yoktur. Bununla birlikte, uzun süreler boyunca takviye şeklinde büyük miktarlarda zerdeçal ve kurkumin almak mide rahatsızlığına ve aşırı durumlarda ülserlere neden olabilir. Safra taşları veya safra yollarının tıkanması gibi rahatsızlığı olan kişiler zerdeçal almadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.
Ayrıca yüksek dozlarda (8 gramdan fazla veya yaklaşık yarım yemek kaşığı), kurkumin mide rahatsızlığına, baş dönmesine ve ishale neden olabilir.
Zerdeçal takviyeleri ayrıca hamile kadınlar, tansiyon ilacı kullananlar veya safra taşı veya gastrointestinal sorunları olan kişiler için önerilmez. Diyetinize herhangi bir takviye eklemeden önce doktorunuza başvurun.
Zerdeçal demir eksikliği yapar mı?
Zerdeçal, insanlarda demir emilimini %20-90 oranında engellediği ve doza bağlı olarak demir emilimini azalttığı bilinen baharatlar arasındadır. Aşırı miktarda tüketilen zerdeçal, zamanla vücudun demir oranında hızlı bir düşüşe neden olabilir.
Eğer sıklıkla zerdeçal tüketiyorsanız herhangi bir olumsuz etkiyle karşılaşmamak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Zerdeçal çayı ve maskesi nasıl yapılır?
- Çörekotu bitkisi özellikleri ve faydaları
- Lavanta Bitkisi Faydaları Nelerdir?
- Dulavrat otu; Faydaları, Yan Etkileri
- Gül Suyunun Cilde Faydaları