Yaşam

Dünya Özgürlük Günü 2024

Dünya Özgürlük Günü nedir, ne zaman ve neden kutluyoruz? Dünya Özgürlük Günü’nün önemi ve tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? Neden 9 Kasım seçildi?

Dünya Özgürlük Günü nedir, ne zaman ve neden kutluyoruz? Dünya Özgürlük Günü’nün önemi ve tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? Neden 9 Kasım seçildi? 9 Kasım özel bir gün mü?

2024 Dünya Özgürlük Günü neden önemlidir ve amacı nedir? Berlin Duvarı´nın hikayesi nedir? “Utanç Duvarı” olarak da adlandırılan Berlin Duvarı’nın yıkılması dünya için ne ifade ediyor? Berlin Duvarı nasıl yıkıldı?

Dünya Özgürlük Günü

Özgürlük, insan yaşamının önemli bir yönüdür. Özgürlüğün olmaması nedeniyle seçimlerini dile getiremeyen, kendini ifade edemeyen, hatta kendi dinini seçen pek çok insan var.

Dünya Özgürlük Günü, Berlin Duvarı’nın yıkılışının yıl dönümü olan 9 Kasım’da kutlanıyor. 1989 yılında bugün, Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla tarihteki en önemli olay gerçekleşti. Duvar, neredeyse otuz yıl boyunca aileleri ve toplulukları birbirinden ayırdı. Bu gün, Doğu Avrupa’da demokrasi ve özgürlüğün yükselişine ve komünizmin çöküşüne işaret ediyor.

Berlin Duvarı, 1961’de Soğuk Savaş sırasında Berlin’de dikilen bir bariyerdi. Şehri ikiye bölmüştü. Doğu Berlin, Doğu Almanya’nın (Alman Demokratik Cumhuriyeti) fiili başkentiydi. Berlin’in Sovyet işgali altındaki bir bölgesiydi. Batı Berlin, siyasi olarak Batı Almanya’ya (Almanya Federal Cumhuriyeti) bağlı özgür bir şehirdi.

Dünya Özgürlük Günü esas olarak muhafazakar gençlik grupları ve onu komünizme karşı kazanılan zaferin kutlaması olarak algılayan aktivistler tarafından anılıyor.

Tarihçesi

Dünya Özgürlük Günü, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Berlin Duvarı’nın yıkılışını anmak için oluşturuldu. Ama bugün mesele Duvar’dan çok onun yıkılmasının neyi temsil ettiğiyle ilgili. Doğu ve Orta Avrupa’da komünizmin sonunu işaret ederek herkese özgürlük sağladı. Gün, 2001 yılında Başkan George W. Bush tarafından federal bir gözlem olarak belirlendi.

İkinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra Almanya, Doğu ve Batı Almanya olarak ikiye bölündü. Batı Almanya, Amerikalılar, Fransızlar tarafından işgal edildi ve İngiliz ve Doğu Almanya, Sovyet işgali altındaki Alman Demokratik Cumhuriyeti oldu. Doğu Almanya, 1949’da bağımsız bir ülke statüsü kazandı ve Berlin şehri, Sovyet kontrolündeki Almanya’nın bir parçası oldu.

İnsanların Doğu Berlin’den Batı Berlin’e ve Batı Avrupa’nın geri kalanına göçünü önlemek için bir duvar (Berlin Duvarı) oluşturuldu. 1961’den 1989’a kadar tahminen 5.000 kişi Berlin Duvarı’nı aşarak kaçtı. 100’den fazla kişi bu süreçte öldürüldü.

1989’da Doğu Almanya’da seyahat kısıtlamaları hafifledi ve binlerce insanın sabırsızca duvara tırmanmasına ve keski ve çekiçlerle duvara yontmasına neden oldu. Berlin Duvarı parça parça ufalandı ve sonunda 9 Kasım 1989’da yıkıldı. Bir yıl sonra Almanya yeniden tek bir bölge haline geldi.

  • 13 Ağustos 1961’de Berlin’de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar için beton direkler ve dikenli teller, askerler tarafından Doğu ve Batı Berlin arasında bir bariyer oluşturmak için kullanıldı.
  • 12 Haziran 1987’de ABD Başkanı Ronald Reagan, Berlin Duvarı’nı ziyaret etti ve ünlü “Bu duvarı yıkın!” konuşmasını yaptı.
  • 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı düşüyor; 28 yıldır Avrupa’nın bölünmüşlüğünün sembolü olan Berlin Duvarı’nı barışçıl bir şekilde yıkmak için binlerce insan alet kulandı.

Bir milyon ya da daha fazla Doğu Alman hafta sonu Batı Berlin’in alışveriş bölgelerine doğru yola çıkarken, binlercesi duvarın grafiti ile dekore edilmiş batı cephesinde gezindi ve yüzlerce, belki de binlerce kişi bu sembolün parçalama sırasının kendisine gelmesini bekledi.

Berlin Duvarı’nın “düşmesi”, onun tamamen fiziksel yıkımı anlamına gelmese de, açılmasının sonuçları gerçekten de kalıcıydı. Küresel düzeyde, Berlin Duvarı’nın yıkılması, Soğuk Savaş’ın sembolik sonunu işaret ediyordu.

Berlin Duvarı’ndan birkaç metre uzaklıktaki Brandenburg Kapısı 22 Aralık 1989’da açıldı. Duvarın yıkımı resmi olarak 13 Haziran 1990’da başladı ve 1994’te tamamlandı.

“Berlin Duvarı’nın yıkılışı” 3 Ekim 1990’da resmi olarak gerçekleşen Almanya’nın yeniden birleşmesinin yolunu açtı.

Dünya Özgürlük Günü neden kutlanır?

9 Kasm Dünya Özgürlük Günü, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Berlin Duvarı’nın tarihi çöküşünü anmak için kutlanır. Etkinlik, tarihte özgürlüğün bir sembolü haline geldi ve Dünya Özgürlük Günü ona ithaf edildi.

Berlin Duvarı Hakkında Bilmeye Değer 5 Gerçek Bilgi

  1. Berlin Duvarı bir gecede inşa edilmedi. Soğuk Savaş’ın üzerinden 15 yıl geçtikten sonra inşa edildi.
  2. Berlin Duvarı aslında iki duvardı; Başlangıçta, yüzlerce gözetleme kulesi, hendek, bekçi köpeği ve projektör ile arasında bir ‘ölüm şeridi’ bulunan iki beton duvar vardı.
  3. Berlin Duvarı’nı geçmeye çalışırken en az 138 kişi öldü. 5.000’den fazla insan Duvar’ın altından ve üstünden geçerek kaçmayı başardı.
  4. Berlin Duvarı’nın yıkılması, dünya tarihinde Demir Perde’nin yıkılışını belirleyen çok önemli bir olaydı ve komünizmin çöküşünü başlatan olaylar dizisinden biriydi.
  5. Duvarın bir kalıntısı Las Vegas’ta. Berlin Duvarı’nın yüzlerce kalıntısı dünya çapında açık artırmayla satıldı. Bunlardan biri Las Vegas’taki Main Street Station Casino’nun erkekler tuvaletinde bulunuyor.

Dünya Özgürlük Günü Neden Önemlidir?

Ne yazık ki, özgürlük bugün de hala tehdit altında. Birçoğu, şiddeti teşvik ederek ve ekonomik sektörleri manipüle ederek, tüm uluslar üzerinde güç ve kontrol istiyor. Bencillik odaklı zorbalar var ve Dünya Özgürlük Günü, herkes için özgürlük sağlama ihtiyacını kabul ediyor.

Tarihten ders almak gerekiyor. Tarih hepimiz için bir ders ve hatırlatma görevi görür. Soğuk Savaş’ı ve Berlin Duvarı’nın oluşumunu öğrenerek, özgürlüğün önündeki bu tür engellerin bir daha olmasını önlemek amacıyla gerekli politikaları ve reformları sağlayabiliriz.

Söylemeye gerek yok, Özgürlük esastır! Ancak bazen bariz olanı tekrarlamak için hatırlatıcılara ihtiyaç vardır. Özgürlük temel bir haktır ve herkes bunu hak eder.

2024 Dünya Özgürlük Günü Ne Zaman?

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının üzerinden 33 yıl geçti. Bu gün Dünya Özgürlük Günü’nü anıyor ve tarihin akışını değiştiren bu anı kutluyoruz, özgürlük ve demokrasiye, hürriyete olan bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz.

Bu yıl kutlanacak olan Dünya Özgürlük Günü (World Freedom Day), ayrımcılığa uğramadan bireysel ve toplumsal özgürlüğün önündeki tün engellerin ortadan kaldırılması amacıyla 9 Kasım 2024 Cumartesi gününe denk geliyor.

  • 2024 – 9 Kasım Cumartesi
  • 2025 – 9 Kasım Pazar
  • 2026 – 9 Kasım Pazartesi

Bu gün, Berlin Duvarı yıkılmadan önce özgürlük için savaşan, adaletsizliğe katlanan ve totaliterliğe cesurca direnen herkesi onurlandırmak için Özgürlük Günü’nü kutluyoruz. Ayrıca, tiranlıkla, zorbalıkla mücadele etme, komünist rejimler tarafından tutsak edilenlerin seslerini yükseltme ve bu acımasız ideolojinin yurtiçinde ve dünyada yayılmasını durdurma konusunda uzun süredir devam eden taahhüdümüzü yeniden vurguluyoruz.

İktidar yozlaştırır, mutlak iktidar mutlak yozlaştırır.

9 Kasım Almanya için çok önemli ve özel bir tarihtir. Bugüne rastlayan ve Almanya’nın tarihini belirleyen olaylar nedeniyle 9 Kasım, ‘kader günü’ olarak tanımlanır.

“Bay Gorbaçov, bu duvarı yıkın”

Berlin Duvarı Konuşması olarak da bilinen “Bay Gorbaçov, bu duvarı yıkın”, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan’ın 12 Haziran 1987’de Batı Berlin’de yaptığı bir konuşmaydı.

ABD Başkanı Ronald Reagan, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov’u 1961’den beri Batı ve Doğu Berlin’i ayıran Berlin Duvarı’nı açmaya çağırdı. Konuşmanın şu anki başlığı, Reagan’ın Gorbaçov ve Sovyetler Birliği’ne yönelik retorik talebinden gelmektedir.

12 Haziran 1987 Cuma günü Berlin’e varan Başkan ve Bayan Reagan, duvarı balkondan izledikleri Reichstag’a götürüldü. Reagan daha sonra saat 14:00’te Brandenburg Kapısı’nda iki kurşun geçirmez camın önünde konuşmasını yaptı.

Değişimi ve açıklığı memnuniyetle karşılıyoruz; çünkü özgürlük ve güvenliğin bir arada olduğuna, insan özgürlüğünün ilerlemesinin yalnızca dünya barışı davasını güçlendirebileceğine inanıyoruz. Sovyetlerin, özgürlük ve barış davasını dramatik bir şekilde ilerletecek, şüphe götürmez bir şekilde yapabileceği bir işaret var. Genel Sekreter Gorbaçov, barış istiyorsanız, Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa için refah istiyorsanız, liberalleşme istiyorsanız: Bu kapıya gelin! Bay Gorbaçov, bu kapıyı açın! Bay Gorbaçov, bu duvarı yıkın! – ABD Başkanı Ronald Reagan

Başkan Ronald Reagan konuşmasında daha sonra şunları söyledi: “Biraz önce Alman birliğinin somutlaşmışı olan Reichstag’dan dışarı bakarken, belki de genç bir Berlinli tarafından duvara kabaca spreyle boyanmış şu sözleri fark ettim: ‘Bu duvar yıkılacak. İnançlar gerçeğe dönüşür.’ Evet, tüm Avrupa’da bu duvar yıkılacak. Çünkü imana dayanamaz, gerçeğe dayanamaz. Duvar özgürlüğe dayanamaz.”

Kasım 2019’da, konuşmanın yapıldığı yerin yakınında bronz bir Reagan heykeli açıldı.

Özgürlüğün değeri

Tarihe bakarak ve zorbalıkları, tiranlıkları, diktatörlük rejimlerini gözlemleyerek özgürlüğü gerçekleştirmenin önemini anlayabiliriz. Günümüzde insanların boş, doyumsuz hayatlar yaşamaya zorlandığı ve herhangi bir isyanın hapis ya da ölümle cezalandırıldığı ülkeler var. Özgürlük, herhangi bir engel veya kısıtlama olmaksızın (diğerinin özgürlüğünü kısıtlamadan) istediği gibi hareket etme, konuşma veya düşünme hakkı anlamına gelir.

Bu nedenle, bu günde, bilgi veya görüşlerin basımına ve dağıtımına müdahaleden kaçınarak, basın özgürlüğünü güçlü bir şekilde ilan etmek önemlidir. Toplanma özgürlüğü, bir araya gelme ve ortak çıkarları toplu olarak ifade etme, teşvik etme, takip etme ve savunma hakkı olarak; İfade özgürlüğü, basın, örgütlenme ve talep ve bilgi edinme özgürlüğü; Din özgürlüğü, dinini veya inancını öğretim, uygulama, ibadet ve ayinlerle açıklama hakkıdır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün