40 Rabbena Duası | Kur’an’da geçen dualar
40 Rabbena Duası, Kuran-ı Kerim’de geçen “Ey Rabbimiz” anlamına gelen “Rabbena” kelimesiyle başlayan kırk duanın tercümesi, Arapça-Türkçe yazılışı ve okunuşu, Diyanet meali ve anlamı
40 Rabbena Duası, Kuran-ı Kerim’de geçen “Ey Rabbimiz” anlamına gelen “Rabbena” kelimesiyle başlayan kırk duanın tercümesi, Arapça-Türkçe yazılışı ve okunuşu, Diyanet meali ve anlamı
Arapça Rabbena anlamı ne demek? Rabbena duaları hangisi? Kaç tane Rabbena duası var? Rabbena duasının okunuşu nasıl? Rabbena duaları abdestsiz okunur mu? 40 Rabbena okumanın faydaları nelerdir, ne zaman okunmalı? Rabbena ile başlayan ve Kur’an’da geçen dualar, Kur’an’da 40 dua
Rabbena Dualarının Faydaları ve Fazileti
Bu duaların sevabını ölçebilecek hiçbir alet yoktur. Peygamberlerin çoğunun hayatlarının bir parçasıydılar ve bu nedenle büyük bir öneme ve fazilete sahipler. Dünya ve Ahirette her türlü dilek, istek için okunabilir.
40 Rabbena Duası
Sadece hedeflerimiz için çalışarak değil, aynı zamanda bu yolda Allah’tan yardım isteyerek de istediğimizi elde etmeye çalışmalıyız. Her durum ve şartta, her şey için anında sonuç istiyoruz ama dualar bu niyetle okunduğunda bazen dileklerimiz, isteklerimiz hemen kabul edilmiyor. Bunların nasıl, ne zaman ve nerede cevaplanacağı Allah (cc)’a kalmıştır. Biz sadece üzerimize düşeni yapıp gerisini Allah’a bırakmalıyız.
Dua müminin silahıdır, ibadetin özüdür. Belki de Allâh-u Teâlâ’nın bizim için önceden takdir ettiğini değiştirmek için kullanılabilecek bir araçtır. Dualar yoluyla, Allah (cc)’nin bizim için yazmış olabileceği zorlukları, imtihanları ve imtihanları hafifletebiliriz.
Kuran’da, Rabbim anlamına gelen Arapça رَبَّنَا kelimesiyle başlayan 40 dua vardır, bu ayetler Allah Celle Celalühü’nden zenginlik, refah, bağışlanma, başarı ve güvenlik ister.
İşte Kuran-ı Kerim’de geçen ve “Rabbena” ile başlayan dualar…
1- Yaptığınız İyiliğin Kabulü için Dua
رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ العَلِيمُ
Rabbenâ tekabbel minnâ inneke ente-ssemî’u-l’alîm(u)
“Rabbimiz, bizden bunu kabul buyur. Şüphesiz sen en iyi işiten ve bilensin.”– Bakara 127. Ayet
İbrahim Peygamber de oğluyla birlikte Kabe’yi inşa ettikten sonra bu duayı okumuştur.
2- Tüm Müslüman Ümmetin Başarısı İçin Dua
رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَٓا اُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَۖ وَاَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَاۚ اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّح۪يمُ
Rabbenâ vec’alnâ muslimeyni leke vemin żurriyyetinâ ummeten muslimeten leke veerinâ menâsikenâ vetub ‘aleynâ inneke ente-ttevvâbu-rrahîm(u)
“Rabbimiz! Bizleri Senin (iradene) boyun eğen Müslümanlardan kıl. Neslimizden da sana teslim olmuş bir ümmet kıl. Bize ibadet yerlerini ve usullerini göster. Tövbemizi kabul et. Çünkü sen, tövbeleri çok kabul edensin, çok merhametli olansın, esirgeyensin.” – Bakara 128. Ayet
Bu dua, inancımızı tasdik etmek için de okunabilir.
3- Bu Dünyada İyilik İçin Dua
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Rabbenâ âtinâ fî-ddunyâ haseneten vefi-l-âḣirati haseneten vekinâ ‘ażâbe-nnâr(i)
“Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru.” – Bakara 201. Ayet
Bu dua okunabilecek en iyi dualardan biridir, sadece bu dünyadaki iyiliği değil, aynı zamanda ahiretteki iyiliği de Cenab-ı Allah’tan istemek için okunur.
4- Sabır Duası
رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى القَوْمِ الكَافِرِينَ
Rabbenâ efriġ ‘aleynâ sabran veśebbit akdâmenâ vensurnâ ‘ale-lkavmi-lkâfirîn(e)
“Ey Rabbimiz! Yüreğimizi sabırla doldur; ayaklarımızı sağlam bastır ve bize direnme gücü ver; kâfir kavme karşı bize yardım et.” – Bakara 250. Ayet
5- Tövbe İçin Dua
رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَٓا اِنْ نَس۪ينَٓا اَوْ اَخْطَأْنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَٓا اِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِه۪ۚ وَاعْفُ عَنَّا۠ وَاغْفِرْ لَنَا۠ وَارْحَمْنَا۠ اَنْتَ مَوْلٰينَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَ
Rabbenâ lâ tu-âḣiżnâ in nesînâ ev aḣta/nâ, rabbenâ velâ tahmil ‘aleynâ isran kemâ hameltehu ‘ale-lleżîne min kablinâ, rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(i), va’fu ‘annâ vaġfir lenâ verhamnâ, ente mevlânâ fensurnâ ‘ale-lkavmi-lkâfirîn(e)
“Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.” – Bakara 286. Ayet
Sürekli tövbe ve istiğfar, karakterinizdeki alçakgönüllülüğü, her şey için tamamen Yüce Allah’a (cc) güvendiğimizi gösterir.
6 – Bize Doğru Yolu Kolaylaştıran Dua
رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَٓا اِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِنَاۚ
Rabbenâ velâ tahmil ‘aleynâ isran kemâ hameltehu ‘ale-lleżîne min kablinâ(c)
“Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme.” – Bakara 286. Ayet
Bu dua ile Cenab-ı Allah’tan (cc) zorluk, sıkıntı ve imtihanlarımıza dayanmamız için yardım ve kolaylaştırmasını istiyoruz.
7- Bağışlanma Duası
رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِه۪ۚ وَاعْفُ عَنَّا۠ وَاغْفِرْ لَنَا۠ وَارْحَمْنَا۠ اَنْتَ مَوْلٰينَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَ
Rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(i), va’fu ‘annâ vaġfir lenâ verhamnâ, ente mevlânâ fensurnâ ‘ale-lkavmi-lkâfirîn(e)
Rabbimiz! Kaldıramayacağımız şeyleri de bize yükleme! Günahlarımızı affet, bizi bağışla, bize merhamet et! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın. Kâfirler gürûhuna karşı bize yardım eyle!” – Bakara 286. Ayet
Amenerrasulü olarak bilinen Bakara Suresi’nin son 2 âyeti, okuyana kâfi gelecek manasındadır. Bu iki ayet Peygamber Efendimiz (sav) hadislerinde övülmüş, her zaman ve özellikle yatmadan önce okunması tavsiye edilmiştir.
8- Merhamet Duası
رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ اِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةًۚ اِنَّكَ اَنْتَ الْوَهَّابُ
Rabbenâ lâ tuziġ kulûbenâ ba’de iż hedeytenâ veheb lenâ min ledunke rahme(ten), inneke ente-lvehhâb(u)
“Rabbimiz! Bizi doğru yola erdirdikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize tarafından bir rahmet bağışla! Çünkü bağışı hesapsız ve pek bol olan yalnız sensin!” (Âl-i İmrân Sûresi 8. Ayet)
Bu duada, Allah’tan (Celle Celalühü) bizi hidayete erenlerden kılmasını, neyin doğru olduğunu öğrendikten sonra çevrenin veya koşulların kalbimizi saptırmamasına izin vermesini diliyoruz.
9- Ahirete İmanı Güçlendirmek İçin Dua
رَبَّنَٓا اِنَّكَ جَامِعُ النَّاسِ لِيَوْمٍ لَا رَيْبَ ف۪يهِۜ اِنَّ اللّٰهَ لَا يُخْلِفُ الْم۪يعَادَ۟
Rabbenâ inneke câmi’u-nnâsi liyevmin lâ raybe fîh(i), inna(A)llâhe lâ yuḣlifu-lmî’âd(e)
“Rabbimiz! Sen, insanları geleceğinde asla şüphe olmayan bir günde kesinlikle bir araya toplayacaksın! Doğrusu Allah, vaadinden, verdiği sözden asla caymaz.” (Âl-i İmrân Sûresi 9. Ayet)
Bu dua ile iyi amellerimizin mükâfatını alacağımız ya da günahlarımızın sonuçlarına katlanacağımız ebedi meskenimiz için hazırlanmalıyız.
10- Cehennemden Korunmak İçin Dua
رَبَّنَٓا اِنَّنَٓا اٰمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِۚ
Rabbenâ innenâ âmennâ faġfir lenâ żunûbenâ vekinâ ‘ażâbe-nnâr(i)
“Rabbimiz! Şüphesiz biz iman ettik, inandık; ne olur günahlarımızı bağışla ve ateşin azâbından bizi koru!” (Âl-i İmrân Sûresi 16)
Bu duada Allah (cc)’den bizi bağışlamasını ve cehennem azabından korumasını diliyoruz.
11- İman ve İbadet Duası
رَبَّنَٓا اٰمَنَّا بِمَٓا اَنْزَلْتَ وَاتَّبَعْنَا الرَّسُولَ فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِد۪ينَ
Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vetteba’nâ-rrasûle fektubnâ me’a-şşâhidîn(e)
“Rabbimiz! İndirdiğin kitaba inandık ve gönderdiğin peygambere uyduk. O halde bizi gerçeğe şâhitlik edenlerle birlikte yaz.” (Âl-i İmrân Sûresi 53)
Allah (Celle Celalühü)’dan hakkın şahidi olan insanlardan yazmasını istemek için bu dua okunur.
12- Zafer İçin Dua
رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَاِسْرَافَنَا ف۪ٓي اَمْرِنَا وَثَبِّتْ اَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَ
Rabbenâġfir lenâ żunûbenâ ve-isrâfenâ fî emrinâ veśebbit akdâmenâ vensurnâ ‘alâ-lkavmi-lkâfirîn(e)
“Rabbimiz! Günahlarımızı ve işlerimizde gösterdiğimiz taşkınlıkları bağışla, ayaklarımızı sâbit kıl! Şu kâfirler topluluğuna karşı bize yardım ve zafer ihsân eyle!” (Âl-i İmrân Sûresi 147. Ayet)
Allâh-u Teâlâ’dan bizi kötülüklere, düşmana karşı muzaffer kılmasını istemek için okunur.
13- Allâh-u Teâlâ’yı Hamd, Övme ve Tesbih
رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هٰذَا بَاطِلًاۚ سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Rabbenâ mâ ḣalakte hâżâ bâtilen subhâneke fekinâ ‘ażâbe-nnâr(i)
“Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen bütün eksik sıfatlardan uzaksın, münezzehsin. Bizi cehennem, ateş azabından koru!” (Âl-i İmrân Sûresi 191. Ayet)
Etrafımıza baktığımızda bu dünyada hiçbir şeyin amaçsız ve sebepsiz yaratılmadığını görürüz. Her yaratılışın bir amacı, bir sebebi vardır, bu dua Allah celle celalühüne şükranlarınızı ifade etmektir.
14- Adil Olmamızı Hatırlatan Dua
رَبَّنَٓا اِنَّكَ مَنْ تُدْخِلِ النَّارَ فَقَدْ اَخْزَيْتَهُۜ وَمَا لِلظَّالِم۪ينَ مِنْ اَنْصَارٍ
Rabbenâ inneke men tudḣili-nnâra fekad aḣzeyteh(u), vemâ lizzâlimîne min ensâr(in)
“Rabbimiz! Doğrusu sen, kimi cehenneme koyarsan, onu gerçekten rezil rüsvâ edersin. Zâlimlerin hiçbir yardımcısı olmayacaktır.” (Âl-i İmrân Sûresi 192. Ayet)
Yaptığımız haksızlık ve kötü davranışları unutabiliriz, bu dua ne ekersek onu biçeceğimizi hatırlatır.
15- Tevazu Duası
رَبَّنَٓا اِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَاد۪ي لِلْا۪يمَانِ اَنْ اٰمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَاٰمَنَّاۗ
Rabbenâ innenâ semi’nâ munâdiyen yunâdî lil-îmâni en âminû birabbikum feâmennâ
“Rabbimiz! Gerçekten biz, «Rabbinize iman edin!» diye imana çağıran Peygamber’i (davetçiyi) işittik ve hemen iman ettik.” (Âl-i İmrân Sûresi 193. Ayet)
Müslümanlar olarak, İslam’ın bize verdiği her şeye inanıyoruz. Ama sadece inanmak yetmez, her emre boyun eğmek ve tevazu sahibi olmak zorundayız.
16- Allah’tan Günahlarımızı Bağışlaması için Dua
رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّـَٔاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْاَبْرَارِۚ
Rabbenâ faġfir lenâ żunûbenâ vekeffir ‘annâ seyyi-âtinâ veteveffenâ me’a-l-ebrâr(i)
“Rabbimiz, günahlarımızı bağışla, kusurlarımızı ört. Vefatımızla bizi hayırlı, fazilet sahibi ve itaatkâr kullarının arasına kat!” (Âl-i İmrân Sûresi 193. Ayet)
Allâh-u Teâlâ’dan doğru yolda ve doğru yolda olduğumuzda bizi öldürmesini, canımızı almasını isteyen bir dua.
17- Rezil ve Aşağılanmaktan Kurtulmak İçin Dua
رَبَّنَا وَاٰتِنَا مَا وَعَدْتَنَا عَلٰى رُسُلِكَ وَلَا تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيٰمَةِۜ اِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْم۪يعَادَ
Rabbenâ veâtinâ mâ ve’adtenâ ‘alâ rusulike velâ tuḣzinâ yevme-lkiyâme(ti), inneke lâ tuḣlifu-lmî’âd(e)
“Rabbimiz! Peygamberlerin vasıtasıyla va‘dettiğin mükâfatları bize ver; kıyâmet gününde bizi rezil-rüsvâ etme! Şüphesiz sen asla sözünden dönmezsin!” (Âl-i İmrân Sûresi 194)
Kıyamet günü azabımız açıklanacağı zaman bir rezillik anı olacaktır. Bu dua, Allah cc bizi o rezillikten kurtarmasını istemek içindir.
18- Müminlerden Olma Duası
رَبَّنَٓا اٰمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِد۪ينَ
Rabbenâ âmennâ fektubnâ me’a-şşâhidîn(e)
“Rabbimiz! Biz iman ettik, inanıyoruz, artık bizi gerçeğe şâhitlik edenlerle beraber yaz.” (Mâide Sûresi 83. Ayet)
Gerçeğe tanıklık etmek ve ona olan inancını sözlü olarak tasdik etmek isteyen Müslümanlar için bir duadır.
19- Rızık Duası
اللّٰهُمَّ رَبَّنَٓا اَنْزِلْ عَلَيْنَا مَٓائِدَةً مِنَ السَّمَٓاءِ تَكُونُ لَنَا ع۪يدًا لِاَوَّلِنَا وَاٰخِرِنَا وَاٰيَةً مِنْكَۚ وَارْزُقْنَا وَاَنْتَ خَيْرُ الرَّازِق۪ينَ
Allâhumme rabbenâ enzil ‘aleynâ mâ-ideten mine-ssemâ-i tekûnu lenâ ‘îden li-evvelinâ veâḣirinâ veâyeten mink(e), verzuknâ veente ḣayru-rrâzikîn(e)
“Allahım! Ey Rabbimiz! Bize gökten öyle bir sofra indir ki hem bizim için, hem önce gelenlerimiz ve sonra gelecek olanlarımız için bir bayram ve senin kudretini, benim peygamberliğimi gösteren bir delil olsun. Bizi rızıklandır; çünkü sen rızık verenlerin en hayırlısısın!” (Mâide Sûresi 114)
Bu dua, Allâh-u Teâlâ’nın kendisi ve takipçileri için yiyecek göndermesini istediğinde Hz. İsa aleyhisselam tarafından okunmuştur. Maddi ve manevi zor durumlarda, darda kalıp sıkıntı içinde olduğumuz zamanlarda, rızık için, gıda için, bolluk ve bereket için bu Ayet-i Kerime dua niyetiyle okunur. İnşallah Rabbimiz selamete çıkaracaktır.
20- Hata Yaptığımız Zamanlar İçin Okunacak Dua
رَبَّنَا ظَلَمْنَٓا اَنْفُسَنَا وَاِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِر۪ينَ
Rabbena zalemnâ enfusenâ ve-in lem taġfir lenâ veterhamnâ lenekûnenne mine-l ḣâsirîn(e)
“Rabbimiz! Biz kendi kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen hiç şüphesiz, muhakkak ebedî hüsrana uğrarız.” (A’râf Sûresi 23. Ayet)
Hataları kabul edebilmek ve bu günahlardan dolayı suçluluk duyabilmek, büyük bir nimet ve imanımızın güzel bir alametidir. Günahlar kalbimizi katılaştırmadan ve hatalı olduğumuzu farkettiğimizde af için Allâh-u Teâlâ’ya yöneleceğiz.
21- Kötü Tesirlerden, Kötülükten Uzak Durmak İçin Dua
رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِم۪ينَ۟
rabbenâ lâ tec’alnâ me’a-l kavmi-zzâlimîn(e)
“Rabbimiz! Bizi zâlimler topluluğuyla beraber eyleme!” (A’râf Sûresi 47. Ayet)
Aklımızın bir köşesinde, yanlış yapan, günah işleyen insanların akıbetini ve onlarla birlikte olmaktan etkileneceğimizi biliyoruz. Ama kabul etmek istemiyoruz ve çok geç olmadan kendimize çeki güzen vermek istiyoruz. Bu dua, Allah’tan bizi tüm bunlardan uzak tutmasını istemek, zalimler güruhundan olmamak için okunur.
22- Hz. Şuayb Aleyhisselâm’ın Duası
رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ وَاَنْتَ خَيْرُ الْفَاتِح۪ينَ
Rabbena-fteh beynenâ vebeyne kavminâ bilhakki veente ḣayru-l fâtihîn(e)
“Rabbimiz! Sen bizimle kavmimiz arasında hükmünü ver. Çünkü hüküm verenlerin en hayırlısı sensin!” (A’râf Sûresi 89. Ayet)
Medyen ve Eyke halkına gönderilen Hz. Şuayb (a.s.)’ın yaşadığı kavim, Peygamberin davetine icabet etmediler, peygamberi yalanladılar. Aynı zamanda yalanlamakla da kalmadılar, peygamberi ve iman edenleri, kendi putperest dinlerine dönmedikleri takdirde taşlayacaklarını ve ülkelerinden çıkaracaklarını söylediler.
Hz. Şuayb Aleyhisselâm sonra bu duayı okudu ve Allah da Peygamberinin duasını kabul etti. Medyen halkı korkunç bir gürültü ve deprem ile helâk oldu.
Şiddetli muhalefetle, zorbalıkla karşılaşıldığında bu duayı okumak etkili ve tesirlidir.
23- Hazreti Musa Aleyhisselâm’ın Duası
رَبِّنَا لَمَّا جَٓاءَتْنَاۜ رَبَّنَٓا اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِم۪ينَ۟
Rabbena efriġ ‘aleynâ sabran veteveffenâ muslimîn(e)
“Rabbimiz! Üzerimize sabır, sebat yağdır ve (isteğine boyun eğen) Müslüman olarak canımızı al!” (A’râf Sûresi 126)
Bu dua, Hz.Musa aleyhisselam asasını fırlatınca insanlar arasında iman yerleşince Firavun onu tehdit ettiğinde Hz.Musa tarafından okunmuştur. Bütün olacak kötü şeylere karşı metanetle direnmek ve bol sabırlar ihsan etmesi için Cenâb-ı Hakk’a niyazda bulunmak için okunur.
24- Korunma Duası
رَبَّنَا لاَ تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ ; وَنَجِّنَا بِرَحْمَتِكَ مِنَ الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
Rabbenâ lâ tec’alnâ fitneten lilkavmi-zzâlimîn(e) ; Veneccinâ birahmetike mine-lkavmi-lkâfirîn(e)
“Rabbimiz, bizi o zâlim toplumun işkencelerine maruz bırakarak, onlar için bir imtihan unsuru yapma; Bizi rahmetinle o kâfirler gürûhundan kurtar!” (Yunus Sûresi 85-86)
Bu dua, Firavun’un şiddetli zulmüne maruz kalan Hz. Musa zamanında müminler tarafından okunmuştur. Bu nedenle zalimlerden, kötülüklerden korunmak, muhafaza olmak için korku esnasında okunması tavsiye edilmiştir.
25- Allah’ın Gözetlediğini Hatırlama
رَبَّنَٓا اِنَّكَ تَعْلَمُ مَا نُخْف۪ي وَمَا نُعْلِنُۜ وَمَا يَخْفٰى عَلَى اللّٰهِ مِنْ شَيْءٍ فِي الْاَرْضِ وَلَا فِي السَّمَٓاءِ
Rabbena inneke ta’lemu mâ nuḣfî vemâ nu’lin(u)(k) vemâ yaḣfâ ‘ala(A)llâhi min şey-in fî-l-ardi velâ fî-ssemâ(i)
“Rabbimiz! Hiç şüphesiz sen, bizim gizlediğimizi de, açığa vurduğumuzu da bilirsin. Çünkü yerde olsun, gökte olsun hiçbir şey Allah’a gizli kalmaz!” (İbrahim Sûresi 38)
Allâh-u Teâlâ’dan hiçbir şey gizlenemez ve hiçbir şey gizli değildir, O bizim en derin en karanlık düşüncelerimizi de bilir. Her zaman bunun bilincinde ve farkında olarak hareket etmeliyiz.
26- Dualarımızın Kabulü İçin Dua
رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ
Rabbi-c’alnî mukîme-ssalâti vemin żurriyyetî, rabbenâ vetekabbel du’â
“Rabbim! Beni ve zürriyetimi namazı dosdoğru kılanlardan eyle! Rabbimiz dualarımızı kabul buyur!” (İbrahim Sûresi 40)
Bu dua ile Allâh-u Teâlâ’nın yaptığımız duaları kabul etmesini, isteklerimizi ve arzularımızı yerine getirmesini niyaz ediyoruz.
27- Anne Babamız için Bağışlanma Duası
رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
Rabbenâ-ġfir lî velivâlideyye velilmu’minîne yevme yekûmu-lhisâb(u)
“Rabbimiz! Hesapların görüleceği o gün beni, ana-babamı ve bütün mü’minleri bağışla!” (İbrahim Sûresi 41)
Bizim gözümüzde mükemmel olabilirler ama anne babalarımız da insandır ve onlar da yanlış yapabilirler. Anne ve babamızın öldükten sonra derecelerini onlar için dua etmekle yükseltebiliriz. Bu dünyada en sevdiğimiz varlıklarımız olan anne babalarımız için bağışlanma ve af talebini Allah’tan diliyoruz.
28- Zor Zamanlarda Okunacak Duası
رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
Rabbena âtinâ min ledunke rahmeten veheyyi lenâ min emrinâ raşedâ(n)
“Rabbimiz bize katından bir rahmet ver, bize yardım et; şu işimizde doğru ve rızâna uygun olan ne ise onu bize nasip eyle!” (Kehf Sûresi 10)
Bu dua, sıkıntılı ve zor durumlarda bulunan bir mağarada saklanan ve yardım için Allah’a (cc) dua eden adamlar (Ashâb-ı Kehf) tarafından okunmuş ve duaları kabul edilmiştir.
Mağara anlamına gelen bu surenin 10. Ayetinin ezberlenmesi ve namazlarda sık okunması Hz. Peygamber tarafından tavsiye edilir.
29- Endişe ve Korkulardan Emin Olmak için Dua
رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
Rabbena innenâ neḣâfu en yefruta ‘aleynâ ev en yatġâ
“Rabbimiz! Doğrusu onun bize fırsat vermeden saldırmasından veya büsbütün azgınlaşmasından, haddi aşmasından endişe ediyoruz”
Önemli ve mühim dersler ve ibretler olan Hz. Mûsâ’nın kıssasını anlatan bu ayetler; hususiyle peygamber olduktan sonra hem Firavun hem de kendi kavmiyle olan mücâdelesini uzun uzadıya beyân eder.
Bu dua, her türlü zorluk vesıkıntı için zalim ve haksızlık yapanlara, kötü insanlara ve kötülük edenlere karşı yapılacak etkili ve tesirli dualardandır.
30- Rahmân’ı Çağırmak İçin Dua
رَبَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا وَأَنتَ خَيْرُ الرَّاحِمِينَ
Rabbenâ âmennâ faġfir lenâ verhamnâ veente ḣayru-rrâhimîn(e)
“Rabbimiz! Biz iman ettik, günahlarımızı bağışla ve bize merhamet et. Şüphesiz sen merhametlilerin en hayırlısısın.” Mü’minûn Sûresi 109. Ayet)
Allah’tan rahmet dilemek ve O’nu Hakîkî sıfatı olan Er-Rahim, yani en merhametli sıfatıyla çağırmak, anmak için çok güzel bir duadır.
31- Cehennemi Hatırlatan Dua
اِنَّهَا سَٓاءَتْ مُسْتَقَرًّا وَمُقَامًا ; رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَۗ اِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامًاۗ
Rabbenâ-srif ‘annâ ‘ażâbe cehennem(e), inne ‘ażâbehâ kâne ġarâmâ(n); İnnehâ sâet mustekarran vemukâmâ(n)
“Rabbimiz! Cehennem azabını bizden uzaklaştır. Doğrusu onun azabı bitip tükenmez, pek korkunç ve tahammülü zor bir azaptır. Gerçekten cehenem ne kötü bir barınma yeridir ve ne fenâ bir ikâmet yeridir!” (Furkan Sûresi 65-66)
Allah (cc) Cehennemi, bazılarında azap ve dehşetin diğerlerinden daha fazla olduğu farklı derecelerde yaratmıştır. Bu dua bir hatırlatmadır ve Allah (cc)’nin bizi cehennemden, ateşten ve azaptan uzak tutması için dua etmeliyiz.
32- Salih Eş Ve Çocuklar İçin Dua
رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق۪ينَ اِمَامًا
Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ veżurriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lilmuttekîne imâmâ(n)
“Ey Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve zürriyetimizden gözümüzü aydınlatacak, gönlümüzü sevindirecek sâlih kimseler ihsân eyle! Bizi takvâ sahiplerine önder yap!” (Furkan Sûresi 74. Ayet)
Günümüz dünyasında, çocuklarımıza rol model olmamız gerekiyor ve erdemli eşler ve çocuklar da Allah’ın birer nimetidir.
33- Allâh-u Teâlâ’nın Bağışlayıcı Olduğunu Hatırlama
رَبَّنَا لَغَفُورٌ شَكُورٌ
Rabbenâ leġafûrun şekûr(un)
“Şüphesiz Rabbimiz çok bağışlayıcıdır, her güzel iş ve davranışın karşılığını bol bol verendir.” (Fâtır Sûresi 34. Ayet)
İnsan olarak birçok kusurlarımız olabilir ve hayatımızda yanlış yaptığımız birçok zaman vardır. Ama aynı zamanda Allah (cc)’nin çok bağışlayıcı olduğunu ve bizim açımızdan biraz çaba göstermemizin bile Allah tarafından takdir edildiğini hatırlamalıyız.
34- Herkes İçin Dua
آمَنُوا رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْمًا فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ
Âmenû rabbenâ vesi’te kulle şey-in rahmeten ve’ilmen faġfir lilleżîne tâbû vettebe’û sebîleke vekihim ‘ażâbe-l cahîm(i)
“Rabbimiz! Senin ilmin ve rahmetin her şeyi kuşatmıştır. O halde tevbe edip sana yönelen ve senin yoluna uyanları bağışla ve onları kızgın alevli cehennem azabından koru!” (Mü’min Sûresi 7. Ayet)
Kendi arzularımıza o kadar kapılıyoruz ki, dualarımızda başkalarını hatırlamayı unutuyoruz. Allâh-u Teâlâ’nın inanan ve tövbe arayan herkese karşı merhametli olmasını isteyen güzel bir duadır.
35- Cennette Ailemizle Kavuşmak İçin Dua
رَبَّنَا وَأَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدتَّهُم وَمَن صَلَحَ مِنْ آبَائِهِمْ وَأَزْوَاجِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ وَقِهِمُ السَّيِّئَاتِ وَمَن تَقِ السَّيِّئَاتِ يَوْمَئِذٍ فَقَدْ رَحِمْتَهُ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
Rabbenâ ve edḣilhum cennâti ‘adnin(i)lletî ve’adtehum vemen saleha min âbâ-ihim ve ezvâcihim ve żurriyyâtihim, inneke ente-l’azîzu-lhakîm(u) ; Vakihimu-sseyyi-ât(i) vemen taki-sseyyi-âti yevme-iżin fekad rahimteh(u) ve żâlike huve-l fevzu-l’azîm(u)
“Rabbimiz! Hem onları, hem de onların babalarından, eşlerinden ve nesillerinden sâlih olanları, kendilerine va‘dettiğin sonsuz nimet ve ebedî mutluluk yeri olan Adn cennetlerine yerleştir. Şüphesiz sen kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olansın. Sen, onları dünyada her türlü bâtıl inanç ve günahlardan koruyacağın gibi âhirette de her türlü dehşet ve zorluklardan koru. Sen o gün kimi dehşet ve zorluklardan korursan elbette ona rahmetinle muâmele etmişsin demektir. İşte en büyük başarı ve kurtuluş budur.” (Mü’min Sûresi 8-9)
Cennette ailemizle ve tüm sevdiklerimizle birlikte olabilmemiz için yapılacak dularlardan birisidir.
36- İnsanlar İmanda Öncü Olabilir
رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا
Rabbenâ-ġfir lenâ veli-iḣvâninâ-lleżîne sebekûnâ bil-îmâni velâ tec’al fî kulûbinâ ġillen lilleżîne âmenû
“Rabbimiz bizi ve bizden önce geçmiş olan mü’min kardeşlerimizi bağışla! Kalplerimizde iman edenlere karşı hiçbir kin ve kötü duygu bırakma!” (Haşr Sûresi 10. Ayet)
Allah bizi sahip olduğumuz makam, mevki ve paranın miktarına göre değil, salih amellerimize göre yargılayacaktır. Hayatımızda bizden daha çok salih amel işleyenler olacaktır, onları kıskanmamalı ve tek bir ümmet olduğumuzu her zaman hatırlamalıyız.
37- Allah (cc) Niteliklerine Hamd ve Şükür
رَبَّنَٓا اِنَّكَ رَؤُ۫فٌ رَح۪يمٌ۟
Rabbenâ inneke raûfun rahîm(un)
“Rabbimiz! Şüphesiz sen çok şefkatlisin, çok merhametlisin!” (Haşr Sûresi 10)
Bu dua, Allah’ın iki sıfatına övgüdür; en şefkatli anlamına gelen Er-Rauf ve en merhametli anlamına gelen Er-Rahim.
38- Yalnız Allah’a Güvenmek ve Tevekkül Etmek İçin
رَّبَّنَا عَلَيْكَ تَوَكَّلْنَا وَإِلَيْكَ أَنَبْنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ
Rabbenâ ‘aleyke tevekkelnâ ve ileyke enebnâ ve ileyke-l masîr(u)
“Rabbimiz! Yalnızca sana tevekkül ettik, güvenip dayandık, sana yöneldik. Dönüşümüz de ancak sanadır!” (Mümtehine Sûresi 4. Ayet)
Bu, hayatın geçici olduğunun bilincinde olmamız için bir zikir duasıdır. Geçici dünya hayatında tüm zorluklar karşısında sadece Allah’a güvenip tevekkül ederiz. Çünkü nihai varış noktası, Allah (cc)’ye döndüğümüz zamandır.
39- Hazreti İbrahim Aleyhisselâm’ın Duası
رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلَّذِينَ كَفَرُوا وَاغْفِرْ لَنَا رَبَّنَا إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
Rabbenâ lâ tec’alnâ fitneten lilleżîne keferû vaġfir lenâ rabbenâ, inneke ente-l’azîzu-l hakîm(u)
“Rabbimiz! İmtihan için kâfirleri üzerimize salıp bizi musîbetlere maruz bırakma! Rabbimiz! Bizi bağışla! Şüphesiz sen, azizsin, kudreti dâimâ üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olansın!” (Mümtehine Sûresi 5. Ayet)
Bu dua Hz. İbrahim aleyhisselâm’ın okuduğu, Allah’tan müminleri kâfirlere galip kılmasını isteyen bir duadır. Kâfirler kazansalardı, aşırı baskı ve zulümleri neticesinde müslümanların dinî inanç, ibâdet ve ahlâk hususunda onlara taviz vermek zorunda kalacaklardı.
Yine kâfirler mü’minlere gâlip geldiklerinde, kendileri doğru yol üzere bulundukları için gâlip geldiklerini sanıp “Eğer kendini mümin zanneden bu insanlar Allah yolunda olsalardı, biz onları yenemezdik” diyebilirlerdi. Böylece doğru yolu bulma imkân ve fırsatından uzaklaşmış olurlardı.
40- Allah’tan Nurumuzu Tamamlamasını Dilemek
رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Rabbenâ etmim lenâ nûranâ vaġfir lenâ, inneke ‘alâ kulli şey-in kadîr(un)
“Rabbimiz! Nûrumuzu tamamla ve bizi bağışla! Şüphesiz Kâdirsin, senin her şeye gücün yeter!” (Tahrim Sûresi 8. Ayet)
Kuran’da mümin erkek ve kadınların kıyamet gününde önlerinde ve sağlarında nur (ışık) olacağından ve kâfirlerin karanlıkta tökezleyeceğinden bahsedilir, bu dua o gün ışığımızı tamamlamasını, nurumuzun parlak olması için Allâh-u Teâlâ’dan niyazdır.
O gün (kıyâmet günü) mü’min erkeklerle mü’min kadınları görürsün ki, nûrları önlerinde ve sağlarında koşuyor. (Onlara denilir ki:) “Bugün sizin müjdeniz, altlarından ırmaklar akan, içlerinde ebedî kalıcı kimseler olduğunuz Cennetlerdir!” İşte en büyük kurtuluş budur! (Hadid Sûresi 12. Ayet)
Dua ile zikir arasındaki fark nedir?
Zikir, önemi ve fazileti itibari ile kılınan kaza veya farz namaz ve Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra yapılan bir ibadet şeklidir. Zikir, kutsal kitabımızdaki ayetlerin okunması, ayetlerde veya hadislerde geçen yaratcının Allah’ın adını Esmaül Hüsna (en güzel isimleri), anmaktır.
Dua, kulun içinden gelen samimiyetle yaratıcıya her durum ve şartta, zamanda istek ve şükürde bulunduğu sözler, Allah (Celle Celalühü) ile konuşmasıdır.
Zikir ve dua, Müslümanlar için kalbin ve dilin sürekli ibadet ile meşgul olması isteğiyle yapılan bir ibadettir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Tevbe-i Nasûh (Nasuh Tövbesi)
- 111 Kere Okunan İsm- Azam Duası
- Namazda okunan dualar ve anlamları
- 40 Hadis Arapça ve Türkçe Okunuşu, Anlamı
ÇOK GÜZEL OLMUŞ (:
Emeğinize saglik 30- Rahman’ı Çagirma duasi”nda turkce yazilisinda bir harf eksik yazilmis anlam degisebilir, okuyanlar bilmeden sadece turkcesinden okuyabilir.