Güvenli İnternet Günü 2023
Güvenli İnternet Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Güvenli İnternet Günü'nün amacı nedir, nasıl ortaya çıktı, tarihçesi nedir? Güvenli İnternet Günü her yıl hangi ayda kutlanır?
Güvenli İnternet Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Güvenli İnternet Günü’nün amacı nedir, nasıl ortaya çıktı, tarihçesi nedir? Güvenli İnternet Günü her yıl hangi ayda kutlanır? İnternette ne kadar dikkatlisiniz?
Güvenli İnternet Günü’nün kısaltılmışı aşağıdakilerden hangisidir? Güvenli internet Testi nasıl yapılır? Siber güvenlik nedir? Çevrimiçi Nasıl Güvende Kalınır? Güvenli internet kullanımı için neler yapılması gerekir?
Modemlerinizi çalıştırın, çünkü bu yıl 7 Şubat Güvenli İnternet Günü!
Güvenli İnternet Günü
İnternet, şüphesiz dünyayı düşünebileceğimizden daha fazla şekilde değiştiren harika bir icat oldu. Bu günlerde internette neredeyse her şeyi yapabilirsiniz. Oyun oynayabilir, arkadaşlarınızla bağlantı kurabilir, ihtiyacınız olduğunu düşünmediğiniz ama artık ihtiyacınız olduğunu bildiğiniz o yeni kıyafeti veya ürünü satın alabilirsiniz.
Bu iletişim nimetleri, güvenlik felaketi haline gelebilir. Özel hayatımızın ve bilgilerimizin çoğu internet üzerinden aktarılıyor. Güvenli İnternet Günü kendimizi oradaki tehlikelerden korumamızı ve interneti herkes için biraz daha güvenli hale getirmemizi hatırlatıyor.
Bilgiye ve eğlenceye sonsuz miktarda erişimin parmaklarınızın ucunda olması olağanüstü bir duygu. Dünya çapında ağ (World Wide Web) zaman içinde çok yol kat etti. Bu sene 7 Şubat’ta Güvenli İnternet Günü’nü kutlayarak bu büyük gelişmeleri ve bu değişikliklerin getirebileceği zorlukları kabul ediyoruz.
Tarihçesi
Yıllar geçtikçe Güvenli İnternet Günü, çevrimiçi güvenlik takviminde bir dönüm noktası etkinliği haline geldi. 2004 yılında AB SafeBorders projesinin bir girişimi olarak başlayan ve 2005 yılında ilk eylemlerinden biri olarak Insafe ağı tarafından ele alınan Güvenli İnternet Günü, geleneksel coğrafi bölgesinin ötesine geçti ve şu anda dünya çapında yaklaşık 180 ülke ve bölgede kutlanıyor.
Siber zorbalıktan sosyal ağlara ve dijital kimliğe kadar her yıl Güvenli İnternet Günü, ortaya çıkan çevrimiçi sorunlar ve güncel endişeler hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Insafe, bir Avrupa Güvenli İnternet Merkezleri (SIC) ağıdır. Her ulusal Merkez farkındalık ve eğitim kampanyaları uygular, bir yardım hattı yürütür ve daha iyi bir internet hizmeti oluşturmak için kanıta dayalı, çok paydaşlı bir yaklaşım sağlamak için gençlerle yakın işbirliği içinde çalışır.
2009 yılında, ağ dışındaki ülkelerle bağları güçlendirmek ve kampanyanın dünya çapında uyumlu bir şekilde tanıtımına yatırım yapmak için Daha Güvenli İnternet Günü Komiteleri kavramı tanıtıldı. 150’den fazla küresel SID Komitesi (Safer Internet Day ve SID Komitesi statüsü için çalışanlar) şu anda Brüksel’de Avrupa Birliği’nin kalbinde yer alan Daha Güvenli İnternet Günü Koordinasyon Ekibi ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.
Güvenli İnternet Günü Neden Önemlidir?
Bu gün, İnternet hakkında bilgi edinmek için bir harika bir fırsattır. Her gün binlerce yeni web sitesi oluşturulmaktadır. Üretilen yeni içeriğin miktarıyla, İnternet’in sürekli değişen manzarasının farkında olmak önemlidir. Gelişen alanın farkındalığı, yetişkinler ve çocuklar için en önemli öncelik olmalıdır.
Dünya çapında kutlanıyor. Güvenli İnternet Günü, yaklaşık 180 ülkede tanınan bir gündür. Amerika Birleşik Devletleri’nden Birleşik Krallık’a, Polonya’dan Panama’ya ve Türkiye’ye kadar birçok ülke, bu önemli günü gözlemlemek için kendi yöntemlerine sahiptir.
Büyük şirketler günü destekliyor. Daha Güvenli İnternet Günü’nü önemseyen sadece öğrenciler, öğretmenler ve veliler değil. Küresel markalar, dünya çapındaki ağı kullanıcılar için de güvenli tutmanın önemini anlıyor. Facebook, Google ve Twitter, daha iyi ve daha güvenli bir İnternet’i desteklemeye kararlıdır.
2023 Güvenli İnternet Günü Ne Zaman?
Daha Güvenli İnternet Günü, 2004 yılından bu yana her yıl kutlanmaktadır. İlk Güvenli İnternet Günü, 6 Şubat 2004’te gerçekleşti ve SafeBorders projesinin buluşuydu. 14 ülkede (13 AB ülkesi ve Avustralya) kutlandı.
INSAFE ağı tarafından her yılın Şubat ayının ikinci haftasının ikinci gününde organize edilen Güvenli İnternet Günü (kısaltılmışı: GİG) 2004 yılından bu yana dünyada yaklaşık 180 ülkede kutlanmaktadır.
Ülkemizde de, 2010 yılından itibaren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenmekte olan Güvenli İnternet Günü etkinlikleri bu yıl tüm dünya ile birlikte 7 Şubat 2023 tarihinde kutlanıyor.
Bu yıl 20.’si düzenlenen SID kutlaması , “Birlikte daha iyi bir internet için” sloganıyla 7 Şubat 2023 Salı günü gerçekleştirilecek. #gig2023, #güvenliinternetgünü, #SID2023, #SaferInternetDay
Güvenli İnternet Merkezi Türkiye
Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Güvenli İnternet Merkezi Türkiye, 2017 yılında kurulmuştur. Farkındalık Merkezi, Yardım Hattı ve Yardım Hattı olmak üzere üç birimiyle Merkez, Türkiye’deki ebeveynlere, bakıcılara, velilere, eğitimcilere, topluluklara, kamu/özel sektöre, STK’lara ve devlet kuruluşlarına çocukları ve Türk toplumunu çevrimiçi ortamda nasıl koruyacakları konusunda rehberlik eder.
Güvenli İnternet Günü (Safer Internet Day – SID) 2023, BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) Türkiye’deki merkezinde gerçekleştirilecektir.
İlgili STK’lar, üniversite temsilcileri, ortaokul ve lise öğrencileri ve onların eğitimcileri ve velileri, sosyal medya kuruluşları, Google, Meta, TikTok gibi arama motorları başta olmak üzere hemen hemen tüm paydaşlar gün boyunca hazır bulunacak.
BTK binasının merkezinde tüm katılımcı firmalar ve STK’lar bir masa kuracak, bilgilendirici ve eğlenceli etkinlikler düzenlenecek. Bazı promosyonlar getirilecek ve öğrencilere dağıtılacak olan internetin etkili ve bilinçli kullanımı, çevrimiçi gizlilik, çevrimiçi sağlık vb. Konularda bazı hediyeler ve bilgilendirici yazılar ekleyeceğiz.
SIC Türkiye Psikolog ve Sosyologlar, ortaokul ve lise öğrencilerine, velilere ve eğitimcilere farklı salonlarda aynı anda farklı seminerler verecek.
Bu yıl odak noktası gençler olduğu için gençlerin katılımını teşvik etmeye çalışacağız. Bu çerçevede: Siber zorbalık, internette sağlık, çevrimiçi mahremiyet gibi belirli konularda gençlerle sokak röportajları yaptık. Bu röportajlardan bazı bölümleri gün içinde ekranlarda ve sosyal medya hesaplarımızda göstereceğiz.
Siber güvenlik nedir?
Siber güvenlik (Cybersecurity), çevrimiçi verileri yetkisiz erişime veya kötüye kullanıma karşı korumak için kullanılan teknolojiler, uygulamalar ve süreçler için kullanılan genel bir terimdir.
Siber güvenlik ve internet güvenliği hakkında bilgi edinmek söz konusu olduğunda, pek çok teknik kelimeyi öğrenmek veya aşina olmak gereklidir. Bilinmesi gereken pek çok yararlı siber güvenlik terimi var, ancak en yaygın çevrimiçi güvenlik moda sözcüklerinden yalnızca birkaçını paylaşıyoruz:
- Veri İhlali (Data Breach)
- Kötü Amaçlı Yazılım (Malware)
- Yedekleme (Back-ups)
- Bulut Depolama (Cloud Storage)
Siber güvenlik neden önemlidir?
Evinizi güvenli hale getirmek istediğinizde, kapıyı kilitlersiniz. Bisikletinizin çalınmasını önlemek istediğinizde bisiklet kilidi kullanıyorsunuz. Değerli eşyalarınızı korumak istediğinizde, onları bir kasada saklarsınız. Ancak çevrimiçi kimliğinizi korumak için ne yaparsınız? İnternette güvende kalmanıza yardımcı olacak siber güvenlik ipuçları ve en iyi uygulamalarla dolu kapsamlı bir internet güvenliği kılavuzu hazırladık.
Modern yaşam temelde internet ile iç içe geçmiş durumda. Artık neredeyse her günlük görevin çevrimiçi entegrasyon fırsatı var ve çoğu kişinin dizüstü bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, akıllı saatler, akıllı TV’ler ve daha fazlası dahil olmak üzere birden çok cihazı var. Çevrimiçi ne kadar çok hesabınız ve cihazınız varsa, suçluların kişisel bilgilerinize erişme ve sizden yararlanma potansiyeli o kadar artar.
Çevrimiçi güvenlik, yaşınız veya yaşam evreniz ne olursa olsun önemlidir, ancak çocuklar, gençler ve yaşlılar gibi belirli savunmasız gruplar için özel endişeler vardır.
7 Temel İnternet Güvenliği İpucu
İnternet güvenliği söz konusu olduğunda, temel bilgilerle başlamak en iyisidir. Çevrimiçi alışkanlıklarınızı değerlendirirken ve internette gizliliğinizi ve güvenliğinizi sağlamak için küçük değişiklikler yaparken size yol gösterecek 7 ipucunu burada bulabilirsiniz.
1. Kişisel Bilgilerinizi Güçlü Parolalarla Koruyun
Yeni bir şifre oluştururken, güçlü şifre gereksinimlerine dikkat edin. Şifrelerinizi sık sık değiştirin ve şifrelerinizi başka kişilerle paylaşmayın. Yaygın, kolayca tahmin edilebilir parolalar kullanmayın.
Parolaların ve parola ipuçlarının güvenli bir şekilde saklandığından emin olun. Parolaları bilgisayarınızdaki şifrelenmiş bir dosyaya kaydedin veya başka bir güvenli şifre saklama yöntemi seçin.
2. Kişisel Bilgileri Gizli Tutun
Çevrimiçi bir şeye kaydolduğunuzda, hüküm ve koşulları okuyun. Finansal bilgilerinizi güvenli olmayan bir web sitesine asla girmeyin (tarayıcı adres çubuğunda asma kilit veya “https://” ön ekini arayın).
Kişisel bilgilerinizi çevrimdışı olarak da korumak önemlidir, çünkü hassas bilgiler bir kez çalındığında çevrimiçi olarak çoğaltılabilir. Satın alma işlemi yaparken PIN kodunu, koruma gibi ipuçlarını unutmayın.
Finansal bilgilerinizi korumanın başka bir yolu da çipli banka kartı kullanmaktır. Daha sofistike çip teknolojisi bunun nedenlerinden sadece bir tanesidir.
3. Cihazlarınızın Güvenli Olduğundan Emin Olun
Telefon, tablet veya bilgisayarınız için parolalardan ve parmak izi okuyucular ve yüz tarama teknolojisi gibi diğer güvenlik seçeneklerinden yararlanın. Bir araştırma, akıllı telefon kullanıcılarının %30’unun telefonlarını kilitlemek için parola, ekran kilidi veya diğer güvenlik özelliklerini kullanmadığını belirtmiştir.
Bilgisayarlar, telefonlar, tabletler ve akıllı saatler ve akıllı TV’ler gibi cihazlar da dâhil olmak üzere tüm cihazların güvenliğini sağlayın.
4. Yazılım Güncellemelerine Dikkat Edin
Özellikle önemli güvenlik yükseltmeleri içeriyorsa, yazılım güncellemelerini hemen kurun. Hiçbirini kaçırmamak için cihazlarınızda otomatik güncellemeler ayarlayın!
5. Wifi Konusunda Dikkatli Olun
Genel wifi güvenliğine güvenmeyin. Güvenli olmayan genel Wi-Fi ağlarına bağlanmaktan kaçının. Kendi wifi ağlarınızın güçlü parolalarla korunduğundan emin olun. 1 numaralı ipucunu unutmayın ve wifi şifrenizi sık sık değiştirin.
6. İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kurun
Bilgisayar korsanlarının kişisel hesaplarınıza ve bilgilerinize erişmesini önlemek için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Birisi parolanızı bilse bile hesaplarınızı güvende tutmak için bu ekstra güvenlik katmanını ekleyin.
7. Kişisel Verilerinizi Yedekleyin
Önemli kişisel bilgileri harici sabit sürücülere yedekleyin. Düzenli olarak yeni yedeklemeler oluşturun.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- İnternet nedir, ne zaman icat edildi?
- VPN nedir, nasıl çalışır?
- Sosyal Medya Günü
- İnovasyon Günü
- 28 Ocak Veri Koruma Günü