AFAD Acil Çağrı Uygulaması nedir, nasıl kullanılır, nasıl indirilir? Uygulamayı kullanmak için yapılması gerekenler nelerdir? Afet ve Deprem anında neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı erken saatlerde yaşanan deprem sonrası vatandaşlar deprem bölgesinde yer alan sevdiklerine ulaşmaya çalışıyor. AFAD, Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan deprem 7.7 büyüklüğünde ve Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci depremi olarak açıkladı. Türkiye genelinde 7 gün süreyle ulusal yas ilan edildi. 10 ilde can kayıplarının her geçen saat arttığı bildiriliyorken, AFAD Acil Çağrı mobil uygulaması gündeme geldi.
Bu nedenle bu tür afetlerde mobil uygulamaların önemi büyüktür. Afet ve deprem durumlarında vatandaşların yardım ekiplerine cep telefonlarından ulaşmasını sağlayan “AFAD Acil Çağrı” mobil uygulaması hayat kurtarıyor.
AFAD Acil Çağrı Uygulaması Nedir?
Türkiye genelinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), afet öncesi, sırası ve sonrasında insanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla acil durum mobil uygulamasını geliştirdi. Tüm IOS ve Android işletim sistemi olan akıllı telefon, tablet gibi cihazlarda kullanılabilen uygulama, App Store ve Google Play mağazalarında bulunmaktadır.
Yangın, Deprem, Sel, Toprak kayması vb gibi afetlerde daha fazla can kurtarmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen AFAD acil durum mobil uygulaması, tek dokunuşla acil durum çağrısı, en yakın toplanma alanı ve afet eğitim videoları gibi özelliklere sahiptir.
AFAD acil durum uygulamasını akıllı telefonlarına indirdikten sonra kullanıcıların kendi telefon numaralarını girmeleri gerekmektedir. Kullanıcılar kısa mesaj yoluyla aldıkları şifreyi girerek, şifre ve telefon numaralarını doğruladıktan sonra TC kimlik numaralarını girerek uygulamayı aktif hale getirirler.
Tek Dokunuş ile Acil Çağrı
Özellikle Türkiye’yi sarsan depremler, afetler sırasında en sık yaşanan problemlerin başında iletişim kesintileri ve arızları gelmektedir. AFAD acil mobil uygulamasının Tek Dokunuş Acil Çağrı özelliği bu sorunu ortadan kaldırıyor. Çünkü uygulama, İnternet üzerinden acil durum aramalarına izin verir ve meşgul GSM hatlarını kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmayı amaçlar.
AFAD acil durum mobil uygulaması üzerinden tek dokunuşla acil çağrılar oluşturulabiliyor. Tüm IOS ve Android kullanıcıları, 112 Acil Çağrı Merkezine tek dokunuşla ulaşarak yardım çağırabilmektedir. Ayrıca uygulamada bulunan kullanıma hazır kısa mesajları kullanarak hızlı iletişime olanak sağlar.
AFAD acil mobil uygulaması; toplanma alanları, afet bölgesindeki vatandaşlara bilgi ulaştırılması, 112 Acil Servis ile mesajlaşma bağlantısı ve diğer ulaşımlar için acil durum çağrısı yapmaya imkân sağlıyor.
Uygulama sayesinde telefonun pili bitse bile konum bilgisi sisteme işlendiği için arama kurtarma ekipleri konum bilgisine ulaşabiliyor. Bu nedenle uygulama son derece kritik bir öneme sahiptir.
AFAD Acil Çağrı mobil uygulaması nasıl kullanılır?
Uygulamayı tüm IOS ve Android işletim sistemi akıllı cihazlar için hem App Store hem de Google Play Store üzerinden kolaylıkla ve ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. İndirilen uygulamaya telefon numarası girilmesi gerekiyor. Kısa mesaj ile gelen şifrenin de yazılmasının ardından TC kimlik numarasının eklenmesi ile uygulama kullanılabiliyor.
Uygulama üzerinden paylaşılan bilgilere göre; Uygulama afet anında açıldığında kişiye en yakın toplanma alanı gösteriliyor ve afetzedenin buraya ulaşabilmesi için yol tarifi yapılıyor. Toplanma alanına gidemeyecek durumda olanlar ise gerektiğinde internet üzerinden acil çağrı başlatabiliyor.
Çağrı başlatıldığında 112 acil çağrı merkezine bağlanılıyor, bundan sonra afetzedenin durumunu kısaca anlatan butonlar kullanılabiliyor. Kişi konuşabilecek durumda değil ise uygulamadaki acil durum cümleleri kullanılarak mesaj yoluyla yardım istenebiliyor.
Telefon kapalı olsa veya pili bitse bile konum bilgisi sisteme işlendiği için arama kurtarma ekipleri konum bilgisine ulaşabiliyor.
Afet veya Deprem anında ne yapılmalı, ne yapılmamalı?
AFAD, vatandaşların başta sosyal medya platformları olmak üzere çeşitli mecralarda bilerek veya bilmeyerek paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemesi gerektiğini ifade ediyor. Sosyal medyada depremle ilgili olmayan bilgi, video veya görsellerin paylaşılabileceği, bu nedenle doğru bilgi için sadece resmi kaynakların takip edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Meydana gelen şiddetli deprem felaketinden sonra telefon hatlarında yaşanan yoğunluk sebebiyle birçok kişi yakınlarına ulaşamayabiliyor. Böyle acil durumlarda evdeki kablolu hatları WhatApp, SMS veya WIFI, acil çağrı uygulamarı kullanılabilir. Bu şekilde yoğun baz istasyonlarına yüklenmeler olmaz.
- Deprem bölgesinde olsanız da olmasanız da sesli görüşmelerinizi, telefon aramalarınızı mümkün olduğunca sınırlı tutmaya özen gösterin.
- Aramalarınızı SMS veya internet tabanlı mesajlaşma uygulamaları ile yapın.
- Deprem alanlarında ulaşamadığınız yakınlarınızın kokasyonu için CİMER’e başvurabilir, CİMER’den konum bildirimi yapabilirsiniz.
- Arama kurtarma çalışmalarının olduğu yerlerde sıkışıklığa yol açmamak son derece önemlidir.
AFAD hayati uyarı bildirim mesajı nedir?
Android ve iPhone AFAD hayati uyarı bildirimi, acil durumlarda akıllı telefonlara gönderilen sistem bildirimidir. AFAD uyarı mesajları sayesinde birçok vatandaş doğal afetlerden anında haberdar olabiliyor.
Acil çağrı numaraları
Ülkemizde 10 Temmuz 2021 itibariyle tüm acil yardım numaraları 112 numarası altında birleştirildi.
Türkiye genelinde Acil çağrı numaraları; 110 Yangın İhbar, 112 Hızır Acil, 122 Alo AFAD (Afet ve Acil Durum), 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 177 Orman Yangını İhbar ve 158 Sahil Güvenlik İhbar hatt tek numara olarak “112” altında toplandı.
Acil Numaralar neden 112’de birleşti?
Türkiye genelinde farklı acil yardım çağrıları için kullanılan 7 kuruma ait acil çağrı numaralarını yerine ambulans, itfaiye, jandarma, emniyet ve gerekli tüm diğer birimlerin aynı mekânda olduğu (112 Acil Çağrı Merkezleri) ve koordinasyon imkânı sağlayan model ile tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşmaları amaçlanmıştır.
- Acil durumlarda birden çok numara yerine, tek bir numara (112) bilinmesi yeterlidir.
- Acil çağrı alındıktan sonra ihtiyaç duyulacak tüm ekiplerin en kısa sürede koordine olmaları sağlanabilir.
- Kurumların, gereksiz ve asılsız çağrılar nedeniyle artan iş yükü azaltılır ve daha etkin çalışması sağlanır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Türkiye’de Meydana Gelen Büyük Depremler
- Dünya Tsunami Farkındalık Günü
- 1-7 Mart Deprem Haftası
- Crush sendromu nedir?
- Depremden Korunma Duaları