Yaşam

Uluslararası Gençlik Günü 2024

Uluslararası Gençlik Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Türkiye’de ne zaman kutlanıyor? Uluslararası Gençlik Günü'nün Tarihçesi nedir?

Uluslararası Gençlik Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Türkiye’de ne zaman kutlanıyor? Uluslararası Gençlik Günü’nün Tarihçesi nedir? Gençlik ne demek, ne anlamı nedir? Uluslararası Gençlik Günü nasıl başladı, neden kutlanır? Uluslararası Gençlik Günü’nü kim başlattı, icat etti ve ilk ne zaman kutlandı?

Uluslararası Gençlik Günü

12 Ağustos’taki Uluslararası Gençlik Günü (International Youth Day), dünya genelinde bazı gençlerin yaşadığı zorluklara odaklanıyor. Altı ila 13 yaş arasındaki çocukların yarısı temel okuma ve matematik becerilerinden yoksun ve çocukluk yoksulluğu hala küresel çapta yaygın bir sorun. Uluslararası Gençlik Günü, çözümler bulmaya çalışırken bu sorunlara dikkat çekmek için BM tarafından oluşturuldu.

Gençlerin özelliklerini onurlandıran ve günümüzün yeni gençlerinin karşılaştığı zorlukları kabul eden bir girişimdir. Bu sorunların ortadan kaldırılmasını desteklemek için gençlerin eğitim, refah, tıp ve daha fazlası için doğru kaynaklara ulaşabilmesi önemlidir. Scholaroo, dünyanın dört bir yanından bursları merkezileştirerek dünyanın gençliğine yardım eden bir platformdur.

Uluslararası Gençlik Günü, 2000 yılında Birleşmiş Milletler tarafından gençlerin eğitim, toplum kalkınması, çevre grupları ve çeşitli sosyal projelerde gönüllü olarak yaptıkları katkıları takdir etmek amacıyla düzenlendi.

2024 Uluslararası Gençlik Günü’nün teması nedir?

Bu yılın teması “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Gençlerin Dijital Yolları”dır. Bu tema, gençliğin, dijital inovasyonun ve sürdürülebilir kalkınmanın kesişimini vurgulayarak, gençlerin sürdürülebilir ilerlemeyi sağlamak için dijital teknolojileri kullanmada oynadıkları önemli rolü vurgular.

2024 Uluslararası Gençlik Günü ne zaman?

Genç ve kaygısız günlerimiz sonsuza dek sürmez. Ne yazık ki, dünyanın dört bir yanındaki birçok genç zorluklarla karşı karşıyadır ve daha iyi bir geleceğe giden yolu açabilecek temel kaynaklara sınırlı erişime sahiptir. Gençlerin karşılaştığı bu sorunlar 12 Ağustos’taki Uluslararası Gençlik Günü’nde anılmaktadır. 2024 Uluslararası Gençlik Günü’nün 12 Ağustos’ta kutlanması planlanıyor.

Uluslararası Gençlik Günü tarihleri

  • 2024 – 12 Ağustos Pazartesi
  • 2025 – 12 Ağustos Salı
  • 2026 – 12 Ağustos Çarşamba
  • 2027 – 12 Ağustos Perşembe
  • 2028 – 12 Ağustos Cumartesi

Uluslararası Gençlik Günü’nün Tarihçesi

1965’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gençleri etkilemek için yoğun bir çaba göstermeye başladı. Gençlikte Barış, Karşılıklı Saygı ve Halklar Arası Anlayış İdeallerinin Teşviki Bildirgesi’ni onayladılar. Yükselen liderleri takdir ederek ve onlara dünyanın ihtiyaçlarını karşılayacak kaynaklar sunarak gençleri güçlendirmek için zaman ve kaynak ayırmaya başladılar.

17 Aralık 1999’da BM Genel Kurulu, Gençlikten Sorumlu Bakanlar Dünya Konferansı’nın tavsiyesini onayladı ve Uluslararası Gençlik Günü oluşturuldu. İlk olarak 12 Ağustos 2000’de kutlandı ve o günden bu yana topluma eğitim vermek için kullanılıyor. Gençliği siyasette harekete geçirin ve küresel sorunları ele almak için kaynakları yönetin.

Güne genellikle önemli etkinlikler eşlik eder. 2013 yılında YOUTHINK tarafından birçok önemli konuşmacının ve bir ödül töreninin yer aldığı Uluslararası Gençlik Konferansı düzenlendi. Daha yakın tarihli etkinliklere Chennai’deki Indian Youth Cafe ev sahipliği yaptı. 2019’un teması “eğitimi dönüştürmek” idi.

Geçtiğimiz yıl, 2020 Uluslararası Gençlik Günü’nün teması “Küresel Eylem için Gençlik Katılımı” idi.

Bu temanın amacı, gençlerin ulusal ve uluslararası düzeylerdeki katılımının ulusal ve çok taraflı kurumları ve süreçleri nasıl tamamladığına dikkat çekmekti. Bir diğer önemli amaç da, kurumsal siyasete katılımlarının nasıl artırılabileceğine dair dersler çıkarmaktı.

Gençlik ne zaman?

Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM’in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.

Uluslararası Gençlik Günü’nü kim başlattı?

1999 yılında BM Genel Kurulu tarafından başlatıldı.

Uluslararası Gençlik Günü’nün amacı nedir?

Dünya gençliğinin karşı karşıya kalabileceği sorunlar konusunda farkındalık yaratmak ve başarılarını kutlamak.

BM Gençliğine nasıl katılabilirim?

Dışişleri Bakanlığı’na genç delege olarak sahip olduğunuz üstün niteliklerin bir listesini yazarak daha detaylı görüşme talebinde bulunun.

Sayılarla Gençlik

15-24 – ‘gençlik’ olarak tanımlanan yaş grubu.

⅙ – Dünya gençlerinden oluşan insan nüfusu.

1991 – Uluslararası Gençlik Günü fikrinin ilk ortaya atıldığı yıl.

%77 – Kayıt dışı çalışan gençlerin oranı.

%4 – Kadınların erkeklerden daha az okuryazar olma olasılığının yüzdesi.

%20 – Her yıl ruhsal sağlık sorunları yaşayan gençlerin oranı.

152 milyon – Yoksulluk sınırının altındaki hanelerde yaşayan genç çalışanların sayısı.

⅔ – Gelişmekte olan ülkelerdeki gençlerin ekonomik potansiyellerini gerçekleştirememeleri.

126 milyon – 2011 yılında bir cümle bile okuyup yazamayan genç sayısı.

23 – Finansal okuryazarlık konusunda ulusal strateji uygulayan Afrika ülkelerinin sayısı.

Uluslararası Gençlik Günü Hakkında Beş Gerçek

  • Gençlik sağlığı; Dünya Sağlık Örgütü okullarda sağlık konusunda küresel standartlar geliştiriyor.
  • Çocukluk açlığı; ABD’de her yıl 16 milyon çocuk açlıkla mücadele ediyor.
  • Formda kalmak; Çocuklar ve gençler her gün bir saat veya daha fazla fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Önemli olan müzik; Gençlik Elçisi Muhammed Assaf, Filistinli bir mülteci ve müziğini kullanarak Filistinli genç mültecilere umut mesajları veriyor.
  • Genç girişimci; Kenyalı 25 yaşındaki Rita Kimani, banka hesabı olmayan ve yeterince hizmet alamayan küçük çiftçileri krediye bağlayan FarmDrive’ın kurucu ortağıdır.

Uluslararası Gençlik Günü ne amaçlıyor?

Çocuklarımız için daha iyi bir dünya inşa etmeye odaklanıyor; Uluslararası Gençlik Günü, çocukları doğrudan teşvik etmekten daha fazlasını yapar. Ayrıca çocukların hayatlarında somut iyileştirmeler yaratmaya odaklanmak için bir dizi öncelik belirler. BM tarafından oluşturulan on beş öncelik arasında HIV/AIDS vakalarını azaltma, çocukluk açlığıyla mücadele etme ve eğitime daha fazla erişim sağlama gibi odaklanılan alanlar yer alır.

Yoksulluk konusunda farkındalık yaratıyor; Birçok çocuk her gece aç yatıyor veya sabahları derste odaklanmalarına yardımcı olacak besleyici bir kahvaltı yapmadan okula gidiyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde 13,1 milyon çocuk gıda güvencesi olmayan evlerde yaşıyor, bu da kendilerinin ve ailelerinin sağlıklı bir yaşam sürmek için yeterli besleyici gıdaya erişemediği anlamına geliyor. Dünyanın diğer ülkelerindeki çocuklar da benzer zorluklarla karşı karşıya ve birçoğu yetişkinliğe adım attıklarında kurtulması zor bir yoksulluk döngüsünde sıkışıp kalabiliyor. Bu sorunların ne kadar farkında olursak, onları ortadan kaldırmak için birlikte o kadar hızlı çalışabiliriz.

Daha iyi bir gelecek için yaratıcı düşünmeyi teşvik eder; Uluslararası Gençlik Günü’nün eyleme geçirilebilir öncelikler listesi, başkalarını çocukların hayatlarında somut bir fark yaratmak için yapabilecekleri belirli şeyler hakkında düşünmeye teşvik ediyor. Uluslararası Gençlik Günü hakkında yakın zamanda yazılan yazılarda, BM kirliliği azaltmaya, yerel ürün ve hizmetleri sürdürülebilir şekilde kullanmaya, böylece bunların gelecek nesil için kullanılabilir olmaya devam etmesini sağlamaya ve mümkün olduğunca çok sayıda topluluğun kaynaklara erişimini sağlamaya güçlü bir şekilde odaklandı. Bu kadar iddialı – ancak uygulanabilir – hedefler belirlemek, bunları gerçekleştirmek için atabileceğimiz etkili adımlar hakkında ciddi şekilde düşünmemiz için hepimize ilham kaynağı oluyor.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün