Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır ve ne zaman kılınır? 2022 Berat Kandil’inde Hangi Namaz Kılınır, Berat kandili namazına nasıl niyet edilir? Mübarek Berat Kandili’nin gelmesi ile beraber, Türkiye genelinde tüm yurtta Müslümanlar camilerde ibadet edecek, eller açılarak dualar edilecek.
İslam dininde yeri olan önemli gecelerden biri Berat Kandili‘dir. Berat Arapçada temize çıkma demektir. Bu sebeple bu mübarek gecede Yüce Allah’tan bolca af dilenip, ibadet edilmelidir.
Berat Kandili, üç aylardan bir olan Şaban ayının 15. gecesine denk gelmektedir. Berat Kandili, Allah’ın kulları için her şeyi bilmesi ve bu bildiklerinin kader olarak yazıldığı gecedir.
Berat Kandili Namazı Nedir?
İslam alimlerine göre Berat Gecesi’nde kaza namazı borcu varsa iki rekât kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nâfile namazların sevabından fazladır.
Eğer farz namaz borcu yoksa, isteyen nâfile namaz kılabilir.
Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denir. Bu namaz yüz (100) rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on (10) defa İhlâs sûresi okunarak kılınır.
Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?
Berat Kandili Gecesinde kılınan 100 rekatlık namaz olan Hayır Namazı veya nafile namazı olarak bilinen namazdır. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Biraz meşakketli bir namaz olan kandil namazı, hayır ve fazileti açısından önemli ve yüksek derecedir. Kerahet vakti hariç her vakitte kılınabilir.
Berat Kandili Namazına Nasıl Niyet Edilir?
Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;
100 rekatlık Berat Kandili namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;
“Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle”
100 rekatlık Berat Namazının Kılınışı
Önce niyet edilerek namaza durulur. 2 rekatta bir selam verilerek kılınan bu namazda ilk baştaki niyet yeterlidir.
– 2 rekatta bir selam vererek kılınır.
– Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 10 kere İhlas Suresi okunur.
– İlk rekatlarda Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur.
– Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.
Namazın tamamını peş peşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.
Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar kılınabilir.
Berat Kandili Kılınan Kısa Namaz
Berat gecesi kılınan namazlardan biride iki rekat şeklinde kılınır.
Birinci rekatta Fatiha okunduktan sonra kısa bir sure okunarak rükuya gidilir. Rükudan doğrulur ve secdeye gidilir. Secdede uzun sure kalınır, bu konuda belli bir tahdit yoktur, ne kadar dayanabilirsen.
İkinci rekatta da aynı şekilde Fatihadan sonra kısa bir sure okunur. İlk rekatta olduğu gibi secdeye gidildiğinde yine uzun sure secdede kalınır. Gücünüzün yettiği kadar. Secdeden kalkılır tahiyatta okunacaklar okunur ve selam verilir ve namaz tamamlanır. Selam ile birlikte eller dua için alemlerin Rabbine kalkar…
- 12 Rekatlık Hacet Namazı Kılınışı
- Hacet Namazı Nasıl Kılınır?
- Berat Gecesi Yatsı ezanı kaçta okunuyor?
Berat Kandili’ne özel dualar
Amin “Rabbena zalemna enfusena. Ve in lem tağfirlena ve terhemna lenekunenne minel hasirin.”
“Rabbenâ lâ tuziğ kulûbenâ ba’de iz hedeytenâ veheb lenâ min ledunke rahmeh(rahmeten), inneke entel vehhâb(vehhâbu).”
“Vağfu anna,Vağfirlena,Verhamna, Ente mevlana fensurna alel gavmil kafirin…”
“Allahümme inneke afuvvün kerîmun tuhibbul afve fa’fu annî.”
“Allahümme barik lena fi recebe ve şa’ban ve belliğna ramazan”
Allahu ekber Allahu ekber la ilahe illallah hu Allahu ekber Allahu ekber velillahil
Ya Rab, sen emrettin ama biz tutmadık. Seni hakkıyla bilemedik, seni hakkıyla anamadık. Sana hakkına kulluk edemedik. Şimdide de kusurumuzu, ihtiyacımızı anlayarak huzuruna geldik. Elimiz boş yüzümüz kara bir günah için bin ah etmek gerekirken bin günahına bir ahı olmayan ben seni bildik seni bulduk sana geldik bizleri kabul eyle Ya Rab.
Ya Rab, sen tövbeleri kabul edersin. Kulu isteği çoğaldıkça lutfu, keremi çoğalan Mevlasın. Ya Rab, denizde nehir akıtan, dikende gül bitiren, kuru topraklara can veren Allah Berat Kandili hürmetine bizleri affeyle. Bizlere lütfeyle, gönlümüzü ruhumuzu sevginle doldur.
Ya Rab Recep ve Şabanı mübarek eyle bizi Ramazan’ı şerife kavuştur. Yâ Erhamerrâhimin bizlere bitmez tükenmez nimetler ihsan eyledin sana hamd olsun. Havanı suyunu verdin. Canlıları cansızları hizmetine ram ettin. Kitap indirdin. Peygamber gönderdin. Varlığına kudretine binlerce delil koydun ki sana iman edelim, sana ittihat edelim, merhamet edelim diye. Ama Ya Rab biz bu görevimizi yapamadık bizi Berat Kandili hürmetine affeyle Ya Rab…
Ya Rab darda olanlara genişlik, sıkıntıda olanlara ferahlık, hastalara şifalar borçlulara edalar lutfeyle. Şu konuda da da edilse de şu cemaat “Amin” deseydi diye gönlünden geçiren cümle kardeşlerimin korktuklarından emin umduklarında nail eyle ya Rab.
Esselatü Vesselamü Aleyke Ya RASULALLAH ..
Esselatü vesselamü aleyke ya HABİBALLAH..
Esselatü vesselamü aleyke ya Seyyidel evveline vel’ahirin…Ve Selemun Alel Murselin
Salat sana, selam sana, Ey Allah’ın elçisi
Salat sana, selam sana, Ey Allah’ın sevgilisi
Salat sana, selam sana, Ey gelmişin ve geleceğin bir tanesi. Hayırların fethi, şerlerin defi duamızın kabulu Rabbım’ızın rızası için el Fatiha…
Bismillahirrahmanirrahim.
“Elhamdü lillâhi rabbil’alemin. Errahmânir’rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în, İhdinessırâtel müstâkim. Sırâtellezîne en’amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.” (Fatiha Suresi)
Anlamı: “Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü’nün sahibi olan Allah’a mahsustur. (Allahım!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir.”
Peygamber Efendimiz’in Duası
Berat Kandili gecesini ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalıdır. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ duasını çok okurdu.
Hazreti Muhammed Berat Kandili’nde şöyle dua ederdi;
“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim”
Berat Gecesinin Fazileti ve Önemi Nedir?
Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.
İlgili Diğer Konular
- Berat Kandili Ne Zaman?
- Şaban Ayı ne zaman başlıyor?
- Ramazan Ayı ne zaman başlıyor?
- Kurban Bayramı Ne Zaman?
- Resmi Tatil Günleri Takvimi
- Diyanet Dini Günler ve Hicri Aylar Takvimi
Nukteler.com Facebook’ta!