HadisRamazan

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti Nedir?

11 Ayın Sultanı olan Ramazan Ayının önemi, fazileti. Peygamber Efendimizden hadisler ile Ramazan ve Oruç hakkında bilgiler

11 Ayın Sultanı olan Ramazan Ayının önemi, fazileti. Peygamber Efendimizden hadisler ile Ramazan ve Oruç hakkında bilgiler

Ramazan’ı mübarek bir ay yapan nedir? Müslümanlar neden bu ayda oruç tutar? Orucun manevi faydaları nelerdir? Ramazan ayı neden dinimizde önemli? Ramazan ayında oruç tutmanın dinen hükmü nedir? Neden oruç tutulur? Ramazan ayında oruç tutmak farz mıdır sünnet midir? Orucun sevapları nedir?

Ramazan Ayının Önemi

11 Ayın Sultanı olan Ramazan Ayının önemi, Peygamber Efendimizden hadisler ile Ramazan ve Oruç hakkında bilgiler, Ramazan Ayının faziletleri… Ramazan ayı içerisinde Peygamber Efendimiz neler yapardı?

Peygamber efendimiz;

Ramazanın, İlk on günü rahmet, İkinci on günü mağfiret, Üçüncü on günü cehennemden kurtuluştur.

 Mübarek Ramazan ayına girdik ve ilk on günün ilk günlerindeyiz. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz “Ramazan ayınının:

• İlk on günü rahmet,

• İkinci on günü mağfiret,

• Üçüncü on günü cehennemden kurtuluştur” buyurmuşlardır.

Ramazan ayını çok iyi değerlendirelim. Bu ay ömrümüzün son Ramazan ayı olabilir. Bu ay Müslümanların nefislerini terbiye etme, sabretme ve güzel ahlak edinme noktasında bir vesiledir. Muttakilerden olma yoludur.

2023 Ramazan Ayı

22 Mart 2023 Çarşamba akşamı kılınacak ilk teravih namazının ardından 23 Mart Perşembe günü tutulacak ilk oruç ile Ramazan ayına girilmiş olacak.

Ramazan Orucunun Hükmü

İslam’ın 5 şartı vardır ve bu şartlardan birisi de oruç tutmaktır. Bu nedenle Ramazan ayında tutulan oruçlar farzdır. Dinen gerekli koşulları sağlayan her Müslümanın bu ayda oruç tutması gerekmektedir. Bir mazeret ile ya da mazeretsiz olarak tutulmazsa o zaman başka bir zamanda kaza edilmesi gerekir. Ramazan orucunun bozulması durumunda kefaret orucu tutulması gerekir.

Ramazan’ın İslam’daki önemi

  • Kur’an-ı Kerim ilk olarak Ramazan ayında nazil olmuştur.
  • Ramazan ayında oruç tutmak, İslam’ın beş şartından birisidir.
  • Oruç, takvaya (Allah’ı hoşnut eden amelleri işlemek ve Allah’ı hoşnut etmeyen amellerden sakınmak) yardımcı olur.
  • Ramazan ayı Kuran ayı olarak bilinir. Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’i okuyup incelemeniz ve başkalarıyla paylaşmanız şiddetle tavsiye edilir.
  • Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı olan bu aydadır.
  • Bu mübarek ayda Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur.
  • Ramazan’daki umre, Hac’a eşdeğerdir.
  • Müslümanlar, Ramazan’da özellikle bu kutsal ayın son 10 gününde İtikafla (ibadet için camide ikamet etme) geçirirler.
  • Ramazan ayında oruçlulara iftar vermek, ikramda bulunmak çok sevaptır.
  • Ayrıca ramazanda zekat, fitre ve sadaka verilmesi tavsiye edilir.

Hz. Peygamber (s.a.v.)’in sahih bir hadisinde, imanla ve sevabını umarak Ramazan orucunu tutarsak, büyük günahlar işlenmedikçe geçmiş günahlarımızın bağışlanacağı bildirilmektedir.

Ramazanın asıl amacı nedir?

Ramazan ayında Müslümanlar ruhsal olarak gelişmeyi, Allah’a ve sevdiklerine daha yakın olmayı amaçlar. Bunu oruç tutarak ve her gün gün doğumu ile gün batımı arasında yeme içme alışkanlıklarından ve zevklerden kaçınarak yaparlar.

Müslümanlara göre oruç sadece yeme ve içmeden değil, cinsel ilişkiden, yalandan, tartışmadan, gıybetten de uzak durmaktır. Müslümanlar oruç tutarken dillerini, huylarını ve hatta bakışlarını dizginlemeye özen göstermelidirler. Ramazan, Müslümanların kendilerini kontrol etmeyi ve manevi yönlerini geliştirmeyi öğrenme zamanıdır.

Ramazan aynı zamanda birlik ve manevi yansıma zamanıdır ve Müslümanlar namaz kılmak, Kuran okumak ve iyi işler yapmak için zaman harcarlar. Hayır kurumlarına bağışta bulunurlar, sevdikleriyle vakit geçirirler, yalan söylemekten, dedikodu yapmaktan ve kavga etmekten kaçınırlar.

Ramazan orucu sağlıklı mı?

Evet, Ramazan orucu da diğer tüm oruçlar gibi vücudun temizlenmesine ve toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Bir ay boyunca oruç tutmak, sindirim sistemi için mükemmeldir ve sizi sağlıklı tutar.

Sahur ne anlama gelir?

Sahur, güneş doğmadan önceki yemeği ifade eder. Müslümanlar, Ramazan ayında tutulan oruç günü olan oruç ibadetlerine başlamadan önce sahur yerler.

İftar nedir?

İftar, Müslümanların Ramazan ayında gün batımından sonra yedikleri akşam yemeğidir. Genellikle sünnet olduğu şekliyle hurma ve su veya tuz ile başlar. İftarda Müslümanlar yakın aileleriyle ve sevdikleriyle birlikte olmaya çalışırlar.

Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) Ramazan ayını nasıl yaşardı?

Efendimiz (s.a.v.):

  • Sahura kalkardı; kalkmayı teşvik ederdi.
  • İbadete bilhassa Kur’ân-ı Kerim’e yoğunlaşırdı.
  • Cömertlikte rüzgar gibi eserdi.
  • Teravih namazı kılardı.
  • İftarda acele ederdi.
  • İtikâfa girerdi.
  • Şevval ayında 6 gün oruç tutardı.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur;

“Oruç bir kalkandır. Oruçlu kötü söz söylemesin. Oruçlu, kendisiyle dalaşmak isteyenlere iki defa ben oruçluyum, desin” diye telkin ederlerdi. (Tecrid-i Sârih Terc. H. No: 897)

Ramazan ayı bir okuldur. Ramazan ayı okulundan hepimizin öğreneceği çok faydalar var. Bu ay herşeyden önce Kur’ân-ı Kerim’in nâzil olduğu aydır. Müslüman kardeşlerime özellikle Ramazan ayını Kur’ân-ı Kerim ile geçirmelerini tavsiye ediyorum. Bu ayı vesile bilerek Kitabımızla ve Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)’in sünnetiyle bütünleşerek yaşayaylım. Sonra da bu hâl ile yaşamaya devam edelim. Müslümanlara iyilik yapalım. Zor durumdaki kardeşlerimizi hatırlayalım, gerekenlerini yerine getirelim. Hayatımızı Ramazanlaştıralım.

Orucun terbiye edici özelliği vardır. Allah’ın oruç tutan kuluna sevap vereceğini çocuklarınıza telkin ederseniz, çocuğunuzun Allah-u Teâlâ’yı mükâfaatlandırıcı olarak tanımasını sağlarsınız.

Oruç kişinin başka insanları anlamasını sağlar. Çocuk, Allah’ın oruç emriyle istediğinin insanların belli bir süre aç kalması değil, açların hâlini anlaması olduğunu anlatmaya çalıştıkça nimetlere şükür etmeyi de öğrenir. Böylece çocukta merhamet, cömertlik ve yardım etme duygusu gelişir.

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti Hakkında Hadis-i Şerifler

Sehl bin Sa’d (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. O kapıdan sadece oruç tutanlar girer. Ondan oruç tutanlardan gayrı hiç kimse giremez. Kıyamet günü oruç tutanlar nerededir? denilir. Oruç tutanlar ayağa kalkarlar ve o kapıdan içeri girerler ondan oruç tutanlardan gayrı hiç kimse giremez. Onlar girdiği zaman o kapı kapanır da artık o kapıdan hiç kimse içeri giremez’ buyurdu.”

(Buhari, Müslim, Nesei, İbni Hibban, Beyhaki, Tirmizi, Begavi, İbni Mace, Albânî Tergib)

Ramazan Ayı ile ilgili Hadis-i Şerifler

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Ramazan ayının ilk gecesi olunca şeytanlar ve azgın cinler zincire vurulur. Cehennemin kapıları kapatılır ve Ramazan boyunca hiçbir kapısı açılmaz! Cennetin kapıları açılır ve hiçbir kapı kapatılmaz! Bir münâdi:

‘Ey hayır isteyen! Hayra yönel! Ey şer isteyen! Ondan vazgeç!’ diye nida eder. Allah’ın ateşten azat ettiği kimseler vardır; bu her gece böyledir’ buyurdu.”

(İbni Mace, Tirmizi, İbni Hibban, Hâkim, Beyhaki, Albânî Cami)

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Ramazan girdiği vakit, cennetin kapıları açılır; cehennemin kapıları kapatılır; şeytanlar zincirlere vurulur!’ buyurdu.”

(Buhari, Müslim, Nesei, Ahmed)

Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayırda insanların en cömerdi idi. En cömert olduğu zaman da Ramazanda Cebrail (Aleyhisselam) ile sıkça karşılaştığı zaman idi. Cebrail (Aleyhisselam) Ramazan ayı çıkana kadar her gece Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile buluşurdu. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Kur’an’ı ona arz ederdi. Cebrail (Aleyhisselam), Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile karşılaştığı zaman Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayırda, Rîhi’l-Mürsele’den daha cömert olurdu.”

(Buhari, Müslim, Nesei, Ebu Yağla, Abdurrezzak, İbni Hibban, İbni Huzeyme, Begavi, Ahmed, Albânî İrva)

Ramazan ayı “ayların efendisi”dir

“Ayların efendisi Ramazan ayıdır. Hürmet bakımından en büyükleri ise Zilhicce’dir” (Beyhaki)
Ramazan ayı “ümmetin ayı” dır

“Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır” (Ebu’l-Feth bin el-Favaris)
“Şüphesiz ki, Ramazan ayı ümmetimin ayıdır. İçlerinden hastalananlar olur, onu ziyaret ederler. Bir Müslüman yalan söylemeden ve gıybet yapmadan oruç tutar, iftarını helal rızıkla yapar, farzları gözetip karanlıkta yatsı ve sabah namazına (camilere) giderse yılanın derisini değiştirip çıktığı gibi günahlardan kurtulup çıkar.” (İbn Hıbban)

Recep ayı “Allah’ın ayı” olduğu gibi Ramazan ayı için de “Allah’ın ayı” denilmiştir. Ramazan ayı “Kur’ân ayı” dır

“(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki; insanlara doğru yolu göstermek ve hidayet ile Furkan’dan (Hak ile batılı ayıran hükümlerden) apaçık deliller olmak üzere Kur’ân onda indirilmiştir.” (Bakara, 185)

İbni Mes’ûd radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” – Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün