Osmanlı Tarihi

Bursa Ulu Camii ve 500 yıllık Kâbe Kapısı Örtüsü

Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa’nın Ayasofya’sı olan Bursa Ulu Camii tarihçesi ve hakkında detayları, içinde bulunan 500 yıllık Kâbe Kapısı Örtüsü

Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa’nın Ayasofya’sı olan Bursa Ulu Camii tarihçesi ve hakkında detayları, içinde bulunan 500 yıllık Kâbe Kapısı Örtüsü

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii, Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa’nın Ayasofya’sıdır. Ulu camiyi gezenler 3 tane kapısı olduğunu çok iyi bilirler. Somuncu baba caminin yapıldığı sıra buraya gelir işçilere hayrına somun dağıtırmış.

Somuncu baba bir gün gene orda ekmek dağıtırken Hızır a.s’ın orda olduğu fark etmiş, kolundan tutup “sen Hızırsın anladım” demiş.

“Buraya gelip her gün namaz kılacağına dair söz vermezsen buradaki herkese senin Hızır olduğunu söylerim”demiş.

Hızır a.s her gün geleceğine dair söz vermiş ama oda bir istekte bulunmuş. “Hangi vakit geleceğimi bana kalsın” demiş.

Bunun üzerine Hızır a.s Ulucamideki vav harfinin önünde her gün gelip hangi vakit olduğunu bilinmez ama orda namaz kılıyormuş.

Eğer bir gün Ulucamiye giderek namaz kılacak olursanız mutlaka vav harfinin orda namaz kılın.

Belki Hızır a.s’la birlikte namaz kılarsınız.

bursa_ulu_camii_

Bursa Ulu Camii Tarihçesi

Varlığı eski dönemi kapsayan Bursa Ulu Camii 1395-1399 yılları arasında inşa edilmiştir. Tarihler 1395-1399 yıllarını gösterirken Yıldırım Bayezid tarafından inşa edilen camii Bursa da bulunuyor. Bursa da yer alan tüm mimari eserlerinin de en büyüğü olarak göze batan Camii’nin üzerinde ise İvaz Paşa’nın isminin de yer aldığını söyleyebiliriz. Düz çatı ile örülen, sütunlu ve kubbeli özelliği ile dikkat çeken camii, Selçuklu camilerinin düzene girmiş ilk kubbeli eserleri arasında da yerini almış bulunuyor.

Ayrıca merak edilen bir diğer soru ise Bursa Ulu Camii ölçüleridir.Bursa Ulu Camii 56×68 m boyutlarına sahiptir. Aynı zamanda caminin toplamda 20 tane kubbesi bulunduğunu da söyleyebiliriz. Kubbenin altında ise hemen görebileceğiniz bir şadırvan yer almaktadır. Şadırvan çevresinde herhangi bir sorun yaşanmadan gönül rahatlığı ile kuran okunabilmek için düşünülmüş olan şadırvan yer alıyor. Camiinin üst kısımlarına baktığımız da ise daha çok kabartmalı ve süslemeli eserler yer alıyor. Ön cephesinde iki adet minaresi de bulunuyor.

2215 metrekare alan kaplayan Ulu Cami, her biri dörder kubbeli 5 bölümden oluşur. Hemen hemen eşit büyüklükteki 20 kubbesinin ortasındaki kubbe açık olarak yapılmıştır. Telle örtülü bu orta kubbeden giren yağmur damlaları havuzda toplanır, ışık ise camiyi aydınlatırdı. Günümüzde kubbe camekanla kaplı olduğunda yağmur suyu toplama işlevini kaybetmiş ama aydınlatma görevi devam etmektedir.

İçindeki şadırvan ve duvarlarında yer alan dev boyutlardaki yazılar , Ulu Cami’nin kendine özgü özellikleridir. Günümüzde Ulu Cami’de 21 hattat tarafından yapılmış 45 levha, 87 duvar yazısı bulunmaktadır.

Ulu Cami, kimi din adamlarınca İslam’ın 5. en yüksek mertebesindeki ibadethane olarak kabul edilmiştir. (İslam’da en yüksek mertebeli cami, Mekke’deki Mescid-i Haram, diğerleri Medine’deki Mescid-i Nebevi, Kudüs’teki Mescid-i Aksa, Şam’daki Emeviye Camii’dir. Beşincilik kimilerine göre Anadolu’da inşa edilen ilk cami olan Diyarbakır’daki Ulu Cami’ye aittir; ancak Emir Sultan, Akşemsettin, Molla Gürani gibi din adamlarının konuşmalarına göre beşincilik metresi Bursa’daki Ulu Cami’nindir.) Ulu Cami’nin kutsallığı, yapıldığı devirde din adamlarının ve evliyalarının gösterdiği ilgiden gelir.

Yapılmasını teklif eden Emir Sultan; ilk namazı kıldıran Somuncu Baba; ilk cemaati Emir Sultan, Molla Fenârî, Yıldırım; ilk imamı Süleyman Çelebi; müezzinlerinden birisi Üftade

ulu_cami_minber

Bursa Ulu Camii Minberi

Bursa da ki ulu cami de bulunan minber tam olarak 602 yıllık bir geçmişe sahne oluyor. Ayrıca minber de ise insanların son derece şaşırmasına neden olacak olan evren sistemi de gözle görülüyor. Minberin her iki yüzün de evren krokisi bulunmaktadır.

602 yıllk bu minber, Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. Hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor…

ulucami_minber_detay

bursaulu_cami_minber700

Bursa Ulu Camiideki Kabe Kapısı Örtüsü

Eskiden Hutbe’nin sağ tarafında büyükçe biraz yüksekçe bir yere asılıydı. Sadece Siyah bir örtü görünümündeydi. Çoğu kişi ne olduğunu bilmiyordu.

Yavuz Sultan Selim, Mısır seferini kazanıp hilafeti ve kutsal emanetleri aldığında aynı zamanda Mekke’nin onarımını da yaptırmaya koyulmuştu.

Bugünkü Orta ve Doğu Anadolu’yu kapsayan DERSİM adlı eyaletin tüm vergi gelirlerini de MEKKE’ye vakfetmiş, bu eyaleti diğer her türlü vergilerden muaf tutmuştu. Taki devlet yıkılana kadar.

İşte bu gelirler ile yeniden imar edilen KABE’nin örtülerinin değiştirilmesi istenmişti.

Bu sırada eski örtü İstanbul’a yollanırken Kabe’nin kapısının örtüsü ise BURSA Ulu Camii’ne hediye edilmişti. Bizzat Sultan Selim kendi elleriyle taşıyıp Camiye asmıştı.

Aslında Bursa’ya geldiğinde üzerinde saf altını iplik haline getirerek dokunmuş çeşitli ayetler çok rahat bir şekilde görünüyordu. Yunan işgali yıllarında dahi altın maddesinin kararmama özelliği yüzünden parlak şekilde duruyor olmasına rağmen sonraki yıllarda Ulu Camii’nde yapılan hatalı restorasyonlar sonucu cami rutubet almış ve yüzlerce yıl boyunca sapasağlam duran bu altın işlemeler dökülmüşlerdir. Üzerindeki işlemeleri ancak parlak ışık altında seçebilmek mümkün oluyordu.

Halifeliği Osmanoğullarına getiren Sultan Yavuz Sultan Selim tarafından Bursa Ulu Camii’ne hediye edilen 500 yıllık Kâbe kapısı örtüsü Nisan 2013’te Büyükşehir Belediyesi Konservasyon Merkezi’nde bakıma alındı.

El değmeden lazerle yapılan 6 aylık restorasyonun ardından eski haline dönüştürülen örtü, Ulu Camii’nde oluşturulan iklimlendirmeli özel bir vitrinde sergilenmeye başladı.

Bursa Ulu Cami Nerede?

  • Hızır As. Bursa Ulucami’ye Geliyor mu ?
  • Bursa Ulucami’deki Dev Levha’nın Sırrı

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Etkileyici bir yazi olmuş. Bursa ya gidenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer. Camiyi gezmeden bu yaziyi okumalarini şiddetle tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün