Aloe Vera Bitkisi Nasıl kullanılır ve Yetişir?
Aloe Vera faydası bilinen, kremlerde, şampuanlarda ve güzellik ürünlerinde sıkça kullanılan bitkidir. Yetiştirilmesi ve kullanımı hakkında genel bilgiler
Aloe Vera faydası bilinen, kremlerde, şampuanlarda ve güzellik ürünlerinde sıkça kullanılan bitkidir. Yetiştirilmesi ve kullanımı hakkında genel bilgiler
Aloe Vera Bitkisi
Her zaman faydası bilinen, kremlerde, şampuanlarda ve güzellik ürünlerinde sıkça kullanılan bir bitkidir. Aloe vera, ülkemizde; sarısabır, azvay olarak da bilinmektedir.
Kullanım olarak çok eski zamanlara dayanan bitki, eski Mısır zamanında Aloe Vera’nın aktif olarak cild yanıklarında, enfeksiyon tedavisinde ve parazit rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanıldığı belirtilmektedir. Bununla birlikte güzelliğine olan düşkünlüğü ile nam salan Kleopatra’nın cilt düzelliğini Aloe Vera ile yaptırdığı masajlarla koruduğu da söylentiler arasında yerini almaktadır.
Latince İsmi “Aloe Barbadensis” olan ve Türkçe’ye Tıbbı Sarısabır olarak geçen Aloe Vera, Aloe cinsinden bir bitkidir. Daha çok sıcak bölgelerde yetişen, çok yıllık ve yaprakları dikenli formda olan bir bitkidir. Çok fazla çiçeklenmez. Toplamda 2 veya 3 defa çiçek açar. Çiçekleri sarı renktedir.
Aloe veranın faydaları
En çok bilinen özelliği ile vücudu kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. Safra söktürür. Müshil etkisi gösterir ve kabızlığı giderir. Yanık ağrılarını azaltır. Deri iltihabı, güneş yanıkları, egzama ve böcek sokmalarında faydalıdır. Yıpranmış ciltleri nemlendirir ve onarır.
Cildin en büyük destekçilerinden olan ve içindeki protein, mineral ve vitaminler sayesinde kollajen üretimini artırarak güneş nedeniyle oluşan yanık ve lekelenmelerin kısa sürede geçmesini sağlamaktadır. Cildin yaşlanmasını geciktirmektedir.
- Özellikle kuru bir ciltler için nemlendirme ve daha sağlıklı görünmesini sağlamaktadır.
- Jelimsi yapısı sayesinde sivilce ve akne tedavisinde merhem olarak kullanılabilmektedir. Sivilcelerin daha hızlı yok olmasına yardımcı olmaktadır.
- Antioksidan özelliği sayesinde hazırlanan çaylar, vücudu hastalıklara karşı korur.
- Ayrıca aloevera çayının tüketilmesi, kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Antibakteriyel özellikler gösterdiğinden böcek ya da sinek ısırıklarında kaşıntıyı yok etme ve ısırılan bölgede bakteri üremesini durdurma gibi olumlu etkiler de göstermektedir.
- İçindeki jel bir ile saç diplerinizi masaj yaparak ovup ardından yıkadığınızda kepek sorununu ortadan kaldırmaktadır.
- Banyo yaptıktan sonra nemli ya da kuruyken saçınıza uyguladığınızda saçlardaki elektriklenmeleri giderir ve daha saçlarınızın daha düz durmasını sağlar.
- Antioksidan özelliği nedeniyle sinir sistemine de iyi gelerek, sinirlilik, uykusuzluk gibi sorunların üstesinden kolayca gelmenize yardımcı olur.
Aloe vera bitkisinin kullanımı
Uzun yıllardır genellikle jel, sıvı, krem ve tablet olarak pazarlanmaktadır. Bitki günümüzde bu şekilde kullanılmaktadır.
Nasıl yetiştirilir?
Aloe vera bitkisi direk güneş ışığı görmeden ve az su ile yetiştirebilen bir bitkidir. Bakımı kolay gibi gözükse de yetiştirirken bir takım püf noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Aloe vera bitkisi güneş görmeli mi?
Evindeki güneşli bir mutfak penceresi ya da direk güneş ışığı görmeyen bir yer aloe bitkisi için mükemmeldir. Ayrıca aloe doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda açar. Fazla karanlık ortamlarda ise günde içerisinde en az 1 saat güneş alan bir ortamda bekletilebilir.
Toprağı nasıl olmalıdır?
Öncelikle, saksıda yetiştirmek için seçeceğiniz toprağa dikkat etmekte fayda vardır. Toprağın humuslu ve geçirgen yapıda olması bitkinin sağlıkla büyümesi için oldukça önemlidir.
Saksıda yetişen bitkinin toprak değişimi yılda 1 kere bahar mevsiminde yani Nisan, mayıs ayların yapılmalıdır. Toprak seçiminde humuslu ve lifli toprak kullanmak gelişimini iyi yönde etkiler. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.
Aloe vera bitkisi fazla rüzgar alan bölgelerden uzak tutulmalıdır. Eğer evin içerisinde bu bitkiyi yetiştiriyorsanız ortam sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmemelidir. Kapı ağzı veya pencere gibi rüzgar girişi olan bölgelerden uzak tutulmalıdır.
Aloe vera bitkisinin Sulaması
Her gün sulamaya ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Saksı içerisinde toprağı çamur veya çok sulu şekilde olmamalıdır. Özellikle kış aylarında saksı içerisindeki toprak çok kuru ise bir miktar sulamak yeterlidir. Yaz aylarında da aynı şekilde az ama daha sık şekilde sulamanız yeterli olmaktadır.
Sularken suyun yapraklara değmemesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bitkinizde çürümeler meydana gelebilmektedir.
Küçük saksılarda uzun süre yaşayabilen aloe veranın saksı değişim zamanı ise 2-3 yıl gibi uzun bir süre. Sık sık toprak ya da saksı değişimi yapmak aloe vera için hiç de doğru bir tercih değil anlayacağınız.
İlgili Diğer Konular
Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!