GündemTarihte Bugün

2024 Aralık Ayı Önemli Günler ve Haftalar

Aralık Ayı Önemli Günler ve Haftalar takvimi, Uluslararası özel tarihler. Aralık ayında kutlanan Belirli Gün ve Haftalar nelerdir?

2024 Aralık Ayı Önemli Günler ve Haftalar takvimi, Uluslararası özel tarihler. Aralık ayında kutlanan Belirli Gün ve Haftalar nelerdir, hangileridir? Dünya günleri nelerdir? Bu ayda özel günler ne zaman kutlanır? Aralık ayındaki önemli olaylar neler? Aralık ayı neden 31 gündür? 31 gün olan tek ay Aralık mü? Peki Aralık isminin anlamı nedir? 2024 Aralık ayındaki resmi ve dini tatiller hangileri?

Dünyada ve Türkiye’de Aralık ayında kutlanan uluslararası özel günler nedir, nasıl ortaya çıktı? Aralık kaçıncı ay ve özellikleri nedir, hangi burç oluyor? 1 Aralık 2024 ne zaman başlıyor? Aralık ayında doğan ünlüler kimler? Aralık ayında ölen ünlüler kimler?

İşte 2024 yılı son ayı olan Aralık ayındaki özel ve resmi, dini tatiller, Tarihte bugün, Aralık ayı takvimi ve tüm detaylar…

Aralık Ayı Nedir?

Aralık ayı, günümüzde kullandığımız Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 12. ayı olup 31 gün çeker. Aralık ayı için burçlar, 21 Aralık’a kadar (22 Kasım / 21 Aralık) Yay burcu, ve 22 Aralık’tan itibaren (23 Aralık / 20 Ocak) Oğlak burcudur.

Kuzey yarım kürede meteorolojik Kış mevsiminin ilk ayı olan Aralık, Güney yarım kürede ise meteorolojik yaz mevsiminin birinci ayıdır.

Dünyanın kuzey yarısı (Kuzey Yarımküre) için kış gündönümü her yıl 21 veya 22 Aralık tarihlerinde gerçekleşir. Bu tarih kışın astronomik ilk günü ve yılın en kısa günüdür. Güney Yarımküre için ise tam tersi kış gündönümü 20 veya 21 Haziran’da meydana gelir.

  • Aralık Gregoryen Takvimine göre yılın son ayıdır.
  • Aralık ayının doğum çiçeği nergistir.
  • Aralık ayının doğum taşları turkuaz, zirkon ve tanzanittir.
  • Katolik geleneğinde Aralık, Mesih’in Geliş Ayı’dır.
  • 2024 yılı itibariyle 1 Aralık Pazar gününe, 31 Aralık ise Salı gününe denk geliyor. 31 Aralık günü yılbaşı arifesi olarak kabul edilir.

Aralık Ne Demek?

Aralık adının İngilizce anlamı olan ‘December’, Latince 10 anlamına gelen “decem”den gelir. Aylara bölünmemiş kış mevsimi, Ocak ve Şubat arasında bölünene kadar eski Roma takviminde aralık ayı 10. ay olarak kullanılmaktaydı.

Aralık ayı, Kış mevsiminin de başlangıcıdır. Aralık ile birlikte Kış Mevsimi başlar. Kış mevsimi ayları Aralık, Ocak, Şubat’tır.

Aralık Ayı Önemli Günler ve Haftalar

Aralık, yılın son ayı ve kış mevsiminin başlangıcıdır. Her ay olduğu gibi Aralık ayında da kutlanan birkaç önemli gün ve belirli özel hafta daha var.

Aralık ayı içerisindeki özel günler, ulusal ve uluslararası öneme sahip günler ve tarihler birçok genel kültür sınavlarında, sık ​​sık sorulmuştur. Bu yazımız, zaman zaman gündemde konu olan 2024 yılı Aralık ayındaki önemli günler ve tarihler, size bir fikir verecektir.

2024 Yılı Aralık Ayı Önemli Günler ve Belirli Haftalar takvimi, Aralık ayı içindeki dünyada ve ülkemizde kutlanan anma günleri, yıl dönümleri, önemli olaylar, şenlik ve etkinlik detaylı tarihleri. İşte Aralık 2024’ün önemli günlerinin listesi…

Dünya AIDS Günü

1 Aralık

Dünya AIDS Günü, her yıl 1 Aralık’ta HIV konusunda farkındalığı ve bilgiyi artırmak ve HIV salgınını sona erdirme çağrısı yapmak için kutlanıyor. İlk olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1 Aralık 1988’de duyurulmuş ve kutlanmıştı.

Virüs, birçok insanın HIV veya AIDS nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından 1984 yılında tespit edilmişti. Dünya AIDS Günü ilk olarak 1988’de oluşturuldu. AIDS Günü, dünya çapında insanların HIV virüsü ile mücadele etmeleri için bir fırsat olarak bilinmektedir. Ayrıca insanlara hastalığın ortadan kaldırılmadığını hatırlatmaktadır. Bu gün aynı zamanda ilk küresel sağlık günüdür.

Dünya Köleliğin Kaldırılması Günü

Birleşmiş Milletler (BM) genel kurulu tarafından 2 Aralık 1949’da insan ticareti, cinsel istismar, çocuk işçi çalıştırma ve zorla evlilik gibi köleliğin çağdaş formlarını yok etmeyi amaçlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Bu tarihten itibaren 2 Aralık tarihi dünya genelinde “Köleliğin Kaldırılması Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Dünya Engelliler Günü

3 Aralık

Engelliler Günü (International Day of Disabled Persons), Birleşmiş Milletler tarafından 1992’den beri desteklenen uluslararası bir kutlamadır.

Dünya Engelliler Günü, toplum arasında engellilik konularının anlaşılmasının teşvik edilmesi ve engelli bireylerin onuru, hakları ve refahı için desteği seferber etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, engelli bireylerin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanına entegrasyonundan elde edilecek kazanımların farkındalığını artırmak hedeflenmektedir.

UNESCO, Uluslararası Engelliler Günü’nü 25 Kasım – 3 Aralık 2024 tarihleri ​​arasında bir hafta sürecek bir programla kutlayacak.

Mevlana Haftası

7-17 Aralık

Türk – İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Hz. Mevlana’yı tanımak ve tanıtmak için her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde Mevlana Haftası kutlanır. Hafta kapsamında yapılan etkinlikler arasında sema programlarından Konya Mistik Müzik Festivali’ne, sergilerden konferanslara, panel ve film gösteriminden tiyatro oyununa kadar çeşitli aktiviteler yer almaktadır.

Dünya Madenciler Günü

4 Aralık

Dünya Madenciler Günü, Hıristiyan azizlerinden biri olan, elektrikçi, madenci, jeoloji, demirci, duvarcı, marangoz, mimarlık gibi mesleklerinin piri olduğuna inanılan Azize Barara anısına kutlanmaktadır.

Santa Barbara, Roma İmparatorluğu döneminde, babasının gazabından kaçarak, İzmit yakınlarında madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınmış burada çalışmakta olan madencileri koruduğuna inanılmıştır. Bu nedenle madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi nedeniyle, önce Anadolu’da daha sonra da Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanılmaktadır.

Son derece tehlikeli ve zor çalışma koşulları altında emeklerini canları pahasına ortaya koyan madencilere saygıyı borç biliyor, yaşamını yitiren tüm madencileri sevgi, saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

Kadın Hakları günü

5 Aralık

Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 5 Aralık 1934’te Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. Bu nedenle Türkiye’de 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl 5 Aralık günü “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. 2024 yılı itibariyle bu yıl Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 90. yıl dönümü kutlanıyor.

Dünya Toprak Günü

5 Aralık

Toprağın önemi, sağlıklı ekosistemler ve insan refahı konusunda farkındalık oluşturmak için her yıl 5 Aralık Dünya Toprak Günü kutlanıyor.

Dünya Sivil Havacılık Günü

7 Aralık

Uluslararası Sivil Havacılık Günü, sivil havacılığın evrensel kurallarını belirleyerek dünya genelinde emniyetli ve düzenli bir şekilde işlemesi amacıyla kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO (International Civil Aviation Organization)’nun 50. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 1994 yılında kurulmuştur. 1996 yılında, bir ICAO girişimi uyarınca ve Kanada Hükümeti’nin yardımıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 7 Aralık tarihini Uluslararası Sivil Havacılık Günü olarak resmen ilan etmiştir.

Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü

9 Aralık

Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 9 Aralık, “Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü” olarak kutlanmaktadır. Yolsuzluk, günümüzde içerisinde bulunduğu toplumu değil tüm dünyayı etkileyen yapısal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık

İnsan Hakları Günü 10 Aralık’ta kutlanıyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Bu günün, tüm insanların temel insan haklarını ve temel insan özgürlüklerini koruduğu gözlemlenmektedir. 10 Aralık tarihini içine alan hafta ise ülkemizde İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası olarak kutlanmaktadır.

Uluslararası Dağcılık Günü

11 Aralık

Birleşmiş Milletler 2002 yılını Uluslararası Dağ Yılı ve 11 Aralık tarihinde Uluslararası Dağ Günü ilan etmiştir. Uluslararası Dağ Günü, her yıl 11 Aralık’ta çocukları ve insanları dağların tatlı su, temiz enerji, yiyecek ve eğlence sağlamada oynadığı rol hakkında eğitmek ve bilgilendirmek için kutlanmaktadır.

Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası

12 – 18 Aralık

Ülkemizde üretilen, yetiştirilen ürün ve malların tüketimini arttırmak için her yıl çeşitli etkinliklerin düzenlediği, resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Milli Eğitim Bakanlığınca okullarda Yerli Malı Haftası ile ilgili etkinlikler yapılarak yerli malı tüketiminin önemi anlatılmaktadır.

1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

Yeşil Pazartesi (Green Monday)

Aralık ayının ikinci Pazartesi günü (bu yıl 11 Aralık), ya da Green Monday, eBay tarafından Aralık ayındaki en büyük çevrimiçi satış gününü tanımlamak için 2007’de oluşturuldu. Buna Yeşil Pazartesi denir, çünkü Aralık ayının ikinci Pazartesi günü yaklaşan tatil alışverişi son teslim tarihleri ​​nedeniyle ayın en yoğun satış günü olma eğilimindedir. Sanal ve gerçek mağazalar, Siber Pazartesi ve Kara Cuma ile kafa kafaya gidebilecek fiyatlarla Yeşil Pazartesi günü bazı harika fırsatlar sunma hazırlığındadır.

Mağazacılar Günü

12 Aralık

Mağazacılar Günü, ilk kez 2011 yılında Hindistan’da kutlanmaya başlandı. Mağazacılar Günü (Perakende Çalışanları Günü) sektör içindeki birlik, beraberlik ve aile duygusunu geliştirmeyi, çalışanların önemini ve değerini belirtmek amacıyla her yıl ülkemizde 12 Aralık tarihinde kutlanmaktadır. Türkiye’de ilk kez 2018 senesinde kutlanmıştır.

Uluslararası Tarafsızlık Günü

12 Aralık

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Türkmenistan’ın öncülüğünde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 185 ülkenin oybirliği ile “Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlığı” kararnamesi oy birliği ile kabul edildi. Yıllar sonra BM Genel Kurulu, 2 Şubat 2017 tarihinde aldığı kararla, 12 Aralık tarihini “Uluslararası Tarafsızlık Günü” olarak kabul etti ve her sene BM üyesi ülkeler tarafından kutlanmaya başlandı.

Uluslararası Çay Günü

15 Aralık

Dünyanın en sevilen içeceklerinden biri olan çay, tüm dünyada büyük ölçüde tüketilmektedir. 2005 yılında sendikalar, küçük çay yetiştiricileri ve sivil örgütler için küçük yetiştiricilerin karşılaştığı sorunlara ışık tutmak için Uluslararası Çay Günü kampanyası düzenlemişti. 2005 yılından itibaren her yıl 15 Aralık Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaktadır.

Uluslararası Çay Günü ilk kez 15 Aralık 2005 yılında Delhi’de kutlanmıştır. O günden bu yana, dünyada özellikle çay üreten Çin, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Kenya, Malezya, Malavi, Nepal, Sri Lanka, Tanzanya, Uganda ve Vietnam’da kutlanıyor.

Dünya Göçmenler Günü

18 Aralık

Göçmenlerin ve mültecilerin korunması konusunda farkındalık oluşturmak için her yıl 18 Aralık’ta Uluslararası Göçmenler Günü kutlanıyor. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), uluslararası bir topluluğu bir araya gelerek güvenli bir limana ulaşırken hayatını kaybeden veya kaybolan göçmen ve mültecileri hatırlamaya çağırıyor.

Bu yıl Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında, 100 milyondan fazla insanın her birinin değişen yeni hayatları ve dünyanın her köşesinde yeni topluluklar inşa etmeleriyle çeşitli ve benzersiz olan sosyal uyum hikayelerine odaklanıyor.

Arap Dili Günü

18 Aralık

Dünya Arap Dili Günü, UNESCO tarafından 2012 yılından bu yana her yıl 18 Aralık’ta kutlanmaktadır. Arapça her gün 290 milyondan fazla insan tarafından kullanılan, dünyanın en çok konuşulan dillerinden biridir. 18 Aralık tarihi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Arapçayı Teşkilatın altıncı resmi dili olarak kabul ettiği 1973 gününe denk gelmektedir.

Uluslararası İnsani Dayanışma Günü

20 Aralık

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından her yıl 20 Aralık’ta Uluslararası İnsani Dayanışma Günü kutlanmaktadır. Bu gün aynı zamanda insanların yoksulluk, açlık ve hastalıkla mücadelede birlikte çalışmalarını, Uluslararası barış ve güvenliği koruyarak insan hakları ve sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlamayı amaçlamaktadır.

Dünya İnsani Dayanışma Günü

  • İnsan çeşitliliği içindeki birliğin önemini vurgulamak,
  • Hükümetlere uluslararası anlaşmalara bağlılıklarına saygı duymalarını hatırlatmak,
  • Dayanışmanın önemi konusunda halkı bilinçlendirmek
  • Yoksulluğun ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için dayanışmayı teşvik etmenin yolları hakkında tartışmayı teşvik etmek,
  • Yoksulluğun ortadan kaldırılması için yeni girişimleri teşvik etmek için bir eylem günüdür.

Aralık Ayı Özel Günler ve Haftalar Tablosu

2024 Aralık ayı özel günler nelerdir? Dünyada Kutlanan Özel ve Eğlenceli Günler Takvimi, Aralık 2024’deki önemli günler ve belirli haftalar tablosu

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün