Cuma Hutbesi 4 Mart 2022 Hutbe Konusu ve Tam Metni
Diyanet cuma hutbesi yayınlandı mı? 4 Mart 2022 Cuma gününün cuma hutbesi metni nedir? Yarınki cuma hutbesi konusu ne olacak? Diyanet Hutbe!
4 Mart 2022 Cuma hutbesi yayımlandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 4 Mart tarihli “Bağımlılık İnsan Onuruyla Bağdaşmayan Hastalık” konulu Cuma hutbesinin tam metni…
Diyanet Cuma hutbesi yayınlandı mı? 4 Mart 2022 Cuma hutbesinin tam metni nedir? Peki bu hafta Diyanet cuma hutbesi yayınlandı mı, ne zaman yayımlanacak? Yarınki cuma hutbesi konusu ne oldu? Diyanet Hutbe!
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Cuma hutbesi bu hafta Perşembe günü yayımlandı. Cuma Hutbeleri Müslümanlar tarafından günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki ve yaklaşık 90 bin camide imamlar tarafından okunacak bu haftanın hutbesinin konusu da vatandaşlar tarafından da yoğun ilgiyle takip ediliyor. İşte bu hafta Türkiye geneli tüm camilerde okunacak Cuma hutbesi konusu ve tam metni…
Cuma Hutbesi 4 Mart 2022
İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Bağımlılık İnsan Onuruyla Bağdaşmayan Hastalık” konulu Cuma hutbesi ve tam metni
Cuma Namazı ve Cuma Hutbesi / Friday Khutbas / خطب الجمعة / Freitag Predigt
Tarih: 04.03.2022
BAĞIMLILIK: İNSAN ONURUYLA BAĞDAŞMAYAN HASTALIK
بِسْـــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَن۪ٓي اٰدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلٰى كَث۪يرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْض۪يلاً۟ .
وَ قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّي اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:
لاَ تَزُولُ قَدَمَا ابْنِ آدَمَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مِنْ عِنْدِ رَبِّهِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ خَمْسٍ…
Muhterem Müslümanlar!
Okuduğum ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor: “Andolsun biz insanoğluna şan, şeref ve nimetler verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızıklar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.”[1]
Aziz Müminler!
Yüce Rabbimiz, insanı eşref-i mahlûkat, yani varlık âleminin en şerefli üyesi olarak yaratmıştır. Tertemiz fıtratını korumak, dünya ve ahiret saadetine ermesini sağlamak için ona bazı sınırlar çizmiştir. İnsanoğlunun yaratılış gaye ve hikmetine uygun olan güzellikleri helal kılmış; insanın onur ve haysiyetini zedeleyen, ona zarar veren çirkinlikleri ise yasaklamıştır. Yüce dinimizin yasaklarından biri de insanın iradesini elinden alan, onu bedenen ve ruhen tükenişe sürükleyen bağımlılıktır.
Kıymetli Müslümanlar!
Çağımızda toplumları derinden sarsan önemli bir sorundur bağımlılık. Alkol, uyuşturucu, kumar, sigara ve teknoloji gibi bağımlılıklar çocuklarımızı, gençlerimizi, gelecek nesillerimizi ve bütün insanlığı tehdit etmektedir. Zira bağımlılıkla birçok hastalığa kapı aralanıyor. İnsan onuruyla bağdaşmayan şiddet körükleniyor. Bin bir emekle kurulan yuvalar dağılıyor, ocaklar sönüyor. Haksız kazançla kin ve düşmanlık tohumları ekiliyor. Dijital ekranların esareti altında asıl sorumluluklar unutuluyor, ihmal ediliyor. Nice insan gerçek hayattan uzak, yalnızlık girdabında kayboluyor; hayal dünyasında sahte mutlulukların peşinden koşuyor.
Değerli Müminler!
Bağımlılık, varoluş gayemizi unutturan bir hastalıktır ve her şeyden önce Rabbimizin bizlere bahşettiği akıl, irade, sağlık, ömür, servet gibi nimetlere karşı nankörlüktür. Bizim için takdir edilen insan olma şerefine gölge düşürmektir. Sadece bugünümüzü değil; yarınlarımızı ve ahiretimizi de tehlikeye atmaktır.
O halde bize düşen bağımlılıklara karşı uyanık olmaktır. Beden ve ruh sağlığımızın en büyük düşmanı olan alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin her türlüsünden sakınmak ve sakındırmaktır. Kumar illetiyle ömrümüzü, mal ve servetimizi heder etmemektir. Teknolojiyi bilinçli kullanmak, vaktimizi beyhûde tüketmemektir. Güzel alışkanlıkların ve ahlakın aile içinde kazanıldığını; yavrularımızın ancak bizim ilgi ve desteğimizle bağımlılıktan uzak kalabileceğini unutmamaktır. Ailemizde ya da çevremizde bağımlı olan varsa danışmanlık ve tedavi merkezlerine yönlendirmektir.
Kıymetli Müslümanlar!
Hutbemi Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in şu uyarısıyla bitiriyorum: “Kıyamet gününde insanoğlu şu beş şeyden hesaba çekilmedikçe Rabbinin huzurundan bir yere kımıldayamaz: Ömrünü nerede ve nasıl geçirdiğinden, gençliğini nerede yıprattığından, malını nereden kazandığından, malını nerede harcadığından, bildiği ile amel edip etmediğinden.”[2]
[1] İsrâ, 17/70.
[2] Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 1.
Kaynak: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hutbeyi indir
04.03.2022 tarihli Cuma Hutbesini Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca metni, okunuşu ve PDF Formatında indir
- Diyanet Hutbeler
- Cuma Hutbesini Mp3 olarak indir, dinle
Diyanet hutbe Cuma, dibbys, diyanet fetva, cuma hutbesi duası, cuma hutbesi arşivi, pdf, cuma hutbeleri, Cuma hutbesi bugün
Diğer Konular
- Cuma Suresi 9-10-11. Ayetleri
- Kün fe yekun duası
- Ahlak ile ilgili hadisler
- Tövbe Nedir? Tövbe ve İstiğfar Duası
- Perşembe (Cuma Gecesi) Duaları
- Cuma Mesajları, Cuma Tebrik Sözleri
- Cuma Günü Okunacak Dualar