Cuma Namazı kılınacak mı? 20 Mart Cuma Namazı
Bu hafta Cuma Namazı kılınacak mı? Diyanet İşleri Başkanlığı cuma namazı ve vakit namazların cemaatle kılınmasına ara verildiğini açıkladı
Bugün Cuma Namazı kılınacak mı? Diyanet İşleri Başkanlığı cuma namazı ve vakit namazların cemaatle kılınmasına ara verildiğini açıkladı
Sosyal medyada yayılan ‘corona virüsü nedeniyle Cuma namazı kılınmayacak’ iddiaları hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açıklama geldi.Türkiye geneli vatandaşlar tarafından 20 Mart tarihli Cuma Namazı ve Cuma hutbesi araştırılıyor.
Peki bu hafta cuma namazı kılınacak mı? Cuma Namazı iptal oldu mu? Toplu halde ve cemaatle Cuma namazı kılınmayacak mı? Evde Cuma namazı kılınır mı? Cuma farz mı? Cuma hutbesi okunmayacak mı, hutbe yayınlanmayacak mı? Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınır?
Diyanet 19 Mart 2020 Açıklaması
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın imzasıyla 81 il müftülüğüne koronavirüs tedbirleri kapsamında yazılı bildiri gönderildi.
Gönderilen bildiride; Cuma namazı ile vakit namazlarının cemaatle kılınması hususunda alınan kararla ilgili oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için alınacak yeni tedbirler açıklandı.
Bugüne kadar camilerde bireysel olarak namaz kılınabiliyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aldığı son kararla Cuma günleri ve kandil gecelerinde cami ve mescitlerin kapatılmasına karar verildi.
Selâ Okunmayacak
Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüsün yayılma tehlikesine karşı camilerde alınan önlemleri zafiyete uğratacak davranışların ve ortaya çıkacak olumsuzlukların önüne geçmek için Cuma günü ve kandil gecesi cami ve mescitlerin kapalı tutulacağını ve Cuma namazı için sala da okunmayacağını bildirdi.
Cuma Namazı kılınmayacak mı?
Corona virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’dan ‘camilerde cemaatle namaz kılınmasın’ talimatı gönderildi.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 16 Mart Pazartesi günü “Corona virüs hastalarının veya şüphe nedeniyle gözetim altında tutulanların cuma namazı veya başka bir gerekçeyle insanların toplu halde bulunduğu mekânlara gitmeleri caiz değildir” açıklamaları yapılmıştı.
Corona virüsle Mücadele
Dünyayı sarsan Corona virüs (Covid-19) salgını tedbirlerine yönelik 14 Mart’ta umreden dönen bir vatandaşımız yeni vaka olarak kayıtlara geçti. 15 Mart’ta, umreden dönen vatandaşlarımızın, öğrenci yurtlarında karantinaya alınması uygulamasını başlatıldı.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla salgın halini alan corona virüsün (Kovid-19) Türkiye’de de görülmesinin ve vaka sayısının artmasının ardından okulların kapatılması ve maçların seyircisiz izlenmesi gibi bir dizi önlem alındı.
Dünya Sağlık Örgütünün de 11 Mart’ta dünya çapında “koronavirüs pandemisi”, yani salgın ilan ettiği Corona virüsle mücadele kapsamında salgın engellemek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’dan ‘camilerde cemaatle namaz kılınmasın’ talimatı gönderildi.
20 Mart 2020 Cuma Namazı kılınacak mı?
Diyanet Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından imam ve din görevlilerine Dünyada ağır sonuçları olan Corona virüs salgını nedeniyle ‘camilerde cemaat ile namaz kıldırmayın’ talimatı gönderildi.
Bu gün itibariyle Türkiye tüm camiler genelinde din görevlileri ve imamlar Corona virüs salgını tehdidi sebebiyle vakit namazlarını cemaat ile kıldırmıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan corona virüs kararlarını açıkladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart‘ta yaptığı açıklamada başlangıcından bu güne kadar Türkiye’de uygulanan Corona virüs (Covid-19) salgını tedbirleri ve alınan kararlar açıklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığının, cuma namazlarının ve vakit namazlarının cemaatle kılınmayacağını, herkesin namazını evinde veya isterse camide ferdi olarak eda edebileceğini Din İşleri Yüksek Kurulunun kararı olarak açıkladığını ifade ederek, böylece yaşları sebebiyle en yüksek risk grubunda bulunan cami cemaatinin korunması konusunda önemli bir adım atıldığını söyledi.
Dolayısıyla Diyanet’ten ve resmi kurumlardan yapılan açıklamalara göre bu hafta kılınacak olan 20 Mart Cuma Namazı ülke genelindeki tüm camilerde cemaat ile kılınmaması bekleniyor.
Cemaatle namaz kılmayın anonsu!
Türkiye’de Koronavirüs vakalarının artarak görülmesinin ardından, ülke genelinde hayatın her alanında tedbirler sıklaştırıldı.
16 Mart günü Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın ‘Cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara’ açıklaması sonrası, bazı camilerde vakit ve cuma namazları kılınmayacak anonsları yapıldı.
Cami hoparlörlerinde yapılan anonsta, salgın hastalığın riski sona erinceye kadar, camilerde cemaatle vakit namazları ve Cuma namazları kılınmayacağını, vatandaşların namazları evlerinde kılmaları istendi.
İstanbul’daki Anonslar
İstanbul’da bazı camilerde akşam namazı ezanından sonra da koronavirüsü için alınan tedbirler kapsamında bilgi amaçlı anons yapıldı.
Yapılan anonsta şöyle denildi;
“Saygıdeğer halkımızın dikkatine, salgın hastalık riski sona erinceye kadar camilerimizde cemaatçe vakit namazları ve Cuma namazları kılınmayacaktır. Lütfen namazlarınızı evinizde kılınız” denildi.
Kaynak: İHA-DHA
Cuma Namazı Farz mı?
Peki Cuma Namazı farz mı? Cuma namazının şartları nedir? Cemaatle kılınması gerekir mi? Evde tek başına Cuma namazı kılınabilir mi?
Cuma namazı, haftanın Cuma günü kılınan iki rekâtlık farz olan bir ibadettir. Cuma namazı farz-ı ayındır.
Farz-ı ayn; Mükellef olan herkes tarafından mutlaka yerine getirilmesi icap eden (gereken) farz olan ibadetler demektir.
Cuma Namazı cemaat ile kılınması gerekir. Cemaat ile kılınamaması durumunda ise öğle namazı kılınır. Dolayısıyla evde tek başına Cuma namazı kılınmaz.
Cuma Namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?
Hanefi Mezhebine göre (İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre) Cuma namazının kılınabilmesi için, imamın dışında en az 3 kişi, Ebû Yusuf’a göre ise, 2 kişinin bulunarak cemaat olması gerekir. (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, İmamın arkasında en az 40 kişi bulunmalıdır. (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203).
Mâlikî mezhebine göre ise 12 kişinin bulunması gerekir. (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).
Cuma Namazının şartları nelerdir?
Hanefi Mezhebine göre Cuma namazının farz olabilmesi için 2 şart vardır. Bunlardan birincisi Vücub şartı, ikincisi Eda şartı’dır.
Eda şartı isminden de anlaşılacağı üzere Cuma Namazını eda ederken, kılarken aranan şartlardır.
Vücup şartı ise bir kimsenin cuma namazının farz olması için aranan şartlardır. Bu şartlardan birisi mazeretsiz olmaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı İlmihal yayınına göre ;
Mazeretsiz Olmak
Bazı mazeretler, cuma namazına gitmemeyi mubah kılar ve böyle bir mazereti bulunan kişiye cuma namazı farz olmaz. Fakat böyle kimseler de kendilerine cuma namazı farz olmadığı halde, bu namazı kılarlarsa namazları sahih olur ve artık o gün ayrıca öğle namazı kılmazlar.
1 – Hastalık; Hasta olup cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından korkan kimse cuma namazı kılmakla yükümlü olmaz. Yürümekten âciz durumda bulunan çok yaşlı kimseler de bu konuda hasta hükmündedirler. Cuma namazı için camiye gittiği takdirde hastaya zarar geleceğinden korkan hasta bakıcı için de aynı hüküm geçerlidir. Mikrobik ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmış kimseler de cuma namazına gelmeyebilirler.
2 – Körlük ve kötürümlük; Kör (âmâ) olan bir kimseye, kendisini camiye götürebilecek biri bulunsa bile, Ebû Hanîfe, Mâlikîler ve Şâfiîler’e göre, Cuma namazı farz değildir. Hanbelîler’le, Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre ise, kendisini camiye götürebilecek biri bulunan âmâya cuma namazı farzdır.
Kendisini camiye götürebilecek kimsesi bulunmayan âmâya ise, bütün bilginlere göre cuma namazı farz değildir. Ayakları felç olmuş veya kesilmiş kimselerle yatalak hastalara da cuma namazı farz değildir.
3 – Uygun olmayan hava ve yol şartları ; Cuma namazına gittiği takdirde kişinin önemli bir zarara veya sıkıntıya uğramasına yol açacak çok şiddetli yağmur bulunması, havanın çok soğuk veya sıcak olması veya yolun aşırı çamurlu olması gibi durumlarda cuma namazı yükümlülüğü düşer.
4 – Korku; Cuma namazına gittiği takdirde malı, canı veya namusunun tehlikeye gireceğine dair endişeler taşıyan kimseye de cuma namazı farz değildir.
Cuma namazının farz olması için bu iki şartın (erkeklik ve mazeretsizlik) bulunması gerektiği hususunda fakihler görüş birliği içindedirler. Bundan sonraki şartlarda ise fakihler arasında görüş farklılıklarına rastlanır.
Kaynak: Diyanet İlmihal Cilt 1
İlgili Diğer Konular
- Cuma Namazı Nasıl Kılınır?
- Haftanın Hutbesi
- Cuma Namazı Nedir? Cuma Ne Demek?
- Corona Virüsü Hakkında Son Gelişmeler
- Corona virüs günden güne nasıl yayıldı?
- Diyanet’ten Cuma Namazı Açıklaması (16 Mart 2020)
- 2020 Hac ibadeti koronavirüs nedeniyle iptal edilir mi?
Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!