Darüsselam Ne Demek? Osmanlı’da Darüsselam Şehirler
Cennet, esenlik yurdu anlamlarına gelen Darüsselam, Osmanlı Devletinde hangi şehirdir? Günümüzde Darüsselam şehri nerededir?
Cennet, esenlik yurdu anlamlarına gelen Darüsselam, Osmanlı Devletinde hangi şehirdir? Günümüzde Darüsselam şehri nerededir?
Günlük hayatta ve dini sohbetlerde duyduğumuz Darüsselam anlamı nedir? Nasıl telaffuz edilir? Hangi şehirlere Dârü’s-selâm denir? Dâru’s-Selâm kelimesi Kuran-ı Kerim’de geçiyor mu? İşte Dârü’s-selâm hakkında bilinmesi gereken bilgiler…
Darüsselam
Arapça kökenli bir kelime olan ve Kelime anlamı olarak Cennet, esenlik yurdu, kurtuluş ve güven yeri, barış şehri anlamına gelmektedir.
Dârü’s-selâm; her türlü kötülükten ve çirkinlikten uzak olan “korunmuşluk diyarı”. Selâmet evi…
Osmanlı’da Dârü’s-selâm
Osmanlı döneminde Dârüsselâm şehri, Bağdat şehri için kullanılırdı. Aynı zamanda Bağdat şehrinin eski adı “dârü’s-selâm” olarak bilinirdi. Tarihi tezkirelerde “Bağdâd-ı Dârü’s-selâm” veya “Dârü’s-selâm Bağdâd” şeklinde geçmektedir:
Mescid-i Aksâ’nın bulunduğu mukaddes belde Kudüs, bir İslam beldesidir. “Darü’s-selâm” yani barış ve selamet yurdudur. Kudüs, tarih boyunca Müslümanların himayesinde özgürlüğün, adaletin ve huzur içinde birlikte yaşamanın sembolü olmuştur.
“Allâh, kullarını Dâru’s-Selâm’a (saâdet yurdu cennete) dâvet ediyor…” (Yûnus Suresi, 25)
Dârü’s-selâm Şehirleri
Geçmişten günümüze kadar huzur yeri, esenlik ve güven yurdu olarak farklı beldeler ve yerler zikredilmiştir.
- Huzur yeri, selamet yurdu Cennet
- Kabe’nin bulunduğu meydana girilen kapılardan biri.
- Bağdat
- İstanbul
Günümüzde Darüs Selam adındaki şehir
Darüsselam; Tanzanya’da liman kentidir. Tanzanya’nın doğusunda, Hint Okyanusu’nun batı kıyılarında kurulmuştur. Tanzanya’nın en büyük şehridir.
Tanzanya’nın en büyük ve zengin şehirleri arasında yer alır. Ülkenin eski başkenti ve 4.5 milyona yakın nüfusu ile Afrika’nın en büyük 10 şehri arasındadır.
Tanzanya’da bulunan bu kentinin eski adı Mzizima’dır.
>