Cuma Hutbesi

Diyanet 2019 Kurban Bayramı Hutbesi Yayımlandı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Geneli 11 Ağustos 2019 Kurban Bayramı Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Geneli 11 Ağustos 2019 Kurban Bayramı Hutbesi yayımlandı.

Diyanet Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Ağustos 2019 Pazar Kurban Bayramı 1. günü Bayram namazında tüm camilerde okunacak Kurban Bayramı Hutbesi‘ni yazımızdan okuyabilir ve indirebilirsiniz.

Hutbeyi indir

11.08.2019 tarihli, Kurban Bayramı Hutbesini Pdf ve Word formatı olarak indirebilirsiniz.

PDF indir
Word indir

KURBAN BAYRAMI HUTBESİ

TARİH: 11.08.2019

KURBAN BAYRAMI

Muhterem Müslümanlar!

Bugün Kurban Bayramı. Allah’a kulluğumuzu arz ettiğimiz, verdiği nimetlere şükrettiğimiz müstesna bir vakit. Hz. İbrahim’in imanını, Hz. Hacer’in sadakatini ve Hz. İsmail’in teslimiyetini kuşananlara Rabbimizin bir ikramı. Hacılarımızın Arafat’tan Müzdelife’ye, oradan da Mina’ya inip şeytanı taşladığı, ziyaret tavafı yapıp hacı olmanın huzur ve mutluluğunu yaşadığı mübarek bir gün. Bugün, İslam’ın nişanelerinden olan kurban ibadetini eda ederek Rabbimize yaklaştığımız nadide bir zaman dilimi.

Aziz Müminler!

İşte böyle bir bayram sabahında, Resûl-i Ekrem (s.a.s) bayram namazını eda etmek üzere evinden çıktı. Namazın kılınacağı Musallâ’ya varınca ashabına şöyle seslendi:  Bugün ilk işimiz, bayram namazını kılmak, sonra da kurban kesmektir. Böyle yapanlar sünnetimize uygun davranmış olur.[1]

Resûlüllah (s.a.s), ashabına bayram namazını kıldırdıktan sonra îrâd ettiği hutbede, ümmetine şu müjdeyi verdi: Âdemoğlu kurban günü Allah katında kurban kesmekten daha güzel bir amel işlemez. Kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla sevap olarak gelir. Kurban, henüz kanı yere düşmeden, Allah tarafından kabul edilir. Bu sebeple kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun.”[2]

Namaz ve hutbenin ardından sıra kurban kesmeye gelmişti. Rahmet Peygamberi (s.a.s), kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi, onlara şefkat ve merhamet gösterilmesi hususunda müminleri şöyle uyardı: Allah, her konuda ‘ihsan’ ile yani güzellikle davranmayı farz kılmıştır. Öyleyse kim kurban kesecekse bunu en güzel biçimde gerçekleştirsin.”[3] Sevgili Peygamberimiz kurbanını kıbleye doğru yatırdı, besmele çekti, tekbir getirdi ve şu ayetleri okudu:

“Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratan Allah’a çevirdim. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim. Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim.”[4]

Kıymetli Müslümanlar!

Bayram günlerini tıpkı Resûlüllah’ın bize öğrettiği gibi sünnet-i seniyyeye uygun biçimde idrak edelim. Arefe günü sabah namazıyla başladığımız ve bayramın dördüncü günü ikindi namazıyla sona erecek olan teşrik tekbirlerini unutmayalım.

“Temizlik imanın yarısıdır”[5] buyuran Resûl-i Ekrem’in ümmeti olarak, çevre temizliğine özen gösterelim. Kurbanlık hayvanımızdan çıkabilecek kistli, hasta görünümlü et ve sakatatları mutlaka derin çukurlara gömelim. Zira sokak hayvanlarının bu etleri yemesi, hastalığın hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşmasına sebep olmaktadır. Ayrıca et kesim ve taksimini muhakkak temiz ortamlarda yapalım.

Değerli Müminler!

Bayramlar infak, ikram ve yardımlaşma günleridir. Kurbanlarımızda komşunun, akrabanın, yoksulun, yetimin ve muhtacın hakkını gözetelim. Verdiğimiz kadar kazandığımızı, paylaştığımız kadar zenginleştiğimizi unutmayalım.

Bayramların özü sıla-i rahimdir. Bayram günlerini sadece bir tatil fırsatı olarak görmeyelim.  Anne babamız başta olmak üzere büyüklerimizi ziyaret edip hal ve hatırlarını soralım. Vereceğimiz hediyelerle küçüklerimizi sevindirelim. Bayram neşesine hastaları, yaşlıları ve yalnızları ortak edelim.

Aziz Müslümanlar!

Bayramlar affetme ve kucaklaşma günleridir. Bu günleri fırsat bilerek, kardeşliğimize gölge düşüren çekişmelere, dargınlıklara ve küskünlüklere son verelim. Bayramın huzur ve kardeşlik iklimini hep birlikte yaşayalım.

Hutbeme son verirken aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin Kurban Bayramını tebrik ediyorum. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerimize olsun. Bayramımız, hepimiz için nice güzelliklere vesile olsun.

[1] Buhârî, Îdeyn, 3.

[2] Tirmizî, Edâhî 1.

[3] Müslim, Sayd, 57; Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10-11.

[4] En’âm, 6/79, 162-163; İbn Mâce, Edâhî, 1.

[5] Tirmizî, Deavât, 86.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü


Bayram Hutbesi; Bayram namazı imam ile birlikte kılındıktan sonra okunur. Cuma hutbesinden farkı cuma günü okunan hutbe namazdan önce okunur, bayram hutbesi ise bayram namazından sonra okunur. Bayram hutbesi sünnettir.

Bayram günü cami ve mescitlerde bulunanlar Müslümanlar için, hem Cuma hutbesi hem de Bayram hutbesi olsun her iki hutbede de susup dinlemek vaciptir.

Kendisine Cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban bayramı namazları da vâcibdir. Bayram namazları ikişer rekat olarak ve imam ile birlikte cemaat olarak kılınır. Ezan ve kâmeti yoktur.

Bayram namazından sonra imam oturmadan minbere çıkar ve bayram hutbesini okumaya başlar. Cuma hutbesinden farkı ise bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat de bu tekbirlere iştirak eder.

Bayram hutbelerinde genellikle bayramın öneminden ve mahiyetinden bahsedilir. Kurban Bayramında ise kurban hükümleri, teşrik tekbirlerini cemaate hatırlatılmasında fayda vardır.

Hutbe bittikten sonra dua yapılacak cemaat dağılır.

 

İlgili Diğer Konular

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün