Diyanet Cuma Hutbesi 7 Şubat 2025 “DİL”
Diyanet 7 Şubat 2025 Cuma hutbesi yayımlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 Şubat tarihli Cuma hutbesinin konusu "Dil, İnsanın ya Cenneti ya da Cehennemidir" oldu.
Diyanet 7 Şubat 2025 Cuma hutbesi yayımlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 Şubat tarihli Cuma hutbesinin konusu “Dil, İnsanın ya Cenneti ya da Cehennemidir” oldu.
Cuma hutbesi ne zaman okunuyor? Bu haftaki 7 Şubat 2025 Cuma hutbesi yayınlandı mı, hutbenin tam metni nedir? Peki bu hafta hutbe ne zaman yayımlanacak? Bugünkü Cuma Hutbesinin konusu nedir, belli oldu mu? Hangi konu ve konulardan bahsedilecek? Cuma hutbeleri her camide aynı mı? Diyanet Hutbe ne demek!
Bu hafta Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 7 Şubat Cuma hutbesi Perşembe günü yayımlandı. Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi Cuma Hutbeleri ve konusu Müslümanlar tarafından günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerinde, yaklaşık 90 bin camide imamlar tarafından okunacak bu haftaki hutbesinin konusu da vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle takip ediliyor. İşte bu hafta tüm camilerde okunacak Cuma hutbesi konusu ve tam metni…
Cuma Hutbesi 7 Şubat 2025
7 Şubat tarihli (yarınki) Türkiye genelinde camilerde okunacak hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Dil, İnsanın ya Cenneti ya da Cehennemidir” konulu Cuma hutbesi ve tam metni
Cuma Namazı ve Cuma Hutbesi / Friday Khutbas / خطب الجمعة / Freitag Predigt
DİL, İNSANIN YA CENNETİ YA DA CEHENNEMİDİR
بِسْـــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Muhterem Müslümanlar!
Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.s), sahabe-i kiramdan Muâz b. Cebel’e, “Sana dinini kemale erdiren ve onu tamamlayan şeyin ne olduğunu söyleyeyim mi?” buyurdu. Sonra da mübarek dilini eliyle tutup, “İşte şuna sahip çık.”dedi. Bunun üzerine Muâz, “Yâ Resûlallah! Biz söylediğimiz sözler sebebiyle de hesaba çekilecek miyiz?” diye sorunca Allah Resûlü (s.a.s), hepimizi yakından ilgilendiren şu cevabı verdi: “İnsanları cehenneme sürükleyen, dilleriyle kazandıkları değil midir?”[1]
Aziz Müminler!
Dil, Cenâb-ı Hakk’ın insana verdiği büyük bir nimet, aynı zamanda ağır bir imtihandır. Dil; aklın aynası, kalbin tercümanıdır. Gönlümüzde olanlar onunla açığa çıkar. Duygu ve düşüncelerimiz onunla vücut bulur. Kendisi küçük olsa da yaptığı iyilikler ve kötülükler çok büyüktür. Öyle ki dilden dökülen sözler, insanın cennetine de cehennemine de vesile olabilir.
Zira söz vardır, sıcacık bir yuva kurar; huzur ve mutluluğa götürür. Söz de vardır ocaklar söndürür, onulmaz yaralar açar. Söz vardır, gönülden gönüle köprüler kurar; bir yetimin yüzüne tebessüm, bir muhtacın derdine çare olur. Söz de vardır, dert olup yakar insanı, geceleri uykusuz bırakır. Söz vardır umudunu kaybetmiş yürekleri ferahlatır, zararlı alışkanlıkların esaretinden bir canı kurtarır. Söz de vardır, kişiyi günahlara sürükler, Allah’ın rahmet ve merhametinden mahrum eder. Şairin dediği gibi,
“Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı,
Söz ola ağulu aşı, bal ile yağ ede bir söz.”
Kıymetli Müslümanlar!
Dilin marifetleri olduğu kadar afetleri de vardır. Allah’ın varlığını ve birliğini inkâr edip şirke bulaşmak, doğruyu terk edip yalana sarılmak dilin en büyük afetlerindendir. Masum bir insana iftira atmak, sayılı nefeslerimizi dedikoduyla tüketmek, insanların arasını bozmak için laf taşımak dilin iflasıdır. Şakayla da olsa insanın onur ve şahsiyetine dil uzatmak, ona hakaret etmek ise dilin ifsadıdır.
Peygamberimiz (s.a.s), مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِا للّٰهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ “Allah’a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun.”[2] buyurarak dilimize sahip çıkmayı bizlere emretmektedir.
Değerli Müminler!
Dilin afetleri sadece gerçek hayatla sınırlı değildir. Dijital mecralarda da dilin yol açtığı nice günahlar, nice haramlar vardır. Yalan, iftira, alay ve küfürlü sözler gerçek hayatta nasıl haramsa sanal ortamlarda da aynı şekilde günahtır, haramdır. İnsanları töhmet altında bırakan, ötekileştiren, hedef gösteren, onurlarını kıran, haysiyetlerini inciten her türlü söz gerçek hayatta nasıl kul hakkı ihlali ise, sanal âlemde de aynı şekilde kul hakkı ihlalidir.
Doğruluğundan emin olmadığımız bir bilgiyi sosyal hayatta paylaşmak nasıl büyük bir vebalse, dijital mecralarda da paylaşmak aynı şekilde büyük bir vebaldir. Hele hele yalan haberlerle insanları galeyana getirmek, toplumun huzurunu kaçırmak, milletimizin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışmak apaçık bir nifak, büyük bir günahtır.
Aziz Müslümanlar!
Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında yaptıklarını gözetleyen ve kaydeden hazır bir melek bulunmasın.”[3]
Öyleyse ağzımızdan çıkan her kelimeye dikkat edelim. İnsanlar arasındaki sevgi ve muhabbet bağlarını koparan, nefret ve düşmanlıklara sebebiyet veren her türlü sözden kaçınalım. Ailede, komşuluk ve akrabalık ilişkilerinde, işyerinde, trafikte hâsılı hayatın hiçbir alanında sözlerimizle kimseye zarar vermeyelim. Elinden ve dilinden emin olunan Müslümanlar olalım. İslam’ın güzelliğini lisanımıza yansıtalım.
Allah Resûlü (s.a.s)’in, اَلْكَلِمَةُ الطَّيِّبَةُ صَدَقَةٌ “Güzel söz sadakadır.”[4] hadis-i şerifi düsturumuz olsun. Sözlerimiz; gönülleri diriltsin, yürekleri sevindirsin, kalpleri sükûnete erdirsin.
Değerli Müslümanlar!
Önümüzdeki Perşembe akşamı Berat Gecesini idrak edeceğiz inşallah. Bu geceyi; günahlarımızdan arınmaya, kırdığımız kalpleri kazanmaya, dargınlıkları sonlandırmaya, ebedi beratımızı kazanmaya vesile kılalım. Berat Gecemiz şimdiden mübarek olsun. Bu gecenin; siz kıymetli cemaatime, aziz milletimize, İslam âlemine ve bütün insanlığa hayırlı olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.
[1] Tirmizî, Îmân, 8.
[2] Buhârî, Rikâk, 23;
[3] Kâf, 50/18.
[4] Buhârî, Cihâd, 128.
Kaynak: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hutbeyi indir
07.02.2025 tarihli Cuma Hutbesini Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca metni, okunuşu ve PDF Formatında indir
- Diyanet Hutbeler
- Cuma Hutbesini Mp3 olarak indir, dinle
Diyanet hutbe Cuma, dibbys, diyanet fetva, cuma hutbesi duası, cuma hutbesi arşivi, cuma hutbeleri pdf, Cuma hutbesi bugün, cuma hutbesi nasıl yapılır, nasıl okunur?
Cuma Hutbesi nedir, ne zaman okunur?
Cuma Hutbesi, İslam dininde Cuma namazı öncesinde okunan ve Müslümanlar için önemli bir dini ve sosyal mesaj içeren konuşmadır. Cuma namazı, İslam’ın beş şartından biri olan namaz ibadetinin bir parçası olup, Cuma günü öğle vakti cemaatle kılınır. Cuma Hutbesi, bu namazın ayrılmaz bir parçasıdır ve namazdan önce okunur.
Cuma Hutbesi’nin Özellikleri:
- İçerik: Hutbe, genellikle Kur’an-ı Kerim’den ayetler, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hadisleri ve güncel konularla ilgili dini, ahlaki ve toplumsal mesajlar içerir. Hutbe, Müslümanlara yol gösterici bilgiler sunar ve onları dini ve sosyal konularda bilinçlendirmeyi amaçlar.
- İki Bölüm: Hutbe, geleneksel olarak iki bölümden oluşur. İlk bölümde imam, cemaate hitap eder ve dini konuları anlatır. İkinci bölümde ise genellikle dua edilir ve cemaatle birlikte Allah’a yönelik niyazlarda bulunulur.
- Arapça ve Yerel Dil: Hutbenin bazı kısımları Arapça okunurken, özellikle güncel mesajlar ve öğütler yerel dilde (Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca vb.) verilir. Bu, cemaatin hutbeden daha iyi istifade etmesini sağlar.
- Cemaatle İlişkisi: Hutbe, cemaatin dikkatle dinlemesi gereken bir konuşmadır. Hutbe esnasında konuşmak veya başka şeylerle meşgul olmak uygun görülmez.
Cuma Hutbesi Ne Zaman Okunur?
Cuma Hutbesi, Cuma günü öğle vaktinde, Cuma namazından hemen önce okunur. İmam, minberde hutbeyi okurken cemaat sessizce dinler. Hutbe bittikten sonra cemaatle birlikte Cuma namazı kılınır.
Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı, hutbelerde okunacak içerikleri hazırlayıp camilere ulaştırır. Bu nedenle hutbe konuları genellikle belirli bir standarda göre hazırlanır ve güncel toplumsal meselelere değinir.
Hutbede Neler Anlatılır?
- Hutbede şu konulara değinilir:
- Allah’a iman ve ibadet.
- Peygamberimizin örnek ahlâkı.
- İnsan ilişkileri, komşuluk ve aile bağları.
- Toplumu ilgilendiren ahlâki veya sosyal meseleler.
- Günün veya haftanın önemli dinî ya da toplumsal olayları.
Cuma Namazı Kaç Rekattır? Farz mı?
Cuma namazı; 4 rekât sünneti, 2 rekât farz ve 4 rekât da son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekâttır. Her hafta Cuma günü cami ve mescitlerde kılınır ve erkeklere farz olan bir namazdır.
Cuma namazı farz-ı ayındır. İslam âleminde Cuma günleri Müminlerin bayramı olarak sayılmaktadır ve erkeklere farz olarak kılınmıştır. Kadınlar için Cuma namazı farz değildir.
Cumanın farzından önce, imam tarafından minberde hutbe okunur. Cuma hutbesi farzdır ve Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Anlamlı, Farklı ve Güzel Cuma Mesajları
- Gıyabi Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
- Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
- Nafile Namazlar Nelerdir?
- İslam’da İman ve Amel İlişkisi