Diyanet’ten Altın Yaldızlı Kur’an İçin 23 Milyon Liralık Harcama
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 23 milyon liralık harcama: Sıcakla renk değiştiren, altın varaklı Kuran-ı Kerim bastırılacak. Ayrıca Diyanet, yaptığı açıklama ile Kur’an-ı Kerim baskısıyla ilgili iddiaları yalanladı.
Diyanet’ten Altın Yaldızlı Kur’an İçin 23 Milyon Liralık Harcama
Ocak – Ağustos 2023 döneminde bütçesinden 29,9 milyar TL harcayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sıcakla renk değiştiren, altın varaklı Kuran bastıracak haberi gündem oldu.
2023’teki 35 milyar 910 milyon 653 bin TL’lik bütçesi itibarıyla altı bakanlığı geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı, altın yaldızlı ve varaklı Kur’an bastırmak için ihale düzenledi. İhale kapsamında 160 bin adet Kuran bastırılacağı belirtildi.Topamda 160 bin adet Kuran-ı Kerim için özel bir şirketle 23 milyon 206 bin 900 TL’lik sözleşme imzalandı.
BirGün’ün haberine göre, ihale ilanında bastırılacak kitaplar için şu detaylara yer verilmişti:
“Thinprint paper sınıfı altın yaldız, baskıyı parlak gösteren yüzeyi pürüzsüz-perdahlı, pantone yaldız çift kompenantlı. Kapak: İthal Mukavva Üzeri Termo (sıcakla renk değiştiren), PVC Cilt Bezi Sıvama (SOM-EGON Termo PVC Cilt Bezi veya Dengi).”
Diyanet İşleri Başkanlığı, kamuoyunda tartışma yaratan ihaleyle ilgili şu açıklamayı yaptı.
Diyanet’ten ‘altın varaklı Kuran’ açıklaması
Diyanet İşleri Başkanlığı tartışma yaratan “Altın yaldızlı, sıcakta renk değiştiren Kuran” basımı ihalesi hakkında açıklama yaptı. Başkanlık, kitabın içeriğinde altın bulunmadığını ve sadece altın rengi basım yapılacağını belirtti.
Anadolu Ajansı tarafından aktarılan bilgiye göre, Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ihale şartlarında geçen “altın” kelimesiyle altın rengine işaret edildiği belirtildi.
“Sıcakta renk değiştirme” özelliğinin ise bir matbaacılığı terimini açıklamak için kullanıldığı belirtilerek, “Kitabın normal hava şartlarında veya isteğe bağlı bir renk değiştirme özelliği yoktur” denildi.
Diyanet’in yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Altın kelimesiyle nitelendirilen ifadenin altınla ilgisi yoktur, altın rengine işaret edilmektedir. ‘Altın varak baskı’ ifadesi, ciltli kitapların yüzeyinde kitabın isminin, varsa tasarım ögelerinin basıldığı metalik folyo malzemedir. Varak; aslında metalik folyonun matbaa dilinde karşılığı olup, altın ifadesi de renk belirtmek için kullanılmaktadır. Matbaacılık alanında kullanılan ifadelerin, iddia edildiği gibi lüks ve şatafat ifade etmediği yayıncılık ve matbaa bilgisi olan herkesçe malumdur. ‘Sıcakla renk değiştiren’ ise termo ifadesini açıklamak için kullanılmıştır. Buradaki termo (sıcaklıkla renk değiştirme) özelliği, üretimde kullanılan sıcak gofre baskı tekniği ile cilt malzemesinin klişe ile baskı yapılan yüzeyin renginin değişmesidir. Yoksa kitabın normal hava şartlarında veya isteğe bağlı bir renk değiştirme özelliği yoktur.”
Sonuç olarak;
Özel sipariş Kuran baskı ihalesi ile birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ocak-Ağustos 2023 dönemindeki toplam matbaa harcaması 150 milyon TL’ye ulaşacak. Başkanlığın 2023’te gerçekleştirdiği bazı matbaa harcamaları, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına şöyle yansıdı:
- 2024 yılı takvimleri – 44,15 milyon TL
- Riyazü’s Salihin – 4,8 milyon TL
- Kur’an Yolu Meali – 4,2 milyon TL
- Dini Değerler Serisi – 1,13 milyon TL
- Bulmacalarla Dini Bilgiler – 848,3 bin TL
2023 Diyanet Bütçesi nereye harcanıyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı için 2023 yılında bütçesi, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 123 artış yapılarak 35 milyar 910 milyon 653 bin TL olarak belirlendi. Diyanet’in 2023 yılı bütçe teklifinin ana kalemleri şöyle:
- Personel giderleri: 33 milyar 812 milyon 121 TL
- Temsil ve tanıtma giderleri: 3 milyon 945 bin TL (Geçen yıl: 1 milyon 961 TL idi)
- Kar amacı gütmeyen kuruluşlara transfer: 196 milyon 217 bin TL (Geçen yıl: 92 milyon 441 bin TL)
- Personele ait yolluklar: 155 milyon 3 bin TL (Geçen yıl: 64 milyon 892 bin lira)
- Hizmet alımları: 116 milyon 958 bin TL (geçen yıl: 46 milyon 23 bin lira)