SağlıkYaşam

Doğa nihai sağlık sistemidir

Doğa neden bu kadar önemlidir ve neden bir sağlık faktörüdür? Doğanın şifası nedir, neden iyileştirir? Doğal çevremizin sağlığa faydaları nelerdir? Biyoçeşitliliğimize nasıl zarar veriyoruz?

Doğa nihai sağlık sistemidir ve doğayı korumanın yüzlerce yolu var. Ona bu şekilde davranmaya başlamamızın zamanı geldi.

Doğa neden bu kadar önemlidir ve neden bir sağlık faktörüdür? Doğanın şifası nedir, neden iyileştirir? Doğal çevremizin sağlığa faydaları nelerdir? Biyoçeşitliliğimize nasıl zarar veriyoruz?

Doğa nihai sağlık sistemidir

Doğayla iç içe olduğumuzda, duygusal olarak iyileşir ve hoş hissederiz. Doğa, fiziksel refah için bir toniktir. Kan basıncını düşürür, kalp atış hızını dengeler ve stres hormonlarının üretimini azaltır.

Yolsuz ormanlar, sakin manzaralar ve kuşların melodik cıvıltıları ve şarkıları, ne pahasına olursa olsun özleyebileceğimiz doğal hazinelerdir. Doğa, iç huzurun en saf yoludur ve kişinin enerjisini yeniden şarj eder ve kişiliği yeniler. Kirliliğin olmadığı bir ortamda nefes alma şansı bulduğumuzda, temiz havayı soluduğumuzda ve çiçek kokularını kokladığımızda kendimizi mutlu hissederiz.

Sağlıklı bir çevre ve sağlıklı insanlar arasındaki bağlantıları anlamak için doktor olmanıza gerek yok. Doğaya çıkın, temiz havayı içinize çekin, kuşların cıvıltısını veya yaprakların hışırtısını dinleyin ve stresin uçup gittiğini hissedin. Çünkü doğa iyileştirir.

Böyle anlarda içgüdüsel olarak doğanın bizim için iyi olduğunu biliriz. Yine de, zamanla kentselleşen dünyamızı, doğal çevreyi ve onun biyolojik çeşitliliğini aşındıran bir ekonomik model üzerine inşa ettik.

Doğal dünyanın tüm sağlık yararları listelenemeyecek kadar kapsamlıdır. Doğa bize solunabilir hava, içilebilir su ve verimli toprak verir. Geleneksel ve yeni birçok ilacın kaynağıdır. Araştırmalar, doğada geçirilen zamanın çocukların beyinlerinin kaygı ve hiperaktivite ile başa çıkmak için daha iyi hale gelmesinden, vücudumuzun hastalara hap şeklinde reçete edilen aynı stres giderici kimyasalları üretmesine kadar birçok sağlık sonuçlarını iyileştirdiğini gösteriyor.

Çevre, elbette, sağlıksızlığa da neden olabilir. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl ishal ve sıtma 5 yaş altı yüz binlerce çocuğun canına mal oluyor ve doğayı ihlal etmek Ebola ve kuş gribi gibi hastalıkların görülme sıklığını arttırıyor.

Doğal dünyanın bozulması, sağlık bakım maliyetlerini de artırıyor ve orantısız bir şekilde en yoksul ve en savunmasız insanları etkiliyor. Evrensel sağlık sistemine ulaşma şansına sahip olmak için, sağlık imkanlarından tam olarak yararlanabilmemiz ve olumsuz etkileri en aza indirebilmemiz için ekosistemleri koruyan ve eski haline getiren politikalara ve eylemlere öncelik vermemiz gerekiyor.

Mevcut Durum

Ne yazık ki, henüz bu dengeyi sağlamaktan çok uzağız. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelindeki ölümlerin neredeyse dörtte birinin insanları hava, su ve toprak kirliliği gibi risklere maruz bırakan sağlıksız ortamlardan kaynaklandığını söylüyor.

Tek başına iç ve dış hava kirliliği 7 milyon cana mal oluyor ve her yıl bir dizi başka soruna neden oluyor. Dünya Bankası hava kirliliğinin refah sistemine her yıl 5 trilyon dolardan fazlaya mal olduğunu tahmin ediyor.

Bir de biyoçeşitliliğe verdiğimiz zarar var. Mayıs ayının başlarında, Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformu, doğanın eşi görülmemiş oranlarda azaldığını gösteren yıkıcı araştırmaları bildirdi.

İnsanlık, karadaki çevrenin dörtte üçünü ve deniz ortamının üçte ikisini önemli ölçüde değiştirmiştir. Biyoçeşitlilikteki düşüş, her ikisi de sağlığın bariz belirleyicileri olan çeşitli ve besleyici diyetler sağlama ve yeni ilaçlar araştırma yeteneğimize zarar veriyor.

Ancak umut var. BM Çevre Programı için tüm öncelikler olan hava kirliliği, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybında olduğu gibi sağlıkla yakından bağlantılı küresel zorluklarla giderek daha fazla karşı karşıya kalıyoruz. Yeniden çevreyi korumaya yönelik ilerici bir yaklaşım hareketlerindeki büyük büyüme, doğanın öneminin giderek daha iyi anlaşıldığını gösteriyor. En önemlisi, dünyanın dört bir yanındaki gençler, Greta Thunberg gibi genç iklim aktivistlerinin ortaya çıkmasıyla kişileştirildiği gibi, geleceklerini korumamızı talep ediyor.

Yaklaşımların ve zorlukların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklılık gösterdiğini anlarken, bu ivmeyi geliştirmek için hem yakın hem de uzun vadeli doğru siyasi seçimleri ve yatırımları yapma zamanı geldi.

Açık ve acil bir görev, doğaya bir değer verme fikrini benimsemektir. Gayri safi yurtiçi hasıla, ekonomilerimizi, geçim kaynaklarımızı ve sağlığımızı destekleyen doğal sermayenin erozyonunu kabul etmeden sürekli büyümeyi teşvik eden eski bir göstergedir.

Sonuç olarak;

Gezegenimizin sınırları var. Bunu ekonomik modellerimizde kabul etmemiz gerekiyor. Daha az ürün satın almak ve biyoçeşitliliği teşvik eden yollara yatırım yapmak gibi biyoçeşitliliği korumak için çok şey yapabiliriz. İnsanları daha fazla bitki bazlı diyete geçmeye teşvik etmek de önemli bir rol oynayabilir.

Birden çok faydası olan eylemlere öncelik vererek, zamanımızı ve kaynaklarımızı en üst düzeye çıkarabiliriz. Örneğin, hibrit veya elektrikli araçların teşvik edilmesi gibi temiz ulaşımı destekleyen politikalar, sera gazı emisyonlarını azaltır, hava kalitesini iyileştirir ve sağlık maliyetlerini düşürür. Bu tür üçlü eylem, ekonomilerimizi yeniden donatmanın maliyetlerini telafi etmekten daha fazlasını sağlayabilir.

Altıncı Küresel Çevre Görünümü’ne (Global Environment Outlook 6) göre, Paris Anlaşması’nın iklim azaltma hedeflerine ulaşmak yaklaşık 22 trilyon dolara mal olacak, ancak azaltılmış hava kirliliğinden ek 54 trilyon dolarlık sağlık yararı getirecek.

Bunlar yapabileceklerimizin sadece birkaç örneği. Doğayı korumanın yüzlerce yolu var. Bunları kullanarak sağlığımızı iyileştirebilir, değerli kaynakları koruyabilir ve dünya çapında evrensel sağlık hizmeti olasılığını artırabiliriz.

Bunun için ise hükümetlerin gerçek bir siyasi irade göstermesi, şirketlerin doğanın sınırları içinde çalışması ve vatandaşların baskıyı sürdürmesi gerekiyor. Çünkü doğa, nihai sağlık sistemidir. Ona bu şekilde davranmaya başlamamızın zamanı geldi.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün