Sabah namazı ve öğlen namazı arasında kılınan kuşluk (duha) namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Peygamberimiz’den rivayet edilen hadisler ile fazileti ve hükmü nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle Türkiye geneli alınan Koronavirüs önlemleri kapsamında Camiler kapalı olduğundan Bayram namazı yerine Duha namazı kılınması tavsiye edildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, bayram namazının cuma namazı gibi camide cemaatle kılınan bir namaz olduğunu ve evde kılınamayacağını söyledi.
Sayar, “Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz; bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ‘duha namazı’ kılarlar. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar” dedi.
Duha (Kuşluk) Namazı Nedir?
Duha (Kuşluk) Namazı ; Sabah namazından sonra güneşin doğması ve bir mızrak boyu yükselmesinden sonra yani güneş doğduktan 45 dk sonra ve öğle namazından 45 dk önce olan süre aralığında kılınan nafile namazdır.
Ne Zaman Kılınır?
Duha namazının vakti: Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.
Duha Namazı (Kuşluk) vaktinde kılınır. 2 rekat ile 8 rekat arasında kılınabilir.
Bir hadîs-i Şerîfte:
“Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır.“ Buyurulur. (Müslim, Misâfirîn, 143)
Duhâ (kuşluk) namazı dediğimiz nafile namaz bu andan itibaren kılınır. Zeval vaktine yarım saat kalıncaya kadar devam eder. iki veya dört veya sekiz veya on iki rek‘at kılınabilirse de, en faziletlisi sekiz rek‘at kılmaktır.
Kuşluk Namazı Nasıl Kılınır?
2 Rekat Kuşluk Namazının Kılınışı
1. Rekat
- “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya” diye niyet ederiz
- “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
- Subhaneke’yi okuruz
- Euzü-besmele çekeriz
- Fatiha okuruz
- Kur’an’dan bir sure okuruz
- Rüku’ya gideriz
- Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
2. Rekat
- Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
- Besmele çekeriz
- Fatiha okuruz
- Kur’an’dan bir sure okuruz
- Rüku’ya gideriz
- Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
- Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
- “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız
Duha (Kuşluk) Namazı ile ilgili Hadisler
Hz. Âişe radıyallahu anhâ anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) kuşluk namazını her kılışında mutlaka ben de kıldım.” (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî)
Ümmü Hânî dedi ki: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Fetih günü, benim eve geldi, yıkandı ve sekiz rek’at namaz kıldı. Ben bundan daha hafif bir namazı hiç görmedim. Ancak rüku ve secdeleri tam yapıyordu.” (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî)
Hazret-i Aişe -radıyallahü Anhâ-‘den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu; Kuşluk namazını ikişer ikişer dört rekat olarak kılar, (bazen) dilediğince de arttırırdı. (Müslim. Müsafirin, 78)
Her Allahüekber demek sadakadır, iyiliği tavsiye etmek sadakadır, kötülükten sakındırmak sadakadır, bir kimsenin kuşluk vakti kılacağı iki rekat kuşluk namazı da bunların yerine geçer. (Müslim, Müsâfirîn 84)
Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Dostum Aleyhissalatu vesselam, bana her ay 3 gün oruç tutmamı, iki rekât kuşluk namazı, yatmadan önce de vitir namazı kılmamı tavsiye etti.” (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Nesâî)
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurur: “Her gün sizin her bir mafsalınız için bir sadaka terettüp etmektedir. Her tesbih bir sadakadır. Her tahmîd bir sadakadır. Her bir tehlîl bir sadakadır. Emr-i bi’l-ma’ruf bir sadakadır. Nehy-i ani’l-münker de bir sadakadır. Bütün bunlara kişinin kuşlukta kılacağı iki rek’at namaz kâfi gelir.” (Müslim, Ebû Dâvud)
Ebû Zer-radıyallahü Anhâ-‘den rivayete göre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu: “Bir kimse kuşluk namazının iki rekatına devam etse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affolunur.“ (Tirmizi, Vitr, 15)
İlgili Diğer Konular
- 5 Vakit Namaz
- Teheccüd Namazı (Gece Namazı)
- Evvabin namazı
- Hacet (Dilek, İstek Namazı) namazı
- İstihâre namazı
- Tahiyyetü’l Mescid namazı
- Küsûf ve Husuf namazı
- Cuma Namazı Nasıl Kılınır?
- Nafile Namazlar
- Abdest Nasıl Alınır?
- Namazda Okunan Sure ve Dualar
- Kunut Duaları